Zdravim,
stojim pred tazkym rozhodnutim, ci dat, alebo nedat na biopsiu. Velmi a bojim CA, mala ma 19m.
Krvne testy nema pozitivne na celiakiu, ma ale male hodnoty protilatok, pre ktore moze byt krv negativna, ale z genetiky jej vysla predispozicia na celiakiu pozitivna. Aktualne z genetiky nevyslo, ze ju ma.
Pribera a vzdy prieberala krasne, neboli ju brusko, problem ma so stolicami, su kysle, a netravi jej cukry a bielkoviny -zistili zo zvyskov v stolici laboratorne. Uz sme boli na viacerych vysetreniach, nic sa neukazalo, posledna moznost je biopsia.
Mamicky deticiek, ako ste to zvladali, ked ste isli dat take male dietakto na biopsiu. Mam strasny strach z toho. Termin mame buducu stredu, no mozeme to odmietnut.
Nema typicke priznaky celiakie, preto stale vaham ci to neprejde, ci v tom nie su zuby....pripadne mlieko, drzime dietu....
@gabikkas My sme boli, ked mala dcera 14 mesiacov....no, bolo to hrozne, ale nie nezvladnutelne. Ziadna anesteza, drzala som ju ja prilahnutu...toto bolo hrozne, nebola vobec uspata...vlastne ani neviem, aby niekde uspavali. Robi sa to stale pri plnom vedomi, max. nejaky oblbovak pichaju. No, mozno inde aj ano, ale v PO, ani nikde v okoli. Samotne vysetrenie vobec neboli, ani potom. Len je to strasne neprijemne. Nam vysiel najvyssi stupen celiakie. Ake mate vlastne tazkosti?
@gabikkas Prepac, uz som si precitala pozorne...no, presne ako my. Strasne riedke stolice, aj 4x za den. Strasne pachli, boli hlienovite, divna farba do zlta. Priberala, rastla, brusko nebolelo, len ho mala strasne nafuknute. Inac taktiez ziadne bolesti brucha, ani nic. Vlastne od vtedy presli 2 roky, sme na bezlepkovej diete. Stolica perfektna, brusko sa stratilo, viac jej chuti...celkovo velmi prospieva. Ak je zla stolica dlhodobo, nieco nefunguje. Ja by som odporucila tu biopsiu. Nech je to cokolvek, treba zistit co najskor. Nic neodkladat kvoli neprijemnemu vysetreniu. Tak drzim palce, aby si sa spravne rozhodla, vysetrenie bolo znesitelne a hlavne, nech to splni ucel. Ak by si sa nieco chcela spytat, tak kludne. Mam to zmaknute z kazdej strany.
@gabikkas
Možno sa Ti ozve aj maminka, ktorá má osobnú skúsenosť. Ja Ťa chcem povzbudiť z inej pozície, robila som s detičkami. Čo sa týka anestézy, na pracovisku ako je Martin, kde je aj detská chirurgia, majú anesteziológovia skúsenosť aj s malinkými detičkami, operujú sa aj predčasniatka s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Detičky anestézu zvládajú obvykle dobre, niekedy sa vyskytne zvracanie ako nežiadúci účinok. Je dôležité, aby bola zdravá, bez infekcie dýchacích ciest. Asi si už absolvovala aj pohovor s anesteziológom na ambulancii, ten poučí o prípadných rizikách. Držím Ti palčeky, chápem, že niekedy sa ťažko rozhoduje...
@mammaroma no, praveze s anesteziologom sme nehovorili este, cez vianoce mala crevnu virozu, trvala asi 6 dni, hnacky a prve tri dni vracanie a 39.3 teploty....teraz sa zda byt ok, aj ked tuto noc asi 2x zakaslala....Boli sme u mudr Havlicekovej, lebo nasa v ZA povedala, ze si to nemame vsimat a mame prist na kontrolu v 2rokoch. Tieto probelmy ma uz od roka asi...mozno aj skor, neviem, aj pred tym sa mi zdalo, ze jej kyslo smrdi stolica, ale kedze bola kojena, tak som to nesiesila dajak...len odkedy zacala papat prikrm tak s ajej zacali robit zadery na rucickach, nozickach, ciarky na nechtoch, teraz jej vysiel aj nizsi D vitamin a zelezo, ale nie je to nejak kriticke, vraj to byva.....je atopicka, takze kozu ma zlu, ale nie az tak ako prva dcera, ta bola na tom v tomto veku o 100p horsie...vysla jej alergia na vajce a arasidy, zatail nema ani MMR ockovanie, inak ockovana je...cosi som citala, ze v BB to robia ambulantne, ale neviem ci aj u takychto malych detoch...mame prist v stredu, zakrok by mal byt na druhy den, vsetci ma odhovaraju, vraj ked nechudne...nasa pediatricka zas vravi,ze uz sa to taha dlho, mala uz vsetko mozne robene, aj metabolicke geneticke poruchy, aj endokrinologiu, alergo, stolicu na parazity...
@81beruska81 a krvne testy jej vysli pozitivne? lebo mne to nejde do hlavy, podla mna minimalne ta genetika by mala ukazat, ze to ma....jej stolice su kasovite, neforemne, kysle, niekedy hnilobny zapach, nestravene kusy ma casto v nej, nieiedy su zlte, niekedy skoro do biela, niekedy hnede...dnes kakala 2x inak zvykne raz a niekedy aj 3x, ako kedy...
@gabikkas No, mala ich pozitivne...ale u deti je normalne, ze sa zisti az z biopsie...presne ako popisujes stolicu, mali sme my. Taktiez sme vsetki oddelenia pochodili a gastro bolo ako posledne...neviem, ale ja by som na to vysetrenie sla. Vsetci co ta odhovaraju maju aj dovod? Ak sa ti nepozdava, urcite chodte. A podla mna su ovela horsie vysetrenia i ked toto je dost neprijemne, ale nie bolestive. A co brusko? Ake ho ma? Nepripomina skor take tie somalske cernosske deticky s vypuklymi bruskami? Dcera vyzerala nejako takto, ale inac vobec nic, ziadne tazkosti.
@81beruska81 malej kvne testy robili 2x na alergo a medzi tym este pediatricka a nic plus genetika, takze preto sa mi to nezda, hlavne asi ta genetika by to mala najviac ukazat, nie?....
No, tvrdia, ze sak pribera, neboli ju brusko, je vysmiata, neplace a je to zasah do organizmu-anesteza. A manzel je tiez proti, vraj chore deti vyzeraju inak. A este jedna doktorka co som ja mala ako detsku tak mi tiez vravela, ze ked nema probelm s priberanim a bolesti, ze by ju nevystavovala narkoze, ze je to zasah do organizmu a moze jej to vyvolat celiakiu ked ma na to predispoziciu.
Brusko ma take asi primerane, aj ked ho ma vypukle, ale to maju vsetky deti trosku take vypukle.
@mammaroma ano, v ziline povedala, ze jej nic nie je, ze si nemame vsimat stolice, kontrola v dvoch rokoch a v MT ju videla mudr Havlicekova (na doporucenie pediatricky, kedze stolice su tale rovnake nam odporucila mudr szepeovu alebo havlicekovu a aj alergologicka odporucila navstevu jednej z doktoriek v MT), tiez povedala, ze je krasne pribrata, ale pripustila, ze ma nizske protilatky, tak krv moze byt falosne negativna, no vtedy este neboli vysledky z genetiky...pripadne, ze jej mozu chybat nejake enzymi v crevach...pankreaticke enzymi zo ztolice vysetrovane mala dobre...za travenie cukrov a bielkovin je zodpovedny pankreas, mali sme podozrenie aj na cysticku fibrozu...boli sme v BB na potnych testoch, mala ich negativne a doktor vravel, ze takto dieta s CF nevyzera...tiez narazal na vysku/vahu. Strasne dlho sa tahali vysetrenia, najskor sme mali len probiotika, potom vysetrenie stolic, cakacy na gastro, potom endokrinologia, zas odbery, potom este parazity...
@gabikkas My sme boli na gastre, tam to potvrdili, aj krv, aj biopsiu. Obvodna lekarka vobec nebrala krv. Vlastne na protilatky iba na gastre. Dlhodobo zla stolica znamena, ze nieco v organizme nefunguje ako ma. Ja by som po tom patrala. Je fajn, ze pribera, ale preco si niektori myslia, ze clovek musi kapat pod ocami a az vtedy mu nieco je....riad sa intuiciou. Ja by som patrala, z niecoho to bude.
@gabikkas
Áno, diagnostika celiakie sa dopĺňa práve preto aj vyšetrením sliznice-myslím tú krv a falošnú negativitu. Ono ťažko sa rozhodnúť, keď aj lekári majú každý iný názor... Skús prípadne ešte kým by ste šli na príjem skonzultovať aj tie výsledky z genetiky. Ale osobne by som vyšetrenie absolvovala.
@81beruska81 uz si pripadam ako verklik...nemam prve dieta, viem, ze stolica ma inak vyzerat, ale nikde jej zatial neprisli na to preco to tak ma...od alergo som si slubovala, ze jej tam cosi najdu a konecne to bude vyriesene...robili jej aj histaminovu intoleranciu, aj bezne potraviny, laktozu, BKM....viem, ze tie testy nie vzdy su pravdive, ale podla mna, ak nieco robi zle traveniu, tak hadam uz len v tej krvi by malo cosi byt vidno...na ekzemoch sa to tazsie zistuje, lebo dlho trva, kym sa vytrati vsetko z tela a prejavi sa to na na kozi...ved neje nic take co by jej mohlo skodit, vajce jej zistili v 9m, takze to mala asi len 2x zltko, kym nam prisli vysledky a ja som ani netusila, ze by mohla mat alergiu na vajce, odvedy ho neje...ekzem ma naozaj minimalny, momentalne ziadny....
@mammaroma no ved urcite mi to musi gastracka vysvetlit, lebo tam boli take veci, co som im nerozumela...prisiel nam len papier domov, mala tam aj cosi ine zvysene, ale v ramci normy a uzavreli to, ze je to ok...momentalne ma ten papier detska v karte....musim sa uz rozhodnut, mala by mat aj predoperacne spravene....
@mammaroma tak som volala do BB na gastro, rozpravala som len so sestrickou, tak ona vravela, ze staci aj jeden gen z tych dvoch a moze ju mat...cize aj ked ma len predispozicu..keby nemala predizpozicu, tak ju na tych 99p nema...a ze jej mame dat aj na laktozu vysetrit, ze z creva je to najlepsie....
@81beruska81 vcera mi jedna baba z ciech, vela radi ohladom ekzemu a je imunologicka pisala, ze tie priznaky su na neznasanlivost lepku a laktozy...ze bud je to docasne po nejakej infekcii, ktora mohla byt aj skryta, alebo celiakia a k nej pridruzena intolerancia na laktozu....ze mam skusit 10 dnovy test bez lepku a len kyslomliecne veci...cize to by znamenalo prestat kojit...ze podla nej za tych 10 dni sa stolica zmeni ak je to tento problem....lenze co ked do biopsie je tyzden a hlavne pred biopsiu sa nesmie drzat dieta :(
Ahoj. No presne, to som chcela napisat, ze potom sa skreslia vysledky. Ja by som isla normalne na biopsiu...Lebo aj ked sa jej polepsi, tak ci tak vas podla mna biopsia kvoli stanoveniu diagnozy neminie. Neboj sa, je to "len" vysetrenie, urcite zvladnete. A kvoli tomu, aby jej to pomohlo to stoji za to. Vies, videla som mamicky na gastre, co odkladali vysetrenia, lebo sa bali ( boli to, je to neprijemne, je to drasticke...), nakoniec to aj tak podstupit museli a velakrat to oddialovanie velmi zhorsilo zdravotny stav, potom len zalamovali rukami, ze co keby?! Nestrasim, len radim.
@81beruska81 ved ja viem...keby som len vedela ake budu vysledky, ci to nie je zbytocne :( ona naozaj vyzera uplne zdravo, veselo, pribrato....och do kelu, je to tazke...
@gabikkas chapem a hlavne viem, o com to je...presne ako mi...nam sa to vyplatilo...ale myslim, ze ako mama chces maximum bez ohladu na vysledok...vyskusat vsetky moznosti, aby boli tie nase deticky zdrave a zial, obsnasa to i take veci...
@81beruska81 ako je to s crevom, ked odoberu vzorky? ono to tam zase dorastie? ci su tam jazvy a je stena tensia?
@gabikkas crevu to absolutne nevadi...nez akehokolvek postihu...z criev pri vaznych ochoreniach odstrihnu niekolko vela centimetrov a crevo nadaj plni 100 percentne svoju funkciu...a pri biopsii odstrihnu iba maly kusok, je to uplne zanedbatelne. Tu obavy nemusis mat absolutne...
@81beruska81 vies co, este by ma zaujimalo-to by som mala asi na gastro zavolat, ci sa moze robit biopsia ked mala crevnu virozu, zacala jej 27.12, 7 dni hnackovala, prve tri dni aj vracala (dostala aj inekciu proti vracaniu, ale iba u detskej, do nemocnice sme nesli) a mala teploty 39.3. Ci to neskresli...lebo vtedy nic nejedla a nieto este lepok...
noooo, urcite zavolaj a porad sa, ale myslim, ze pri biopsii to nevadi, pri krvnych odberoch urcite ano...ale zavolaj, povedz co vam bolo, prip. co ste brali...
@81beruska81 volala som, vraj to nevadi, mame sa rozhodnut do pondelka a mame dat vediet ci prideme...volala som si aj detskej, na pondelok na predoperacne, ze prideme...tak snad nas to cez vikend neprejde. Manzel chcel este pockat...vraj s amu ta stolica nezdala vcera az taka zla 🙂
@81beruska81 ak je to intolerancia lepku, tak to nezistia biopsiou, ze? na to je najlepsia dieta...
jasne, ze zistia...biopsiou vidia ako to crevo vyzera...mam mat take vybezky - klky a ak je alergicka na lepok a ho prijima, tak ten lepok znici tie steny criev tak, je je uplne hladke, bez klkov, resp. vybezkov...k tomu odoberu vzorku ( kusok odstiknu) a zaslu na rozbor...dcere to robili bez narkozy - bol to boj...ale ak by bola moznost narkozy, nevaham a dam v narkoze...ale vysetrenim sa na 100% potvrdi, alebo vyvrati podozrenie...a nasledne, ak by sa potvrdila celiakia, tak dieta...no dnes je vsetkeho kopec, ziadny problem
@81beruska81 vies co, uz som rozhodnuta, ak neochorie do tej stredy, tak ju dame na biopsiu. Vdaka Bohu, ak sa to nepotvrdi, ale ak ju ma, nech sa to riesi cim skor...mam strach, ale zvladneme to, musi sa prebrat.
Este by ma zaujimalo, ze ak ju ma len v pociatocnom stadiu ci aj to sa da zistit...ci to tam bude vidno...a este by som chcela, aby jej dali urobit na tu laktozu vysetrenie...
A vy ste teda mali kasovitu, nie hnacky? Teraz mala taku, ze to bolo v kuse, ale kyslo pachlo....ale zvycajne ju mava ako kasu a po celej plienke roztecenu, ale vodnata nie je....
Keby aspon tu krv mala pozitivnu, ze je tam aka taka sanca, ze nepojde zbytocne do narkozy :( ja som strasna, viem, no kym nebude stvrtok po zakroku a nebude prebrata, tak budem nervozna z toho.
@gabikkas
Ahoj, kam máte ísť na biopsiu črievka, do Bratislavy, alebo do inej detskej nemocnice? Máš obavy hlavne z anestézy?