Bilirubín (žltačka)

domiga
10. okt 2023

Ahojte chcem sa spýtať..
Moja malá má žltačku ale keďže sa mi len teraz rozbieha mliečko tak dostáva aj umelé mlieko, je to tak na striedavo raz materské raz umelé..
Keďže sa mi ešte moc ani na bradavku nevie prisat.. myslíte že je problém že neviem kojit? :( už som zúfalá ale pomalinky to ide a ten bilirubín tiež pomaly klesá
Máte niekto skúsenosti s tým? Že ste podávali aj umelé aj materské mlieko a bolo to lepšie? Ďakujem

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nevenka
10. okt 2023

@domiga u nas zltacka yrvala u jedneho dietata do 3 mesiacov 🤨.
Ale tak popasuj sa s tym kojenim, kludne aj s klobucikmi, mne sa podarilo rozbehnut dojcenie s nimi u 3 zo 4 deti. A nasledne ich potom zrusit, ked boli silnejsi a vacsi. Kvoli zltacke moze byt dieta spave, u nas absolutne nezobuditelne deti. Tak kludne zatial umele, nech ma tekutiny, vela kaka a a cika a bilirubin klesne a bude dobre. Tieto zaciatky byvaju tazsie, ako u deti, ktore nemaju zltacku.

vkatush
10. okt 2023

@domiga môj mal veľmi silnú žltačku, týždeň sme boli v pôrodnici pod lampou,prvé dni som ho musela aj budiť na mlieko a strkať mu do úst. Možno aj preto sa ti ťažšie prisáva, žltačkové deti viac spia, sú také oťapené (keď mu prešla žltačka, prešiel aj spánok 😂)

A neboj sa, nemaj blbý pocit. Kojenie je naozaj veda a pre väčšinu žien vôbec nie ľahké. Musíš skúšať rôzne techniky, polohy, prípadne si zavolaj laktačnú k sebe, mne veľmi pomohla, bez nej by som ani toľko nekojila (ale po mesiaci sme skončili čisto na umelom a pre nás najlepšie rozhodnutie. Niekedy, keď to nejde, tak to proste nejde a netreba sa s tým stresovať).

Držím palce a gratulujem k bábätku 😊

anavixy
10. okt 2023

Bilirubin sa vylucuje v stolici, preto je dolezite, aby dieta prijimalo dostatocne mnozstvo mlieka. To, ze pije aj MM aj UM problem nie je. Avsak spravne prisatie, techniku dojcenia atd. treba poriesit. Pokial ti v porodnici s tymto nepomozu, zavolaj si domov laktacnu konzultantku (institut dojcenia, nie mamila), ktora ti bude vediet pomoct teoreticky aj prakticky. Vela informacii si vies najst aj na instagrame (vasa laktacna konzultantka, lipirea) pripadne aj na mamile (co sa tyka informacii o spravnom prisati, polohach atd.).
Zo zltacky je dieta spave, co byva velky problem pri dojceni, zlepsi sa to, ale musis aj ty vynalozit snahu aspon si nastudovat co mas ako robit.
Pridavam link kde si mozes vyhladat konzultantku podla bydliska: https://institutdojcenia.eu/najst-laktacnu-konz...

beatrixx1525
10. okt 2023

Môj mal a ešte možno aj trošku má žltačku, bol v nemocnici aj pod lampou, tým že je predčasný sa nevládal zo začiatku prisať a už dupľom sa neprisával z toho ako bol slabý zo žltačky. V nemocnici na mňa sestričky krivo zazerali ale ja nedám dopustiť na odsávačku. Od prvého dňa som odsávala po kvapkách kolostrum, na tretí deň som mala 30ml dávky, na piaty deň som odsávala plne 150ml fľaše a nemala som mlieko kde skladovať. Absolútne neplatí že dieťa musí prijímať mlieko len od matky z prsa, také isté je materské mlieko či je z fľaše alebo priamo z výčapu 😂 takže ak si stotožnená s odsávaním a že bábo by bolo zo začiatku na fľaši tak smelo do toho, ja fakt môžem len odporučiť. Inak, nie je pravda že bábätko spohodlnie na fľašu a z prsa potom nebude chcieť. Môj sa naučil krásne prisávať akurát mu veľmi nedávam lebo ma hryzie a veľmi to bolí. Takže sa nemusíš obávať ani toho že ti ho fľaša rozmazná

taktotedanie
10. okt 2023

Dobre ze davaju aj umele, pri dlhsej zltacke je paradoxne lepsie nez materske