Ahojte, prosím vás o radu, synčekovi sa na jazyku začal tvoriť biely povlak, akoby "tvaroh"... mám pocit že to začalo ako sme kvôli kolikám začali užívať rôzne kvapky na koliku... čo s tým?
@martinazvo ahoj, ten biely povlak je plesen na jazyku, my sme na to mali taku hustejsiu sladku vodicku vola sa ruzovy med, kupis to bez predpisu v lekarni a treba to davat babatku do ust - bud prstom pretriet alebo das na cumlik.. ta fialova vodicka ktoru pisala iva pre domnou, tak tu sme pouzivali na afty, nie na plesen na jazyku, ale mozno ze je dobra aj na toto.. no radsej podla mna ruzovy med, pretoze ten je iba na to.
my sme dávali tiež na tento povlak fialovú vodičku.. bez nej sa mu to rozšírilo aj na vnútornú stranu líčok 😒 inak dr poradila pred vytretím fialovou vodičkou vytrieť ústa obyčajnou cukrovou vodou.. vysvetlila mi to tak, že ten cukor ničí pleseň povrchovo a fialová vodička akoby ten "koreň" (neviem, ako sa mám inak vyjadriť), takto sme vytreli dokopy asi 5x a bolo to preč a už sa to ani nevrátilo
Je to ,,žaba,, malé babatká to mávajú. Nám (bolo to už pred viac rokmi) na to doktorka dala tabletky,ktoré som rozpúšťala vo vode a vytierala tým pusu. Poraď sa so svojou lekárkou a neodkladaj to, lebo močom a stolicou sa to môže poroznášať do plienkovej oblasti.
my sme to nemali, ale doktorka nas pres tym upozornovala, ze predideme tomu tak, ze kazdy den treba prejst babatku po jazyku mokrou gazou, namocit do obycajnej vody. My sme tak cistili jazycek kazdy den pocas kupania, a stale to robime, mala ma 14 mesiacov, zvyk :D nikdy sme to nemali 🙂
@martinazvo mne doktorka radila, namočiť kúsok látkovej plienky do vody a do sody bicarbony a vyšúchať pusinku....pomáhalo
fialova vodicka pomohla obom mojim detom ...vyzerali smiesne ale o den to bolo vsetko prec. 😎
Áno, je to tzv. kandidová infekcia, alebo sa tomu hovorí soor, ľudovo "žaba". Je to bežné u bábätiek, ale treba to hneď "ošetriť". Pýtaj si od pediatričky predpísať "Diflucan" - je to biely prášok, ktorý sa zarobí s prevar. vodou a vytiera sa tým niekoľkokrát denne pusinka, jazyk. Treba to držať v chladničke. Zvykne sa to opakovať (môj malý- ako jediný z troch detí- to mával často). Inak, poradila mi sestrička aj rozpustiť celaskon vo vode a natierať, alebo aj sódu bicarbónu. Netreba kupovať drahé preparáty...
V lekarni som kupila ruzovy med a mallej vytierala ustocka,jazyk a podnebie viac krat za den po papani a ono to vymizne.a potom preventivne som to robila raz tyzdenne.
ahoj, ak je to plesen, velmi casto byva u dojcenych babatiek, moj to mal skoro stale a potierala som kedysi gencianovou violetou /fialovou vodickou/ ale myslim ze teraz sa to uz neodporuca, vysusuje sliznicu ci co..., ako kocky pisu treba ten biely povlak akoby zortiet, mala by si v strave obmedzit sladke s mliečne ak dojcis, pozor aby sa to malemu nerozsirilo po celych ustockach a nedostal z toho teploty, to potom aj velmi boli, deti su nekludne, no a tie kvapky neviem, myslim že to nema nic spolocne
Ahojte, dakujem vam vsetkym za rady - tak nakoniec sme s tym boli u lekarky... je to nejaka mykoticka infekcia, vyplachli mu pusinku a ked to do zajtra nezmizne uplne, pojdeme este aj zajtra na polovicnu davku... inak zevraj tieto "huby" maju vsetci ludia v sebe ale malinkeho imunitny system s tym este nevie bojovat... treba udrziavat ciste rucicky, dudlik umyvat a denneho vysterilizovat, nepusinkovat ☹ ... moze sa to opakovat ale nemusi tak uvidime -)
ja som omotala na prst kusok obväzu nastriekala nan fialovu vodičku a malemu som to akoby stiahla,bolo to pred 6 rokmi,tak nas to učili v pôrodnici,malemu sa to tvorilo stale a vraj to môže byť nebezpečné i, tak som mu to robila ,kazala mi to i detská lekárka,keď sme prišli na poradňu a mal to tak mu ústa vždy vytrela sestrička