Dobrý deň, dnes ráno som sa zobudila, a niečo ma škrelo "na mandli". Moc som to neriešila. Potom som si tam našla takú bielo-žltú bodku, takže to asi bude ten kameň. Ja by som sa len chcela spýtať, že či to nejak samé odpadne, alebo mi to bude lekár vyberať chirurgicky? Mám 14 rokov, tá bodka je malinká.
@zdrsjsjiwwi chirurgicky jedine ak si chceš dať rovno vybrať celé mandle... ono to buď odpadne alebo si to vieš sama vytlačiť napr. pomocou vatovej tyčinky...
@punka24 Ja som hrozný bojko, takže určite si mandle preč nedám. Zatiaľ to vytlačiť nejde, fakt je to veľmi malé, skoro to ani nejde vidno.
@zdrsjsjiwwi kúp si v lekárni antibiotikum je bez predpisu mne veľmi dobre zabral Doritricin či Tantum verde cmulajuce tbl možno pomôže, ak nie môžeš mať angínu.Niekedy môžu byť len také čapíky zo sekrétov tie väčšinou vykasles, ale, ak Ťa škriabe hrdlo skôr budeš chora
@zdrsjsjiwwi mandle dávajú preč až pri častých anginach to Ti určite nehrozi
@eliska13 Neškriabe ma hrdlo, ale tá mandla, ale to iba ked rozprávam (škriabe ma to kvôli tomu kameňu). Keď jem alebo pijem, vôbec necítim ani že to tam mám.
@eliska13 anglinu som mala 2× za život, keď som bola menšia, a minulý rok
@zdrsjsjiwwi *angínu
@viestta Ja sa tu pýtam preto, že či to nevypadne samé, lebo som čítala že to môže aj samé odpadnúť a že to mava vela ludi. neviem co by mi lekar povedal, su na to nejake lieky?
mandle davaju prec ked su zvacsene a robia sa nich tieto hnisave capy, pripadne sa vo vytere opakovane potvrdi infekcia. vobec nemusis mat anginu, a tiez sa mozes dat uspat.
ja som bola na vybrati mandli tusim niekedy v 27r a naginu som mala naposledy ako dieta na zakladke.
no samozrejme je to na tebe, pripadne na rodicoch. ak odmietnes, nic nenarobia.
odpadnut to moze a ak mas infekciu, moze sa to urobit inde.
ak by si mala problemy a rozhodnes sa vybrat mandle, mozu ta uspat.
@majamat Ale aj tak..Tento rok (aj koniec z minuleho) som nebola nidke inde, len u lekároch. Endokrinologia, gastro, ortopedia, chirurgia, orl..
@zdrsjsjiwwi jaj a ešte som bola u kardiologa 🙂
@viestta Ja som si sem prišla po radu. Ak by sa to zhoršovalo, alebo moc zväčšovalo, tak k lekárovi pôjdem, niesom hlúpa. Ale hneď teraz určite nie, preto sa pýtam.
@viestta určite nie. Myslela som že tu bude apsoň niečo, čo ma upokojí lebo sa bojím. Chcela som vedieť či to niekto tiež zažil, Ale ako vidím, to už ani nič písať nemôžem.
Ukaz mame a ta nech rozhodne;)) a hlavne sa neboj ;)) sama mam s tym problemx je to neprijemnee ale da sa to nejako zvladnut
@pudlahudla Mame som to vravela, ale ona hovori ze to je nejaky prilepeny pukanec, takže ona mi nejak moc nepomôže. Hovorí že mám silno piť.
Noo to je čap, ja som si to dala preč sama, aj keď by sa vraj nemalo, lebo si môžeš poškriabat sliznicu.. v okoli mandlí máš rôzne kanáliky, dutinky, niekedy sa tam človeku nahromadia baktérie, zvyšky potravy a podobne. Vypadne to aj samo, prežuvanim a jedením sa to vyprázdňuje, ale ja keď som si už všimla že to tam mám, tak mi to nedalo :D a odstránila som to tak, že som akokeby nechtom zatlačila od okolia smerom k čapu, ide to v pohode 🙂) čo som citala to niektorí robia aj vatovymi tyčinkami, ale to mi nešlo
Ja som si to tiež sama vyčistila a potom ešte pre istotu vykloktala a žijem.
@veronykacs Ja sa radšej v ústach nechcem špárať. Náhodou môžem niečo poškriabať a ešte budem mať aj zapálenú mandlu. Dúfam že to vypadne samé.
Preboha!! Tu ta uz zeny operuju. 😂😂😂 Je to obycajny cap,resp. mandlovy kamen. Vytlac si ho. Nikdy sa nerad o zdravi na MK
@stanulienkat Ja som sa vážne zlakla,lebo mi tu ostatní píšu že "musíš ísť k lekárovi". Ak nebude vonku do týždňa-dvoch tak si ho vytlačim.
Je to tak,ako pise @veronykacs . Da sa to vytlacit.
@zdrsjsjiwwi to je asi hnisavy cap. No radsej k obvodnej, aby sa to dalej nerozsirilo.