Nemáte niekto s touto chorobou osobnú skúsenosť? Nám dnes detská hematologička povedala, že ten môj krpec má okrem sferocytózy aj toto ...
@latvia konkrétny typ neviem, ale hematologička povedala, že to nie je také vážne ... dúfam teda.V správe je len napísané beta-talasémia a máme ísť na kontrolu do MT zas o 4 mesiace. 22.6. ideme ku našej hematologičke v LM, tak sa jej na to popýtam.
Prečítané mám o tom od včera dosť, ale potrebujem to vysvetliť ako laikovi a nie ako doktorovi 😀
A nie, otec nie je cudzinec 🙂
O chorobe som si prečítala všetky dostupné články, dokonca aj v angličtine na Googli. Viem, čo to je a ako sa to prejavuje ... príznaky sú veľmi podobné sferocytóze, ktorú máme obaja ...
Ja by som skôr chcela vedieť, čo to znamená mať túto chorobu v praxi 😒
@erikaah v praxi moze byt bez priznakov, len nosic, pripadne moze byt anemicky, co tvoje dieta je. anemia moze byt rozna, mozu sa bud zvysene rozpadat cervene krvinky alebo mozu este predchodcovia cervenych krviniek zanikat v kostnej dreni, cize cervena krvinka sa nestihne vyvinut. preto je potrebne vediet aj konkretny typ b talasemie, mali by ste mat urobene aj geneticke vysetrenie, kedze je to dedicne ochorenie. tvoj maly ma len lahku anemiu, cize bude mat nejaky typ s miernym priebehom, treba ho sledovat, ci nebude prilis stracat krvinky. u niektorych typov sa robi aj vyberanie sleziny, kedze cervene krvinky koncia svoj zivot v nej.co myslim u tvojho syna nehrozi.
dolezite je upozornovat vsetkych lekarov ze mate talasemiu, davat pozor na lieky, ktore by to mohli zhorsit.
fúha žena, palec hore, že sa rozumieš 😀 102g/l
Ja som sa včera cítila, ako keď mi môj partner rozpráva o vyberaní prevodovky z auta 😀
Áno, má sferocytózu, žlčníkové kamene a ešte aj toto. Ako ja som už dávno pripravená na to, že ho pravdepodobne čaká operácia (ja sama už slezinu a žlčník nemám od 13-tich rokov) a dokonca sferocytózu a žlčníkové kamene u môjho syna neberiem nejako hrôzostrašne ... ale talasémia - to je niečo nové a poviem ti úprimne, že som sa trochu zľakla, keď charity napísala, že je to smrteľné ochorenie 😒
@erikaah aaaa, ty si po operaciach? tak uz vies , preco to ma aj tvoj syn. zdedil to 😅 ty si predpokladam nebola nikdy vysetrovana na genetike na talasemiu, ze? ani tvoj muz?
ano, iste formy talasemie su smrtelne, tam sa krv doslova rozbija jak v akcnom filme auta a sklo 😝 pacienti potrebuju furt transfuzie...
http://www.uhkt.cz/files/nrl-dna/divokyFinal.pdf
toto ked budes chciet citat, tak asi polovica bude pre teba spanielska dedina, len aby si mala prehlad, kolko variant B talasemii existuje a ako sa prejavuju 🙂
ja by som sa dozadovala presneho stanovenia typu
Vieš čo, o pár dní ideme na hematológiu do LM, tak sa o tom porozprávam s našou hematologičkou, nech mi to upresní, popr. spraví testy aj mne. Áno, chúďa dieťa podedilo po mne. Primár na detskom sa raz zasmial, že pozná aj lepšie veci, čo sa dajú dediť, ale čo už ... 🙂 Práve preto to ja tak tragicky neberiem, lebo sama to mám, dokonca aj môj otec a aj brat - ten má výsledky ako úplne zdravý človek a obaja majú slezinu.
Predtým sme do MT chodili raz za rok, teraz máme ísť zas o 4 mesiace ...
Idem na ten článok
Tak moja 3,5 r. ma tiez dlhodobé sledovanie talasemie, robili jej geneticke testy, tam vsetko negatívne, avsak dr. ma podozrenie na nejaku variabilnu formu, ze vysledky krvi tomu neustale nasvedcuju. Zeleza mame momentalne ze az moc, tiez baziruje na dokladnom prelieceni akehokolvek ochorenia
Ahojte. Neviem ci je este táto diskusia aktivna, tiez by ma zaujimalo ci ma niekto nejake skusenosti, viem ze je vela typov beta talasemie, najhorsie na tom je, ze je 100% dedicne. Mne povedala dr, ze zbytocne nemam malu trápiť vysetreniami, az keby som na nej videla nejake zmeny, co je hlavne unava a dychavicnost, ale zatiaľ vsetko ok, je velmi ziva, nesedi ani ked papa 😄 Teraz mala 25 mes.
Tak talasemia je hlavne o tom, ze su červené krvinky male a preto ma telo nedostatok kyslika. To v ko vidis ked pozries hemoglobin, min je 120, v pripade talasemie je vacsinou menej, niekedy len trosku, v tedy sa žiadne problémy neprejavia. Problemy su az pod 90, ked uz odporucaju aj transfuziu. Väčšinou však netreba, telo sa" lieci" samo s tym ze produkuje viac cervenych krviniek, toho zas by malo byt v ko viac ako norma. Su male ale je ich viac tak nechyba kyslik. Samozrejme sportovci z nasich deticiek nebudu :-/ Ale ked nie su komplikacie da sa stym v pohode zit
@erikaah osobnu nemam.....otec je cudzinec?