Baktéria E.coli v moči u 3,5 mesačného bábätka

fial22
10. jún 2020

Ahojte, mám 3.5 mesačnú dcérku, ktorej objavili v moči bakteriu e coli. Pediatricka nás poslala na nefrologiu, kde ešte len pôjdeme. Mala nemá žiadne príznaky zápalu, nemá teplotu, pri močení ju nič nebolí ( súdim to podľa toho že, nikdy neplače pri tom a ani nieje mrzuta) pekne papá, hra sa , rastie, stolicu má niekedy redsiu niekedy normálnu. Proste bez príznakov . Moja otázka je , či aj v takomto prípade bez symptómov sa baktéria lieči antibiotikami. Ak máte niekto skúsenosť, budem vďačná. Pekný deň.

hanata
10. jún 2020

10 na piatu je uz chorobne mnozstvo, podla mna by sa vtedy atb mali dat. 10 na stvrtu byvalo v poriadku, aspon u nas.

fial22
autor
10. jún 2020

@hanata no má 10 na 5 ... A musia byť taketo malé deti hospitalizované či sa mozu ATB podávať aj doma?

hanata
10. jún 2020

@fial22 Ak nema problemy, v pohode papa a bude vediet jest aj atb - ktovie, co jej daju, suprax, biseptol (ten sa rozpusta v injekcnej striekacke vo vode a je fest hnusny) - tak by mohla podla mna aj doma ostat. Ak to mate prvykrat, divim sa, ze sa hned riesi nefrologia. Skor by som na mieste pediatricky aspon raz za mesiac dala do labaku moc na vysetrenie - chemicky aj na kultivaciu - a aj v pripade febrilit automaticky odobrat moc na vysetrenie. A az ked sa bakteria bude opakovat, az potom riesit nefrologiu. Ale to je len moj nazor laika, mamy, ktorej dieta malo problem s oblickami.

A myslim si, ze kludne sa mohlo stat, ze si jej ten moc proste neodobrala spravne. Genitalie treba poriadne umyt mydlom a oplachnut vodou, neutierat. V nemocnici este pysky povytieraju borovou vodou. A do skumavky treba zachytavat moc bez toho, aby si sa skumavkou dotykala koze. My sme mali velakrat kontaminovany moc (vela druhov bakterii) alebo falosne pozitivne vysledky (aj napr. ecoli 10 na piatu) prave kvoli zlemu odoberaniu mocu. Ak by si ten moc odobrala teraz znova a urcite spravne, podla mna je velmi pravdepodobne, ze ho bude mat uplne sterilny.

fial22
autor
10. jún 2020

@hanata no vždy som sa snažila jej ho dobré odobrať, poriadne som ju poumyvala a odoberala do steeilnej skúmavky...a zasa 3x za sebou by som ho hádam zle neodobrala..no uvidíme ako to dopadne, či nám povie ten nefrolog, hlavne dúfam že neskončime na infúziách...

hanata
10. jún 2020

@fial22 Hm, tak to asi nie, nevedela som, podla pisania to vyzeralo ako keby na prvykrat takto reagovala dokina. Tak drzim palce!

nikpa
10. jún 2020

@fial22 syn mal v 2 mesiacoch e coli v moči. Okrem teploty nemal žiadne príznaky. Normálne jedol, nebol mrzuty, nič. No nakoniec sme aj tak skončili v nemocnici na ATB.

hanata
11. jún 2020

@fial22 A este otazka, crp doktorka kontrolovala?

fial22
autor
11. jún 2020

@hanata nekontrolovala

fial22
autor
11. jún 2020

@nikpa cez infuzky?

nikpa
11. jún 2020

@fial22 nevedeli mu napichnut ihlu do hlavičky, mal velmi tenké žily a praskali mu tak nakoniec dostával sirup striekačkou do úst.

hanata
11. jún 2020

@fial22 No pekne. Ak by mala infekciu mocovych ciest, tak by mala vysoke. Mohla veru skontrolovat

fial22
autor
16. jún 2020

Tak boli sme na nefrologii a nakoniec ma moc podľa doktora v poriadku, ešte to dali na rozbor ale vyzerá to fajn.. zvláštne, pretože moč som odoberala stále rovnako, do steeilnej sáčku, preliať do skúmavky a hneď do chladničky. Takže netreba vopred panikáriť, nám vyšiel 3x zle a teraz dobré. Tak som rada. Ďakujem za skúsenosti.

hanata
16. jún 2020

@fial22 To som rada. 🙂 Inak, toto nie je dobry sposob, ten moc sa takto moze kontaminovat, ked sa s nim tolko manipuluje. To treba hned pri cikani zachytavat priamo do skumavky bez dotyku, najlepsie stredny prud (haha, pri detoch si rada, ze vobec nieco chytis). Kazdopadne, este raz, SUPER. 🙂

fial22
autor
17. jún 2020

@hanata no viem , že to nieje najlepši spôsob, lenže fakt pri takom bábätku som rada že chytím nejaký vôbec 🤦

slavka2012
16. feb 2021

@nikpa dobrý večer, chcem sa opytat ci sa vám nevrátila naspäť ta baktéria. My to aktuálne riešime, mala mala 3 dní 39,5 teplotu okrem toho nemala žiadne príznaky, v noci sme tam klopala nozkami a zdalo sa mi, že moc inak vonia v plienke. Na druhý deň teplôt sme šli na CRP bolo 80 a tretí deň už 118 a hneď nás hospitalizovali a mala dostala ATB do žily a zsitsili, že ide o e. Coli. Boli to najhoršie dní a preto by som ti už nechcela zažiť. Od narodenia utiera malú od pisulky ku konečníku, pri každom kskani ju umývame a aj tak sa nám to stalo🙄tak ma zaujíma, že či sa to opäť nevrátilo. Ďakujem za odpoveď 😊🙏

nikpa
16. feb 2021

@slavka2012 nie, nevrátil sa priamo zapal moč.mechúra ale máva opakovane krv v moči, takže je sledovany na nefrologii, ci to má volaky súvis neviem ale e.coli sa uz neobjavili. No dievčatá to maju horšie, su na to náchylnejsie, tým ze majú blizko seba oba otvory a hrozí ľahší prenos. Hlavne dbat na hygienu, ako píšete sprchovať po veľkej, utierat spravnym smerom a žiadne vlhcene utierky. A hlavne pri teplote prvé co je, chytame moč k Dr. na rozbor. Pretože čím dlhšie nie je zapal moč.mechúra liečený môže ohroziť obličky, co najskôr treba nasadit lieky.

slavka2012
11. mar 2021

@fial22 môžem sa opýtať ako ste nakoniec dopadli s tou bakteriou? Brali ste doma lieky?

fial22
autor
20. mar 2021

@slavka2012 nakoniec to bolo v pohode, moc sme odoberali snáď 3x vždy baktéria ... Prišli sme na nefro aj s močom a tam nič..a vždy som to odoberala rovnako !!! Nechápala som ale našťastie bolo všetko v pohode ..

slavka2012
20. mar 2021

@nikpa ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď, nám sa zasa objavila e coli po mesiaci, tak sme brali zasa lieky a teraz už dobre. A presne aj my sme sledovaní a ak bude niečo, hneď odniesť moc.