Baktéria E. Coli 0111 u dvojmesačnej dcérky

badyna100
19. júl 2020

Ahojte, má niekto skúsenosť s touto baktériou? Dcérke zo steru zistili túto baktériu a ma začať brat suprax antibiotika, z čoho som dosť na prášky. Trápili nás zelené riedke zapáchajúcu stolice. Bojim sa aký vplyv to bude mať na ňu, že zoberie antibiotika.

ladybug138
19. júl 2020

Ja by som sa skor zamyslela, aky vplyv bude mat na nu, ked ich nezoberie... E. Coli je taka zakerna, vie sa dostat aj do mocoveho mechura, ja osobne pri vlastnej dcere skusenost nemam, ale atb by som sa urcite v tonto pripade nebala

nikpa
19. júl 2020

@badyna100 syn mal Ecoli v močovom mechure, dostal zápal a skončili sme v nemocnici na ATB, mal 2 mesiace. Ak by ich nebral alebo by sa na to prišlo neskoro, hrozil zapal obliciek. Dávala som mu probiotika počas užívania ATB a ešte niekoľko týždňov potom. Treba si zvážiť riziká jedného aj druhého...

zenazaba
19. júl 2020

Ojojooooj. Kto vam naordinoval antibiotika? Prave enterohemoragicke E.coli by sa nemali liecit atb, pre riziko hemolyticko-uremickeho syndromu. Toto by som prekonzultovala.

badyna100
autor
20. júl 2020

@zenazaba ona ich ma enteropatogennne...

badyna100
autor
20. júl 2020

@ladybug138 dnes sme boli na kontrolný ster a keď bude naďalej e.coli pretrvávať, tak ich nasadíme...zatial som skúšala biogaja probiotika

zenazaba
20. júl 2020

@badyna100 hemolyticko-uremicky syndrom sposobuju aj enterohemoragicke aj enteropatogenne bakterie, medzi nimi aj O111. Tieto E.coli dokazu HUS vyvolat aj sami o sebe, ale ak sa liecia antibiotikami, riziko vzniku HUS sa zvysuje az 17-nasobne a to z dovodu zvysenej tvorby verotoxinu.
Co Vam baby vyssie pisali, ze E.coli sa musia liecit atb kvoli infekciam mocovych ciest, to sa tyka inych kmenov a musia byt potvrdene v moci. Hnackove ochorenie s povodcom E.coli sa antibiotikami liecit nesmie. Fakt to s pediatrickou prekonzultuj, toto su informacie z pediatrickych ucebnic.

zenazaba
20. júl 2020

@badyna100 nasadila by som lepsie probiotika, take co obsahuju kmene Lactobacillus rhamnosus LGG a Sacharomyces boulardii. Tie su napriklad v Probiofixe.

badyna100
autor
20. júl 2020

@zenazaba ďakujem pekne za rady, no som ozaj zmätená teraz...tieto ATB suprax nám nasadil po konzultácii s pediatričkou sam primár detského oddelenia so 40 rokov praxe. Tak neviem ako ďalej postupovať. Nechcem dcérke dat ATB keď to nie je nutné...ale ak by ta baktéria robila sarapaty aj naďalej tak som nútená, ja pevne verím ze dnešný ster vyjde negatívne a tie atb brat nemusíme. Verím

marthuska
20. júl 2020

@badyna100 bud si liec dieta sama alebo to ries tak ako teraz s doktorom a ked povie ye atb tak mu doveruj. nepredpisuje malemu babu atb len tak z dlhej chvile. hlavne klud, pokoj a doveruj doktorovi a nie tu babam na mk. vela zdravicka a energie prajem

zenazaba
20. júl 2020

@badyna100 sfotila som Vam to priamo zo Sasinkovej Pediatrie. Citajte hlavne tu oranzovu cast. V tabulke je uvedena aj ta E.coli serotyp O111. Uplne s kludom a nekonfliktne oslovte pediatricku, ze ste sa docitala, ze nefrologovia neodporucaju podavanie atb pri hnackach, lebo to niekolkonasobne zvysuje riziko HUS. Co si o tom mysli. Pisu tam, ze to patri k novsim poznatkom, takze ten primar sa s tym ani nemusel stretnut. Ja som tiez pediater, 3/4 roka po atestacii, takze to mam este v cerstvej pamäti. HUS je najcastejsou pricinou zlyhania obliciek u deti, tieto deti koncia na dialyze alebo s transplantovanou oblickou. Ja by som to neriskovala. Urcite to konzultujte.

zuzka251
20. júl 2020

@zenazaba hej, no nie vsetky serovary O111 su ehec.. ale super, ze to tu niekto riesi do hlbky a nie iba ze daj/nedaj atb 👍