Baby rehabilitácia okrem Vojtu na torticollis

ssussie
14. mar 2013

Caute mamky,
moj syncek ma teraz osem mesiacov. Po porode zistili, ze ma torticollis (uprednostnovanie otacania hlavky do jednej strany - mnoho deti to mava), takze sme tri mesiace chodili na rehabku, kde nam to pekne rozcvicili, ale pri poslednej kontrole ho natahovali 45 minut a maly z toho chytil strasne zachvaty placu, mal nasledne svalovku a odvtedy neznasa, ked ho niekto cudzi polozi na postel - tak sa boji cvicenia. Mal vtedy necel styri mesiace a tak sme s rehabilitaciou sekli (prilo nam to zbytocne drasticke, ked torticollis ustupil). Avsak pri poslednom neurologickom vysetreni nase rozhodnute lekarka zkritizovala, lebo maly ma slabsi svalovy tonus v chrbtovej oblasti ...
Preto rozmyslam opat nad rehabilitaciou, ale urcite nie Vojtovkou - za tym si stojim (ani lekarka nenastoji nad opatovnym zavedenim Vojtovky). Nepoznate nejake ine mozne riesenia? Viem, ze v materskych centrach robia skupinovu baby jogu, ale nie su aj nejake ine kurzy? Nejake cvicenia na fitloptach alebo co ?! Malemu by sato pacilo, aj by si pocvicil, aj by bol v kolektive .... sme z Košíc ...
Kazdu radu a skusenost privitam 🙂 Dakujem!

ssussie
autor
14. mar 2013

... no super, jedno som nasla - rovno v Stonozke u nas v praci - no nie na to som isla na matersku, aby som kazdy tyzden opat behala na urad - ved kym by som sa s malym dostala na koniec chodby tak by aj cvicenie skoncilo ... 🙂

amdeis
14. mar 2013

@ssussie jeden moj syn mal torticollis. My sme sice chodili sporadicky na rehabilitacie, ale o to intenzivnejsie sme cvicili doma. Vojtovku sme odmietli. Tak nas naucili reflexne cviky ako aj natahovanie krku. Syn sa pri tom natahovani jedoval jak hrom. Tak sme s nim vybabrali 😀 a cvicili sme ked zaspal. Tak sme zistili, ze ho to vobec ne boli, inak by sa zobudil. On len skratka nesuhlasil zasran. 😎 Jednoduchy ale dobry cvik na spevnenie svalstva je na fit lopte. Dietatko polozis bruskom na loptu, uchopis za clenky a jemnucko pohybujes dietatom a teda aj loptou. Ako sa meni poloha, meni sa aj tazisko a dieta dviha rucky, nozky, hlavku aby udrzalo rovnovahu. Na relaxaciu to iste, len polozit na chrbatik. Pozor aby sa dieta nezosmyklo, preto len pomaly pohybovat aby ste stihli obaja reagovat.

ssussie
autor
14. mar 2013

@amdeis no presne toto by som chcela skusit 🙂 aj preto hladam nejake to asistovane cvicenie, nech na mna dohliadaju ci to robim spravne 🙂

amdeis
15. mar 2013

@ssussie my sme to robili sami doma

ssussie
autor
15. mar 2013

@amdeis no ked pozeram ake uuzasne ponuky kurzov su v materskych centrach, tak asi pojdem kupit fit loptu a tiez bbudem cvicit doma 🙂

amdeis
15. mar 2013

@ssussie okrem cvicenia by ste mohli nachytat aj nezelane choroby, pretoze dnes vela matiek navstevuje kolektiv rozneho druhu s chorymi detmi ci samotne su chore. Myslim, ze doma to v pohode zvladnete na tej fit lopte. Ved ked budes chciet vediet podrobnejsie spytaj sa. Tiez ta moze syncek uchopit za ukazovaky, ty mu zvysnymi prastami a dlanou obopnes zapastia aby sa mu neposkodili a nechas ho pritahovat sa k ruckam. On sa ma pritahovat, nie ty k nemu. 🙂 Niekedy budes musiet byt tvrdsia pretoze materska laska moze svojou makkostou a snahou ulahcit cosi dietatu posobit nezelane. Teda dietatko musi pracovat. 🙂 Neviem ako so syncekom doma cvicis, ale my sme lezali na bruskach a dvihali hlavicky, valali sme sa po posteli. Stimulovala som pozornost aby hlavu otacal zelanym smerom. No a masirovala (veeelmi jemnucko, skor hladkat) som cele telicko aspon raz denne aby aby svaly boli stimulovane.

ssussie
autor
16. mar 2013

@amdeis nieco podobne robime aj my a plus nam kazala neurologicka kupit penove kocky a nechat ho na zemi sa prevalovat - dala som pod to este aj koberec, aby sa prilis nedoudieral - a na fit lopte sa uz pracuje 🙂 Dakujem za rady, skusim vsetko 🙂 a to baby cvicenie som chcela pre deti do jedneho roka, aby som sa vyvarovala usoplencom, ale ako sama hovoris, niektore mamy sa staraju ako o cigancata - vezmu pod pazuchu ci chore ci zdrave a idu do zivota 😠

amdeis
16. mar 2013

@ssussie budem vam drzat palce, urcite to zvladnete. 🙂