Bábätko spadlo

23. okt 2023

Ahojte. Dnes sa stala taka vec. Bol u nas bratranec s mojim otcom. Moj syn je babatko (5+) nechodi, nestvornozkuje, nesedí a ešte k tomu ani nemá blízko.. A môj otec ho mal na rukách ukazoval mu izbu a ja ani neviem ako sa to zrazu udialo ho "postavil" ku skrinke nech sam stojí.
Zbehlo sa to všetko ako v jednej sekunde ze sedím na gauči vedľa bratranca, zrazu som to zbadala vyskocila som a malému sa podlomili nohy a cely spadol na zem a zacal strasne plakať.
Neviem ako to vysvetliť aby to davalo zmysel ale moj otec je velmi komplikovanej pomaly, ja som v tom momente niečo povedala na styl ze ako rozmýšľa ja si to vlastne ani tak uz neviem v hlave spomenúť tu vetu co som povedala lebo malý hrozne plakal ešte som to nezazila takto.. Urcite sa zlakol a aj si ublizil.. Ale bratranec vie aky je moj otec a on ho hneď schytil a zobral domov.

Malý je uplne v poriadku, nožičky ho nebolia ale bol to otrasný pohľad ako sa mu podlomili.
Poraďte mi prosím ako sa postaviť k tejto situácii, co a ako by ste povedali svojmu otcovi aby sa nestalo uz nic podobne. (ma 50 rokov) nechcem aby prišiel syn o dedka, ale viem ze ja taky ze sa urazi a nebude sa rozprávať aj 10 rokov, ale chcem zabrániť tomu aby na nom robil takéto pokusy. Doteraz to boli take "vtipky" z jeho strany, narážky napríklad ze keby je po nom tak maly uz papá klobásu a podobne reči ale to som brala jednym uchom dnu... Padla aj klasika sedenie pri vankusoch ako sa to kedysi robilo. Ale toto? Dospelého chlapa napadme ze vezme babatko a proste zrazu ho pusti ako vrece zemiakov?
Hľadám nejaké asertívne riešenie.

deti95060810
23. okt 2023

za mňa nech sa hnevá aj 10 r... bábo si mohlo ublížiť.
a na tú klobásu by som si ozaj dala pozor - nevieš čo deda napadne len aby bol vnúčik po ňom.

januska12323
23. okt 2023

Tak hádam si ten rev zapamätá a nabudúce sa radšej opýta.

autor
23. okt 2023

@deti95060810 vies co ano niekedy sa nedá s kazdym len v rukavičkách a povies si ze ano nech sa hnevá... Lenže raz ked sa ma syn opýta ze mama prečo ku nam dedko nepríde.. Tak mu poviem ze no vieš ked si bol babatko ta nechal dedko spadnúť? A odvtedy sa nerozpravame? :( to si ani neviem predstaviť

aniele
23. okt 2023

Nie "nerozprávame", ale "on sa s nami nerozpráva", lebo som ho za to vyhrešila a on je takýto. Malicherný a urážlivý. Nenechaj sa vtlačiť do obrannej pozície!

nikool701
23. okt 2023

Ako chapema v podstate mam to iste. Ale po dlhych debatach s manzelom sme sa rozhodli, ze skratka za dieta sme zodpovedny my a nikto iny. Ak ide o bezpecnost dietata a zdravie a stari ludia ,ktori neustale omielaju, lebo oni vedia najlepsie pretoze vychovali 2,3,4 deti a oni su ti, ktori tieto veci beru na lahku vahu, nech sa urazaju, nech sem nechodia, nekomunikuju a nemaju kontakt s jedinym vnucatom. Je to cisto iba ich vec a mozu si za to sami.
A ked sme pri tom, tiez sme X -krat povedali- nemozete dieta davat do pasivneho sedu ani pasivne nechat stat na nozkach, poskodzuje to chrbticu..robili si to aj nadalej a vobec nepripadalo do uvahy nase slovo.
A veci tipu: dajte mu jest to a hento, nech skusa, objavuje a blaboty podobneho typu ani nehovorim
Sere ma to, furt si svoj nazor zastanem ale i tak si idu svoje, pretoze ONI to tak robili..
Nic ,musite jednym uchom dnu a druhym von, a ak ma vas otec postoj taky aky ma, nech sa necuduje. Urazat sa v ich veku je smiesne a zufale ( to som naposledy povedala ja, samozrejme su urazeni dodnes😀)

simca06022011
23. okt 2023

Neprezivaj to, urazil sa a aj sa odrazi. Netreba scenare na 10rokov dozadu vymyslat. A neboj , nic sa malemu nestalo... Su proste ludia co si robia svoje a idu svoje, neustale.. a jedine ako som to ja riesila, ze osm proste dceru z ruk nedala bez dozoru, vzdy s nejakym dovodom som ju zobrala a bolo :D

lukbe
23. okt 2023

Neviem,nechces písať podrobnosti,ale 50- ročný chlap nie je svojpravny a v poriadku? Lebo po tomto mi pripadá,že nie. No nech sa hnevá alebo nie,ale dieťa by som mu na ruky už nedala. Nie za trest,jednoducho by som sa bála. A netuším,či by mohol s ním vôbec niekedy byť bez dozoru. Asi nie je v poriadku.

julia_a_romeo
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martamasarova
23. okt 2023

Mne to pripomína môjho svokra, keď sme mu povedali nedavajte malému kus jablka, nema zuby, nema to ako pohrýzť, treba mu to rozmixovať..no jasne že mu ho dal a maly sa skoro zadusil.... treba nastaviť hranice uz teraz.

veronikaszabova
23. okt 2023

No co na to povedat.... Tvoj tato je riadny chuj. 🤦 urobit to otec nasej malej, tak by som mu vypucovala zaludok, zeby sa hanbil sam pred sebou! Keby tak maly spadol nejako nestastne a udrel sa? Zlomil si nieco? 🤦

anavixy
23. okt 2023

Kludne daj otcovi precitat tuto diskusiu ked mu desiatky ludi vysvetlia ze sa zachoval ako totalny idiot lebo neviem ktory pricetny dospely clovek postavi 5m dieta na nohy s ocakavanim ze sa udrzi 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ akoze sorry ale… fakt pekna hlupost. No a ked sa este aj urazi ze sa ti to nepacilo, tak to dokonale podciarkuje tu absurditu. Nech si otec robi co chce, hlavne nech to nerobi s tvojim dietatom, beztak sa hnevat nebude navzdy… a ano, ja si tiez nemyslim ze uplne strasny pruser, ze dieta spalo z noh, ale naco zbytocne nechat dieta otlkat sa, este spadne velakrat aj bez toho aby mu v tom niekto pomahal. Otec proste prestrelil, vyrovnat sa s tym musi sam, ty sa nemas nad cim trapit ci rozmyslat ci si sa nezachovala zle 🤷🏻‍♀️

lukbe
23. okt 2023

@julia_a_romeo ale tu nešlo o to,že "len" spadlo dieťa. Išlo o to,že dieťa,ktoré nesedí, nestvornozkuje, má vyše 5 mesiacov, on postaví na nohy! To normálne nie je.

julia_a_romeo
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
svetlonos
23. okt 2023

Pozri, tvoj otec nema komplikovanu povahu. On ma dg korunovaný oberkkt !
Nie sim si ista, ci by odo mna za taku "srandu" aj gachanec do chrbta neschytal otec neotec. No debildebilov.
Takychto dementov by som si od deti drzala ci najďalej od deti a nie truhlila, ze dieta bude bez deda.
A ano, na otazku dietata by som mu odpovedala uprimne. Dedo nie je schopny vyhodnotit nadledky svojho choreho chovania. Nechal ta spadnut nadschval, krmil by ta klobasov, vozil v aute bez autosedacky a podobne "srandy". Takze vzhladom na to, ze ta lubim, nenecham ta dokalicit dedovi mily synu. Je mi luto ale dedo je "iny".
Ze by sa nebavil 10 rokov? No nech. Snad si kôli blbosti druheho nenecham takto babrat do zivota. Ani od rodica, ked je blb.

aurora33
23. okt 2023

@julia_a_romeo ty si ok? Čo na tom nie je normalne? Zeby všetko?

julia_a_romeo
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anavixy
23. okt 2023

@julia_a_romeo ved o to ide, ze popada este100x, naco ma padat navyse aj preto ze sa dospely chlap nevie spravat?? Vobec nejde o to, ze spadol, ale o to kvoli comu spadol. A teda postavit 5m dieta na nohy moze byt normalne (aj ked fyziologovia by oponovali), ale postavit ho na nohy a ocakavat, ze sa udrzi, to je fakt dobra hlupost 😃🤦🏻‍♀️

54tinka54
23. okt 2023

Keď má tvoj otec také prihlúple a nebezpečné nápady tak by som mu malého nedávala do rúk a mohol by sa hnevať koľko by chcel. Veď pri takom páde si bábo môže aj vážnejšie ublížiť, mali ste šťastie že sa mu nič také nestalo.
.

sovica
23. okt 2023

@julia_a_romeo Ty asi nemáš deti, však? 5 mesačné dieťa, ktoré ešte samé neštvornožkuje a nesedí, nieto aby ešte samostatne stálo, postaví 50 ročný chlap na zem😨 Kostra, svaly a kĺby 5 mesačného dieťaťa nie sú na takej úrovni (nie sú dovyvíjané), aby sa dokázalo samé postaviť a chodiť. S nesprávnym a urýchleným polohovaním spôsobujú neznalí rodičia/starí rodičia zvýšený tlak v prvom rade na stavce a kĺbové systémy. A v tomto prípade sa mohol stať aj horší úraz. Dieťa mohlo spadnúť hlavou na hranu nábytku. Alebo keby tam nebol koberec ale dlažba, tak by si mohlo rozbiť hlavu, mať otras mozgu.

aurora33
23. okt 2023

@julia_a_romeo decko? Ty si chorý clovek

aurora33
23. okt 2023

@anavixy oponujem, 5 mesačne dieťa nemá fakt čo robiť na nohách 🙂

slnecnica82
23. okt 2023

Otec asi tiež niekomu pár krát padol keď bol malý, ale presne 🤷

lukbe
23. okt 2023

@julia_a_romeo už len to, že to nechápeš, postaviť 5 mesacne dieta na nohy???? Toto sa niekto môže pýtať? Tu je škoda slov 🙈.

lukbe
23. okt 2023

@aurora33 presne to iste mi napadlo ako tebe, ak sa niekto vyjadruje,ze decko,čo môžeme očakávať, všakže?@julia_a_romeo

kvadrinkaaa
23. okt 2023

@julia_a_romeo troll, normalny clovek sa takto nevyjadruje

autor
23. okt 2023

@julia_a_romeo mam pocit ze všetci pochopili o com bola táto diskusia založená okrem teba. Tu nejde o to ze spadlo dieťa a bum bac ze by sme nedali pozor a zgula sa odniekiaľ... Ale ze moj otec mu v podstate ublizil úmyselne ze šiel robiť svoje pokusy.
A vies co aj keby som uzkostliva tak akoze co???? Ktorého rodiča to nemrzí keď si jeho dieťa ublíži?? Resp tentoraz ešte horší pripad ze jeho dietatu NIEKTO ublíži??

autor
23. okt 2023

A ostatným ďakujem ze sa zapojili.. Záver z toho je že mi otec volal kvôli blbosti a nic viac nehovoril... A tak som nevydrzala a pytam sa ho ze a to ta ani nezaujíma že čo malý? Či ho nic nebolí?.... A samozrejme urazil sa a ze nech sa potom necudujem ked budem este aj za rok musieť všade vláčiť kocik keď ho nechám len lezat a jasne ze rozhovor ukončený so zloženým mobilom.
Rodinu si nevyberieme 😔

vikes
23. okt 2023

Musíte sa trochu odosobniť, áno je to váš otec, ale vy už máte vlastnú rodinu, vlastné dieťa. Či sa otec urazí alebo nie u vás bude na prvom mieste vaše dieťa. Keď sa urazí, tak to bude jeho problém, nie Váš.

anavixy
23. okt 2023

@aurora33 to ja velmi dobre viem a suhlasim, to je hadam jasne z komentarov… pani pisala ze co je nenormalne na tom, ze dieta postavil na nohy, tak pisem ze mozno je (pre niekoho) normalne dieta postavit na nohy ale urcite nie cakat ze sa udrzi.. postavit na nohy v zmysle ze clovek drzi dieta za trup a oprie ho o nohy, neviem ako inak sa da este tak male dieta postavit alebo ako inak to pani, ktorej bol moj komentar urceny, mohla mysliet

aurora33
24. okt 2023

@anavixy rozumiem, ale za mňa to jednoducho nie je normalne 🙂