Babeny ahojte, msla sa narodila s porodnou vahou 3040, 24 hod po prepusteni z nemocnice mala u doktorky 2820g, vcera sme boli po osmich dnoch na prevazeni a schudla na 2770g, som z toho dost zufala, doktorka povedala ze ak do pondelka nepriberie tak musi ist na prikrm UM. kojim na poziadanie,mala som cisarsky.jedine co som asi urobila chybu bolo ze v noci prespala aj 6 hod a nebudili sme ju, terazmi kazala doktorka budit kazde 2 hod den nic. vcera sa cez den nedala zobudit, boki to utrpenie tak ju trapit, zltacku nemala. chcem kojit, mam taky strach z toho pondelku. mal niekto podobnu skusenost? dakujem
@keziah dakujem Ti velmi moc
@makromolekula je pravda,že nočné doječenie je fajn,na druhej strane ak dieťa budíš a ono sa nie a nie zobudiť,je to zbytočné týranie.neviem,ako dlho kojíš,či striedaš prsníky.mala by si kojiť z jedného čo najdlhšie,aby si dieťatko vytiahlo aj zadné mliečko, z ktorého detičky priberajú.a na UM by som ja asi nepristúpila,najmä nie,ak je dieťatko spokojné a jediný problém je,že chudne.sledovala by som ho do mesiaca a ak by sa to nelepšilo,potom by som to zvažovala.
Ahoj. Najlepsie, co mozes urobit je kontaktovat laktacnu poradkynu. Zoznam je na mamila.sk. Skontrolue, ako drobec papa, ci vobec saje, alebo si dudlika a nauci to rozlisit aj teba. Mne velmi pomohla, sice s inym problemom, ale bez nej by sme uz urcite nedojcili. Drzim palce, viem, aky je to strasny stres a bolest a strach...
ano volaj laktacnu nech vam skontroluje prisatie a ci mala aj pije a nie len dudlosi... Nastuduj si ako vyzera babatko ktore naozaj pije. Plienocky ma pocikane?
ako citam prispevok od @anuskaaprazko tak som si spomenula, ze toto je tiez jeden zo znakov, ci papa dost, babo by malo cikat tusim najmenej 6-8 krat za 24 hod., tak si to pamatam, pripadne ma opravte, pokial to splna, tak je to v poriadku. Ak chces teraz hned vidiet dobre prisatie, hod do googlu "pauza v brade" a pozri videjka, co najdes.
Ahoj. Co mne hovorili, tak je to cca 10dni po porode, co babo straca hmotnost. Potom by malo zacat pomaly priberat. Je jedno, kolko casu stravi babo na prsniku. Dolezite je, aby efektivne salo a napilo sa. Takze tu skor ta laktacna. Ale odporucam ti dobre si vybrat. U mna boli dve z ba a okrem otrepanych fraz ako: neustale prikladat, koza na kozu, saje dobre a podobne, ziadne ine info a rady nepriniesli. Moja prestala priberat v 3 mesiaci a tak sme museli zacat dokrmovat a to bol zaciatok konca dojcenia. Drzim palce nech mas stastie na dobru laktacnu!
ahoj ja som ala presne toto iste a nakoniec sme zistili ze mala nevie sat prsniky mi tvrdli lebo nevedela vytiahnut si mliecko ...nabehli sme na rezim odsavania a davanie z flasky spala mi takmer cele noci od narodenia...a krasne priberala od kedy sme zacali davat z flase...proste nevedela sat ...sranda teraz ale vtedy som sa utrapila ,bolo to hrozne len kojit vazi a stale menej a menej a strasne place ....a potom to odsaavanie ked si predstavim ... nastastie sa na to prislo velmi rýchlo a vsetko casom preslo potom som od pol roka uz davala umele lebo sa mi materske stratilo pri odsavani co som odsavala 24 hodin každe dve hodiny 5,5 meisaca v kuse den noc den noc este aj zapal som schytala ... 😒 ale vsetko preslo a teraz to je 5 rocna baba a 25 kg :P to vsetko dobehla aj predbehla samizda 😉
@bimba01 ocuj a nebolo to kvoli rastovemu spurtu? vraj 3-mesacne babo zvykne zacat rychlo rast do dlzky na ukor priberania (dokonca moze stratit na vahe? ospravedlnujem sa, ze si to nepamatam naisto, citala som o tom cca 2 roky dozadu, ale viem, ze ma to prekvapilo) +zvysi sa apetit, nez sa to vykryje zvysenou laktaciou, tak vela mamiciek podlahne obavam sa da UM. Mam 4 kamaratky, co skoncili na UM, pricom 3 nich prave tak, ze zacali prikrmovat pocas 3. mesiaca. Inak 2.-3. mesiac po porode bol zhruba cas, ked mi postou vzdy prisla bezplatna reklamna vzorka umeleho mlieka. Aj vyrobci UM vedia, kedy sa da ocakavat laktacna kriza 🙄
@makromolekula kazde dieta je ine, niektore uz z porodnice odchadzaju s hmotnostou vyssou ako porodnou a niektore chudnu myslim az 10 dni, ak sa dobre pamatam, tak do 3 tyzdnov by malo dosiahnut porodnu hmotnost ... ak ma dost mokrych plienok (6-8 za den), tak zrejme pije dost ... v kazdom pripade si daj skontrolovat prisatie ... to budenie kazde 2 hodiny-aj ja som takto posluchla pri prvej dcere doktorku-teraz by som to uz nerobila ... max. tak cez den ... hlavne sa nedaj znervoznit, to by neprospelo ani Tebe, ani dietatu.
@makromolekula budit je blbost, može s nej vyrast nervoznr dieta, moja sa budila len raz v noci a rano cca o 5tej.po troch mes. vobectiez malicko priberala a doktorka tvrdila že ma viackrat denne papat. ale tvoj problem je iny ak ju budete znervoznovat budenim tak aj z toho može schudnut. Uvidis ci do vtedy priberie. A plače ti že je hladna?ked nie tak možno inde je problem alebo vobec nie je, ja simysli že UM nepomože ked nie hladna tak nie je. A ked je hladna že je uplakana, tak jej tvoje mliečko asi nestaci, viem že chces kojit ale na ukor svojho baba určite nie aby bolo hladne, bohužikal nie každa mame to štastie kojit.
@makromolekula babätká po pôrode zvyknú stratiť na váhe. Moja staršia dcéra mala pôrodnú váhu 4050 g a domov sme išli s váhou 3750 g. Doma ešte viac schudla. Ja som sa, žiaľ, zľakla a prešla som na UM, čo bola chyba. Moja dcérka však plakávala, pravedpodobne od hladu. Pokiaľ dieťatko neplače od hladu a je spokojné a spinka, na UM neprechádzaj. A už vôbec ho nebuď.
presne toto som mala ja teraz dva týždne do zadu ale ja som aj stratila mlieko z toho stresu... a teraz ťa poteším, lebo sme sa trochu potrápili a mliečko sa umúdrilo a je späť a malinká mi priberá 40g za deň... tiež v noci prespí od desiatej večer do 3-4 rána... ale cez deň každé dve hodinky do nej tlačím.. a už aj ona si zvykla, že po dvoch hodinkách sa ide papať... ak vážne chceš kojiť, tak budeš, len sa budete musieť trošku potrápiť... hlavne si nastav myseľ na to, že je všetko v poriadku, že máš dosť mliečka pre svoje bábätko a že aj keby ste museli skončiť na UM tak sa predsa absolútne nič nedeje.. hlavne hore hlavu.... držím prsty 🙂
Po porode dietatko strati na váhe, môj mal pôrodnú váhu 3580 a po par dňoch mal 3280. Normálna strata váhy je do 10% hmotnosti dietatka. My sme chodili na prevazenie dvakrát do tyzdna, po troch týždňoch dosiahol pôrodnú váhu. Dojcila som. Ak normálne cika a kaka nemusis sa báť.
moja dcerka tiez chudla ☹ pomohlo,ked som zacala ju vnoci budit na kojenie-tak pomalicky priberala, ale len 200g 😒 doktor bol y toho "nahnevany"-tiez zacial navrhovat UM.Nepacil sa mi doktor-presla som do ineho doktora a ten uz bol vpohode 🙂 povedal, ze dcerka ma vsetko vporiadku, len je drobunka 😝 Teraz dcerka ma 1rok a vazi 7.4kg(porodna vaha bola 2900g)
Ak spí skus jej dávať po spiačky - nemusíš ju budiť môže byť v polospánku - moja druhá dcéra mala silnú žltačku na začiatku a ak by som ju nedojčija spiacu tak by nejedla vôbec 😉 Mne pomohlo nastriekať troška mlieka na prst strčiť jej ho do pusy a keď začala ťahať tak šup didu. Ak máš veľmi naliate tak odstriekať predné mlieko tak aby bol prsník mäkký - ak je naliaty ho nestrčíš do pusy malej. Bolo to ťažké, ale šlo to - mne aj laktačné pomohli. Prepustili nás až keď začala priberať a v nemocnici keďže išla pod lampu tak som si odstriekavala keď nebola pri mne s tým, že keď už dokrmovať tak mojím MM a nie cez fľašu. Laktačná Ti vie ukázať aj cez cievku - nie je to také zložité ako vyzerá. A neskôr sme priberali minimálne tuším 113 za týždeň, ale do pol roka sme hmotnosť zdvojnásobili takže OK. Počkať to pondelka sa mi zdá akurát rozumné, a ak schudne tak by som dokrmovala, ale zvolila by som cez cievku a moje mliečko miesto umelého. Neboj sa ani laktačné netlačia na pílu a keď to nejde tak samé navrhnú dokrmovať - kamoška tak cez cievku a tým pádom aj dojčili potom takmer do roka, ale tých 60 ml za deň šlo cez cievku a zvyšok bol MM. A ako baby písali tak sledovať popiškané plienky aj keď na tých papierových to niekedy nie je dobre vidno - tak ak sa dá na chvíľu látkové. A keby aj ste skončili na UM tak nebudeš ani prvá ani posledná. Ja som povedala, že ak by som sa mala aj pri druhej trápiť tak ako pri prvej (tam zas boli iné problémy) tak rozhodne UM 😀.
Zienky ste uuuuzasne, dakujem za tolko podpory🙂
@keziah cauko, ono ja som odzaciatku mala problem s mliekom. z porodnice sme odchadzali s nutrilonom a dokrmovala som cez cievku, po prste striekackou a podobne, plus som stale prikladala. okolo 2. mesiaca som si povedala koniec a len som kojila, bez UM. lenze mala bola nervozna, stale plakala, ked sa k tomu pridalo aj potvrdenie od dr, ze nepribera, tak som znova presla na kojenie plus UM. bolo evidentne, ze jej nestaci len kojenie. bud nevedela dobre sat alebo sa mne netvorilo dostatok mlieka. ked som si chcela odsta (PRED kojenim) odsala som max 15 ml! ;(
vtedy som to riesila, mlieko sa stalo pre mna svatym gralom.
teraz ma mala 7 mesiacov. papa uz prikrmy a ja som stastna, ze je stastna a uz neriesim.
dolezite je zdravie a spokojnost babatka!
@makromolekula ahoj, co ja viem, je normalne, ked babo po porode nejaky cas (teraz si nespominam ako dlho) straca vahu. niekde som citala, ze babatko by sa najneskor do jedneho mesiaca malo dostat zase na porodnu vahu. podla mna vobec sa nestresuj, babatko dalej co najviac dojci, tvoje mliecko je pre dietatko najlepsie. to s tym umelym mliekom je podla mna blbost, ak je babo inak zdrave, nema zmysel ho vykrmovat ako hus, len aby pasovalo doktorke do tabuliek.
aby si si udrzala tvorbu mlieka, treba ti aspon 1-2 krat za noc dojcit tusim. verim, ze dievcata ti napisu viac.