Autizmus - vizuálne kartičky

alenka1901
18. aug 2016

Maminky,
Idem si k Vam po radu.Mame doma maleho autistu ktory ma problem s porozumenim reci. Chcela by som sa vas spitat ci byste mi vedeli poradit ako ste si vy prichystali vyzualne karticky pre deticky. Ci ste si to tlacily a potom zalaminatovali alebo to bolo na fotografii alebo ako. Neviem vobec kde mam zacat.Budem vam velmi vdacna za kazdy napad. Dakujem

mima4
19. aug 2016

@alenka1901

ja som vyrabala par karticiek zalaminovanim, boli to vytlacene fotky, ci ludi, ci miest, aktivit... z druhej strany som nalepila taky suchy zips a mali sme to na nastenke tak pripnute. Nemusis davat robit fotky, staci ked ich vytlacis z PC

saurian
19. aug 2016

@alenka1901 ahoj, pises ze karticky chces kvoli tomu ze nerozumie reci - takze chces vlastne "komunikacne" karticky - tj aby si pytal veci/cinnosti pomocou nich, alebo chces karticky pouzivat hlavne na "vysvetlovanie" (tj napr ze kam idete a pod) alebo skor karticky na recept.identifikaciu?
tazko sa radi, neviem ako je na tom drobec - niektore deti pouzivaju "vseobecne" piktogramy - jednoduchy ciernobiely obrazok predmetu, veci, niektore deti obrazky z netu, niektore realne fotografie, niektore nezvladnu ani foto a pouzivaju realne predmety... (napr tenisku ked chce ist von a pod)...
my sme na zaciatku pouzivali na pytanie veci (komunikacne karticky) realne foto realnych veci/cinnosti ktore som fotila doma, karticky sme mali pomerne velke (14x14cm), a tvrdsie. /treba proste volit prevedenie karticiek podla urovne/schopnosti dietata; rovnako aj "prevedenie" napr podla motorickych schopnosti/.

co sa tyka karticiek na "receptivnu identifikaciu" (tj ucis cielene ukazat predmet z 3 karticiek na 1 karticke) tam sme pouzivali na uplny zaciatok tiez realne foto, potom som si jednoducho stahovala z netu rozne obrazky, ako nam vyhovovali.

zo zaciatku som stahovala rozne "hotove" subory z netu, ale nam sa to neosvedcilo, kedze u nas vsetko islo velmi pomali a napr som nenasla vela karticiek ktore som chcela, a naopak - boli tam mnohe navyse co vobec sme sa s tymi vecami nestretavali.

skus sa spytat v skupine "Autizmus" 😉

alenka1901
autor
19. aug 2016

Ahojte ďakujem krásne za odpoved. Mám pocit ze potrebujeme kartičky všetkého druhu. Len som vlastne nevedela ze ako si ich nachystat. Ci v podobe foto alebo si zakúpiť stroj na laminatovanie. Co je najlepšie. Vôbec neviem ako nám to pôjde, budeme skúšať akej forme obrázkov porozumie lepšie. Ale dúfam ze nám to pomôže a začneme spolu komunikovať bez kriku 🙏

robin30
19. aug 2016

U nas karticky nefungovali vzdy zoberie niekoho za ruku a ukaze co chce ale zazrakom v skole funguje na kartickach ale pouziva aj tahanie za ruku a este ked tlieska to si pyta je nauceny ze to znamena prosim tak sa ho len opytam co si prosis davidko a on ukaze ale trvalo to par rokov presli sme zlostou hadzanim o zem ale cim je starsi tym je to lepsie aj ked nerozprava ale rozumie uplne vsetko aj svoje rakuske ucitelky chapal po troch mesiacoch je inteligentny len sa mu rozpravat nechce

saurian
19. aug 2016

@alenka1901 ja fotim, ale tlacim "obycajne" a potom laminujem. co mame na pracu za stolom rozne pomocky, tie uz nelaminujem, ale tlacim na viacgramovy papier. ale na zaciatok urcite najlepsie laminovat.
mmch my aktualne vyuzivame karticky len na pracu (napr rec.identif. ci pomenovanie veci), plus na vysvetlenie/ukazanie kam ideme, ale to mam aj v mobile nafotene a ukazujem mu foto v mobile, v ostatnom case uz niektore aj rozumie.
a co sa tyka komunikacie - pytanie si veci - tam sme zacali s par kartickami ale neskor sme presli na gesta/znaky (obdoba "posunkovej" reci), toto sa nam lepsie uchytilo a ma to viac vyhod ako karticky a aj to je praktickejsie. len niektore veci sme mali na kartickach (napr konkretny diel rozpravky a pod),teraz sme uz na verbalnej urovni.