Autizmus u starších detičiek

mimluu
6. jún 2022

Dobrý deň, milé mamičky detí, ktoré majú poruchu autistického spektra.
Mám doma 4-ročného chlapca, ktorému diagnostikovali autizmus( Dr. Jánošíková, Trnava). Narazila som na to, že na slovenskom internete, aj v diskusiách sú len informácie o malých deťoch a autizmom a nikto nehovorí o tom, čo prežívajú mamičky aj ich deti ďalej.
Náš malý nerozpráva nič súvislé, ale spieva si texty piesní- anglické aj slovenské a vyslovuje ich pekne. Rovnako vie celú abecedu a za každým písmenom povie nejaké slovo, ktoré sa na to písmeno začína( väčšinou v anj). A vie pomenovať jedlo, keď ho dostane. Nič viac, nekomunikuje s nami rečou. A mňa zaujíma, že určite viaceré mamičky autistických detí mali podobné prejavy. Začali niekedy vaše detičky rozprávať? Kedy začalo vaše autistické dieťatko rozprávať? Ako fungujete so školou? Zlepšili sa prejavy vášho dieťatka vekom alebo sa zhoršili? Myslím vek aspoň 7 plus. Nenašla som nijakú takúto diskusiu a myslím si, že mnohým nám mamičkám, ktoré práve zistili, že ich dieťatko má autizmus, pomôžu svedectvá rodín, ktoré majú už takéto staršie dedičky. Pomôžeme si, hoci viem, že každý je iný, ale ide aspoň o nejakú nádej.
Ďakujem za každý komentár a príspevok.
Dajme na slovenský internet aj niečo o našich starších detičkách s autizmom.

cairka
6. jún 2022

Na FB je skupina "Priatelia autistov na Facebooku" . Tam sú maminy rôzne starých (aj už dospelých) detí. Je to súkromná skupina, treba požiadať o členstvo.

thereisabear
6. jún 2022

Sám od seba len tak ľahko rozprávať nezačne, treba ho to naučiť. Určite pohľadajte dobrú logopedičku a vhodné terapie. Ak rozpráva, tak to je na dobrej ceste.

rachel36a
6. jún 2022

Nas uz ma 7 rokov...v 4 rokoch pouzival len pár slov, v piatich zacal hovorit vety...vela sme dreli nez sa dostal do stavu ako teraz...niekedy sme mali aj 14-16 terapii mesacne...teraz chodi do pripravneho rocnika pre deti s NKS, OVR a pod na beznej skole...buduci rok ide do prvej triedy na beznej skole...ale on je v pasme normointelektu....

niky21
6. jún 2022

@mimluu ahoj 🙂 ja mám úžasného 9 (o mesiac 10) ročného synovca, ktorý má autizmus. Začiatky boli ťažké, nejedol skoro nič okrem mlieka, nevedel do 5 rokov chodiť na wc, prehodený režim, takže v noci hore a cez deň spal, reč takmer žiadna, opakoval.
Od kedy chodí do školy pre deti s pas, krásne začal napredovať. Teraz je to super chalan, áno, vidieť trošku ten iný pohľad, tiež rozpráva dosť agramaticky, ale rad rozpráva, telefonuje, je prítulný, zlatý, kľudný chlapec. Ma rad lego, transformers a podobne, krásne sa rozjedol, zje už všetko, rad maľuje.. Obrovský pokrok. Sestra sa bála, aký bude v budúcnosti, ale už vieme, že je a bude v poriadku, hlavne, že je šťastný. Inak vie sa pekne pohrať aj s mojimi chalanmi, takže super. Je to naše slniečko ľúbené.

ludinka
6. jún 2022

@mimluu vidím že si zo strecna, čo sa týka logopedie tak odporúčam logopediu v belusi, ja som sa o nej dozvedela od dr. Janosikovej, pracujú tam aj s autistami. Môj má len nks, ale v Žiline sme dobrého logopeda nenašli. Po diaľnici je to do pol hodiny cesty.

ludinka
6. jún 2022

@mimluu môj syn chodil do škôlky malý Monty na vlcincoch a mali v triede aj autistu, takže ak budete hľadať škôlku skús sa opýtať tam. Je to súkromné, takže nevadí ani plienka...
Samozrejme každé dieťa je iné a nie každé to zvládne.