Autizmus u dieťaťa a kontakt s ľuďmi

nika898
9. mar 2019

Ahojte zienky. Idem sa opytat co mate doma maleho autistu ci sa rad mojka, tuli, obima, pusinkuje a tak dalej. Vsade citam len ze autista nema rad kontakt s inymi osobami no nas syncek praveze kontakt vyhladava. Nie je to nadmieru ani neprirodzene je to take typicke detske ze pride pyta sa na ruky a chce postiskat. Boli sme uz aj na vystreni v BA v ACVA a odtial nam prislo vyjadrenie ze syncek u podla ADOS-2 a ADI-R vysetrenia poukazuje na poruchi autistickeho spektra. Mi s muzom si myslime ze je to tabulkove hodnotenie. U Janosikovej sme boli minuly rok a cakame kedy zacne rozpravat a chceme zopakovat vysetrenie u nej. Pred rokom sa priklonila skor k oneskorenumu vyvoju. Je tu medzi vami aj mamicka ktorej vysli podla tabuliek taketo hodnotenia no podla psychylogickeho hladiska to nebol PAS. Za vase odpovede dakujem. Prajem este pekny den.

lubik87
9. mar 2019

@nika898 my máme presne čo opisujes mily mojkac nemá problém v dave , v škôlke , ide do školy od septembra mal prednedávnom 6 . Diagnóza Vysoko funkčný autizmus..koľko má.syn ? Môj sa rozrozpraval okolo 3 rokov .je veľmi šikovný a milý

nika898
autor
9. mar 2019

@lubik87 nas bude mat na konci aprila 3. On ma uz aspon svoju hatlaninku a uz aj slabiky ako mama tata a papa sa mu podari povedat. Ale este ako keby nevedel/nechapal ze sa da s jazykom hybat.

lubik87
9. mar 2019

@nika898 a ešte aké má.autisticke znaky? Prečo súdia že je to autizmus?

nika898
autor
9. mar 2019

@lubik87 prvy krat bol na vysetreni ked mal 2 roky a to mal vsetky autisticke znaky takmer po roku uz nema skoro ziadny. Snazi sa reagovat, pozera sa nam do oci, chce sa hrat s detmi niekedy aj s nami. Doslova sa tesi ked na ihrisku su ine deti a hnet bezi za nimi, nema uz ani stereotypne hry, hra sa funkcne a aj napodobnuje napriklad sa hra ze duda je telefon a telefonuje cez nu, nevadi mu zmena prostredia a ani zmena rezimu prisposobi sa uplne bez problemov. Takze naozaj nevieme co si mame o tom s muzom mysliet. Ja vsak ako mama citim ze autista nie je. Nieco tam je lebo je iny ako ine deti ale podla mna to autizmus nie je.

lubik87
9. mar 2019

@nika898 aha no toto je presne môj syn čo opisujes ani my sme nečakali že bude diagnóza VFA a ostali sme trošku šokovaný..neviem podľa čoho usúdila dr.janosikova z 40 minút ale asi sú tam znaky ktoré my ako rodičia nevidíme ...syn má.neskutocnu pamäť na všetko ..hra sa funkčné má kamarátov nemá problém ani nikdy nemal s pohľadom do očí , reaguje na všetko má emócie..dcérka 1rok sa udrie ide ju polubit......my sme to zhodnotili že.diagnoza nám.syna nezmení takže.je jedno čo.ma.na papieri

nika898
autor
9. mar 2019

@lubik87 dakujem za povzbudive slova. Dufam ze aj nas syncek nebude mat problem. Ked chodil v lete do skolky tak tam bol spokojny kym neprisli nove deti ktore velmi plakali a ked mu zobrali hracku tak zacal velmi kricat a tak nam ho vratili. Mozno keby sme nepovedali ze ma dake podozrenie tak by nam ho nevratili lebo podla mna nerobil nic co by niektore "normalne" deti nerobili. Teraz sa ho idem snazit cez leto odplienkovat aby mohol ist od septembra do skolky kde ho budu opat tahat deti dopredu.

tin007
9. mar 2019

@nika898 Zaujimave a ako je na tom s recou, resp. komunikaciou? Pises "sa rad mojka, tuli, obima, pusinkuje a tak dalej", to su znaky, ze sa chce socialne prepajat, ma interakciu. Ale k reci, ako to opisujes, tam si myslim, ze je oneskorenie (v porovnani s rovestnikmi). Ked nieco chce, ukaze rukou, potiahne ta, povie nieco svojou hatlaninou? Chape, ked mu das velmi jednoduchy prikaz? Skusali ste ist k logopedovi na vysetrenie?

lubik87
9. mar 2019

@nika898 vieš čo.ked ideme do herne a pozerám.na tie zdravé deti aké sú hnusne k sebe rodičom ,drzé k deťom ...v škôlke to isté...u nás pred dvoma.rokmi bol problém že malý nechce kresliť ( doteraz nechce :D) tak.mi ho išli vylúčiť že sas ním.neda pracovať ..keď som.poukazala na jeho spolužiačku čo všetkých otlka môjho.dva krát cez spanie hrýzla do ruky potom piesok do očí mal z toho zápal ...že či ju nepošlú k psychológovi bolo ticho ..a odvtedy aj kľud ;) papier som doniesla pred týždňom riaditelke a ona hneď múdra že keby to vedeli ináč by sa chovali k.nemu ..tak som jej tiež vysvetlila že na ľudské správanie a porozumenie netreba papier len chcieť..

nika898
autor
9. mar 2019

@lubik87 pekne si jej povedala. No mi sme sa bali ze ako bude zvladat skolku. Keby ze vieme ze super tak im nepoviem ani pol slova

lubik87
9. mar 2019

@nika898 ja som.na začiatku.povedala.ze máličko rozpráva a treba mu pomôcť pri prezliekaní ..mamina sa potom raz asi po pol roku prekecla.ze asi má.autizmus a odvtedy to išlo....oni jednoducho chceli hlavne nech ma papier a oni prachy navyše....

nika898
autor
9. mar 2019

@lubik87 to mi je jasne. Nas chodil do sukromnej skolky a tam hlavne potrebuju "normalne" deti.

sintra
9. mar 2019

Nie je pravidlom, ze autisti nemaju radi fyzicky kontakt a mojkanie. Moj je velky mojkac, ale len so mnou 🙂 S inymi ludmi fyzicky kontakt nevyhladava.

mpg
9. mar 2019

Skúsený psychológ za 40 minút pozorovania zistí, či ide o poruchu PAS, všíma si hlavne v čom je problém, nie čo dieťa dokáže - všíma si reč, možnosť spolupracovať s ním (čo by mohlo robiť problémy v zaradení do bežnej škôlky/.
Mamy majú svoje deti príliš radi, aby si to nestranne mohli povedať, že toto už je problém, alebo toto bude robiť problém.
U každého s poruchou AS sa to ale prejavuje inak,ale obyčajne to býva tak, že jedna problematická záležitosť sa vytratí (po čase sa môže vrátiť) a ďalšia príde. Napr. aj hládkanie a pod. mal aj syn rád, dokonca vždy sa dal ľahšie nahovoriť na niečo čo nechcel robiť peknou cestou, zvýšený hlas len zvyšoval odmietanie. Dobre si je o tejto dg. prečítať celú knihu, lebo ona je dosť nepochopiteľná.
Ja som tiež jej neporozumela, keď mi na vyšetreniach k tomu povedali tam niekoľko viet, tam
niečo iné (vtedy ešte nebol ani internet).
Aj škôlku im treba dobre vybrať s menším počtom detí.

rumkolka
9. mar 2019

@nika898 ist na diagnostiku v dvoch rokoch je hrozne skoro. Mali ste nejake vazne problemy ked ste sli?
Ja mam syna s PAS,sice uz ma 9rokov ale ked bol mensi mojkal by sa vkuse ale iba so mnou. Teraz uz je to len obcasne a len so mno,dotyky vseobecne nema rad.

tatinka
25. sep 2023

Ahojte,je to uz starsia diskusia ,ale mozno niekto odpise...mam 5 rocneho syna vysoko funkcneho autistu, odporucajumu beznu zakladnu skolu, chodili aj vase deti do takej skoly s touto dg? A otazocka on dost huka,takmer cely den za posledny rok, v skolke to nerobi,tam ani nevedia,ze je autista...v minulosti nehukaval,zacal s tym obcas tak okolo 4 rokov,ale teraz fakt cely den,viem ,ze to autisti robia,len ma zaujima,ci sa to neskor zlepsi,zmierni alebo ani nie...caka nas este znovu zdiagnostikovanie,ale myslim,ze bude potvrdena dg,ktoru pred rokom a pol dala pani Janosikova...