Autizmus u 9,5-mesačného dieťatka

27. jún 2023

Ahojte. Mama 9 a pól mesačného špunta 🙂 v hrubej motorike je veľmi šikovný, sedí, plazi sa, stavia sa popri nábytku. Trápi má však jeho správanie. Buď bude obrovský flegmatik alebo má moja intuícia neklame. Ako malinké babatko bol úplne vporiadku. Nič zvláštne som nebadala. No postupom času , okolo 5-6 mesiaca som si zacla všímať že má vôbec nevyhľadáva. Nie je na mna nijak navizany. Ani na otca. Ráno keď sa zobudí ani sa na mna nepozrie, postaví sa v postieľke , a obzerá sa po izbe. To je tak každé ráno až doteraz. Led ho ukladám na poobedny spánok , ležím vedľa neho. Keď sa zobudí , hneď odo mna uteká, zas sa na mna ani nepozrie . Nemazná sa snami. Na meno reaguje celkom dobre si myslím. Očný kontakt má iba ak nie je na rukách , resp. v tesnej blízkosti . Inak uhýba pohľadu, a je pri tom nervózny. Na ruky sa pyta iba ak ho vyzvem a aj to sklony hlavu. Nechce nič opakovať po nás, ani papa nechce dať. Vadia mu dotyky, keď ho chytím za rúčku, hneď ju dá preč . Hračky ho zaujímajú, ale mám pocit že skúma detaily. Všetko škriabe. Pokazila sa mu aj chuť do jedla, trva to už asi dva mesiace. Najskôr musí ochutnať , pri tom place a potom doňho horko ťažko niečo dám. Aj mlieko začal odmietať. Máte niektorá babatko v tomto veku a nie je na vas akoby naviazané? :/ všade sa teraz rieši autizmus, mohlo by ísť aj o to? Ďakujem

divokykonik
27. jún 2023

Zas len autizmus... Proste každé dieťa je iné, môj tiež nie je na mňa extra naviazaný a podľa odborníkov autista určite nie je... Z vlastnej skúsenosti ti hovorím, nesleduj ho tak.

dzulli1980
27. jún 2023

Si moc premotivovaná, či? ... keď u 9,5 mesačného dieťaťa riešiš autizmus ... ženy, nechajte tie deti v kľude rásť, rozvíjať sa vlastným tempom.

autor
27. jún 2023

@divokykonik ja viem. Všade je len ten autizmus. Preto to hneď napadlo aj mna. Aj keď mám výčitky za to hrozne. Len mi je ľúto že proste je mu jedno s kým je. Neteší sa na mna ako ostatne babatko v tomto veku na svoje mamičky .

autor
27. jún 2023

@dzulli1980 len som chcela vedieť od ostatných mamičiek, či je takto správanie u bábätiek normálne. Či môže ísť o povahu. Ja mu nechcem robiť diagnózy.

hariet
27. jún 2023

Samozrejme je to povaha a zaujima ho vsetko ine len nie ty, lebo teba uz pozna.

sense
27. jún 2023

Moja bola tiež taka "nekontaktna" do určitého veku. A už je predpuberta a najradšej by sa len po mne vesala

sono2
27. jún 2023

Ja ta chcem len podporiť. Síce nemám skúsenosť ani som neni v tvojej koži, ale poznám, keď intuícia neklame.
Ono podľa popisu môže, ja mam kamarátku, už sme spolu neni, chodili sme s deťmi do krúžku.
Ona ma autistu. On bol ako hluchý, sama to povedala, nikdy sa nehral s deťmi a ťažko sa prispôsoboval. Naše deti mali cca všetky rovnako mal asi vtedy cca 2 roky možno aj menej a mne to bolo okamžite jasne. Čiže uvidíš neskôr.

autor
27. jún 2023

@hariet ale on sa tak správa u každého.
Keď si ho niekto zoberie do ruky neskúma tvare ale náhrdelník, fúzy. Obzerá sa kade teda

autor
27. jún 2023

@sono2 no zatiaľ mne ako hluchý nepríde. Reaguje pekne na meno. Aj s deťmi sa pekne hra zatiaľ. Zmeny mu nerobia problém. Ani cudzí ľudia. Jedine ten kontakt so mnou ako s jeho najbližšou osobou má trápi a to že skúma hračky detailne, škrabká po všetkom.

simona1306
27. jún 2023

ahoj, v tomto veku to robila aj moja mala. Tiez ma islo porazit z toho, ludi sa bala, dokonca aj deti, pred vsetkymi sa schovavala, a dotyky jej boli extremne neprijemne. Nikto ju nemohol ani pestovat, lebo hned spustila rev. Teraz ma rok a pol, a miluje sa maznat, z deti sa velmi tesi. Daj babatku cas, a uvidis, na taketo diagnostikovanie je este prilis skoro 🙂

betulinka1
27. jún 2023

Podla mna je uplne v poriadku. Proste netreba citat clanky o autizme. Naco to vsetky robite??? Este v tak malom veku. Autizmus ma take široké spektrum priznakov, ze kazda si tam najde svoje dieta. Zameraj sa skor na rozvoj dietata, na to ho naucit sustredit sa, rozvíjanie mozgu formou hry. To si čítaj a študuj.

doriiis
27. jún 2023

@autor.....vidí dobre? Možno je dalekozraky.

babulkomale
27. jún 2023

Kamoska ma syna s PAS Asperger a pochopila neskor preco sa odtahoval od nej uz pri dojceni 😔
V kazdom pripade je to zvlastne. Uvidis neskor. Isto ti nikto hned diagnozu nehodi.

viestta
27. jún 2023

Náš bol v tom veku kontaktný, jemu bolo úplne jedno s kým komunikuje, hlavne, že mu venoval pozornosť. Každé dieťa je iné, netreba hľadať problém tam kde nie je

flavia1
27. jún 2023

Ahoj, ako bábätko ta sledoval? Bol vnímavejší? Reagoval? Lebo píšeš, že bol ok. Odkedy vidíš zmenu? Ak sa ti zdal ok a teraz je iný, tak porozmýšľaj odkedy a čo vtedy bolo. Čo Ti viem ako špeciálny pedagóg povedať, je to, že znaky na autizmus by sedeli, ale keďže je to ešte bábatko, mozog sa rýchlo vyvíja a môže sa to prejavovať rôzne, preto by som sa na Tvojom mieste upokojila, začni ho brať takého aký. Povedala by som, že ak tam niečo bude, budeš to vidieť neskôr. Autizmus je vo veľkej miere viditeľný v troch, štyroch rokoch, nakoľko tam už bude vidieť veľké rozdiely oproti zdravým deťom. Dovtedy síce budeš možno nepokojnejšia matka, ak budeš vnímať rozdiely oproti iným deťom, ale nič s tým neurobíš. Snaž sa, aby čo najlepšie získal sebaobslužné zručnosti. Verím a prajem Ti, aby bol Tvoj synček zdravý.

autor
27. jún 2023

@flavia1 dalujem za odpoved. No zmenu vidím zhruba od vtedy, od kedy začal vnímať viac. Ten 5-6 mesiac. Že začal byt taký nekontaktny, od vtedy si ho všímam každý deň a vidím , že podľa mna ro nie je v poriadku.

zuzuliennka1
27. jún 2023

@babulkomale ja mam autistu a vzdy bol kontaktne dieta a stale je a dojcil sa rad a dlho.
@autor tvoje dieta sa na svoj vek sprava UPLNE STANDARDNE, venuj sa mu, a nechaj ho zit. Nemusis mu organizovat kazdu sekundu dna, a ani on teba nemusi sledovat nonstop, ked ty si zmyslis kontakt s nim a jemu sa prave nechce.
Su zive akcne deti a su aj flegmatickejsie pohodove povahy. Nema este ani rok. Pokial sa ti nieco nebude zdat, ked bude mat rok a pol, dva roky, potom mozes riesit. Teraz sa mu hlavne venuj. Ak tam aj nieco je, nevymazes to, nezmenis, ale s najvacsou pravdepodobnostou tam nic nie je. Najviac, co mozes urobit, je venovat sa mu. Byt vela vonku, hrat sa s nim. A nezabudaj, ze dieta je osobnost, a ma uz skoro rok, takze sa pomaly “osamostatnuje, uz vnima okolie, zaujimaju ho ine veci, nie len ty

flavia1
27. jún 2023

A cca v tých dvoch, troch mesiacoch sa aj usmieval? Reagoval na tvoju tvár? Otáčal sa za zvukmi? Nenastala zmena po očkovaní?

autor
27. jún 2023

@zuzuliennka1 neviem sa od toho odosobniť. Tým, že som snim každý deň sama doma moc na vyber nemám. Stále ho sledujem. Len som tuto na ML chcela nájsť mamičku, ktorá mala/má rovnaký problém. Aby mi povedala svoje skusenosti. Viem; že autizmus je široké spektrum . Mna trápi len to že nikdy má nepotreboval ako mamu.

autor
27. jún 2023

@flavia1 usmieval, reagoval, pozeral sa pri kŕmení . Vtedy by má to ani nenapadlo. Po ockovani prvom nastala zmena akurát v spaní. Dovtedy prespal celu noc a od vtedy bol ako vymenený. Neviem povesat či aj toto správanie je od vtedy. Možno aj hej.

zuzuliennka1
27. jún 2023

tak bude proste take samostatnejsie dieta, ja som vraj bola tiez taka, kam ma dali, tam som sa hrala, vacsinou chrbtom k ostatnym.🤣
potom po nastupe do skolky sa to zlepsilo, ale nebola som nikdy prilis kolektivne naladena, ze by som vyhladavala kolektivy, to su take deti, ze kam pridu, hned o nich vies a potom aj deti, co sa drzia skor v ustrani a nechcu byt stredobodom.
najviac co mozes ty teraz urobit - je venovat sa mu, zbytocne sa nezozierat a nesledovat kazdu sekundu dna

flavia1
27. jún 2023

Dôvod, prečo Ti tu nepíšem, to, čo ostatné, je, že verím materskej intuícii. Mám tri deti. To, že vnímaš, že je iný teraz, je dôvod na znepokojenie a aj Ta úplne chápem. No, zároveň Ti chcem povedať, že sa snaž upokojiť, neriešiť to v hlave a robte si dni peknými. Uvidíš, čo bude a potom budeš riešiť. Moja rada ešte by bola, zváž ďalšie očkovania, či ich dať, príp. posunúť na neskôr. Viem, že niektoré mamičky by ma tu ukameňovali, že som "neočkovačka", ale mám svoje skúsenosti s postihnutými deťmi a viem, čo mi hovorili rodičia. ŽIaľ, o tom sa nehovorí verejne. Neradím Ti neočkovať, ale zváž si v tomto smere, čo ďalej.

cookie29
27. jún 2023

Autizmus je siroka kategoria, kde sa skryva vsetko mozne a takto zavcasu sa nediagnostikuje. Hovori sa skor o PAS a NKS, ked uz. Skus si pozriet MCHAT
https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/wepub/13...

treba vediet, ze tento test NEDIAGNOSTIKUJE autizmus a velkej vacsine deti, ktorym vydje pozitivny sa autizmus nikdy nepotvrdi. Ale umoznuje diagnostikovat eventualne odchylky a vcas spustit terapiu.

denuss
27. jún 2023

Ahoj. Som matka 4deti. Nas druhorodeny, coskoro 8rocny ma autizmus. Ako babetko bol uplne zdrave sikovne usmievave dietatko, do roka sa vyvijal uplne normalne. Po roku prestal ,,rozpravat", dovtedy mal par slovicok, prestali mu chutit mnohe jedla, nebavili ho hracky, bol nervozny, stale som ho musela nosit.. najprv som to pripisovala zubom, potom dr.zistila anemiu, tak sme dufali, ze zelezo pomoze a prebudi ho, no on stale menej vnimal, prestal reagovaf na meno, v noci sa budil a nespal aj 2-3hodiny. Bolo toho viac..v dvoch rokoch som uz vedela, ze je nieco zle, ale pediatricka to tak nechcela vidiet, poslala ma na neurologiu (ked teda na tom trvam!), tam ma dr. zvozila, ze co od dietata chcem aby opakovalo, ono ma svoje zaujmy, mam mu dat cas..tak som dala, ale nedalo mi to..zacala som si hladat na nete a velmi rychlo som pochopila, ze syncek ma autizmus. Aj ked bol pritulny od mala. Niektore zmeny mu nevadili. Ziarlil na sestru. Dotyky miloval. Ale vela inych crt typickych pre PAS mal. Diagnozou som si bola ista skor ako nam ju v 3rokoch potvrdili.
Tvoj syncek urcite ma nejake crty PAS. Moze to byt povaha, nejake ,,obdobie", ale moze to byt aj autizmus. Ak sa rozhodnes hladat odpoved, nedaj sa odbit. My matky to citime a pozname si dieta. Ak sa nahle dieta zmeni a hlavne je to regres,tak nie nie je to normalne. Mamickam so zdravymi detmi sa to lahko napise ,,necitaj, nemaj naroky na svoje dieta, nechaj ho zit...", ale potrebujeme odpovede a na tieto zasadne veci sa neda nemysliet. Uziera ta to vo vnutri a vlastne ked dospejes k zaveru, tak je to velka ulava. Vies preco sa tvoje dieta prejavuje a mozes si studovat o diagnoze a viac pochopit, pomoct svojmu dietatku. Velmi ti prajem, aby tvoje dieta bolo v poriadku a tvoja predtucha sa nepotvrdila. No rozumiem tvojej obave. Mam 4deti - jedneho autika a naozaj bol vyrazne iny od spustenia autizmu. Neporovnatelny. A spustit sa moze v roznom veku. Mrzi ma, ze ti nepomozem, ale nema vyznam ti pisat nemysli na to a urcite z toho vyrastie. Tak len moja skusenost, drz sa, vsetko dobre ti prajem a ked to budes chciet riesit, nedaj sa! Autizmus ani ina diagnoza nie je koniec sveta, vsetko sa da s laskou zvladnut, hlavne je, aby dietatko napredovalo a vedelo, ze je milovane za kazdych okolnosti..

autor
27. jún 2023

@denuss veľmi pekne Ti dakujem za odpoved ❤️

denuss
27. jún 2023

❤️

kacena4
27. jún 2023

nečítala som príspevky ale nie toto nie je autizmus jedine že by malo ťažký mentálny postih vtedy v takomto veku vidíš na dieťati autizmus ale ty nemáš žiadne príznaky u dieťaťa

rachel36a
27. jún 2023

Ja som si vsimla podobne veci uz v troch mesiacoch...kazdy mi to vyvracal...zial moja intuicia bola spravna a syn je autista...

autor
27. jún 2023

@rachel36a a čo konkrétne ak sa môžem soytat? A ako sa vyvíjal potom ďalej? Stále bol taký?

rachel36a
27. jún 2023

Prve co mi udrelo do oci bolo, ze ma vobec nevyhladaval pohladom, nereagoval na moj hlas, nepozeral sa na mna ked som ho krmila z flase...vyvratil oci a pozeral tak nikam. Aj ked sa pozeral mojim smerom, tak nepozeral na mna, ale ako keby cezo mna...ked sa zobudil, nikdy nas nevolal, ani neprišiel za nami ked bol starsi...casom okolo 8 mesiaca sa pridali problemy so zaspavanim...okolo roka uz zaostaval oproti inym detom, neukazoval prstom, nereagoval na meno a pokyny, nezacal pouzivat rec, nevedel sa hrat , len rozhadzoval..prisli zachvaty placu a hnevu a citlivost na nirktore zvuky..v dvoch rokoch poznal cisla, v troch rokoch abecedu, azbuku aj anglicky...v styroch zacal konecne pouzivat funkce slova...v piatich rokoch plynule pisal a cital..
ale zacali sme velmi skoro s nim pracovat a teraz ma uz len velmi malo znakov...