Mamicky,ktore mate doma autistu okolo 3 rokov, ako sa sprava ? Nikdy som neriesila ci je moje dieta v poriadku , no teraz si prechadzame zvlastnym spravanim.
uvediem par prikladov spravania
Vyberie si tricko zo skrine a pride ku mne lebo chce aby som mu ho asi napravila alebo co.. zacne ho na gauci skladat a potom uteka naspat do izby otoci sa a pride naspat si to tricko zamnoíu obliect..
nevymysla z coho bude jest alebo co bude jest.. ani co bude mat oblecene ked o tom rozhodnem ja.. neuklada hracky do radu, od mala reaguje na meno ..
len sa snazi vo vsetkom pomahat a ked to nestihne tak chyza zachvaty hnevu kde sa to vsetko kopi a uz chce od nas nezvycajne veci.. vadi mu ked otvorim skor dvere a ked ich naspat zavriem ze dobre tak otvor tak on ich chce otvorit ale vratit sa do spatneho chodu uplne.. musime sa vratit do izby a tak ist k tym dveram.. je to spravanie dietata s moznym autizmom?
toto robila aj moja dcera a nema autizmus.
s tým oblečením isto nie...ale tie maniére s tými dverami? - možno...
pozri https://www.sposaturiec.sk/co-je-autizmus/ - varovné signály autizmu
@nika11103 stresuje ma okolie, strasne vela ludi mi povedalo ze taketo spravanie je nezvycajne.. praveze nevymysla s jedlom..
skor sa sprava rozkazovacne a je v tom ozaj vytrvali.. dokaze jacat aj 2 hodiny len preto, ze som stracila gombik na pracke .. akoby nevedel pochopit ze niekedy veci uz nejdu vratit naspat ..
ja neviem ako sa mam zachovat uz v takych situaciach .. co by ste robili vy keby ( kupal sa vo vanicke a odniesla som ho v uteraku na rukach a povedala som "ty moje babatko" a od toho dna to chce nonstop uz hadam mesiac a ked tak neurobim/nepoviem tak je proste amok z ktoreho sa nevie ukludnit ..
alebo ked mu dovolim rozpravku pozerat a zapnem tv tak vzdy povie jedno slovo, a stalo sa uz par krat ze som zapla on si neuvedomil ze to slovo nepovedal a kvoli tomu scena .. to co mam ako robit? krical halooo zapinam mozes povedat to slovo ? ja naozaj neviem ako na nho.. nedokazem ani predist situaciam s hysakom lebo neviem co vlastne uz urobim.. uz je zle len preto ze vobec doma dychame.. pritom sa mu venujem ako sa da( mame este babo) davam mu lasku stiskam pusinkujem, samozrejme sa snazim so sebou nemanipulovat a dokazat mu ze ja som rodic ..
ach, mam neskutocny pocit zufalstva
@deti95060810 aj vase deti sa rozculia ked si vytiahne poskladane tricko a zrazu sa mu rozpadne ?
Každý autista je iný. Môj mal v tom veku tiež nejaké podobné rituály. Či je alebo nie je autista najlepšie zhodnotí odborník, určite sa poraď.
Môže a nemusí. Mne to príde ako bežné obdobie vzdoru. Toto s dverami zvykne robiť aj môj syn. Má 3,5 roka. Alebo sa zlosti, že som zhasla, lebo on chce zhasnúť. Tak musím znovu zapnúť svetlo, aby on zhasol. Ale autista určite nie je. Mnohé deti majú v období vzdoru autisticke ťahy, ktoré vekom odznejú.
A pokiaľ viem, autizmus sa dá určiť až vo vyššom veku.
Ahoj ,mas podla mna uplne normalne dieta 😊
Je to uplne normalne ze dieta v tomto veku ma nervove zrutenie nad situaciou, ktora je pre nas uplne smiesna.
Pre dieta ale neni a neni dobre to ani zlahcovat.
Ked chce pomahat , nech pomaha,skus sa casovo nastavit tak aby si nemala z toho stres.
Ked ma nervy,bud pri nom a pochop ho, nauci sa tie situacie casom lepsie zvladat😊
S tou vanou je to normalne na to babätko, dozic mu to ,nebude to natrvalo.
Rozkazovanie -do urcitej hranici je to ok.Tam je super ist do kompromisu😊
@kappikk veľmi podobná téma tu bola aj včera. Naozaj to vyzerá skôr na rozmaznané dieťa ktoré nená hranice a nonstop si potrebuje dokazovať svoju nadvládu nad vami. Ale kľudne to môže byť aj ten autizmus. Takže určite chod za psychológom. Ten bude skôr vedieť určiť, či je to rozmaznanost, alebo diagnóza.
@vevapeto nie nemusí to urobiť. Týmto ustupovanim si len zarabas na veľký problém. Nechápem čo sa to deje s dnešnými rodičmi. Absolútne nezvládajú VYCHOVU. Keby Mona dcéra urobila scénu že neosupala banán, mohla by na cely banán v tej chvíli zabudnúť. Raz by skúsila také divadlo a pamätala by si....
@simona20201309 pokoj, mám ešte staršiu dcéru a výchovu som u nej zvládla 😉 ja nepatrím medzi rodičov, čo schvaľujú túto modernú výchovu a moje okolie s tým má problém. Ale beriem do úvahy vek/ obdobie dieťaťa a tresty za to sa nekonajú ( resp.aby si zapamatalo). Keď ten ošúpaný banán odmietne, zjem ho ja alebo muž a ona zostane bez banánu. Jednoduché, bez kriku a násilia.
@vevapeto to je fajn, ale vieš ze je dnes dosť rodičov, ktorí by jej dali ďalší neotvoreny banán, len pre pokoj v rodine
autizmus je nehorazne siroka kategoria, do ktorej ide vsetko mozne. Od ludi s NKS/PAS po tazkych nekomunikativnych autostov, ktori sa hadzu o stenu. Autizmus je komplexna diagnostika, nie na zaklade jedneho priznaku ci spravania....
@simona20201309 normalny rodic, ktory pozna dieta/vek a pod sa opyta ci ma banan osupat alebo chce dieta same 🙂 bez extremov...
@simona20201309 vies, niektorí rodičia robia oveľa horšie veci ako to, že by dali další neotvoreny banán …dnes dieťa dostane všetko ako na zlatom podnose a najlepšie hneď a o nič sa nemusia snaziť. Rodičia samozrejme vyhovejú, veď nechcú byť zlými rodičmi, že? A čím má dieťa viac tak tým lepšie.
Autorka má doma dieťa vo fáze vzdoru, s tým sa dá krásne pracovať aj bez “ násilia”
@kappikk nie...
@simona20201309 tak ja som rovnaka, chce vodu ale vymysla ci z flasky alebo z pohara.. ked naberem do pohara nech pije z neho, ked nechce nech je smadny .. preto sa zamyslam ci som ja nesposobila toto jeho spravanie uz len tym ze som mozno viac prisnejsia 🤷🏻♀️
mozno na nho takyto pristup funguje opacne.. ze robi vlastne to co ja a snazi sa rozkazovat nam .. fakt neviem
@kappikk tak potom to je naozaj zvláštne správanie. Možno reakcia na súrodenca? Žiarlivosť? Putá pozornosť? Nečakajte, objednaj vás, aj tak sa dlho čaká na vyšetrenie.
Ked sa nieco nezda, tak ist na vcasnu intervenciu. Ale nas ma teraz tiez take obdobie (3,5 roka), ako nevresti dve hodiny, ale staci nejaky zasek v scheme a uz je cirkus. Podla mna sa deti ucia chapat a zmierovat s nejakou naslednostou deja. Ze sa nieco stane a nejde to vratit. Niekedy to nemusi byt diagnoza, ale znak vyssej inteligencie. U nasho maju od 2 rokov v skolke dojem, ze tam bude nadanie. Mam dojem, ze riesi veci inak a viac si uvedomuje v tomto veku.
@kappikk nemám pocit, že by bol syn nejaký iný autista… Z tvojho popisu sa zdá, že potrebuje viac autonómie, mat možnosť častejšie rozhodovať, chce viac pomáhať, zapájať sa, robiť veci sama, starať sa o seba. To sedí k jeho veku, je to i žiadúce a dokonca veľmi dôležité. Správať sa k sebe úctivo a s rešpektom môže byt len pozitívne.
Opýtať sa, či mu môžeš banán ošúpať skôr než to urobíš, či chce pomôcť s pranim, či chce zatvoriť sam dvere, zhasnúť.. znamená brat na neho väčší ohľad. Ak sa niečo nedá, nevyjde, môžeš vyjadriť pochopenie, že je z toho smutný, nešťastny, sklamaný, nahnevaný. Ved je to Ok, každý niečo cítime, nejako prežívame, potrebujeme sa s tým vyrovnať. Netreba mu to zakazovať, zľahčovať, popierať…
Na autistu to velmi nevyzera, skor na rozmaznane zlaticko, kt si uvedomilo, ze sa musi delit o pozornost s malym babom, tak nespracovanu ziarlivost, smutok premiena na naschvaly a hysaky. To, ze chce prvy otvorit dvere, stlacit gombik na pracke alebo zapnut svetlo … je uplne normalne, vekom to nebudu hysaky, ale povie Ti jednoducho, ze to chcel urobit on a dalsich 10 min sediet oduty niekde … neviem v akom veku to deti omrzi ale je to normalne (inac by bolo min 5 deti v nasom okoli autisti alebo mali nejaku poruchu idu sa “pozrat” kto bude prvy v triede a pod … )
@majka176 naopak, nižšom. Cca 2 roky su take zlomove - dieta nerozprava a uz by malo ovladat zaklady, malo by interagovat s detmi, rozumiet!, take to "hotove" dieta co o rok pojde do skolky.
vo vyssom veku, pokial toto normalne je, je to skor obd. vzdoru, resp. obdobie ked si dieta naplno uz uvedomuje svoju integritu a skusa, co dosiahne
@kiki68 môj syn nemal narušenú soc.oblast,ani reč,ani motoria a má autizmus.
@kappikk skúste ísť za detskou lekárkou,ona vie urobiť prvotný screnning a pošle Vás na správne miesto. Radšej preveriť a nič to nebude vážne,ako to zanedbať.
@kappikk moja dcera si uyvala zubky tak, kze stala na stolicke, lebo je drobna a otvarala si zrkadlovu skrinku, po umyti ju zatvorila. ked som ju nahanala a nahodou som ju zatovrila ja, bolo zle.
nepomohlo ani to, ze som ju opat otvorila a mohla ju zatvorit.
raz mala amok, po tom, co som viliala polievku. nechela ju jest, nechcela aby osm ju nakrmila, len nad nou sedela a nejedla, tka sme jedenie ukoncili, dala som ju prec zo stola na linku, stala tama si polhpdinu, ona si ju absolutne nevsimala. potom som ju chcel aupratat, tak som ju vyliala do wc. ona chytila amok.
deti toto robia. niektore deti su kludnejsie, ine su narocnejsie.
@martinami274 tak to musi byt atypicky autizmus potom, lebo vacsinou prave tieto oblasti zasiahnute su. Ja mam iba AS, ako dieta som mala zasiahnutu jemnu, hrubu motoriku, zla koordinacia ruka/oko, socialna oblast velmi, ritualy na hranici s OCD, uzkosti, fobie, speci Kombi v jedle. Iba rec nebola teda zasiahnuta vobec. Ako dospela uz som niekde inde, ale neverim, ze by u niekoho s autizmom nebola zasiahnuta oblast soc komunikacie a soc kompetencii. Napr uz iba v nejakej socialnej naivite, neumernemu vztahu ku kamaratom a rodine a pod. Poznam vela ludi s autizmom a kazdy nieco z tohto mame. Moj syn ako NT ma predomnou neskutocny naskok uz teraz.
@kiki68 soc. oblast je v poriadku,motorika tiez, akurat rec.. rozprava stale takou hatlaninkou ale ja mu rozumiem.. ked rozpravam pomaly slovo tak ho pekne zopakuje ale vo vete ho schomoli 🤷🏻♀️
on prilis preziva emocie proste.. aj ked pozera rozpravku strasne si vsima ako sa tvaria postavicky co robia a normalne na ne zazera lebo sa mi nepaci ten vyraz 🙄 mal aj take ze ked sme sa s niekym lucili tak on musel povedat prvy a posledny krat ahoj .. obcas to ma aj teraz ale uz miernejsie .. pred nedavnom fungovalo 100% vysvetlvoanie aj dohody.. chcel chrumku alebo nieco pod. dohodli sme sa ze ked sa spapa polievka tak potom moze, polozil si to zatial na stol a papal.. dnes mame take obdobie ze volako na nho neplati nic .. nestihnem ani vysvetlit ani dohodnut a uz je v amoku
@kappikk PAS ma rozne formy a je o tom vela mytov,ten prejav moze aj nemusi byt znakom PAS.
Dolezite je,co citis ty ako matka,myslim,ze kazda z nas ma akysi "radar",a citi ze nieco nie je v poriadku alebo ze to v poriadku je
Ak by sa aj PAS preukazala,netreba zufat
Chod k pediatricke,vedia urobit na to vysetrenie uz u malych babatiek
Pretoze pri PAS je velmi dolezite aj skore zistenie-cim skor sa zisti tym lepsie pre dieta aj blizkych a da sa s tym vela pracovat
@pipistrel13 Samozrejme ze vidim uz dlhsiu dobu , ze je trosku iny ako ine deti .. myslim tym spravanim sa v takejto situacii .. manzel si mysli ze sme ho od mala prilis zapajali do nasich veci.. a teraz je preto taky ...
nie vzdy to ale ma no..
urcite sa poradim s dr. dakujem krasny vsetkym
Dnes je strašne ten autizmus “moderný” 🙂 ja si myslím že máš úplne zdravé dieťa, už kvázi veľké , uvedomuje si svoju existenciu a že má “moc” rozhodovať . Že si vyberá čo bude jesť ? Veď to je uuuuplne normálne , má 3 roky pozná toho už veľa niečo mu chuti viac niečo menej , podľa mna nemáš dôvod sama seba stresovať