Autizmus u 2,5-ročného dieťaťa

beba1994
12. dec 2022

Ahojte maminky,

Mám také zmiešané pocity ohľadom môjho syna- bude mať 2,5 roka.

Je veľmi veľmi živý, ťažko sa sústredí a záujmu ho nejaké veci.
Vkuse by behal. Nie vždy reaguje na meno a nie vždy ma očný kontakt. Niekedy na neho môžem viac krát rozprávať a vôbec sa neotoči a inokedy úplne a ešte sa usmeje, dokonca aj keď robí zlobu tak čaká ako zareagujem- pozrie sa na mňa a začne sa smiať.

Nechce nám moc rozprávať - vie slova ako mama, tata, daj, mňam, dedo, baba, deti, pod, didi (to je on), nie, boba. Aj tie iba keď sa mi zachce. Niekedy aj utvorí vetu- mama pod,tata mňam ˇ, didi nejde. Ale tie slova rozpráva iba keď chce, niekedy vobec.
Pekne sa snaží gestikulovať, kýve hlavou keď niečo nechce, ukazuje prstom na vzdialene predmety, kýva papa, posiela pusu.

Snaží sa vyžadovať moju a partnerovi prítomnosť- zoberie nás za ruky a chce sa s nami hrať- napríklad s autíčkami, plastelinou, kreslit.

Avšak je extrémne zaujatý svetlom - zapínaním a vypínaním, zapínaním pračky, vkladaním predmetov do otvorov, gúľaním veci po naklonenej rovine.
Ale zase máva aj účelnú hru- vie ako sa brat s autom, pískať na píšťalke a tancovať, hrať sa s telefónom, steklit druhého.

Chodi aj do jasiel- učiteľky mi hovorili že nie vždy sa chce hrať s detičkami, niekedy sa rad hra aj sám.

Najbližší kontakt ma s mojou neterkou - 6 ročnou. S ňou sa pekne zapája ho hry- na autíčka, hádzať veci, snaží sa po nej opakovať.

Boli sme 2 krát u pedopsychologicky a tá nam autizmus na teraz vyvrátila, avšak na 100 % sa ro pri tak malých deťoch nedá.

Keď sme boli naposledy tak pekne aj s ňou sa hral.

Čo myslite? Je to len moja prehnaná starostlivosť?

Ocenila by som reakciu najmä mamičiek čo mali podobne dieťa.

Ďakujem

sense
12. dec 2022

Ze psychologička ma pravdu

seahorse27
12. dec 2022

Ja tam podla popisu nevidim nejake jednoznacne autisticke znaky. Je dolezite, ze zdiela pozornost, ukazuje prstom, dokaze sa funkcne hrat. V urcitej faze vyvinu sa aj u neurotypickych deti mozu objavit nejake auti znaky, ale je to len faza.

nataly420
12. dec 2022

Tak vyvrátila ti to psychologička my sme ho nevideli nepočuli mozme ti to povedať hoci čo a nemusí to byt pravda 🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
myrra81
12. dec 2022

@beba1994 tak potom aj ja mam doma autistu 😂👍👍 mas uplne normalne dieta, nepanikar, este raz. je uplne normalne!!!!!

kiki68
12. dec 2022

@beba1994 nema ziadne znaky autizmu, jedine dysfazia vyvinu reci. Ale nejak tam nic ine nevidim. Autizmus vyzera inak a to by si vsimli hlavne v skolke. Ja som autista, moje dieta je zdrave. A moja mama hovori, ze rozdiel v hre, motorike je medzi nim a mnou v tom veku obrovsky. On nejavi tie znaky , ako moc nema rad deti a skolku, ale inak tam nic take nie je.

svetlonos
12. dec 2022

@beba1994
velmi vela deti zacne rozpravat au po 3-3,5 roku. Zato casto uz ciste vety a slova. Znamej maly dokonca az v styroch. Vsetlo ostatne, co si popisala je upne ok. Ved taketo male deti sa vacsinou nehraju spilu ale vedla seba. Skutocna interakcia pride au neskor. Ina znama ma dcerku, trojrocnu. Utesovsla sa, ze nehovori poriadne lebo hovoria trojjazycne, ALE…
To dievcatko sa na ihrisku hra vyslovene samo. Je zahlbena do hry a ked jej ine decka nieco pokazia, hrozne krici. Na meno nereaguje talmer vobec. Nevnima velmi ostatnych, len obcas. Sluch ma dobry. Ale na jej chovani vidiet, ze tam nieco velmi nie je v poriadku. Az teraz mi ta mama povedala, ze ju upouornili ini rodicia na tychto par veci. Tak to ide riesit.
Ale v tvojom pripade by som bola pokojna, maly je podla tvojho popisi uplne v pohode 🙂

evivb
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kacena4
12. dec 2022

je ok, nesleduj ho tolko

alena76
12. dec 2022

Nebadam nic autisticke🙂(mam doma dieta s PAS)

koalka1609
26. apr 2024

@beba1994 ako ste so synom na tom dnes?

beba1994
autor
27. apr 2024

@koalka1609 dobry, mame nks a črty adhd 🙂 ale autizmus úplne vylúčili. Už sa pekne hra aj s deťmi a reč sa rozbieha až teraz keď ma 3,5