Autizmus u 2,5-ročného

2. jún 2023

Su znaky ako uhybanie pohladom, nerozpravanie a neustale mrnčanie prejavom autizmu? Pekne mava, ukazuje prstom, akurat je troska iny ako ostatne deti. Je taky akoby vo vlastnom svete. Nie velmi motoricky zdatny. Ma rad svojich surodencov, aj bratrancov. Pojde na ruky aj k tete a babke. Aj sa usmeje. Kamaratka povedala, ze este take dietatko nezazila, no podla mna z toho vyrastie.

thereisabear
2. jún 2023

A rozumie ti? Keď povieš daj autíčko bratovi, dá mu? Zdieľa pozornosť? Donesie ti ukázať niečo čo ho zaujme? Vie sa hrať "akože"?

autor
2. jún 2023

@thereisabear no. Ako kedy. Nerad sa deli o hracky. Vacsinou ak mu niekto nieco vezme, skonci to hysterickym placom. Tazko sa upokojuje.Ukazuje prstom, ale mne veci nenosi. Vie ukazat napriklad na lampu, ak sa opytam,kde je lampa. Zatial sa na "akože" ešte nehra. Ale vie hodit plienku do kosa ak mu poviem. Podava mi taniere z umyvacky riadu a tak.

lilizzachy
2. jún 2023

Poradila by som sa s pediatrom môžu aj nemusia to byť príznaky autizmu 🙂

lilizzachy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
thereisabear
2. jún 2023

Z toho čo píšeš to môže byť autizmus, aj nemusí. Objednala by som sa niekam na diagnostiku, kde pracujú priamo s autistami a tam ti poradia.

autor
2. jún 2023

@thereisabear myslis, ze to budu vediet diagnostikovat aj u tak maleho dietatka?

autor
2. jún 2023

@lilizzachy mame spadovu pediatricku vo vedlajsej dedine. Je to uz starsia zienka. Ona na prehliadke len zmera, povazi, povie, ze je zlaty a hotovo.

thereisabear
2. jún 2023

Už pri podozrení sa môže s dieťaťom pracovať, diagnózu dávajú väčšinou v 3 rokoch. Ale čím skôr chodí dieťa na terapie, tým lepšie. Nečakala by som a ani sa neradila s pediatričkou (podľa popisu máme rovnakú 🙂)

autor
2. jún 2023

@thereisabear dakujem 🙂

heln
2. jún 2023

prilis malo informacii, take male dieta povazuje hracku za svoj majetok, sucast svojej identity, nerado sa deli.
spozornela som pri hystetickom placi a tazkej utisitelnost. rec sa este vyvija, v tom problem nevidim, pokial rozumie.
autisticke deti robia (samozrejme nie vsetky a vsetko) urcite napr. stereotypne pohyby, ktore ale mozu robit aj normalne deti.
vyhladaj si na fb videa s nazvom early sings of autism... alebo stiahni aplikaciu ASDetect, su tam testy do veku 30 mesiacov a vraj aj videa kde porovnavaju normalne a autisticke dieta. ale nevyskusala som, lebo ma nepustilo kvoli veku.

nikaeli
2. jún 2023

Z tých pár slov sa autizmus určiť nedá. Je to pomerne komplikovaná diagnóza s obrovským záberom príznakov a v ranom veku ostáva častokrát otvorená. Pri jasných príznakoch ju dávajú už vo veku 3-4 rokov, no samotní odborníci sú v predškolskom veku často opatrní v záveroch. Stiahni si apku ASDetect a vyber si vekovú kategóriu. Vyplň dotazník a uvidíš. Pri otázkach máš aj videá, ako to vyzerá u zdravého dieťatka a ako u dieťatka s PAS. Vyhľadaj vo vašom okolí Centrum včasnej intervencie, tam ti poradia, usmernia. Držím prsty.

dievcacitajucelist
3. jún 2023

môj 3 ročný...tiež niekedy ma ignoruje keď na neho zavolám - momentálne sa hrá tak je vo "svojom svete"...keď mu brat zoberie hračku, sladkosť a pod tiež spustí plač na celý dom...
AUTISTA nie je...nechápem prečo stále "novodobé bio raw" matky hľadajú diagnózu pre svoje dieťa..keď sa len trošku "vyníma" normálu.
Veď ma 2,5 roka je ešte malinky...nechaj ho nech sa vyvinie, vyrastie...o pol roka môže byt celkom iný...každé dieťa, ktoré sa narodí prejavuje svoju osobnosť...od malinka...netrap ho diagnostikovanim...

mogaa
3. jún 2023

podľa mňa máš uplne normálne dieťa....veľa detí začne hovoriť až okolo 3roku, rovnako v tomto veku sa presadzujú, robia čo chcú, nepočúvajú, resp.počujú čo chcú a urobia čo chcú, preto ťažko zhodotiť koľko toho dieťa vlastne rozumie ak nerozpráva...to že sa nechce podeliť s hračkou a potom plače je tiež uplne normálne.....práve preto podobné diagnózy stanovujú u detí nad 3roky, lebo do vtedy sa veľa vecí dá považovať za príznaky ale väčšina detí z toho vyrastie....iba u detí kde sú naozaj viditeľné znaky to zistia diagnostikujú skôr....tvoja pediatrička je síce stará, ale za tie roky jej prešlo rukami tisíce detí, takže pochybujem že ak by sa jej niečo nepozdávalo tak by ho neposlala na neurológiu.....

thereisabear
3. jún 2023

U niektorých detí je veľmi tenká hranica medzi autizmom a neautizmom. 95% vecí, čo tu maminy píšu, že ich dieťa vie dokážu aj niektorí autisti, keďže tam je veľká variabilita. Autista nemusí len ignorovať ľudí a točiť si kolieskom na autíčku celé dni. Kto nemá veľa skúseností s takýmito deťmi, tak ťažko vidí rozdiel, lebo to môžu byť detaily.

portret7
3. jún 2023

Moze byt nemusi, uz len pri pidozreni by som sa dozadovala specializovanych vysetreni. Mozno z toho vyrastie, ale ak sa potvrdi dg (a mozno ina) vies to vcas podchytit a pracovat s nim. Drzim palce

autor
3. jún 2023

@heln pozerala som si tie videa z tej aplikacie. No a tak nejak sa sprava aj maly :(

autor
3. jún 2023

@nikaeli vysledok z aplikacie vysiel, ze pravdepodobnosť je nizka. Videa vsak boli velmi podobne tomu, ako sa sprava maly

autor
3. jún 2023

@dievcacitajucelist nehladam diagnozu, ale je to uz tretie dieta. Prve, ktore sa sprava inak. To, co pises ty je ok. Ja pisem o uplne inom spravani

zuzuliennka1
3. jún 2023

urob si pre istotu k tomu asd detect aj tento test.
https://acva.sk/m-chat/

ak mas pri 2,5rocnom dietati pocit, ze je to ine a navyse si to mozes porovnat, kedze to nie je tvoje prve dieta, skusila by som to riesit.
ja mam len 1 dieta a v jeho 2,5r som to uz veru na autizmus tusila (a to som ho ani nemala s kym porovnat)

nikaeli
3. jún 2023

Skús teda Centrum včasnej intervencie, tam ťa v prípade potreby nasmerujú ďalej. Alebo ťa naopak ukľudnia, že je drobec ok 😉

lilizzachy
3. jún 2023

Treba jej doslova povedať že sa bojíš alebo máš podozrenie na autizmus. Mojej dcérke to išlo pomalšie s rečou, tiež som sa obávala a lekárka, ktorá je tiež staršia, s čím ja problém nemám lebo ma roky praxe má upokojila že mala sa vyvíja normálne, očný kontakt má a neviem čo ešte proste že sa nemám obávať. A mala je zdravá takže to čo povedala bolo správne 🙂

kythos21
11. mar 2024

Ako ste dopadli?