Autizmus o 2-ročnej

di_dominika
24. máj 2024

Dobrý deň dcéra mala teraz 2 roky riesime či nema autizmus chodíme s ňou na tsmt terapie ale nevidím žiadnu zmenu.Ako sa chovali vaše deti keď mali 2 roky. Dcéra neopakuje po nás keď jej povieme ako robí kravička mu atd ale iné veci napríklad , malo ukazuje prstom , nevie povedať skoro nič len ham keď je hladná, blaboce si niekedy sa jej podarí povedať nejaké slovo ale nevie povedať mama. Vie sa hrať funkčne, vie že havovi ma dať papať granulky , kozickam travicku ale niekedy aj havovi dáva papať trávu ako keby tomu nechápala že to ma dávať len kozam, Usmeje sa na nas, Ma očný kontakt. ona si pameta veci tie ktoré vidí napríklad keď jej ukážem zatapkaj alebo aká budeš veľká ako sa máš atd tak to správy ale musím jej to ukázať keby jej to poviem tak ma nechápe. nebojí sa ked ideme niekde práveže sa teší. Keď jej poviem ideme von, ideme sa kúpať , pod to chápe. Keď robí niečo zle poviem jej nie nemôžeš nono začne sa smiať a robí to naschval ešte . Motoricky je to šikovne dieťa len akurát nema dobre porozumenie a ja už som skúsila všetko možné venujem sa jej stále ale ona vôbec ma ako keby nepočúva keď ju chcem niečo naucit. Niekedy ma také obdobie ze raz ma záchvat zlosti nechce sa obliecť, kúpať keď sme niekde uvidí hava ona by dokázala celý deň prenasledovať človeka ktorý ma hava a dávať mu travicku keď ju zoberiem na ruky ze niekde inde ideme tak chytí taky záchvat zlosti ze musím ísť s ňou hneď domov. Rozprávky jej pustím len ráno a to na pól hodinu a večer pred spaním na pól hodinku .Viacerí mi hovoria že ona vyrastie s toho ze to určite nema ze ja som bola taká istá ze som vedela do 3 rokov povedať len ham ja som mala detstve tiež problémy dyslexiu dystrafiu atd ale ja to vidím ze ona je úplne iná ako ostatne deti ktoré majú 2 roky. Čo si o tom myslite ?

jaga18
24. máj 2024

Toto je skôr oneskorený vývin reči. Inak úplne zdravé dieťa.

dennissa16
24. máj 2024

@di_dominika normálne dieta. Podľa mňa tu nie je nič, kvôli čomu by si sa mala obávať

candii
24. máj 2024

1. Chyba ... Neporovnavaj svoje dieťa s ostatnými. Každé je iné a má svoje tempo. Nechápem prečo hneď všetko len autizmus, autizmus. Môj syn nehovoril ako 3 ročný , plienky sa tiež nechcel vzdať, tiež mal svoje vzdory a výbuchy hnevu. Keď sme išli na prechádzku a držal kočík museli sme ísť len jednou cestou .. a teraz ? Má 8 rokov a je to šikovné, múdre a empaticke dieťa. Teraz je divná doba .. dieťa trošku vykročí z tabuliek že je v niečom trošku iné a hneď autizmus a tým nemyslím teba ale stretla som sa aj v škôlke s tým.

deedol
24. máj 2024

ja len odporucim na rozvoj reci knihu od logopediciek, mozno poznas, pdf je zadarmo na nete: https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Sucasti...
viem, ze s tymi rozpravkami to ma kazdy inak, ale v tomto veku sa mi to zda vela, moj vtedy nepozeral vobec, teraz ma 6r a pozera 20 min denne.

di_dominika
autor
24. máj 2024

@candii ja viem určite nemôžem porovnávať deti s mojou len to je moje prvé dieťa a neviem ako by sa mali chovať 2 ročne 🙂 Ale ďakujem krásne za odpoved 🙂 Ja ju nechcem brat do škatuľky hneď že ma autizmus ale doktorka nám dala hneď vyplniť dotazník že je možné že ma autizmus tak som sa chcela spýtať len čo robili deti 2 ročne ako sa chovali atd 🙂 áno jasne chápem 🙂 Ďakujem

akvi
24. máj 2024

@di_dominika tiež mi príde ako úplne normálne dieťa, príliš riešiš. Ja ti dám iný príklad, môj syn bol v tomto veku oproti inýn vo všetkom popredu, jeho naj kamoš vyzeral pri ňom ako taký trulko, jeho mamina bola z toho nešťastná, lebo vyrastali spolu, je medzi nimi týždeň rozdiel. Môj už bez plienky, reč krásna, jej syn ešte s plienkou a max co povedal, tak ham a brm. No a jej syn je úplne normálne dieťa a môj je AS. Takže asi tak.

di_dominika
autor
24. máj 2024

@deedol ďakujem určite pozriem 🙂 A ja som si stále myslela že to neni až tak vela to pozeranie rozprávok ale ďakujem určite to obmedzím ;)

candii
24. máj 2024

@di_dominika aj mne dali vyplniť dotazník raz pre syna. Lebo vraj má autizmus a pani psychologická asi silno chcela aby mal. Pretože dotazník vyšiel dobre a aj tak ma tlačila k psychiatrovi. A sú rôzne druhy autizmu a myslím že sa to diagnostikuje až v 3 rokoch dieťaťa, ale nemyslím že to bude váš prípad. Podľa opisu mi príde dieťa normálne

amelia89
24. máj 2024

v čom vidis ze je ina oproti inym detom?
okrem autizmu su aj ine veci - oneskoreny vyvin,vyvinova dysfazia (ta sa casto zamiema za autizmus) no a potom aj uplne ze nic,len treba viac casu.
Ja som mala prveho syna takeho ze na vsetko sme si museli pockat, a je to niekedy velmi narocne. Teraz keby som ti napisala co robi/vie moj druhy 2-rocny syn tak to je ako den a noc, ja som niekedy uplne ako keby som mala dieta 1x lebo ma to az prekvapi co vsetko dieta moze vediet tak rychlo. Ale pointa toho je ta ze- keby som ich porovnavala tak sa zblaznim. Pozeraj na nu ako na individualitu (viem na tych ihriskach je to tazke), ale podstatne je aby vam rozumela. ale nie ze si v chodbe a povies obuj si topanky - to pochopi z kontextu ale odveci napr- dones mi z izby auto a dame ho do pračky napr … proste to porozumenie je dolezite. a potom este taky vyrazny znak je zdielanie pozornosti. ze zdiela ked nieco vidi nove,lietadlo, psa, ze zdiela ked sa tesi a pod.

thereisabear
24. máj 2024

Môj rovnako starý syn napr. používa pomerne dosť slov, zvieratká pozná už dlho a predsa som si istá, že má autizmus. Aj autisti často rozumejú tým bežným denným situáciám, ideme papať, von a pod. Ja byť tebou poradím sa so psychológom. Sú terapie na zlepšenie porozumenia.

julish
24. máj 2024

@di_dominika mne s azda úplne v pohode, akurát by som s zamerala na rozvoj reči. Citat, komentovať svet nanokoko, spievať. Vypnúť rozpravky. Hodina denne na dvojročné dieťa je strašne veľa, môže to byt aj z toho

dennissa16
24. máj 2024

@thereisabear ono to je presne to. Že keď dieta zaostáva,hneď každému napadne autizmu a pritom pokojne to môže byt excelentne dieta v uceni a popredu od narodenia a predsa autista.
Poznám niekoľko autistickych deti a každé je nie že ine,ale brutálny rozdiel od mala medzi nimi.

nikdenikto
24. máj 2024

Veľa detí poriadne nerozpráva až kým nejde do kolektívu. Inak je podľa mna úplne normálne dieťa. Ani moja skoro dvojročná ešte nevie že trávu má dať koze 🙈

kiki68
24. máj 2024

Recova dysfazia, to okolo autizmu ani neslo. Nakolko normalne reaguje, ma iba rec zasiahnutu. Za mna vcasna intervencia a potom logoped

kiki68
24. máj 2024

@dennissa16 pretoze ine diagnozy nepoznaju, autizmus je taky preflaknuty.