Ahoj
Prosím Maminy ktoré máte skúsenosti s deťmi autistami, poradíte?
Synček, 20 m - oneskorený PM vývoj, narodený s hypotonicky syndrómom. Cvicili sme vojtovku
Maly stále nechodí, len za ruku..hovorí okolo 20 slov.
Čo má ale znepokojuje- výberový očný kontakt aj zdieľanie. Dlho študuje detaily a stále otvara/zatvára dvere.
Na druhej strane- všetko nám rozumie. Podaj flasu, napi sa, zatapkaj… ukáže ocko, uško. Keď mu ukážem predmet napr kde je obraz, na druhý deň sa spýtam kde je obraz tak ukáže presne..
Všetko funkčne priraďuje, okuliare na oči, čiapku na hlavu, pohár k ustam, topánky na nohy…
Rýchle sa uci a rýchle pochopí funkčnosť hry.ukážete mu raz a hneď vie ako sa s hračkou hrať (hoci funkčne hry nevyhľadáva)
Do hry nás pustí. Nemáva záchvaty jedov, rutiny, žiadne krútenie kolesami či zoraďovanie predmetov.
Je tulivy mojkavy - rad sa hra a šteklí, na povel daj pusu príde a dá.
Boli sme na diagnostike u Dr janosikovej.
Tá napísala že je vnímavý na detaily, očný kontakt výberový a napísala oneskorený vývoj CNS a predpokladá postupnú úpravu v čase.
Odporučila nám logopediu a tá nám pomohla naučiť ho ukazovať prstom (čože ukazuje a vypýta si), snaží sa po nás opakovať slova, grimasy. Keď mu dám hrebeň a ocesem vlasy, zopakuje to, aj o deň dva, vie… ale sám to nerobí. Nezrkadli nás sám.
Opakuje sám slova po nás, usmeje sa, tapka po nás, ale taká tá predstieraná hra chyba
Zvieratká chape a vie zopár napodobniť.
Viackrát som ho samého nasla ako sedí s kravou v ruke a robí mu alebo ukazuje trpaslíkovi na ocko, nos, čo som mu ukazovala deň predtým
Co myslite? Je to ozaj len oneskorený vývoj a príznaky Pas zmiznú alebo môže ísť aj o Pas napr vysokofunkcny (vedel by sa tak rýchle učiť a rozumel by nám?)
Asperger vylúčili, pripadne mozna dysfazia?
Prosím poraďte
Ďakujem
V tomto veku má každé dieťa symptómy PAS. Keby si dala pred seba 100 deti tak každé jedno má symptómy PAS
Ukludni sa a daj mu čas
@pribinak neviem
ChBaju tie gestá a má slabý očný kontakt
Nevyhľadáva nás, naozaj sa dlho prehra otváraním zatvárania dverí. Moje staršie dieťa nerobili nikdy nič z tohto
@vahcaac kiežby ste mali pravdu 🍀🍀🍀
Moje krsniatko 3,5r, otvara a zatvára dvere od roka, ocny kontakt len s vybranými osobami, az teraz zacal co to ukazovať, nerozpráva ešte vôbec, nenapodobnuje, nehra sa, len veci skuma.. Co sa tyka pohybu uplne bez problemov, chodi od rocka, ma PAS... Každé dietatko s Pas ci bez neho sa prejavuje inak.. Ked porovnam Vase prejavy a nase, nemyslim si, ze by tam mal byt PAS, pripadne detsky, ktory vymyzne... No dvierka ich asi niecim fascinuju 😊
V prvom rade ma 20mesiacov..Niektori najlepsi odbornici nevedia ani v 3-4rokoch urcit ci ide o autismus ako taky alebo su tam aj ine veci…20mesiacov je velmi skoro…Nechapem z akeho dovodu si tam bola…A moj mal tiez oneskoreny vyvoj CNS..A je vysokointeligentny samostatny..Trochu ADHD…Nejake 2dys…Uz ani neviem..Takze ked ma oneskoreny vyvoj CNS este neznamena ze bude autista,asperg a podobne..A to mu diagnostikovali az ked bol v 3-4rocniku ZS,nie v 20mesiacoch…Vtedy sa dieta rozvija…Je vo vyvoji…Takze by som nestresovala…
ano vyzera to skor na oneskorenie, autista musi mat vsetky priznsky autizmu nie len ocny kontak ktory sj tak ty ako rodic nrdokazes zdiagnostikovat ci je ok (podla mna je) takze nestresuj nie je autista
@elizabet173 to je pravda. Ale myslím že jej syn má správanie, ktoré je u autistického dieťaťa nepravdepodobné. Ale samozrejme nemusí mat všetky príznaky
@gabika42252 a ako je na Róm s intelektom?
nema este ani dva roky, v takom veku ti ani najvacsi z odbornikov nic konkretne nepovie…
a ani sa dg. neuzatvara a neriesi v takom nizkom veku, lebo presne ako pise @pribinak keby si zobrala 100 deti taketo veku - tak kazde, mozno kazde 2 bude mat nejake priznaky pas. a je to normalne, je to nezrela cns.
postupne dieta dozrieva, ide do kolektivu a medzi 2-3rokom je proste zrazu inde, samostatne, ukecane, do skolky,…
tam, v tych 2,5-3rokoch, ked sa to oneskoruje v porovnani s rovesnikmi, tam sa to zretelne najviac ukaze.
a zaroven existuje vela autistov, ktori ani nemaju vsetky “typicke” priznaky. (napr. moj syn)
venuj sa mu, zapajaj sa k nemu do hry - pises, ze do hry ta pusti - to je super (take som ja so synom absolutne nepoznala) a postupne cez spolocnu hru to pojde
hlavne nestresuj
@vahcaac nepravdepodobné v čom?
@viera šla som k nej lebo keď sa mi niečo nezdá riesim to v prvom rade s odborníkmi. Na to su
@zuzuliennka1 pustí ale tá hra trvá tak 3 sekundy
On sa spoločne hrať nechce len otvara dvere stále
Ma 2 rozprávky, ktore ho zaujímajú a pozera a mozno 4 hry, ktorym sa venuje, celkom mu idu vkladacky, pexeso (na mobile :( ) snazia sa coto skladat, ale vacsina ho nic nebaví a vydrzi pritom 5 min... Je na urovni asi tak mojej 2rocnej dcery i ked ts ho už pomaly predbieha by som povedala
tak sa napoj na neho a zatvarajte spolu 🙂 postupne nensilne nieco pridaj, napr. zatvori dvierka z nejakej hracky, nieco tam schovaj, otvori, povies aha kuk,.. chytaj sa aj najmensej prilezitosti, vymysli nieco podobne, co by ho zabavilo, aj 3-4s su lepsie ako nic, postupne to pojde
pises, ze je mojkavy, rad sa tuli, ze priradi ciapku/okuliare/.. kam patria,… uff co by som za taku hru dala u syna, ked mal tolko rokov co tvoj…
na tomto vsetkom sa da stavat, komunikovat, rozvijat, hrat
@zuzuliennka1 a príde vám to že vie priraďovať ako auti respektíve vie toto auti v 1,5 r funkčne priradiť pripadne ukázať kde he obraz led mu to ukážem alebo na povel skry sa sa skryť?
Dr mi povedala že práveže tie prejavy typu dvere podporovať nemáme
nie podporovat, rozvinut z toho hru.
pises ze funkcne priraduje, poda ti/zopakuje, ked sa ho na nieco opytas, tak ja neviem - vyber knihu s velkymi obrazkami a ukazujte si tam, predmety, zvieratka,..
alebo plastove zvieratka - ako ktore zvieratko robi, dat ich do ohradky,.. predstierana hra na akoze - to mu ide nie? z popisu od teba mam taky dojem.
janosikova to podla mna popisala vystizne - zatial nedozreta cns, pokracujte v tej logopedii (super, ze uz v takom veku ma logo, celkom vynimocna vec, mne sa logo pre syna podarilo zohnat az ked mal 4r) a daj tomu cas, podporuj ho, venuj sa mu
@zuzuliennka1 knihy nechce
Len otvara zatvára
Zvieratká vie napodobniť pár ale len chvíľu a potom vrieska alebo ich hádže o zem
Logo sme zohnali toez veľmi ťažko vďakabohu za to lebo nás aspon naučila ukazovať ho prstom a vypýtať si
pokracujte na logopedii, to je super, a logopedicka vam urcite poradi, ako pracovat aj doma.
pojde to 🙂
@zuzuliennka1 ďakujem
@zuzuliennka1 prosím vás a kedy sa potvrdil u vás autizmus? Lebo čítala som v staršej diskusii kde ste písali že nema
Toto za mna na autizmus nevyzerá vôbec