Autizmus, diagnostika - priebeh

kikusikkk
13. nov 2024

Dobry den, mam takmer 2,5 rocne dieta, nie sme odnornici, ale sme presvedceni, ze je na autistickom spektre, takmer vsetky znaky autizmu nanho sedia....a teda chceli by sme mat diagnozu potvrdenu odbornikom. Chcela by som sa spytat, ci mi niekto neviete popisat postup, ci sa to riesi cez pediatra alebo mozme dieta objednat na vlastnu past. A velmi velmi by mi pomohlo keby som mala predstavu ako asi takato diagnostika prebieha. Dakujem vam

thereisabear
13. nov 2024

Objednáš sa k psychologičke, ideálne niekam, kde robia hlavne diagnostiku autizmu. Napíš odkiaľ si a určite ti poradia. Potom, keď budeš mať správu od psychologičky, pôjdeš s pedopsychiatrovi potvrdiť diagnózu. To je väčšinou len formalita. Ja som to s pediatričkou vôbec neriešila, naša by mi ani nevedela poradiť. Niektorí vedia, je to individuálne.

pribinak
13. nov 2024

Možno by pomohlo keby si napísala v akom meste žijete a baby by ti napísali, kde boli na diagnostiku oni s deťmi, čo odporúčajú a čo skôr nie

matkahelka
13. nov 2024

@kikusikkk odkial si? na zapade je skvela lazikova a janosikova, na vychode bisova. vsetky su to klinicke psychologicky specializujuce sa na PAS, vsetky maju skusenosti aj s takto malymi detmi. u poslednej menovanej som bola s dcerou pred cca rokom, ako takmer 2 rocnou. pediatra pokojne vynechaj, diagnostika ados testami sa v plnej sume hradi (150€), vymenny listok ti nepomoze. testy su cca hodinu formou hry, rozne hracky, rozne podnety, ktorymi klinicky psycholog skuma a zistuje reakcie dietata a na zaklade toho vyda hodnotenie. u nas bolo PAS v plnom rozsahu vylucene, tie priznaky PAS, kt. dcera mala boli len nezrelostou jej CNS a vsetko casom vymizlo. ak sa vsak PAS potvrdi, je nutne neurolog, orl a s tym vsetkym k pedopsychiatrovi. tam to je len formalita, dg. uzatvara podla opisu klinickeho psychologa. a potom cvi a vyhladat co najviac moznosti terapii. ak mate podozrenie, odporucam to riesit co najskor, cakacky na diagnostiku su velmi dlhe.

tramuntana
13. nov 2024

prikláňam sa k odpovedi makahelka. Len rozviniem okrem Betky Lazíkovej a p. Jánošíkovej to robia skvele aj v Adept Žilina, alebo v Považskej B. je špecializované centrum. V žiadnom prípade by som nešla k pedopsychiatrovi, ten čo pôsobí u nás to píše deckám od dverí. V POv. B. dokonca zoberú rodičov napr. na ihrisko, do obchodu... a cielene vytvoria sociálne situácie, aby modelovo okamžite dávali spätnú väzbu takto áno, takto nie, lebo nasleduje emočný atak. Skús si obvolať tieto ponuky, čakacie doby sú dlhé, uvidíš kde dostaneš najskorší termín. Ja som posielala klientov naposledy pred mesiacom do ZA a dostali termín v máji 2025 /len pre predstavu/.Diagnostika je časovo náročnejšia ale vôbec sa neboj, všade sú skúsení odborníci. Ja by som siahla po tej PB vzhľadom na to, čo som písala vyššie. Skús aj kraniosakrálnu terapiu. Deti s PAS na ňu dobre reagujú, pozri napr. www.kraniorevital.sk. Viac o kranio...na Youtube: Radek Neškrabal + Dušek - O kraniosakrální terapii. Prajem veľa šťastia, trpezlivosti a síl. A nezabúdaj pri tom na seba! Je dôležité, aby si bola v pohode ty.

petruldo
13. nov 2024

@tramuntana to myslíš vážne s tým vyjadrením o pedopsychiatrovi??????? a vieš ty vôbec, že psychologovia NESTANOVIA diagnózu? že to robí IBA lekár????
postup je taký, že sa najprv ide s dieťaťom k psychologovi kt. sa špecializuje na PAS, okolo 3 roka, potom sa ide k pedopsychiatrovi na POTVRDENIE diagnózy.

zuzanockamt
13. nov 2024

@tramuntana K pedopsychiatrovi ísť musí, psychológ dg. nestanoví. Musí ju potvrdiť pedopsychiater, aby to bolo oficiálne.

tramuntana
13. nov 2024

áno myslím to vážne, žiaľ. A spomínam v texte pedopsychiatra, nie psychológa. Bol to presne prípad, kedy som matke radila, aby sa nespoliehala na Dg. od pedopsychiatra, ale objednala sa do špecializovaného pracoviska. Žiadna symptomatológia, alebo žiadosť o stanovisko odborníka na PAS, ale natvrdo F 84.5 Aspergerov sy. v závere.

mayra666
13. nov 2024

Prv som žiadala od ped výmenné lístky na ušné, klinického psychológa, logopeda, neurológa. Pokiaľ som všetko obehla tak som si našla nejake centrum čo sa venujú takým deťom a začali sme terapie. Potom keď už mi trebalo na predĺženie rodicaku tak som až išla k pedopsychiatricke.