Ahojte mám dvojročnú dcéru ktorá pri pôrode bola pridusena následne mala krvácanie do mozgu. Na MR sú miesta na mozgu ktoré sa jej nedokyslicili.
Mám obavy pretože rozumie malo skôr také základne príkazy ako urob ťap ťap ideme spinkať ideme sa umyť ideme tata a pod. Rozprávať začala teraz a povie ahoj, mňam, hav, keď mi niečo podáva tak na a na kravu povie kav, hopa.
U neuro ma EEG v poriadku a podľa nej to vypada že porozumenie a reč sa vyvynie neskôr ale povedala nech ideme do CVI aby s ňou pracovali.
Len ja mám obavy keďže poznám aj pár autistov a tiež nechápali nerozprávali a ďalšia vec že dcéra síce ukazuje keď ju niečo zaujíma v knižke alebo vonku aj sa pozrie na mňa aby som jej povedala čo to je ale keď niečo chce mi ťahá ruku, ma staršiu sestru a moc sa ani nehrajú skôr len krsviny robia a kolo mlynské na ihrisku si tiež deti moc nevšíma iba keď sa bije o hračku nejakú. Dosť je taká že sa hodí aj na zem. Potom robí taký predklon že je hlavou dolu ale to sem tam. Sem tam očami tak žmúri. Hračky do radu neukladá ani podľa farieb, ničoho sa nebojí.
Nemáte niektorá podobnú skúsenosť?
Je to este skoro , isla by som na vcasnu intervenciu urcite. Inak mi pride take bezne dieta. Mozog v takom veku ma uzasnu plasticitu, vie dobre dohnat veci. Nas do 2 rokov tiez rozpraval nic moc, potom zrazu cele vety. Takze moze to ist roznou dynamikou.
Akože ona je šikovná že si zapamätá veľmi veľa veci a hlavne v pohybe je dosť šikovná a to mi povedali že po tom priduseni mohla ostať ležať že stali pri nej všetci anjeli
Ona sa vie sama aj napapat pekne čo mi staršia nevedela v jej veku ani nebola pohybovo tak zdatná za to chápala úplne všetko a tvorila vety.
Skôr čím ďalej tým viac ju len sledujem a každú vec čo urobí už pozerám či to nie je príznak autizmu 🙈 všetci mi vravia ako jej mám dať čas že jednak aj to že bola pridusena plus to krvácanie že rozumovo čo povedal známej jeden neurológ je vo veku akoby ročného dieťaťa.
Ale ja aj tak sa bojím aby to nešlo do toho autizmu aj keď na druhej strane by to bol “len” autizmus keďže mohla ostať úplne ležať.
@kristinap21 moj syn neukazoval, nezdielal..nepocuval na meno a bolo toho viac v 2 r…rozpravat zacal skoro 3 rocny. Uprimne, mal vela auti znakov..trepotanie rukami, ukladal aj do radu sem tam auticka, ale miloval deti..teraz ma 13 rokov a je sikovny.