Autizmus a jeho súvislosť - nesúvislosť s očkovaním

22. jún 2024

Nechcem touto diskusiou rozpútať verbálnu vojnu v súvislosti (so stále povinným) detským očkovaním...
Len čisto moja zvedavosť ....mamičky, ktoré máte u svojho dieťatka stanovenú jednu z foriem autizmu ..nájdu sa aj také, ktoré napriek tomu, že ste dieťa nedali ničím zočkovať, majú autizmus "na papieri"? Priznám sa, čo poznám osobne zopár detí s autizmom, tak tie prešli očkovaním..(neriešim či to bolo spúšťač)
Ďakujem za vaše skúsenosti a prajem veľa síl.

anjelicek26
22. jún 2024

Ja začnem tak,ze môj druhorodeny syn mal brutal reakciu na očkovanie. Ze ma zriedkavy autoimunny defekt,co toto spôsobuje sme nevedeli. Nemali sme veľmi dlho diagnózu. Narodil sa mu v tej dobe mladší brat. V mojom hneve a zúfalstve, co očkovanie s mojim synom urobilo som jeho bračeka nedala ockovat vôbec... príznaky autizmu mal veľmi skoro, diagnostiku spravenú dávno pred prvým očkovaním (to dostal ako 4 rocny, ked som mala diagnozu starsieho a vedela,co preco vtedy bolo)...takže nie,u nás autizmus a očkovanie nesúvisí. Len sa v čase medzi 12-15 mesiacmi jednoducho tie odchýlky od normy začínajú výrazne prejavovať..

slovenka753
22. jún 2024

kamoska nedala ockovat druhe dieta lebo podla nej u prveho vyvoalo cukrovku. ma autizmus. co som citala tak aj u prveho mohlo spustit chorobu akakolvek prudsia imunitna reakcia

andrejka1974
22. jún 2024

Deti sa s autizmom narodia a súvis s očkovaním to nemá ale často to spájajú s očkovaním pretože sa autizmus prejavuje až okolo druhého roku mám všetky deti riadne očkované a autizmus ma len najmladšia a poznám veľa ľudí čo aj neočkujú a majú autizmus a aj očkované deti

hopsas
22. jún 2024

Kolega ma dieťa s autizmom po očkovaní, potvrdené od lekára, samozrejme neoficiálne. Dieťa má 8 rokov, chodí do specialnej školy a čo mi hovoril, nie je to jediný prípad. Viacerí rodičia to vraj spomínali.

autor
22. jún 2024

@hopsas na margo tejto smutnej veci ...môžem poznamenať ...máme dobrého priateľa, pôvodom z Indonezie ..povedal nám, že to nie je možné, koľko je v tak malej krajine autizmu ....že u nich je to veľmi raritné....a je pravda, že tam nemajú žiadne povinné detské očkovania ....

xsuzannex
22. jún 2024

Ja si myslim ze to autizmus moze "prebudit" pokial ma dieta predispoziciu. Takisto aj nejake ine ochorenie.. ale taktiez ho moze prebudit aj nieco ine, uraz, horucky, trauma...

lonely66
22. jún 2024

mňa tu teraz ukrižujú, ale... deti sa rodia s autizmom. rovnako, ako sa rodia homosexuáli. jednoducho sa s tým narodia. očkovanie s tým nemá nič spoločné. autizmus tu bol ďaleko predtým, než bolo nejaké povinné očkovanie. len sa o tom toľko nehovorilo. mnoho detí končilo v osobitných školách. boli to "vadné" kusy. prepáčte za výraz, ale bolo to tak...

autor
22. jún 2024

@lonely66 pardon, ale vaše odpoveď ide mimo mojej diskusie ...na iné sa pýtam v nej....ďakujem za pochopenie

dzulli1980
22. jún 2024

Pozri, ja osobne si myslím, že samotné očkovanie chorobu nespôsobí ... v organizme očkovaného jedinca musí byť predispozícia (za mňa dedičná), ktorá toto ochorenie spustí ... u mňa to bolo očkovanie na COVID-19, už po prvom sa mi zle dýchalo, po druhom som skočila na urgente, lebo som sa nevedela nadýchnuť, nešlo to ... po sérii vyšetrení mi bola diagnostikovaná astma ... dovtedy som bola zdravý, aktívny jedinec, športovala som atď., s dýchaním som nemala problém, desiatky km so vedela denne prejsť bez problémov, turistika bez problémov ... no v rodine astmu máme ... takže za mňa áno, očkovanie môže spôsobiť spustenie niečoho, čo človeku v organizme "drieme".

marianarem
22. jún 2024

Ja si tiez myslim, ze je tam predispozicia a moze to spustit ockovanie, ale aj nejaka viroza.
Len dodam, ze to, ze poznas deti s autizmom, ktore su ockovane, az tak vela nehovori. Velka vacsina deti na Slovensku je ockovana. Neviem presne kolko, ale tipla by som, ze stale cez 90%. Takze nahodne vybrany autista s najvacsou pravdepodobnostou ockovany bude, nic moc to nedokazuje.

lonely66
22. jún 2024

autorka, vieš vôbec, na čo sa pýtaš? 😀 mimochodom, odpovedali ti tu aj priamo matky, ktoré deti očkovať nedali a napriek tomu majú potvrdený autizmus. na čo som nadviazala s príspevkom, že s autizmom sa človek jednoducho narodí.

lonely66
22. jún 2024

@marianarem bodaj by si mala pravdu, žeby bolo voči bežným detským chorobám očkovaných až 90% detí... obávam sa, že toto číslo je podstatne menšie :(

pralinka25
22. jún 2024

povedala by som ze v indonezii nemusi mat kazdy pristup k informaciam a k diagnostike autizmu tak ako na slovensku preto ich tam maju oficialne menej. co neznamena ze nie je. toto je take porovnanie ktore by nemal z ust vypustit ani laik nie to este lekar. je k tomuto vela odbornych clankov. ci a priori im nebudeme verit lebo je to iste podvrh? neviem ci tu najdes vedecky podlozene informacie a uprimne co si myslia mamy ktore su vzdelanim kadecim je uplne irelevantne. to ze ma doma dieta s autizmom este neznamena ze bude realne ovladat mechanizmus jeho vzniku. ludia co prezili infarkt sa tiez automaticky nestavaju kardiologmi ani ludia po mozgovej mrtvici nie su neurochirurgovia.
ano ludia s podobnym osudom a skusenostami si mozu pomoct navzajom ale toto je uplne ina kava.
je milion faktorov ktore mozu spustat ako autizmus tak aj kopec inych psychickych, psychiatrickych a inych ochoreni.
ockovanie zachranilo miliony detskych zivotov ktore v minulosti nemali sancu prezit.

anjelicek26
22. jún 2024

Myslim, ze prave v tych zaostalejsich krajinach to nie je o tom, ze tam autizmus neexistuje, ale o tom, ze sa nediagnostikuje a tie deti su proste ine a maju to sakra tazke sa zaradit do spolocnosti... hlavne take deti ako moj syn (hypermobilny, hyperverbalny, vsade som bol vsetko videl prehnane emotivny a ukecany a nekontrolovatelny... asperger...) by tam bol proste oznaceny za vlezle a strasne otravne dieta a nic viac... nikto by mu tak nepomohol, ako tuto (ucitelka mu vzdy davala ulohy navyse, robi osmacku matiku v stvrtej triede ako priklad), ked bol emotivne prepnuty, poslala ho von sa poprechadzat, prve dva roky na ZS mal asistenta... vdaka bohu, ze zijeme tuto no... bude raz z neho normalny dospely muz, len bude mat sefa, co mu bude musiet stat za zadkom a hovorit mu, co ma robit, lebo sustredenost nula...

marianarem
22. jún 2024

@lonely66 Tu som nasla clanok z minuleho roku, zda sa, ze je to celoslovensky stale nad 90 %.

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/642426-coraz-...

lonely66
22. jún 2024

@marianarem tak ešte dobre... v poslednom čase mám totiž pocit, že očkovanie je chápané ako obrovské zlo... mnoho matiek si neuvedomuje, že vďaka očkovaniu dnes deti hromadne nehynú ako pred xyz rokmi, keď neboli vyvinuté vakcíny... a čím ďalej, tým viac mám pocit, že tento čudný trend napreduje :(

mercy13
22. jún 2024

Vakciny su plne tazkych kovov, co velmi ovplyvnuje a zatazuje nervovu sustavu dietata.. u nas sa suvislost medzi vakcinou a autizmom odmieta, avsak ak sa zacnes v tychto veciach hlbsie vrtat, tak sa dostanes k tomu, ze napr. v usa davaju suvislost ockovania s autizmom, a ti rodicia, ktorych deti budu poskodene, dostanu odskodne! Normalne rodicia vyhravaju sudy, len u nas sa to za kazdu cenu popiera... Hovorila som s detskou psychologickou, ktora len medzi 4 ocami prikyvla,ze ano, ockovanie moze sposobit autizmus... Dalej si precitajte pribehy rodin s poskodenymi detickami....
Ps: napisala som veci, ktore viem ja... Nemienim sa s nikym hadat, ani nebudem nikomu odpovedat.dakujem za pochopenie

hopsas
22. jún 2024

@marianarem osobne týmto prieskumom moc neverím beriem to skôr ako pozitívne ovplyvňovanie aby si tí čo váhajú povedali že všetci sú očkovaní, tak aj moje dieťa bude ..z.letmeho sledovania môjho okolia približne štvrtina matiek svoje deti nedala očkovať vôbec, ďalej na výške nás bolo v krúžku 14 z toho deti nedali vôbec očkovať tri..tak mi to celkom vychádza

marianarem
22. jún 2024

@lonely66 No ono to tak posobi, ze tie choroby uz neexistuju a ze ockovanie vlastne viac skodi ako chrani.
Kedze ziadna z dnesnych matiek uz realne nezazila ohrozenie napr. obrnou, tak sa z ockovania stalo v ociach mnohych povinne pichanie "svinstva".
Ja naozaj verim, ze niekto po ockovani problem ma. Ja mam opacnu skusenost, ked mi po ockovani covid vakcinou zmizla (mozno nahodou, mozno nie) chronicka unava, ktoru som mala 3 roky. Ale prave preto mi je jasne, ze to jednoducho moze s telom nieco urobit a nie vzdy pozitivne. Ale kedze pravdepodobne za to nejakym sposobom moze imunitny system, tak proste choroba u mna moze rovnako byt spustacom problemov. Ja som tu chronicku unavu mala prave po hnusnej viroze. A stale, ked si predstavim, ze by sa sem vratila napr. ta obrna, alebo ze by mi dieta chytilo tetanus, tak u mna je volba jasna.

marianarem
22. jún 2024

@hopsas Tak ono asi zavisi, v akych kruhoch sa clovek pohybuje. V mojom okoli zase ani neviem o neockovanom dietati. Verim, ze niekde je ta koncentracia vyssia. Kazdopadne, ja si myslim prave opak - ze ak je percento preockovanosti vysoke, tak prave vtedy sa mnohe matky rozhodnu, ze nedaju zaockovat, lebo vsak ostatni su, takze tie choroby tu nebudu. Ak by som chcela manipulovat ludi k ockovaniu, tak by som zacala skor sirit spravy o navrate obrny a o nizkej preockovanosti.

hopsas
22. jún 2024

@marianarem tak vieš ja poznám aj také matky čo na verejnosti nikdy nepriznajú že dieťa je neockovane. Hovoria o tom len vo veľmi úzkom kruhu, preto ten môj odhad.

ivusa1516
22. jún 2024

Tak si najprv pozrite akeho veku sa v Indonézii dožívajú... A ak ste niekedy navštívila tieto krajny tak by ste vedela ze autizmus tam ťažko niekto určí nakoľko moc žiadne lieky neužívajú a lekárov nenavstevuju... Proste chudoba.. Napr na Zanzibare ich riešením všetkého je vraj škorica 😏😅oni iba byliny a koreniny.. Tam je medicína úplne inde veľmi veľa detí sa nedozije ani puberty a o genetickych ochoreniach a deformáciach ani nehovoriac....a keď sme sa rozprávali na Bali zo sprievodcom tak ako sám povedal :20 kráv by dal zato keby mal možnost očkovania 😏ale bohužiaľ veľká chudoba a pomáhajú iba dobrovoľníci

maranco
22. jún 2024

Na Slovensku je štatisticky 349 autistov na 100 000 obyvateľov, Indonézia má 310. Nie sme nejako dramaticky rozdielny oproti im, v Anglicku je ich dvakrát toľko čo na Slovensku.

Pre porovnanie, tu je zoznam 10 krajín s najvyššou prevalenciou autizmu:

1. Spojené kráľovstvo: 700,07 na 100 000
2. Švédsko: 661,85 na 100 000
3. Japonsko: 604,72 na 100 000
4. Spojené štáty americké: 603,38 na 100 000
5. Holandsko: 591,54 na 100 000
6. Írsko: 583,69 na 100 000
7. Brunej: 572,01 na 100 000
8. Kanada: 565,85 na 100 000
9. Singapur: 561,99 na 100 000
10. Andorra: 547,02 na 100 000

Druhá "najlepšia" krajina kde je najmenej autistov je Severná Kórea, 251 na 100 000 obyvateľov. Medzi krajinami s malým počtom autizmu sú krajiny Tunisko, Líbia, Sýria, Maroko.
Pochybujem, že v tých krajinách sa dôkladne venujú deťom aby to vedeli odhaliť, jednoducho dieťa je pre nich hlúpe alebo neposlušné, dostane bitku a sú radi ak majú čo jesť a nie to ešte skúmať či má nejaké poruchy správania.

Pri autizme je aj to zrada, že neexistujú konkrétne kritéria na diagnostiku autizmu, nedá sa to zistiť ani z krvi, ani z vyšetrenia mozgu ani iným objektívnym testom kde by vyšla táto diagnóza. Dá sa to zistiť len z pozorovania správania osoby.

Tu je aj mapka podľa krajín https://worldpopulationreview.com/country-ranki...

marianarem
22. jún 2024

@mercy13 Tak "plne tazkych kovov" je trochu silny vyraz. V hexavakcine je podla pribaloveho letaku fosforecnan hlinity, to je pravda. Je to ale sol, ktora sa bezne pouziva aj proti zaludocnej kyseline, podobne ako hydroxid hlinity, ktory mas v mnohych volne predajnych pastilkach. Nejaka zataz pre telo to ale asi byt moze.
V MMR vakcine nevidim v pribalovom letaku ani jeden tazky kov.

butterflyeffect
22. jún 2024

Uz davnejsie je zistene ze autizmus je vrodeny, predispozicia sa dedi…

nikaeli
22. jún 2024

Autizmus je neurovývinové ochorenie. Dieťa sa s ním narodí, spúšťač ho vyvolá. Jedným zo spúšťačov môže byť vakcína. Pracujem s deťmi s PAS 20 rokov. Mám k dispozícii aj ich zdravotné záznamy. V posledných rokoch mám takmer všetky deti neočkované, a predsa majú pomerne ťažké formy autizmu 🙁
@maranco čítala som o výskume v spojení so zvýšenou hladinou testosterónu v plodovej vode..

hopsas
22. jún 2024

@maranco len taká drobnosť nemôžeš porovnávať počty Slovensko indonézia a tvrdiť že je to na rovnako, keď oni majú 275 miliónov obyvateľov

vanilkovazmrzka
22. jún 2024

Uz zas?

maranco
22. jún 2024

@hopsas Slovensko má okolo 19 000 autistov a Indonézia má okolo 853 000 autistov, takže ti to vychádza že je to u nich veľmi raritné
skús to prepočítať na promile a napíš mi výsledok

ktochytavzite
23. jún 2024

Píšeš o tom Indovia,vieš koľko detí v Indii zomrie po pôrode na novorodenec tetanus,vďaka tomu ze sa tam práve ľudia neockuju?pozri si.Kazda národnosť ma svoje špecifické ochorenia,napr u nás môže byt väčší výskyt autizmu ,zasa černosi a medicína majú v populácii vyšší výskyt Lupusu,takže nemusi to súvisieť s očkovaním,a dobrý príklad ti napisala@anjelicek 26..