Autistické dieťa - škriekanie

pierrecomm
1. apr 2022

Ahojte. Máme 4 ročnú dcérku s predbežnou diagnózou dyspraxia. Z toho dôvodu sa veľmi ťažko učí rozprávať. Chodíme na rôzne terapie, učíme sa aj doma a krok po kroku dosahujeme drobné úspechy. Dovolím si povedať, že prístup k dcérke máme veľmi tolerantný, milujúci a plný pochopenia, na nič ani veľmi netlačime. Aj preto sme veľmi vďační, že ako nerozprávajúca autistka, vie už dcérka v podstate tak či onak verbálne vyjadriť svoje potreby, želania či protesty. Má už očný kontakt, vie zdieľať emócie, ľudí sa nebojí, smeje sa a pod. Inými slovami, nebyť niektorých znakov, ani by sme nevedeli, že je autistka.

Má však obdobia kedy len škrieka, škrieka a škrieka. Za všetko a pre "nič". Manželka sa ako tak drží, ale ja to už nezvládam. Pripomína mi to zvuky vo filmoch o exorcizme či zúrivé zvieratko chytené v klietke a celé šialené od strachu a pod. Ťažko sa mi to píše, pretože dcérku veľmi milujem(a). Je toho už veľmi veľa a niet pred tým úniku. Dohovárame jej, vysvetľujeme, ľúbime ju, hráme sa s ňou, tulkáme si ju k sebe, napĺňame jej potreby. Rozhodne nežije v stresujúcim prostredí, ale v prostredí plnom lásky.

Nechápeme prečo uprednostňuje toto škriekanie, keď sa už vie verbálne vyjadriť tak, aby sme jej porozumeli. Ako ju odvyknúť od škriekania? Prečo sa toto deje?

škrieka a šškriek a škrieka.

selest
1. apr 2022

Nas 3.5 to iste. Pritom zacal uz aj hovorit svojim sposobom, hovori aj vety. Aj tak vacsinu dna preskrieka. Bud ako pises ze mas chut volat exorcistu alebo len tak z pasie vyskriekava doslova ako opice v zoo. To toho este bucha rukami. Stupnuje sa to, ked bol mensi to az takto nerobil, neviem co s tym..

cevricek40
1. apr 2022

Autisticke detí skriekaju,nevedia ešte svoje emócie,slabé porozumenie,tak dávajú najavo skriekanim.

cosmic_origin
1. apr 2022

@pierrecomm Pre ľudí s autizmom môžu byť stresujúce aj maličkosti, čo si normálny človek ani nevšimne, prípadne mu až tak nevadia, napr. jasné svetlo alebo farby, zvuk vetra za oknom, švy na ponožkách alebo štítky na oblečení... A keď sa toho postupom času veľa nakopí, tak to sa to takýmto spôsobom môže prejaviť, ako počítač, ktorý sa prehreje a musí sa reštartovať. Aj toto treba riešiť s psychológom, dohováranie nepomôže.

pierrecomm
autor
1. apr 2022

@cevricek40 Nasa dcerka uz ale emocie a pod. vedela a vie vyjadrovat aj "normalne". Preto prekvapuje, ze preferuje teraz skreky. Pred tym to dokonca ani nerobila.

pininka1
1. apr 2022

Robim s autistami, niekedy to vekom prejde, niekedy nie. Urcite sa treba dcerke maximalne venovat. A treba o tom aj hovorit, aby ste neostal frustrovany a jedneho dna odidete a uz sa nevratite. Ja obdivujem vsetkych nasich rodicov, hlavne tych co maju tazsie stavy doma, pripadne surodencov. Je to nesmierne narocne.

pierrecomm
autor
1. apr 2022

@cosmic_origin Dakujem. O zvlastnom svete autistu, samozrejme, vieme. Vnimame tiez citlivo co moze byt pre nu ohrozenie, nove a pod. A prisposobujeme sa jej vystupu. Ale v domacom prostredi sa nic nove neudialo, aby zmenila tak velmi svoj verbalny prejav. A hlavne, skreky vnimame ako nahradu za slova. Je to forma komunikacie. To by bolo v poriadku. Ale ak uz ovlada slova a aktivne ich pouziva, tak toto skriekanie prekvapuje.

pierrecomm
autor
1. apr 2022

@selest A uz ste to aj riesili?

kacena4
1. apr 2022

ahojko autistovi staci minimalny podnet na to aby sa mu zmenilo spravanie. vobec nemusis hladat dovod "preco" sa sprava tak ako sa sprava. prijat je prejav taky ako je a snazit sa ju len korigovat. mozno je to zlym pocasim, mozno pomalou reakciou zo strany rodica ci zvukmi v okoli, proste vzdy si nieco najdu co nie je podla nich a mozu spustit svoje monotonne spravanie. ak je to u vaseho dietata "krik" treba ju len upokojovat alebo naopak nepretazovat ju dalsimi podnetmi v podobe slov a nechat len tak nech sa upokoji. svet autizmu je pre nas stale zahadou. niekedy je slustacom len obycaje oblecenie, zmena farby tricka.... a dieta chyta svoje muchy... treba sa nad to povzniest a neriesit ludi okolo seba ci nenechat sa rozhodit doma (moj syn nosil v istom obdobi svojho zivota tricko s napisom "neries, som iny" a ja som sa citila istejsia pri prejavoch dietata najma na verejnosti. drzim vsetky palceky