Autistické dieťa

1. jún 2024

Nikdy som o svojom synovi nepochybovala myslela som si že je to len lenivý chlapček ktorý bude mat v seotembri 3
Až do momentu kedy sme v obchode stretli pani ktorá sa pýtala či mame autistu(keď ho videla ako v tom obchode vystrája )…Najprv som ostala zaskočená a nahnevaná ale stále mi to vŕtalo v hlave a teraz keď si čítam tie príznaky a prejavy na nete mám pocit že všetko to moje dieta spĺňa
Až teraz si dávam tie veci dokopy a mám strach
Nikdy som to nejak neriešila až tetaz
Hlavne má trápi to že moje dieta je “introvert “aspoň som si to myslela ,ale čítala som že je to len další príznak autizmu…
Má doma niekto takéto dieta ? Ako ste to zistili ? Riesili?

mamamasama
1. jún 2024

Na internete sú dostupne diagnosticke testy. Robila si?

andrejka1974
1. jún 2024

Popis viacej ako sa správa či ti rozumie či rozpráva ako sa hraje ťažko takto povedať

autor
1. jún 2024

@mamamasama ne nič som nerobila
Ani neviem či mám z tým ísť za pediatrickou alebo hneď vyhľadať odborníka

mili2016
1. jún 2024

Napíš čo sa ti všetko na ňom nezdá. Môj syn má tiež zvláštnu povahu , učiteľky v škôlke, psychologicka u ktorej robil depistaz do školy mu také diagnozi dávali že konec. Po toľkých doktoroch sme pochodili , toľko vyšetrení absolvoval a všade nám povedali že je zdravý, ale proste je iný ako svoji rovesníci

autor
1. jún 2024

@vsetci rozumie čo mu hovorím reaguje aj na meno aj na príkazy zákazy ,nerozpráva vela viac menej opakuje to či videl c tv alebo počul ,zopakuje po mne všetko čo poviem ale sám vetu nezloží
Neoslovuje má nijak len ak niečo chce vezme má za ruku .
Čítala som že medzi príznaky patri aj to keď opakuje slova ktoré sa naučil len tak alebo básnicky pesničky ….to robí
Hraje sa len s autíčkami zaujímajú ho len kolesa inak sa nevie hrať .
Problém nemá s deťmi keď sme na ihrisku príde k ním smeje sa na nich ….
Problém nastáva ak potrebujem niekam na nákup vystrája ale zase nie všade čo mi je divne lebo neviem vi mu vadia ľudia alebo hluk priestor ….
Niekedy sa bezdôvodne rozplače keď iné deti kričia
Boji sa hudby ale detské piesne mu nevedia
Pri hraní sa skôr zameriava nato aby auta zoradil vedľa seba
Nie je mojkaci typ teda nepríde nepohladi má neprituli sa,nechce dostavať a ani dávať pusy
Dodnes nemáva iba podáva ruky
Chodí po špičkách ,je vyberavy voči jedlu má rad iba určite jedla iné nechce ,…
Keď si čítam tie príznaky a prejavy na nete tak na tých 80% moje dieta všetko splnia

su dni kedy si hovorím ze nieje to s ním úplne v pohode s potom si všímam iné deti a vidím ze su aj horšie ktoré majú iné správanie …..

sisska96
1. jún 2024

No asi bude autista, treba vyhľadať odborníka a naučiť sa žiť s týmto problémom

miskajerry
1. jún 2024

Dávam do pozornosti dobrý webinár o autizme

https://www.youtube.com/watch?v=auzaHc2Dw6Q
thereisabear
1. jún 2024

Určite vyhľadaj psychológa alebo nejaké centrum, kde sa zaoberajú autizmom. Nie je potrebné to riešiť najprv s pediatrom, ak nechceš.

heln
1. jún 2024

ahoj, v prvom rade sa netreba zatazovat nazormi ludi, ktorych nepoznas a stretnes niekde v obchode, pretoze to bol pravdepodobne "google odbornik". autizmus sa dost casto sklonuje, ale existuje vela inych diagnoz. myslim, ze keby tvoje dieta bolo autista, tak si to vsimnes skor. ale pre pokoj duse, pytaj sa od pediatra k psychologovi.

henka123123
1. jún 2024

Ja som si to vsimla tiez az v 3 r..mi to docvaklo.dovtedy som nepoznala ziadnych autistov...treba ist na diagnostiku

katka533
1. jún 2024

Áno, to je presne autista. Bohužiaľ už je tých deti strašne vela. Presne to sedí

30katrusa40
1. jún 2024

Zavolaj obvodnej . Nám práve obvodná ako prvá povedala že malý má autizmus. Dala mi vyplniť dotazník a podľa neho aj podľa jeho reakcii na ňu. Bol v skóre z testu v pásme podozrenia. Po vyšetreniach na ORL očnom, logopedia, neurológia nám v centre v Žiline stanovili diagnózu. Ktorú potom ešte potrvdila psychiatrička . Držím palce. Neboj zvládneš to. Prípadne skús vyhľadať cppp vedia robiť intervencie aj pre deti s oneskoreným vývojom , disfaziou aj autizmom.

30katrusa40
1. jún 2024

@katka533 niekedy sa takto prejavujú aj deti s inými problémami. Synovi dokonca kontrolovali štítnu. Lebo hormónu vedia zapríčiniť správanie ktoré nasvedčuje autizmus. Prípadne môže byť aj disfazia.

mili2016
1. jún 2024

To ti ani nepovie mama? Máš pravdu je tam tých príznakov veľa. Choď k pediatricke a ona ti dá žiadanku na neurológiu. Držím palce

hylary
1. jún 2024

Vyzerá to na aspergera.. vlastná skusenost

brezza
1. jún 2024

Mam syna autistu a z toho co popisujes to naozaj vyzera na autizmus. Ako prve ti odporucam objednat sa na diagnostiku ku klinickemu psychologovi. Odporucam Lazikovu alebo Janosikovu v Trnave. Potom zacat s terapiami a hladat klinickeho logopeda. Neviem odkial si. Pridaj sa k nam do skupiny Autizmus tu na MK a dozvies sa viac. Kludne sa pytaj tam na hocico co ta napadne.

hylary
1. jún 2024

@brezza aj ja odporúčam Lazikovu 👍

autor
1. jún 2024

Musimvyhladat najprv neurológa alebo psychológa ? Pretože neviem ktorý mi diagnózu potvrdí

xsuzannex
1. jún 2024

Diagnozu mozu kludne uzavriet aj neskor. Obvolaj naraz centrum vcasnej intervencie, neurologa, logopeda, psychologa.. dostanes terminy hned vsade, lebo vsade sa dlho caka.. my sme tiez zacali riesit v 3 rokoch a ofic diagnozu uzavreli az ked mal ist do skoly. Pokial nebudete riesit specialnu skolku, nejaky papier s diagnozou vam netreba.. preto by som sla najprv cestou aby bol sledovany u vyssie napisanych odbornikov a oni uz odporucia co dalej..

brezza
1. jún 2024

Klinickeho psychologa. Ten spravi hlbkovu diagnostiku. Nasledne sa diagnoza potvrdzuje u psychiatra (len ten je doktor, ale vychadza z diagnostiky klinickeho psychologa). Neurolog ti diagnozu autizmus neda, ale robi napr. EEG pretoze autisti maju zvysene riziko epilepsie. Zacni u klinickeho psychologa, nasledne ostatni odbornici. A logopeda zacni hladat. Strasne dlhe cakacky su, ku klinickym logopedom ani nevravim.

zuzuliennka1
1. jún 2024

sprav si online na internete “mchat test”, ak ho naozaj pravdivo vyplnis, budes mat zhruba predstavu, na com si.
zavolaj si na detsku psychiatriu a klinickej psychologicke (Trnava - Lazikova alebo Janosikova) a popros o termin, vsade sa dlho caka. najskor psycholog (spravi diagnostiku), potom psychiater (potvrdi diagnostiku)
a tiez centrum vcasnej intervencie, ktore mas najblizsie, nasmeruju, poradia co a kam dalej.
a klinicky logoped, prip. specialny pedagog

autor
1. jún 2024

Ďakujem som z východného Slovenska čiže budem musieť to nejak poriešiť inak

brezza
1. jún 2024

Za Lazikovou, Janosikovou zvyknu rodicia cestovat aj cez cele Slovensko.
Inak mozes skusit aj toto v Kosiciach

katka533
2. jún 2024

@30katrusa40 tak ja mam vysoko funkčného autistu a robil presne to iste. Cize skor to bude ten autizmus. Ale tak moze sa stat. Este teda nemal ten ocny kontakt

oira
2. jún 2024

Z priznakov, ktore popisujes by som sla za odbornikom. Mam 10r autistu, takze mam skusenost. Neviem odkisl si, ale na diagnostiku je na SK najlepsia Dr. Janosikova z Trnavy, alebo potom Laziková..

luccija
2. jún 2024

Keď máš podozrenie všetky príznaky sa ti budú zdat, že má.Co robí v obchode?
Z toho čo píšeš ma zaujalo iba to, že ťa neoslovuje mama.Ostatne vyberavost v jedle, špičkovanie, plač, keď plaču ostatné deti je bežné pre 3 r
Veľa detí radi hračky vedľa seba do zastupov...budeš spokojnejšia po vyšetreniach.

henka123123
2. jún 2024

@luccija ano robievaju to deti..ale ziadne dieta nerobi vsetko naraz.bud leb spickuje.bud len vyberave v jedle..ale ak uz to je kombinacia ze je narusena rec(co v tomto pripade je.3 rocne uz je inde v reci) plus k tomu toto vsetko ostatne..spickovanie.jedlo.zachvaty v obchode atd...tak to uz bude autizmus.tak mi to vysvetlila psychologicka...moj syn nebol ani vyberavy v jedle ani nespickoval ani obchod mu nevadil...ale je aj tak autista.mzas mal ine v 3 r...rec ziadna tiez len opakoval slova bez vyznamu aby vedel ppuzivay funkcne.ukladal hracky na seba vedla seba.problem so spankom mal.plus deti mu nrvadili ale ani nevyhladaval

luccija
2. jún 2024

Ja som ich mala pár v škôlke aj kamarátka ma Aspergera každý z nich je úplne iné dieťa čo robí jeden nerobí druhe.Nie všetky deti majú nabehnutu reč v 3 r môže mať inú poruchu NKS, ale určite treba byť obozretna a ísť na dg

@henka123123 a čo bol ten hlavný znak u tvojho syna?