Aké máte symptómy pri týchto dg?
4 ročne dieta ma podozrenie na autizmus. Ale typický to nebude. Čakáme na vyšetrenie v centre. Zatiaľ chodí na logopediu, ergoterapiu, má špeciálnu učiteľku v škôlke, už celkom vydrží spon 3 hod v škôlke. Ma poruchy v socialnej a emocionálnej oblasti. Stále radi autíčka ale aj iné predmety do radu, neznáša hojdačky, zje asi 7 základných potravín, žiadny obed, zelenina, skoro žiadne ovocie. Je svojský, náladová, náročný ale keď je človek milý a trpezlivý tak sa sním dá vychádzať. Nosí plienky, toalety sa bojí, dokáže ist sama na nočník ak je dole bez. Boji sa veľmi veľa veci. Ťažko so zvyká na nové situácie, nové oblecenie napr. Dlhé tricko a nohavice po lete je problém, na jar tričká, krátky, sandále, väčšinou sandále ani neobuje atď. Mam aj ďalšie deti,tie sú normalne- keby si chcel niekto rypnut že je dieta rozmazane a neposlušné, to povie len ten kto nikdy nevyhchovoval dieta so psycho dg.
Môže byť toto atypický autizmus ci len oneskorený vývoj mozgu? Na vyšetrenie v centre budeme ešte asi dlhšie čakať..
Veľmi vela znakov, ani nie na atypický ale normál detský autizmus...ale nepíšeš nič o porozumení...to je tiež dosť dôležité ...ja sama mam syna autistu a nemal sní zďaleka toľko prejavov ako tvoje dieťatko...nas na VFA
Ono rozumie. Ale urobí často len to co ono uzná za vhodne. Ako nejaký tvrdohlavý človek. Rozpráva asi tak ze mu nikto nerozumie, sama mam problém mu rozumieť niektoré veci. Niektoré slová sú jeho vlastné slová, nemajú s jazykom nič spoločné. Všeobecná psychologička napísala do správy ze ma postihnutie v sociálnej oblasti, nevie ovládať svoje emócie. So súrodencami podľa nálady, chvíľu si rozumejú, chvíľu sa hádajú o hracky, bijú.
Podľa všeobecnej psychologicky a logopedicky, ktoré ho zatiaľ videli 1,5 hodiny, to vraj typický autizmus nie je.
Podľa "vseobecnej" psycholigicky a logopedicky moje dieťa autista nie je vobec..na ich úsudok by som sa nespoliehala
typicky auti neexistuje. je detsky autizmus a kludne to moze byt aj on aj asperger. na atypicky to moc nevyzera tam nie su postihnute vsetky oblasti. za mna je jedno co budete mat na papieri. treba terapie a špeciálny pristup k dietatu a prijat jeho inakost. no a? ze je len 7 potravin? vsak je. ze si neoblecie niektore veci? ale obleceny chodi a pod. takze rodic musi prijat jeho inakost a prisposobit sa jej a akceptovat ju. drzim palceky
Vraj, že sa vie pekne hrať. Napodobňuje zvuky auta vlaku, blaboce si v svojom jazyku a komentuje a zaujíma sa o hracky. Terapie logo a ergo sme teraz začali, špeciálna pedagogická sa mu od septembra venuje a mam pocit ze síce svojim tempom, ale napreduje.
To co opisujes je ale typicky autizmus ako z ucebnice 😉
Ahoj autorka, presne akoby si opisovala môjho syna. Je asperger.
Ja som laik, ja sa nevyznám, preto sa pýtam. Ale subjektívne si myslím, že.to dieta je iné, že niečo ma.
Je to s nim, ale.uz lepšie, prvý rok- dva boli extrém. Len doma, lebo dostával záchvaty paniky, len nosiť alebo kojiť. Momentálne si myslím ze ten kto ho nepozná a je s ním chvíľu si pomyslí max. ze narocnejsie dieta alebo rozmaznané a nevyhovuje.
Ale vidím, že iné deti ho až tak nemusia, preto zisťujem co mu môže byť aby sa s nim dalo pracovať a začleniť sa do kolektívu.
Ono keď ho niekto chvíľu vidí hrať tak to môže vyzerať aj ako normálna hra. Len tam kde je dlhšie a ma k dispozícii viac autíčok tak ich radi do radu. Doma to robí častejšie.
je uplne jedno, aky autista (typicky, atypicky,…) - je na spektre, ma pas a teda treba s nim specificky pracovat, terapie, cvi, iny pristup,…mam “typickeho” autistu, nikdy si nezoradoval auticka, nemal ani zachvaty paniky, ani problem s jedlom, ani so spankom
A IQ si myslím, že by mohol mat v norme alebo možno aj vyššie. Vyzerá ze technicky by mohlo byt nadané. Preto som rozmýšľala nad Aspergerom. Ale všetko ukáže čas.
A teda vaše deti majú aké priznaky? Keď teda nemajú ani polovicu toho co moje dieta? Zaujíma ma to aby som s ním vedela lepšie pracovať. Našťastie už začíname s ergo a logo.
Po mojich skúsenostiach so škôlkarmi s PAS mi to podľa opisu sedí skôr na detský autizmus, avšak bez toho, aby som dieťa videla, si nedovolím vysloviť záver. Aspergeri väčšinou rozprávajú a veľa, zvyknú byť fascinovaní nejakou témou.
Píšeš, že rozumie, ale urobí len to, čo chce. A možno je to práve preto tak, že nerozumie. Ako plní tvoje požiadavky? ako si žiada niečo, čo chce? Čo znamená 'hrá sa pekne'? aká je jeho hra? to, že 4-ročné dieťa napodobňuje zvuk auta nie je nič výnimočné, to robia aj oveľa menšie deti. Ako manipuluje s predmetmi, s hračkami? napr. s detským riadom? čo práca pri stolíku? priradí? roztriedi? (farby, tvary). Vyberie červenú kocku? vloží tvar do otvoru? čo kresba, lepenie, strihanie, grafomotorika? toleruje vôbec prácu pri stole alebo má snahu uniknúť? pracuje v skupine alebo iba individuálne? zvláda sociálne situácie v MŠ? množstvo detí, hluk, požičiavanie hračiek, drobné konflikty, zmena činností, pobyt vonku? vie čakať? akceptuje 'nie'? aká je jeho sebaobsluha? tých faktorov je tam naozaj veľa. IQ ako také v tejto chvíli nie je až také podstatné. Súhlasím so @zuzuliennka1 - je jedno, aký názov to bude mať. Aj keď chápem, že stále dúfaš, že to bude iba oneskorený vývin, ale podľa opisu to bude niečo iné. Pri oneskorenom vývine sa nerieši zoraďovanie hračiek, vyberavosť v jedle, či problémy s obliekaním. To sú znaky typické pre PAS. Pri oneskorenom vývine sa dieťa vyvíja 'normálne', len pomalšie - určité medzníky dosahuje neskôr. Máš aj iné deti a vieš si porovnať, aké boli v tomto veku. Treba s ním pracovať najviac ako sa dá, bez ohľadu na to, či to bude detský autizmus alebo atypický.
Zakladny rozdiel medzi atypickym autizmom a aspergerom je v intelekte. Sucastou AA je znizeny inetelekt, pri AS je intelekt v norme az nadpriemerny. V tomto veku uz skuseny diagnostik vie urcit, ci je dieta autista alebo ma inu vyvinovu poruchu. Odporucam dr. Janosikovu v Trnave. Vy doma na to nepridete, zbytocne sa trapite tym, ci je to jedno, druhe alebo tretie…
Ja rozumiem. Nehľadám presnú diagnózu, tu mi dá len odborník. Len som chcela vedieť ktorým smerom to ide, či autistickym alebo spomaleným vývinom mozgu.
Ale dostala som tu jednoznačnú odpoveď za co ďakujem všetkým.
Mňa totiž zneistili 'odbornici' Pediatricka nám síce sama od seba dala žiadanku na vyšetrenie autizmu ale neskor povedala ze si nemysli ze je to autizmus. Logopedicka a všeobecná psychologička, obe na prvom sedeni po par minútach povedali , že si nemyslia ze je to autizmus. Vraj sa vie pekne hrať. Nemal vtedy k dispozícii veľa áut tak nestaval do radu.
Hral sa štýlom ze mal lietadlo a panáčik, ktorý tam nasadol, akože naštartoval lietadlo, potom letel a potom pristál, otvoril dvere,.panáčik vyšiel. Svojim jazykom to aj komentoval.
@nikaeli orl je vraj v poriadku, ale tam tiež nechcel veľmi spolupracovať. Podľa mňa mi všetko rozumie, hlavne svojmu otcovi, ktorý je prísnejší. Ale keď niečo nechce urobiť, lebo sa bojí, lebo ho to nezaujíma atď, tak to neurobí a ak včas nevymyslime kompromis tak ma záchvat na niekoľko hodín.
Klub šikovných rúk ho nikdy nezaujímal. Ale odkedy chodí do skolky(jar) tak postupne si nachádza nejaké veci- lepenie, strihanie, malovanie- tam napr. Ako monk každé 2 minúty odmietal si umyť ruky- ako nejaká obsesia, kompulzia. Aj doma ma take- musí umyť všetky autíčka a potom poutierat- ale našťastie to robí len občas, nie pravidelne.
Ale ucitelka mu musi dost pomahat s tymi lepeniami, strihania atď.
Odkedy je v škôlke veľmi sa mu páčia gulicky ako padajú po takej zvonkohre a ešte zvuk vydávajú. Doma také totiž nemá.
Začalo sa mu páči aj točenie gulickami.
Farby pomenúva asi od 2 rokov, ale tomu rozumiem len ja, ak keď tie slová sú odvodené od farieb. Tvary vyhadzuje správne asi od 1.5 roka ale ešte nevie povedať slovom. Farby priradí.
Sociálne situácie boli katastrofa, dosta al záchvatu ak mu niekto zobral hračku. Teraz to už není také caste, postupne sa to zlepšuje. Ale doma voči surod3ncom ešte nezvláda delenie hracie, všetky auticka su jeho atď.
Nikdy sa nechcel sam obliekať a obuvat,
Ale keď začal chodt do škôlky, krátkodobo s tým začal a teraz zase prestal, nechce. Výnimka je ak sa niekde ponáhľa, tak tie šaty zo seba nejako zhadze. Ale keď sa mu nedarí, tak dosť kričí.
Hrať sa vie aj ako norm. Dieta, hra sa ze ide vlak, stojí na semafory, potom prejde auto, potom je havária atď. Všetko v svojom jazyku komentuje. Najnovšie sa začal hrať na skrývacku.
Ale autíčka doma musí vždy zaradiť, občas podľa dubových farieb, neviem možno to bola len nahoda
Kým sa dostanete na diagnostiku, pozri si aplikáciu ASDetect. Je síce prioritne pre mladšie deti, ale vďaka nápovedným videám sa možno trošku zorientuješ, ako sa v typických situáciách správa dieťatko s PAS a ako to bez diagnózy. Držím vám prsty 🩵 a keď budeš vedieť viac a budeš chcieť/ potrebovať, kľudne napíš 🙂
@nikaeli ďakujem.
No ma to vela znakov, to ci je to autizmus alebo vyvinova dysfazia vsak bude vediet len odbornik.
A rozprava ? rozumie ? co znamena problemy socialnej oblasti? ako sa sprava k surodencom? v skolke atd… ale kazdopadne bez tej diagnostiky sa to urcit nedá