Dobrý večer, má niekto skúsenosť s výrazným zhoršením atopického ekzému po očkovaní u 3 mesačného bábätka (prvá dávka povinné očkovanie plus rotavírus), kde nám v rovnaký deň očkovania pediatrička zmenila mlieko z Nutrilon Advanced na Nutrilon Prosyneo HA?
Dovtedy mala dcérka iba pár suchých miest na tváričke a na lýtkach (nijak sa to neriešilo, nevenovala sa tomu pozornosť, žiadne krémy na ekzém, pretože sa vtedy ani nevedelo, že vôbec môže ísť o ekzém), avšak po očkovaní a zmene mlieka sa to nenormálne zhoršilo a rozšírilo takmer po celom tele (okrem chrbátika), tak už nás pediatrička poslala za kožnou a tá nám predpísala do kúpeľa Oilatum a 2% tanin tekutý púder. Povedala nám aj, že ak sa to trochu ukľudní, aby sme začali používať Biodermu Atoderm, no mám pocit, že po tom púdri je to ešte horšie a viac vysušené, červené, čiže k Bioderme sme sa ešte nedostali. Tekutý púder používame ešte len 2 dni, čo je možno krátka doba, no aj tak zatiaľ ten efekt sa mi nejak nepozdáva.
Okrem toho nám pediatrička predpísala Fenistil kvapky a Nekadex, pretože malá začala mať problém s preháňaním po vypití vody a zelenou stolicou (viem, že pri mliečku HA je to normálna reakcia). Z rozboru stolice nám nevyšla prítomnosť žiadneho vírusu (dokonca ani rotavírusu), no čakám ešte na výsledky či tam niečo nebude po bakteriálnej stránke. Tak to vyzerá, že budem musieť žiadať podrobnejšie vyšetrenia, pretože vzorku krvi nám nezobrali…
V rodine je svokra alergička na chlad, slnko a neviem ešte na čo všetko, ja odmalička trpím atopickým ekzémom, ktorý sa mi objavuje v určitých obdobiach, čiže je mi jasné, že to zdedila po mne.
Zaujíma ma hlavne, či je možné, aby nastala taká reakcia po zmene mlieka z klasického Nutrilon na Nutrilon HA, ktoré by malo urobiť práveže opačný efekt alebo to bude očkovaním? Iná príčina by tam nemala byť, všetko sa to viditeľne zhoršilo hneď po tom očkovaní a zmenou mlieka, nič iné sme nemenili aj pracie prostriedky sa vylúčili, tak fakt neviem…pediatrička odmieta, aby to mohlo spôsobiť to mlieko, no môj pocit je iný, určite to muselo niečo z toho vyvolať, keď to prišlo takto zrazu..
Ďakujem.
@suedelly kamoškin syn mal neskutočne zhoršenie po prvom očkovaní...ešte ockovala aj druhú dávku hexy ale opäť došlo zhoršenie takže odmietli nakoniec pokračovať s očkovaním a kupodivu chlapec má štyri roky a nemá náznak ekzému, dáva mu pozor na stravu ( po sladkostiach má zhoršenie) ale inak ma v poriadku
za to môže očkovanie. my máme kvôli atopickému ekzému očkovanie posunuté na neurčito, sama pediatrička s kožnou sa zhodli, že pichnúť to do malého v čase ťažkého výsevu by bola úplná katastrofa. Ekzém treba zasusiť, čiže ten púder je na mieste, aj keď sa ti to nepáči, ak je to už ale suché, treba začať premazávať. samozrejme to ale môže mať vplyv aj mlieko - ja síce dojčím, ale zbavili sme sa najhoršieho ekzému práve radikálnou úpravou mojej stravy, čiže kľudne môže byť aj v tomto UM niečo, čo bábu nesedí
pri poslednom sme sme dokrmovali nutrinolom , zelena stolica vkuse kedže som aj kojila tak to vkuse že ja som na vine čo jem , zmenili sme na HIpp mlieko a do tyždna všetko v pohode čo sa týka farby stolice a ja som ako nemenila stravu určite
a ano môže mat reakciu že očkovanie zhoršilo dany stav ekzemu, je to všeobecne známe len na sk to nepripuštaju proste , ekzem je autoimnunitné ochorenie proste
ja som bola dieta takto a veru upravilo sa mi to až v dospelosti žial a stravou to nie je aspon nie u mna, tiež večné kecy že strava nie
Cauko,tak to je nas pripad 🙂 Syn mal len suche nohy,po očku mal ekzem na celom tele. Zelenu stolicu atd, nakoniec sme zistili ze to bolo sposobene alergiou na kr mlieko, ekzem mal kvoli tomu a kedze uz mal vysev ockovanie to proste extremne zhorsilo. Bolo to tazke, ale prisli sme na to co treba robit a ekzem postupne mizol. Nie je to tak ze by to sposobilo ockovanie ale vyrazne ten ekzem zhorsjje - je to logicke kedze pracuje imunitny system. Ale my sme ho potom normalne doočkovali,najhorsia reakcia bola prave v tom 3M.
Inak toto je velmi velmi individualne ale nam na zmiernenie prejavov (okrem samozrejme nasadeniu diety) pomohlo najviac exomega a la roche posay lipikar - ten premastuje a hydratuje uzasne,dodneska ho tym mastim aj ked momentalne sme uz ekzem-free.
Vela stastia nexh sa vam podari zistit pricinu
@suedelly Môže to byť spôsobené aj jedným aj druhým. Mala som ekzém po celom tele v 18 rokoch po očkovaní (asi proti tetanu). Mala som chuť na kozie mlieko. Dali kortikoidové mastičky. Prešlo to. Keď mal syn problém s ekzémom, pomohli mu probiotiká. Počas 1 týždňa sa koža upokojila a ekzém zmizol.
@suedelly aj môj syn to mal. Kojila som ho 10mes a obmedzovala sa v stravovaní, no nič nezabralo. Teraz ma 16r je úplne ok no od malička sa v noci budil a skrabal hlavne po rukách. Až do krvi. Neskôr sa mu pridružila vo vlasoch aj psoriaza. Žiadne krémy nezabrali, kortikosteroidne masticky fungovali len docasne a po týždni sa mu to znovu vrátilo. Ale vo veku 14r absolvoval mesačný purifikacny program, kde v kombinácii minerály, vitamíny, rastlinné oleje a sauna všetky očkovacie somariny dostal z tela von. Ma Absolútne čisté telo bez vedľajších účinkov z očkovania. Už žiaden ekzém ani psoriaza. Napíšte mi súkromnú správu pripadne sa stavte osobne u nás 🙂
Ja mam skúsenosť, naštartovalo to abkm, koža katastrofa, od 4m. az doteraz je na mlieku nutrilon Allergy Digestive Care, má 1.5r., už som niekoľko krát skúšala, či náhodou nemôže klasické mlieko a nemôže, už sa mu pridruzili aj hnačky časom. Koža je už ok, keďže neje nič mliečne, skôr sa trápim s hnačkami, ak niečo nebodaj zje. Doktorka mu robila eliminacny test a odber krv sa mu robil až neskôr, ten vyšiel negatívny v cca 8mes. Koža sa mu cistila 4mesiace, teda telo od mlieka. A áno, v čase po ocko mal HA mlieko
@danielahamar vela sily, u nas z krvi nevyslo nic, ale po skuske vzdy hnacky a ekzem. Teraz bude mat dva a zda sa ze to prechadza,uz som mu dala syry aj vselico s mliekom aj jogurt a zatial klop klop bez reakcie. Tiez sme boli na nutrilon syneo pri alergii na kr mlieko ked som prestala kojit. Je to trapenie no, teraz mame dalsieho krpca tak uz len cakam ci to bude mat aj on alebo nie.
Tiez prikladam foto, myslela som si aka katastrofa ale u vas vidim to bolo este horsie ten ekzem
@suedelly Ahoj, syn zareagoval po ockovani v 5. mesiaci teplotou a atopickym ekzemom. Mal loziska na telicku (cervene teple flaky), na tvari najhorsie (mokvavo krvave). Boli sme u koznej, ta mu nasadila viacere kortikoidy (kym bral, stav sa zlepsoval, ked vysadil, dvakrat horsi) a kremy na mastenie. Nakoniec skoncil v nemocnici, tam dr. zhrozena, ze kortikoidy a kolko, zrusila vsetky. Predpisala oplachy/ kupele v hypermangane (slaboruzovy roztok) a tekuty puder s taninom - ako aj vam. Ten puder tenucku vrstvu, ako make up. Oplachovat hypermanganom a davat tekuty puder, ziadne kremy. Az potom, ked ekzem preschne a prestane byt cerveny (stiahne sa zapal), vtedy kremovat suche miesta. Ja som pouzivala bambucke maslo, to jedine ho nestipalo a nezhorsovalo stav. Drzala som ho v chladnicke (aj ine kremy, chladny krem ulavoval). Stav sa zlepsil takmer po pol roku. Na alergologii synovi nevysla ziadna alergia (ja som kojila, takze som drzala bezmliecnu, bezlepkovu a antihistaminovu dietu, na stav ekzemu to nemalo vplyv), zato mu vysla porucha bunkovej imunity (ockovanie vybudzuje protilatkovu imunitu na ukor bunkovej), a neutropenia.
@danielahamar chudatko. Aj u nas to bolo zle , ale toto je fakt brutal
Ahojte, všetkým Vám veľmi pekne ďakujem. Výsledok zo stolice nám vyšiel pozitívny na nejakú kvasinku, čo jej spôsobila narušenie čriev, tak teda máme aj naďalej brať probiotiká (Probio-fix baby). Alebo máme vyskúšať iné? Počula som chvály na probiotiká BioGaia.
Preháňanie nám zmizlo a aj ekzém výrazne ustúpil, tak vyzerá, že kombinácia Oilatum emulzia do kúpeľa, 2% tanin tekutý púder a krém Bioderma Atoderm zatiaľ zabrali 🙏🏻 ak by sa to opäť zhoršilo máme pre istotu predpísané maste Imacort a Fucidin. Zajtra máme ešte prísť na výter z hrdla, nosa, kože aj konečníka, aby sme presne vedeli na čom sme, tak sa veľmi teším, že sa to konečne rieši.
Od začiatku máme ešte problém s pitím vody alebo čaju - veeeeľmi málo pije, nútim ju všelijak cez fľašu (dve striedam), cez lyžičku, cez striekačku, stále je to slabota, vypľúva skoro všetko a vypije tak maximálne 40 ml za deň 😩 (na 3 mesiace by toho mala vypiť určite viac). Dcérka nie je dehydrovaná, ale predsa teraz začínajú horúčavy a môže sa nám to kedykoľvek stať. Spolieham sa, že ak začneme s príkrmami, tak vraj vtedy by sa to malo zlepšiť.
Máte niečo overené ako to zlepšiť? Aké čaje dávate svojím 3 mesačným bábätkám? Ja som striedala fenikel s harmančekom, ale prišla som na to, že fenikel jej nerobí dobre, máva z toho kŕče a až príliš ju nafukuje, tak teraz striedam harmanček s prevarenou dojčenskou vodou (vodu chce ešte menej). Možno aj kvôli tým narušeným črievkam jej to robí problém.
Držím palce každej jednej mamičke, ktorá bojuje s rovnakým problémom.
@suedelly sice nemam osobnu skusennost, ale nerozumiem ako moze pediatricka v den ockovania zmenit UM, to je velmi nezodpovedne a prave kvoli tomu nevies z coho to ma. Nikdy sa pocas ockovania nevykonavaju tak zavazne zmeny. My sme menili UM viackrat, a reakcie boli rozne: hnacky, zapcha, neustale zvracanie, podrazdenost. UM je ale pri tak malom babatku jediny prijem potravy, takze samozrejme, ze to moze byt aj z toho. Urcite by som trvala na podrobnejsom vysetreni a riadila by som sa vlastnou intuiciou pri tejto pediatricke. Nam nasa povedala, ze ziadne zmeny sa pri ockovani nemaju robit 4-5dni, ani fyzicka namaha, proste organizmus to potrebuje spracovat. A je jedno ci to je povinne alebo rotavirus. Velmi vam drzim palceky 🍀🍀🍀