Asymetrické plazenie u 7,5-mesačnej dcérky, ktorá nekrčí jednu nôžku

1. okt 2024

Chcela by som sa opýtať, ci ma niekto takúto skusenost: dcéra sa začala plazit ako 7,5 mesačná. Plazí sa však asymetricky už vyše 2 tyzdnov a teda používa len pravú nôžku a ľavú ručičku. Ľavú nohu ma vystretu a pravou rukou len tak balancuje. Viac ma ale trápi to, ze ona celkovo tu pravú nohu menej krčí. Keď pivotuje, tak pravú nozicku pekne ako žabka zohne v kolienku ale ľavú ma skôr vystretu, len občas sa jej podarí ju prikrcit. Rovnako keď jej skúšam z tej ľavej strany podávať hračku vo výške hlavičky, tak málokedy si to kolienko ľavej nôžky zohne. Nôžky ešte pod seba nepodsuva a keď jej aj chcem pomôcť tak tou ľavou nozkou sa tak viac bráni a nechce ju dat pod seba. Proste vie tu nozku zohnut ale nerobí to rada. Mala aj zlezanu hlavičku z lavej strany, takže tu asymetriu nejakú v sebe má. Cvičíme aj na fitlopte a mame ísť čoskoro na kontrolu na rehabilitácie. Ale rada by som s tým začala niečo efektívne robiť čím skôr. Hnevá ma ale to, ze tu nozicku nekrci ako by mala. Asi to teda nebude len oslabenie tej stran, resp. lavej nohy a pravej ruky. Bojím sa, ci to nejak nesúvisí aj s tým, ze ma nejak poskracovane šľachy alebo niečo? Nemáte niekto s niečím takým skúsenosť? Ak áno, ako ste to riešili?

egonsk
1. okt 2024

pohyb koncatin suvisi s prepojovanim hemisfer v mozgu, cize treba sa orientovat aby sa to vyrovnavalo a nepreferovala sa vyslovene iba jedna strana. Chce to len trpezlivost. Ak by mala slachy poskracovane, doktorka by to mala vidiet pri kontrole si myslim. Mne sa syn neplazil a zacal chodit, no nerozpraval a tak sme zacali stvornozkovat a vtedy zacal komunikovat a ked sa zrovnalo plazenie tiez, uz aj rozpravat zacal. Ked tebe sa plazi, je to fajn, treba podniecovat pouzivat aj tie koncatiny, ktore zanedbava - idealne v nejakych hrach, nenasilne.

really8
1. okt 2024

Syn sa toez asymetricky plazil. Natahoval len jednu ruku a druhu mal stale skrcenu pod sebou. Tiez ked prechadzal do sedu preferoval jednu stranu. Na fyzio nam kazali len “tlacit” ho do druhej strany. Motivovat aby sa otacal na druhu. Pri vstavani zase sledovat ci nevstava len jednou nohou pripadne zase nohu chytit a nutit ho vstat na tu druhu. Vsetko sa to postupne vyrovnalo. V 18m chodil normalne po schodoch a pekne striedal nozky

carduelis
1. okt 2024

Čo znamená čoskoro? Lebo keď už 2 týždne tak robí to je dosť na to aby sa to fixovalo nesprávne. Ja by som šla čím skôr ku fyzio.

zuzanaete
1. okt 2024

Cvicili sme kvoli tomuto 1 cvik z Vojtovky. Trochu bolo treba mozgu pripomenut, ze ma aj druhu nohu.

autor
1. okt 2024

Ďakujem za reakcie.

@carduelis 9.10. mame ísť. Najprv to plazenie bolo také nesmele, keď sa už posuvala asi týždeň, tak som si vsimla, ze je tam asymetria a nie je to ešte len nejaká nedokonalá začiatočnícka technika. Viem, ze ono celkovo plazenie nie je až tak žiaduce a pokiaľ už je, tak by malo byt aspoň symetrické. Hľadala som si kadečo na internete a snažím sa to už pár dní nejak riešiť. Snažím sa, aby sa pretacala cez tu slabsiu stranu, aby pivotovala tak, aby sa musela odrážať tou nozickou ktorú nezohyba, hračky jej podávam tak aby musela prikrcit tu nozku, dala som jej podložku opäť do ohrádky, keďže najviac tu zlu techniku zlepšuje práve, keď ma viac priestoru a chce ísť rýchlejšie, snažím sa, aby aspoň občas bola aj s holými nohami, dávam ju na overball, podkladom pod ňu moju nohu, aby bola na 4 a balancovanim posilovala svaly potrebné aby sa dokázala sama zdvihnúť na 4, cvičíme na tej fitlopte. Len najhoršie je to, ze moc nespolupracuje. Už vie, ze sa dokáže posunut, tak mi uteká preč.
Ja by som najradšej na tie rehabilitácie utekala hneď, lenže viem, ze keď sme sa tam objednávali prvýkrát, tak nás objednali až o mesiac. Preto už píšem aj sem, lebo rada by som ešte tých pár dní kým tam pôjdeme robila maximum preto, aby som ju čím viac motivovala robiť to správne a aj kvôli tomu, ze mi možno práve vďaka reakciám iných napadne niečo, co budem môcť potom na tých rehabilitaciach prekonzultovať.

@zuzanaete neviete mi povedať o aký cvik z tej vojtovky sa jednalo?

@egonsk aj ste sa mu nejak snažili "pomôcť prepojiť tie hemisfery"? Viem, ze tam ide nejak o to pochopenie toho krížového pohybu. Ale nikde som nenašla ktorý konkrétny cvik alebo hra má k tomu najviac pomáhať.

@really8 ako ste ho prosim napríklad tlačili do tej druhej strany?

really8
1. okt 2024

Ako som pisala, bud som sa ho snazila uputat, nejakou hrackou aby sa otocil za nou alebo fyzicky, jednu nohu som mu napr chytila aby musel pouzit tu druhu. Fyzio povedala ze plazenie nie je moc dolezite.

zuzanaete
2. okt 2024

Uz to bolo par rokov dozadu, takze si len tak matne spominam, ze cca v akej polohe bol, ale teraz by som ten cvik uz neurobila. Nas mal predpisanu aj nejaku lampu, co mu nahrievali chrbatik. Pre povzbudenie. Uz je velmi sikovny skolak. Po asimetrii ani stopa. Je velmi sikovny v sportoch. Proste len na zaciatku potreboval trochu pomoct. On sa potom zacal riadne plazit, stvornozkovat.

egonsk
2. okt 2024

stacilo davat podnety take, aby sa snazil pouzit tu zanedbavanu koncatinu, v rade tyzdnov sa to napravilo. Podnety boli typu ukazat zanedbavanou rukou, ked nieco chcel (robit sa hlupim, ked ukaze druhou), taktiez pri nohe nejaka hra, ze zacinat ma tou nohou (stvornozkovanie, plazenie, vykop do vzduchu, atd..) a postupne pri stvrnozkovani (stvornozkova nahanacka po byte) sam zappjil viac a viac. Vsetky cviky si uz presne nepamatam, boli velmi zakladne a jednoduche, ale vyznamne a rychlo pomohli.