Astigmatizmus u 13 mesačného dieťaťa - skúsenosti

zuuuzuuu
4. jún 2013

Ahojte maminky. Dnes mojmu 13 mesacnemu synovi zistili astigmatizmus. Ocna predpisala okuliare na skusku a o 2 mesiace kontrola. Podla nej do jedneho maximalne dvoch rokov by sa to malo uplne upravit. Mate s tym prosim skusenosti? Upravilo sa to vasim detickam? Dakujem velmi pekne!!

cerez
4. jún 2013

@zuuuzuuu Aj moja dcérka má túto očnú vadu. Zistili jej to v prvom ročníku. Polroka vkuse musela nosiť okuliare aby sa jej ostrosť napravila. Po polroku jej okuliare už dala len na čítanie, písanie a sledovanie TV. Teraz nás čaká KO o týždeň, tak uvidím čo nám povie. Ináč, ja som počula, že jediné možné riešenie ako to odstrániť je operačne v dospelosti. Tak neviem. Najnovšie sa mi dcéra sťažuje, že s okuliarmi vidí horšie ako bez nich. Neviem čomu mám veriť, o týždeň ti dám vedieť či sa nám očká zlepšili alebo zhoršili.

livia78
4. jún 2013

http://primar.sme.sk/c/4116905/astigmatizmus.html
Ahoj posielam link na zakladne info o astigmatizme. Ja som osobne astigmatik od narodenia, nemyslim, ze sa to da upravit, jedine asi operativne. Ale tak pani doktorka studovala medicinu, nie ja, takze urcite vie, co hovori. Drzim prsty. a keby nieco, byt astigmatikom zasa nie je ziadna tragedia 😉

cerez
4. jún 2013

@livia78 Prosím ťa a ako si na tom? Zhoršuje sa ti zrak, alebo je to rovnaké?

livia78
4. jún 2013

Myslim, ze od utleho detstva sa mi zhorsil zrak asi o jednu dioptriu ( co vobec nie je vela, ked to porovnam s mojimi kamaratmi, kt. su kratkozraki a nemaju astigmatizmus) a posledne 2-3 roky je to dost stabilne, ale to bude asi individualna zalezitost. Rozmyslala som aj nad operativnym zakrokom, ale este som nenazbierala dost odvahy, pride mi to stale ako dost znacny zasah do oka.

cerez
4. jún 2013

@livia78 Dcérka má polky s cylindrom a bojím sa ako to bude práve v puberte. Vtedy sa oči vraj môžu zhoršiť. Ale ak vravíš, že len o jednu dioptriu, tak to je ešte v pohode. No neviem či moja dcéra v dospelosti naberie niekedy odvahu na operáciu. Tá sa bojí aj streknúť Jox do krku. Takže neviem. 😀

livia78
4. jún 2013

Polky s cylindrom su lazo-plazo 🙂 Ja som ako 2rocna mala nieco viac ako 2 dioptrie, potom sa to zlepsilo a ano tak okolo puberty sa to zasa zhorsilo, ale bohudik nie nejako radikalne. Ale polky dcerku nebudu nijako obmedzovat, to bude moct ist aj do bazena bez okuliariek a aj nieco uvidi, nie ako ja. Tak Vam drzim prsty, nech Vam to dobre dopadne 😉

terezka1947
4. jún 2013

cylinder sa neda vyliecit okuliarmi...dioptrie sa upravia ale cylinder ostava....je to jednoducho zalezitost rohovky

bobocka
30. júl 2014

ahojte maminy.dnes ociarka predpisala mojmu malemu okuliare s cylindrami plus 0,5 na obe ocka.na papieri v kolonke dioptrie ma len preskrtnutu ciaru,takze zjavne dioptrie ziadne.okuliare ma vraj nosit len dnu-citanie,kreslenie,tv.vonku na ihrisko uz nie.ale zabudla som sa popytat ako je to s prechadzkami vonku.aj vtedy treba,ci vtedy sa tiez nosit nemaju? 😕