Astigmatizmus - liečba

katika1811
27. máj 2021

Ahojte malo niekoho dietatko astigmatizmus ociek? Ako sa to dalej riesilo... Da sa to nejako vyliecit? Alebo len operacia? Nasej 3.5r dcerke to zistili na kontrolnom merani v skolke avsak mensie odchylky len..mame ist znovu na kontrolne meranie. Dakujem za rady

dskjhfdlkdjhl
27. máj 2021

@katika1811 ja mam astigmatizmus, liecit sa to neda, nosim okuliare a da sa s tym uplne normalne zit.

katika1811
autor
27. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl a co to konkretne znamena ten asigmatizmus?

timtoo
27. máj 2021

Ahoj,aj moja dcérka ma astigmatizmus,aj jej zistili v škôlke.Asi pol roka sme zdravé oko lepili s takými náplasťami .Nosí okuliare,teraz je prváčka a nemá žiadne problémy.

katika1811
autor
27. máj 2021

@timtoo ďakujem pekne vraj ma dcerka obe ocka ale lave ma trosku viac :/ tak taka som ztoho vykolajena trosku.. O pol roka mame ist na kontrolu myslis ze to staci? Da sa to nejako aj inak upraviť operaciou laserom a tak?

sense
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikavaneska
27. máj 2021

Ahoj je to v podstate ako keď nevidí do diaľky nieje to choroba ako taká. Len vidí písmenká posunuté teda na niektoré ako napríklad 8 môžu vidieť ako 3 alebo B a tak.... Nosia sa okuliare a záleží ako silné ich má ak slabé tak stačí na učenie čítanie ak silné tak stále. Môj má, ale kľudne vidí aj bez nič aj čítať ale nieje to dobre lebo si potom mozog môže zvyknúť na na posunuty obraz a tak to bude už vnímať posunute... Super že ste zistili skoro 👌 a operovať sa to dá ale až v 18r. (Ako dalekozrakost alebo krátkozrakosť)

luna116
27. máj 2021

@timtoo lepili oko, ale zrejme kvôli škúlenie (zdravé oko sa prelepuje,aby "choré" sa namáhalo). Astygmatizmus sa rieši okuliarmi - cylinder.

dskjhfdlkdjhl
27. máj 2021

@katika1811 nie je to nic strasne. Nijako ma to vzivote neobmedzuje, takze klud. Kontrola raz za polroka staci, odkaz na info o tom, co to je, Ti uz dali, tak si precitaj. Okuliare treba zobrat ako modny doplnok😉

patusikk
27. máj 2021

Aj ja mám astigmatizmus a na to nosim aj kontaktné šošovky ale musia byť špeciálne - torické... neni to nič ten astigmatizmus

ruzasipova
27. máj 2021

@katika1811 Dcera ma od 4 rokov okuliare pre astigmatizmus a je v nich velka fesacka. Netreba preto vesat hlavu, deti normalne funguju s okuliarmi.

luna116
27. máj 2021

@luna116 astigmatizmus , oprava

laila18
27. máj 2021

Moja mama to má vlastne tiež celý život, až teraz nedávno konečne bola na operácií očí, výmena šošoviek za umelé. Normálne s tým žiješ len sú aj tie okuliare strašne drahé 🙈 operovať však sa dá tuším až od tých 18 rokov

veronikavaneska
27. máj 2021

Neviem dcéra je krátkozraka( po mne) a syn má astygmatiznus(po otcovi) a okuliare sú cca rovnako drahé dokonca dcerine stoja najviac tým že má veľku dioptriu tak sa musí zužovať sklíčko.

veronikavaneska
27. máj 2021

A dcéra každého pol roka sa jej zhoršuje zrka stále silnejšie nosí.... Ale synček má stále rovnaké astygmatiznus sa skoro vôbec nemení.

timtoo
27. máj 2021

@luna116 Neškúlila vôbec,dioptrie ma 1a 1,5 a cylinder 4 na choré oko.

bibka26
27. máj 2021

ahoj, ja to mam od decka od prveho rocnika nosim okuliare ked som bola dieta chodila som kazdeho pol roka na premeranie dioprii neskor kazdy rok, liecit sa to pokial viem neda v dospelosti ked sa oko ustali a dospeje je dnes uz mozna operacia laserom, vymeraju jej dioptrie a cylinder to je akoby druha dioptria ktora trosku akoby ohyba uhol pohladu aspon mne to tak vysvetlovala ocna, teraz mam 29 operovat som sa nedala, posledne mesiace o tom uvazujem, kedze doteraz tie laserove operacie neboli 100 percentne, kdesi som citala ze to mozno operovat len do 40tky, poslednu dobu o otm uvazujem, od decka sa mi dioptria z -0,5 a cylinda 0,5 posunula na -2,75 diptria a 2 cylinder, je to neprijemne kedze dodialky vidim dost rozmazane ale da sa s tym zit a ked to ma dcerka od dietata ani si nebude pamatat ake to je vidiet ostro nerozmazane tak ju to nebude tak trapit, teda myslim moja skusenost je taka ze som to nikdy neriesila lebo som sa taka brala od decka 🙂 kazdopadne to treba sledovat ak to mate podchytene ocny lekar s tym u deti vie pekne pracovat, tak drzte sa ;)

katika1811
autor
27. máj 2021

@bibka26 dakujem ti krasne za odpoved 🙂 ano chystam sa nas hned objednat k ocnej nech to riesi sa cim skor 🙂

sense
27. máj 2021

@katika1811 a nemaj obavy pre okuliare, moja si na ne pekne zvykla, twraz už majú aj pre deti x modelov a farieb, moja napr v 4r bez okuliarov nenavlikla koráliky, loptu hodila úplne inde, nerada kreslila keď dostala okuliare prvá reakcií bola síce "mami ty máš veľkú nohu" ale v krátkom čase začala kresliť, strihať, koráliky navliekat, naháňať sa za loptou ci chytať,... Zrazu jej to všetko išlo...
Berie okuliare ako umývanie zubov, keď si ich aj na chvíľu zloží keď nič nerobí že si chce od nich odpočinúť za chvíľu ich sama hľadá... A raz som sa jej cez tie okuliare pozrela a chápem prečo ich hľadá... Tie špeciálne skla jej "vyrovnávajú obraz", pretože ja som videla cez jedno sklo veci úplne šikmo a cez druhé natiahnuté... Moja ma aj dosť silné dioptrie, tie sa jej na jednom oku po 4 r zlepšili o pol dioptrie ale cylinder jej ostalo a nám napr očná povedala ze jedno oko kt ma lepšie by sa dalo v dospelosti laserov upraviť ale druhéze je veľká odchýlka... Tak uvidíme kam sa ešte medicína a vývoj posunie...
Tiež ale odporúčam riešiť co najskôr.

katika1811
autor
27. máj 2021

@sense ďakujem pekne ano ideme to riešiť hned 🙂

renab
27. máj 2021

@katika1811 skuste vyhladat ortoptika a cvicit. V nizkom veku su dobre vysledky.

sono2
27. máj 2021

@katika1811 operuje sa to najskôr v 18tke do 6 rokov sa oko vyvíja
Mala by dostať okamžite okuliare aby sa nestala tupozraka. To je už problém vtedy sa lepia oči.
Nie pri astigmatizme
Moja ma rovnaké dioptrie nosí okuliare od 2 rokov

renab
27. máj 2021

@sono2 nemusi sa to operovat v 18tke. Nasho operovali v piatich rokoch.

dskjhfdlkdjhl
27. máj 2021

@renab operovali mu astigmatizmus?

renab
27. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl ano. Pre to, ze sa nedokazal pozriet oboma ocami na jeden bod a mal posunuty obraz, zacal mu mozog vynechavat jedno oko a to sa rapidne zhorsovalo a navyse zacal skulit.
Aspon tak mi to doktorka vysvetlovala pred operaciou.
Pomohla operacia a ortopticke cvicenia.

dskjhfdlkdjhl
27. máj 2021

@renab a teda teraz uz nema ziadne cylindre ani okuliare, alebo to len upravili tak, aby to bolo znesitelne? Prepac, som zvedava, ja sa sice uz na operaciu asi neodhodlam, ale dcera ma tiez, tak ma to zaujima.

renab
27. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl prestal uplne skulit. Ortopticke cvicenia po operacii mu velmi pomohli. Ale okuliarov sa nezbavil, je to vsak ovela lepsie a hlavne sa to od operacie nezhorsuje.

dskjhfdlkdjhl
27. máj 2021

@renab dakujem. Nam (ani mne, ani dcere) to taketo problemy nerobi, ale je fajn vediet, ze to vedia urobit.

renab
27. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl on ked bol maly, tak ked sa chcel na nieco pozriet do dialky, tak vacsinou zatvaral jedno oko. Binokularne videnie nabehlo az po operacii a cviceni.

sono2
27. máj 2021

@renab tak podľa mňa mu operovali tupozrakosť alebo niečo iné ale astigm.ako taký určite nie. Ten sa operuje v 18 tich keď sa oči ustalia s dooptriami