Aspergerov syndróm u 5-ročného syna

28. jún 2024

Ahojte, môj 5 ročný syn má podla psychologa susp. Aspergerov syndrom. Prosím Vás kto máte skúsenosti ako sa s tým žije? Bojím sa ako syn zvládne školu, dospievanie a čo v dospelosti, bude schopný normálne pracovať, mať rodinu? Zatial sa všade objevili nejaké menšie problémy, od malinkata, uz ako som s ním chodila na plávanie,nezvládal úkony, potom sme skúšali cvičenie detí, tiež nezvládal no a v skôlke to celé "prepuklo", na doporučenie pani učitelky začalo vyšetrovanie prečo je iný ako spolužiaci..Stále má velký problém s obliekaním, nechce robiť nič, kde si myslí, že by to nezvládol, sociálne je pozadu, vôbec nevie posúdit emócie, např. Ked niekto plače on sa smeje...velmi často je vo svojom svete, kedy ako by nevnímal.. bývá to s ním niekedy dosť ťažké..

tinalia
28. jún 2024

Jasne ze zvladne normalne pracovat a mat rodinu 😊 pre lepšie pochopenie odporúčam knihu Aspergerův syndrom: Život pod společenským tlakem

brezza
28. jún 2024

Tazko dopredu davat prognozy. Ver svojmu syncekovi, ze vserko zvladne a bude napredovat. A sup k nam do skupiny Autizmus tu na MK. Mne to na zaciatku velmi pomohlo zorientovat sa. Syn ma tiez 5.

rose26
28. jún 2024

Môj syn má aspergera a má 7 rokov a čím je starší vidím tie obrovské rozdiely v sociálnej oblasti, nerešpektuje žiadne pravidlá, rýchlo vybuchne, nedokáže sa začleniť medzi rovesníkov.Je toho strašne veľa ,ale teda každý asperger je aj úplne iný ,iné veci mu vadia atď..Ja si veľmi prajem ,aby sa môj syn dokázal v živote uplatniť a mať prácu,rodinu 😔 Náš od septembra ide do školy tak uvidíme ako to bude zvládať a začlení sa troška.A teda je to s ním boj skoro každý deň .

autor
28. jún 2024

@brezza Ako sa do tej skupiny dostanem?

ktochytavzite
28. jún 2024

. Moja kamarátka ma brata aspegera ale ma nadpriemer IQ ma priateľku a študuje cinstinu.

autor
29. jún 2024

Neviete, dajú sa tie sociálne záležitosti nejak naučiť? U syna je dosť problém práve s týmto, nevie nadviazat kontakty s rovesníkmi aj ked niekedy vidím,že by chcel, len nevie ako na to..

brezza
29. jún 2024

Prave problemy v socialnej komunikacii a interakcii su typicke pre ludi s autizmom. Ja syna tiez stale tlacim k co najvacsej interakcii. On by bol najradsej aby som vsetko vybavila za neho alebo posiela mladsieho brata za detmi ako predvoj. Jemu pomohla dost aj ABA terapia.

macinko321
30. jún 2024

Autorka, od kial si? Ja Bratislava. Mam 7 rocneho syna s Aspergerom. Dlho bol tiez socialne velmi neohrabany. Zlepsilo sa to pomocou terapii s psychologickou a specialnou pedagogickou. Urcite k tomu vsak dopomohol aj vek a zrenie nervovej sustavy. Ale treba si uvedomit, ze kazdy ci uz asperger alebo autista. Je mnoho druhov terapii, ktore sa daju vyskusat, absolvovat. Nam napriklad terapia hrou nevyhovovala, ked bol mensi. Nezvladal vtedy respektovat pokyny, pravidla, isiel do agresie a regresu. To mal asi 4 roky. Teraz je vyrazne pokojnejsi. Ja mam pocit, ze tym, ze u tychto deti neskor dozrieva nervova sustava, tak aj preto sa tazsie buduje respekt a nastavuju sa hranice. Ale nebojte sa, bude to lepsie. Syna velmi nastartovalo, ked ako 4,5 rocny dostal kmenove bunky a nasledne sme nahustili terapie - fyzioterapeutka cvicila cviky na vestibularny aparat a senzoricku integraciu, arteterapia (kvoli zvyseniu sebavedomia), Tomatis terapia (podla nastavenia, nam sa rozbehla grafomotorika, zacal kreslit a pisat), boli sme u doktora Vela (tam sa zlepsil spanok, spravanie, rec sa stala funkcnejsou, zacal javit zaujem o utvaranie kamaratstiev). Ano, stoji to vsetko strasne prachy. Odporucam zalozit si zbierku a casom aj obcianske zdruzenie, nech mozete zbierat 2%.

autor
4. júl 2024

@macinko321 Ahoj, ja som zo Slovenska, ale t.č. žijem so svojou rodinou v ČR. Tu bola aj stanovená diagnóza a nič také nám neponúkli, že by sa dalo...len, že by doporučili asistenta do škôlky a kontrola u psychologa za pol roku, že uvidí ako sa syn vyvíja... O kmeňových bunkách a všetkých tých terapiách čo píšete som doteraz vôbec ani len netušila..To ste si sami našli, alebo vám to niekto navrhol? Samozrejme ja by som skúsila všetko, co by mu mohlo nejak pomôcť...

autor
4. júl 2024

@brezza Ako sa ho snažíte "dotlačit" k väčšej sociálnej interakci? Pomáhá to? Co je ABA terapia?

brezza
4. júl 2024

Aplikovana behavioralna analyza. Urcite je aj v CR.
Skopirujem ti sem o com to je
ABA v skutočnosti nie je "terapia", deti "nelieči", ale učí - presne tie zručnosti, ktoré potrebujú pre kvalitnejší život. Funkčnú a fungujúcu komunikáciu, hrové zručnosti, sociálnu interakciu, sebaobsluhu, imitáciu, vizuálne zručnosti a mnoho iných. Tieto nové zručnosti sú presne zmapované pre konkrétne dieťa, pracuje sa podľa individuálneho plánu, nastavujú sa ciele a dieťa objektívne napreduje - toto všetko pre dieťa príjemnou a pestrou formou. Aj rodičia sa učia, dostanú odporúčania, kde začať, čím pokračovať a zácvik, ako presne pracovať.

macinko321
8. júl 2024

Autorka, kmenove bunky riesil partner. Netusim presne ani kolko to stoji, tusim nejak vyse 3000€. Nam sa to podarilo v ramci klinickej studie zadarmo, inak by sme do toho nesli, nemali by sme na to financie. A je to stale v plienkach, bezia vyskumy. Takze hop alebo trop. Moze aj nemusi zabrat vobec. Pocula som aj pripady, kedy nenastalo zlepsenie. Ale neviem, do akej miery tie bunky podporili inymi terapiami.

Tomatis terapiu nam odporucili v centre, kam syn chodil na arteterapiu, fyzio a k specialnej pedagogicke. Dlho dlho som to odkladala kvoli cene, okolo 1500€. Az po tych bunkach sme si povedali, ze vyskusame aj toto.

Niektori rodicia chodia s detmi na delfinotwrapiu, tam sme my neboli.

O doktorovi Veľovi som sa dozvedela z facebooku a skupin s rodinami a detmi s PAS. Kliniku ma vo Varsave a v Martine. Prvy pobyt, to bolo po tych kmenovych bunkach, fantasticke vysledky. Druhy pobyt uz nejake ozaj vyrazne zlepsenie nenastalo.

Ono je to s tymi terapiami ako hladanie ihly v kope sena a zaroven ako take puzzle, doplnaju sa. Nikdy neviete, ktora bude dietatu vyhovovat a posunie ho vpred. Preto sme toho tolko vela vyskusali. Vcera mal syn 7 rokov. Za tie skoro 4 roky od diagnostikovania a prvych zaciatkov s terapiami, sme konecne nastavili veci tak, aby nas nezruinovali. Teraz ma logopediu, orofacialnu masaz, psychologiu a neurovyvin, cviky na odstranenie primitivnych reflexov. Na striedacku, nie vsetko v jednom tyzdni, to by bolo sialene moc aj na neho, aj na nas. Ale teda vsetko to bol proces. Skusat, hladat. A hlavne mat vela vela vela stastia na ludi. Lebo moze byt akokolvek skvely terapeut, ale ak si s dietatom nesadnu povahovo a dieta bude odmietat terapiu a toho cloveka, tak nema zmysel nasilu pokracovat.

monikaluky
10. aug 2024

@macinko321 Prosím Vás pekne, kde ste chodili k fyzioterapeutke? A k tým kmeňových bunkám ste sa ako dostali, kde to dávajú autistom? Mám skoro 5-ročného syna autistu s normointelektom, ale nechce veľmi spolupracovať. Má aj ADHD. Pri ničom dlho nevydrží. Nevie sa sam pekne zahrať, všetko demoluje a rozoberá, čmára fixou po stenách, po nábytku, strihá mi postelne prádlo, matrac. Len na mobile dokáže pozerať výťahy celé hodiny.

autor
10. aug 2024

@monikaluky Môj syn má tiež hlavný objekt záujmu výtahy, tiež by ich vedel pozerať " do zblbnutia", preto mu to povolujeme len výnimočne. Potom si nájde náhradu a hrá sa na výtahy sám- zatvára sa do malých místností a predstavuje si, ako "jazdí" alebo si kreslí výtahy, tlačítka vo výtahu.. Tak sa potom aj zabaví.. Tak možno na inspiráciu..

30katrusa40
10. aug 2024

Ako je na Tom intelektuálne ? Niekedy aj asperger moze mať znížený intelekt.