Asperger v puberte a dospelosti

eee30
18. mar 2024

Máme čerstvú novinku - 5ročné dievčatko s AS. Máte niekto dieťa s AS oveľa staršie, prípadne už dospelé? Zaujímalo by ma, ako zvládate, ako zvládajú deti školu, krúžky, vzťahy, ako sa s tým žije v dospelosti? Ďakujem za odpovede.

kaktusik007
18. mar 2024

@eee30 na toto nie je exaktna odpoved. Je asperger a asperger. Niekto je kompatibilny so spolocnostou viac, niekto menej, niekto vobec.
zvlast u tejto diagnozy su prejavy tak individualne, ze otazka - ako to maju ini - s cielom zistit ake to budeme mat my v buducnosti - absolutne nie je na mieste. 🤷🏼‍♀️ Bohuzial.

negymama
18. mar 2024

je to velmi individualne ako baby hovoria, deti su original vsetky. Ja mam 17, skoro 18 rocnu dceru s asperger. syndromom. Dcera je ten hypoaktivny typ ...cize nema adhd, ale prave naopak je spomalena, pasivna, ma znizene zmyslove vnimanie - takmer neciti pachy, ma znizeny prah bolesti. celkove taku znizenu citlivost k sebe aj k druhym. Zije v neporiadku. Nema ziadne extra zaujatie nejakymi vecami ci oblastami, ani nema nejaku presnu strukturu dna ci usporiadania veci a cinnosti.
Dcera mala od mala aj poruchu porozumenia a agramatizmy. Okolo tych 6-7 rokov sa to velmi zlepsilo, nastupila ako 7 rocna do skoly, bez asistenta. V samoobsluhe bola velmi samostatna. Ten prvy stupen ZS bol jej doslova zlaty vek, ked sa nam zdalo az na par malickosti, ze je uplne OK, a ze z autizmu "vyrastla", aj ked clovek vie , ze to nie je mozne, Ale navrava si ze dg. bola nespravna, alebo ona je tak mierny AS, ze to ani nebadat.
Zhorsilo sa to s pubertou, zacala byt viac cynicka, necitliva, odcudzila sa detom v kolektive, opustila ju aj posledna kamaratka. Svojim spocobom bolo u nas covidove opatrenia a online ucenie vykupenim. Lebo vsetky deti boli doma, nielen ona, a bolo menej napadne ze ju rovesnici vyclenuju. /8 a 9 rocnik/ Ona nebola vyslovene sikanovana, skor prehliadana. Deti zacali vnimat, ze je ina, detskejsia, prostorekejsia, uzavretejsia. V 16 sa pridali depresie a sebaposkodzvanie 😔 Teraz ma 17,5 - chodi ku psychologicke. Niektore veci ale trochu zlepsili. Napr. na strednej si ku konci prveho rocnika nasla kamaratku, potom aj viac deciek, teraz chodi bezne 1-2 x do tyzdna von s partiou, na kavu, cokoladu, par x ju pozvali kamarati aj na narod. party. Toto napr. na zakladnej nepoznala, neviem ci vobec niekedy bola pozvana na narodeniny. V poslednej dobe zacala chodit aj do fitka, cvici, to jej dodava energiu a endorfiny.
Stale je zvlastna, ma ten desny cierno cierny chlapcensky styl obliekania, ale toto ma najmenej trapi. Ona je aj umelecky kreativna, krasne kresli, zacala to aj akoby vyuzivat v kolektive, napr. napkresli kamaratke na tasku nejaky motiv, alebo ak ma niekto narodeniny, nakresli mu nasevku na tasku, na oblecenie, take tie teenegerske motivy, znacky spevackych kapiel , ci obrys spevaka, a pod. V tom ju nakopla psychologicka, ze ma dcera jednak "artterapiu", krslenie jej pomaha zvladat uzkosti, a jednak je ocenovana deckami v skole, beru ze ona je v niecom "cool".

plutvonozec
18. mar 2024

@negymama Ahoj. Niečo podobné prežívam so svojou 14 ročnou dcérou. Rada by som napísala na IP a poradila sa. Ďakujem

luccija
18. mar 2024

@negymama berie aj nejaké lieky?ale veď je zaujatá a má hobby kreslenie🙂

negymama
18. mar 2024

@luccija lieky neberie, psychologicka sa vyjadrila, ze to zatial nevidi na medikamentizaciu, ze je ona schopna si osvojit kompenzacne mechanizmy.

negymama
18. mar 2024

@luccija ano ma hobby kreslenie. Ja som to mozno napisala nezrozumitelne. Ale chcela som vyjadrit, ze nema nejake nadmerne obtazovacie zaujmy, ktore zvyknu mat aspergeri, trebars nadmerne zberanie veci, alebo ze tocia dookola jednu temu a nutia okolie to pocuvat ci sa tym zaoberat. Ona ma to kreslenie asi v intenzite zaujmu normalnej osoby bez AS.

negymama
18. mar 2024

@plutvonozec kludne mi napis IP

kacena4
18. mar 2024

ahojko ja mam 2 aspikov, a po pravde kazdy je uplne iny. syn agresivny v detstve v skole sa ustalil avsak velky stresmen az somatizuje. dcera kludna ticha nerada komunikuje. obaja bez asistenta. vela sme ich ucili samostatnosti, syn je na VS nevedia ze je asperger. vsetko si riesi sam. vari, co neznasa je upratovanie, najma s vodou. dcera sa chysta na umelecku skolu krasne maluje vedieme ju tum smerom. správanie je teraz super (22r a 14r) maju hranice nastavene, vedia co mozu co nie, ked nieco nevedia vedia sa spytat nestresuju nezacyjlia sa. drzim palceky

zuzana_chmelova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
eee30
autor
19. mar 2024

@kaktusik007 ok, ďakujem

eee30
autor
19. mar 2024

ďakujem 🙂

kikazoe
19. mar 2024

@eee30
ahoj, a čo by si chcela vedieť? každý má svoj príbeh a nepoznám nijaký čo sa opakuje... ale napíšem ten náš- mám dcéru a až do 13,5 roku to bolo bežné dieťa. áno, bola extrémne introvertná, milovala svoj pokoj a kľud, mala svoje 2 kamošky, radšej doma a na pc ako vonku, milovala knihy, spoločenské hry a geek scénu. v škole jej to išlo na 1, sem tam 2... okrem slovenčiny- to je a bude strašná bieda. humor bol čierny až čiernejší, sarkazmus používame ako ďalší jazyk, oblečko si od 3 rokoch vyberá sama- preferuje čierne ako ja, lolita štýl a kawai. nenávidela hluk, veľa ľudí pokope, otvorené veľké priestory. u nás v rodine nič nezvyčajné, ja a aj môj otec sme presne takýto!!! normálne sme fungovali, neriešili to... nikdy by ma nenapadlo ťahať ju či seba napr. na koncert U2 ale na klubový koncert napr. Pary sme sme v pohode zašli 🙂 tiež Wiena con či prahacon nie ale taký malý čo je v BA- animeshow úplne v pohode.
a potom sa to stalo- odpadla v škole, extra blbo dopadla na hlavu- bezvedomie, čiastočné ochrnutie, strata pamäte.... neodborný zásah v slovenskej nemocnici, cestovanie do Brna, Viedne a následne do Berlina. všade milé, ústretové zaobchádzanie, neurológia, špeciálne diagnostické oddelenia- a aj tak si neboli istí čo a ako. avšak žiadne lieky, pokusy či blbé kecy- že to hrá, že však lieky to nejak spravia a pod. ako som zažila na SR. V Berline po týždni- 2 dni hospitalizácia( základné testy a samozrejme som bola celý čas s ňou ) a zbytok sme boli na hotely- lekár s nami aj na kaffe či večeru zašiel, neurológ si kreslil s dcérou- že nenašli nič čo by mi vedeli s istotou povedať, nariadili domáci kľud a oddych na 3 mesiace. cvičiť na zlepšenie motoriky ochrnutej ruky a nestresovať dieťa a seba. Po troch mesiacoch prísť na kontrolu, doniesť záznamy napr. vystúpenia, staré zošity zo školy a kresby.
a prešli tri mesiace- u dcéry sa niečo zlepšilo a niečo zhoršilo- ruka na 99% v pohode ale zhoršil sa úplne sociálny kontakt- lepšie povedané išiel do mínusu. bála sa hluku úplne odmietala dotyky či objatie.... Ja som začala hľadať čo a ako a vybehol mi práve Asperger- a s týmto som išla do Berlína na kontrolu. tam so mnou súhlasili a išli sme do Brna na kompletnú diagnostiku- lebo predsa len čeština je čeština a nie prekladať všetko do nemčiny či angličtiny. a samozrejme to plne potvrdili- vysokofunkčný asperger ( IQ obrovsky nadpriemer, EQ a sociálny kontakt- ak by sa dali minusové hodnoty, ona ich má !
čiže s týmto sme sa vrátili na SR a začal boj so školou, štátom a celým systémom

kikazoe
19. mar 2024

@plutvonozec ahoj, aj ja mám takú dcéru a kľudne sa spýtaj čo treba....

kikazoe
19. mar 2024

@eee30
Doplním jednu drobnosť- áno, využila som všetky možné a aj nemožné kontakty čo som ja či rodina mala. celý čas som popri tomto pracovala a pracujem- naštastie mám HO a prešla som iba na 4 hodinový pracovný čas. teda som s dcérou doma a plne sa jej venujem ( napr. skôr vstávam, 1-2 hodky si popracujem a po obede ked má ona oddych , zasa niečo spravím do práce ).
teraz ti napíšem kde sme sa posunuli za 2 roky a ako fungujeme 🙂 máme iný režim, plne som ho slečne prispôsobila a vlastne si to pekne užívame spolu.
žijeme bežný život a okolie sa prispôsobilo jej potrebám. von chodíme zásadne s tlmiacimi sluchatkami, prestahovali sme sa do kludnejšej časti mesta, kamaratky vždy prídu po dceru a vedia čo a ako ( ujst z hluku, nechodiť do mega plneho nákupaku, nenechat ju samú- že si odbehnem)
bežný deň:
Dcera vstáva o 9-9.15 a to jej vpustím do izby mačky. zobudí sa, trošku sa porozprávame- ako sa jej spalo, čo sa snívalo, čo si prosí jesť ( každý deň toast a mlieko). naraňajkuje sa v posteli, potom hygiena, prezlečenie- a špeci úprava na kawai či lolitu, pozrieme denný rozvrh a precvičí si ruku. Škola začína cca. o 11.30 do 14.00. Tam ju odveziem, učiteľka si ju vezme a idu spolu. Potom sa pre ňu vrátim, nákup , obed a voľno. Okolo 17.00 má krúžky- výtvarnú, skauting a ešte programovanie a 3D tlač. Zaveziem, odveziem a potom doma večera, jej povinnosti- vyložiť a naložiť umývačku, vyčistiť mačkám wc a misky. okolo 20.00 úlohy a drobnosti do školy ( primárne DU neodstáva, maximálne opakovanie na pracovnom liste ). Toto má do 21.00 hotové a potom už jej oddych. Spať sa chodí okolo polnoci.
škola:
chodí do klasickej školy, má individuálny plán. máme na novej škole skvelí podporný team, super riaditeľa a ešte lepšiu triednu. Dcéru dovediem do školy, triedna si ju vezme, dajú si spolú kaffe a povie jej čo dnes ich čaká - učí ju sj/ anj a bio. Inak ju odovzdá kolegom a ide si po svojom. Má sama hodinu s pedagógom a preberú si učivo, napíšu test a sem tam pokecajú. Denne má maximálne 3 hodiny aby ju nepreťažovali. Má milion pomôcok, nepíše klasicky- iba na notase si robí poznámky. Učitelia jej dopredu pošlú poznámky a tie si na hodine prejdu, doplnia.
čo sme absolvovali:
súkromné ccp- má 16 stranový traktát ako s ňou pracovať v škole
škola- individuálny plán na 25 strán
diagnostické centrum v KE- ak mi niečo treba, ozvem sa im... tiež dobrý pristup a ochota pomôcť