Asperger - prejavy

11. nov 2022

Mamicky, co mate dieta s aspergerom, prosim vas, ako sa vase deti prevajovali (v com sa vam zdali ine), ked mali cca 2-3 roky? Ano, viem, kazde dieta sa inak prejavuje, no aj tak ma to zaujima. Dakujem za odpovede.

1mina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkahorny
11. nov 2022

Ahoj, môj mal od narodenia problémy so spánkom, cez deň skoro vôbec, trebalo ho uspávať asi do 5rich rokov. Doteraz má problém so zaspávaním (10r), musí s ním byť niekto v izbe. Okolo 2 rokov poobede už vôbec nespal. Neskoro začal rozprávať, cca okolo 2,5, zato celé vety a zložité slová. Ťažko znášal zmeny, hluk, zvuky, koordinácia tela je katastrofa :D Jemná motorika zaostávala, doteraz škriabe ako kocúr, obrázky nevedel veľmi vybarbiť. Bolo toho viac ale toto mi tak utkvelo v pamäti najviac. Vekom sa dosť vecí zlepšuje, je nadaný na jazyky, zato matika a geometria to je masaker. Držím palce

ecko80
11. nov 2022

U syna sa prejavoval stereotypnymi pohybmi (behanie po miestnosti hore-dole, az kŕčovité mavanie rukami, v sede hybanie nohami...), vydávanie roznych pazvukov, plac pri navstevach (ci uz u nas alebo u niekoho), uzkostlivost a strach pri roznych zvukoch a svetlach, v skolke nezvládal divadielka, karnevaly, blahozelanie k sviatku, pesnicky...

ecko80
11. nov 2022

A este aj ako sa pise vyssie, strach byt sam pri zaspavani, bude mat sedem rokov a stale musim byt pri ňom, keď zaspava. Tiez zacal rozpravat az v 3 rokoch, prve slova az po 2 a pol roku.

zuzka0605
11. nov 2022

s vyvinom reci asperger nema suvis. rec sa vyvijala normalne.prvy znak boli zvlastne pohyby rukami take tiky ako keby...

teridra
11. nov 2022

Ak si nie ste ista, ci sa nachadza na spektre, vyskusajte aplikaciu ASdetect (appstore alebo googleplay). Je to skriningova aplikacia, ktora Vam pomoze ohodnotit riziko pritomnosti PAS.

autor
11. nov 2022

@lenkahorny dakujem, ze ste popisali ako je to u vas. Ja mam 2,5 rocneho a od narodenia bol velmi uplakany, stale uspavany ci kociar ci ruky, doteraz sam nezaspi. To by nebol problem zatial, ale skor ma trapia take prejavy ako napr. chyta hysak ked idem zohrievat jedlo do mikrovlnky, alebo na peci sa so mnou háda ze ten hrniec nie je horuci, stale tie iste ritualy, niekedy sa nervozi ze ked nechytim alebo ak sa hrame, ze nejdem s tym autickom ako on chce, hovori od 2 r plynule a uz aj zlozite vety, deti sa boji, aj ujov, skryva sa za mna dole hlava stale, ked sa niekto cudzi ozve (chapem nepozna daného cloveka), oponuje vo vsetkom, aj motorika sa mi zda slaba, casto zakopne, po vonku niekedy chodi, zasputa sa, dozadu sa obzera a nabura, hovorim ze pojdeme na detske ihrisko a on vravi ale nebudu tam deticky,, neviem je toho dost, neviem ci to brat ako ok, je taky nie je to problem, a je to normalne vyvijajuce dieta alebo mam riesit taketo veci. Nemam komu to povedat, najblizsi si myslia, ze len ho velmi sledujem ze nic mu nie je. Ale viete ja ho najlepsie poznam. Inak je velmi zlaty a sikovny rychlo sa uci.

autor
11. nov 2022

@ecko80 dakujem, za vase skusenosti, veru to aj moj syncek neznasa silne zvuky, ak niekde nieco buchne, niekto kopne hned ze co to je, kto tam je, kto to urobil chce všetko vedieť. Vsetko chce vediet kde ideme, ci budeme tam robit kto tam bude. Nie je rad stredobodom pozornosti, starych rodicov akurat okrem nas rodicov normalne akceptuje.

autor
11. nov 2022

@teridra dakujem pekne, vyskusam.

ecko80
12. nov 2022

U nas ten plac bol aj pri návštevách ludi, ktorych poznal (stari rodicia...), a teda trval do tych troch rokov, potom sa to postupne zlepsilo.
To, co popisujes s tymi autickami, bolo presne aj u nas. Museli sme ist autickom presne tu trasu, ako on. Inak mal problem aj pri zmene sezonneho oblecenia, napr. zacalo leto a ani za svet si nechcel dat krátke rukavy a kratasy,, vonku horucava. Odmietal napr. kupanie vo vani, aj v detskom bazene.
Tiez som mala v tom 2 a pol roku tusenie, citila som, ze nejaky problem tam bude, ale zaroven som si hovorila, ze mozno je to vekom, a ako bude trochu starsi, sa to urovna. Ale uz mal 6 rokov a postupom casu bol ten pocit silnejsi, tak sme boli na diagnostiku a vysla dg. AS.

autor
12. nov 2022

@ecko80 a ako prosim vas zvladal skolku? Stále som si vravela pri tych veciach co sa mi zdaju divne, sak ved mozno to je jeho povaha, tvrdohlavost a tak, alebo ze z toho vyrastie. No neviem no nepoznam ziadne dieta na okoli co ma take ritualy a tak. A mozno moje tiche tusenie je namieste a budem to riesit, uvidim ako zvladne nástup do skolky od noveho roka.

ecko80
12. nov 2022

Do skolky zacal chodit ako 2 a polrocny, tam sa odmietal zapajat do spolocnych aktivit (ranna rozcvicka...), zle znasal zvuky (napr. učiteľka detom pustla nejaku "prezentaciu" so zvukovym podmazom, a hoci ta prezentácia sa mu pacila, ten zvukovy sprievod nezniesol, zakryval si usi, usiel dokonca z triedy), nezvládol sa zúčastňovať roznych divadielok, karnevalov (doslova mal strach z toho mnozstva zvukov, hluku, co tieto akcie sprevadzaju), nezniesol, keď mu deti s p. ucitelkou zacali na narodeniny blahozelat a spievat "vela šťastia, zdravia", to ho museli potom dost dlho upokojovat, co tak plakal. No a samozrejme, ak sa mu nieco pacilo, navonok to dával najavo tak, ze neprirodzene tocil/maval rukami okolo hlavy, behal od jedneho bodu k druhemu... Toto vsetko som odpozorovala unho aj doma, ale upozornili na to aj ucitelky, ze to nie je zrovna bezne spravanie.

basska_b
12. nov 2022

Kamoska na to prisla dost skoro, viem len par veci, co mi hovorila: nechcela sa obliekat, nechcela umyvat zuby, v podstate fakt robila len to, v com videla zmysel. Dalej sa bala inych deti, neznesie, ked sa jej co i len dotknu. Aaa rada cita encyklopedie , nema rada take klasicke detske knihy a rozpravky

autor
12. nov 2022

@ecko80 viete co toho sa presne obavam tych aktivit v skolke. Od kolkych rokov vam spravili diagnostiku a odkedy mate potvrdeny AS? Ako to teraz zvladate? Ja posledne co cakam ako sa ukaze v skolke zaciatkom roka, ako sa prisposobi vsetkemu, ako bude reagovať a uz budem riesit.

ecko80
12. nov 2022

Inak pani ucitelky v školke boli, a teda aj sú, velmi ustretove a naozaj trpezlivé, do aktivit, ktore odmietol ho nenutili, dali mu inú možnosť, co mohol robit. Alebo len tak pozeral. Boli sme u beznej psychologicky najskor, ta odporucila urcite dieta nenutit do spolocnych aktivit, ktore odmieta, ale zapojit ho skor v mensich skupinach a tak. Na diagnostiku sme boli, ked mal 6 a pol roka, o mesiac ma 7. Maly je teraz predskolak (mal aj odklad skol. dochadzky), v skolke je to o nieco lepsie, aj sa zapaja, dokonca mali v skolke divadel. predstavenie a povedal, ze chce ist (len nakoniec nesiel, bol chorý).
Chodime teraz do CŠPP, tam navrhli možnosť, ze maly by mohol byť v škole integrovaný.
Urcite, uvidite, ako sa bude prejavovat v skolke, ako sa vyjadria ucitelky... Ono pre mna malo potvrdenie dg ten vyznam, ze uz viem, od coho sa odrazit, viem si nastudovat, ako take dieta asi vnima svet, ako rozmysla, ako reaguje... Uz viem, ze za tým, ze pre nezainteresovanych
sa moze javit ako nevychovane dieta, nie je nezvládnutá vychova z mojej strany.

autor
12. nov 2022

@ecko80 presne niekto si moze mysliet ze nezvladnute dieta, ale vobec to tak nieje. Chcela by som to mat urcite bud vylúčené odborníkom alebo potvrdené. Tak ci tak nedam nic za to ak pojdeme k psychologicke najprv a uvidime. Kazdy vysledok by som prijala lebo by som vedela uz ako s nim komunikovat vediet co prežíva a tak. Alebo by som prijala ze je taky taka povaha, tvrdohlavy a hotovo. Verim ze sa vam podari ho integrovat. Je potreba pre tie deti v skole aj asistenta alebo nepotrebuju?

ecko80
13. nov 2022

Ano, idete na to správne, ked mate vnutorny pocit, ze jednoducho nie je jeho správanie a prejavy celkom bezne, bude dobre to riesit, kvoli nemu aj kvôli sebe🙂 Nech je uz vysledok taky alebo taky, tak ako ste napisali.
Ako je to s asistentom v skole si este musim pozistovat, ako to funguje, ci by zvladal školu bez neho alebo nie... Uvidim.
Prajem Vam teda vela trpezlivosti, nech vsetko dobre dopadne🙂

anitu
1. jan 2023

Ahojte.Moja 4 ročná ešte nemá diagnózu,ale zrejme dostane .Chcem sa spýtať vás,či aj vaše deti s AS hovoria občas zvláštne nezmyselné slová?Moja má napríklad tušé,šidašé,tutué,...občas aj za slovom povie napríklad stôl éé...Inak rozpráva úplne pekne(len je troška problém s komunikáciou)Teraz začala obchytkávať nám aj iným prsia.Tak že chytí za prsia,tak stipne a povie tudú a smeje sa.Mozem povedať,urobiť čokoľvek,robí to.A teraz má nový zvyk každému s kým sa lúčime dávať pusu.Akoze známym,koho pozná,ale moc sa tomu neteším.Maju aj vaše deti s AS takéto zlozvyky?

tululu
1. jan 2023

Pri aspergeroch su to casto prejavy,pri ktoruch ini mavnu rukov ze jeeej,co riesis,len je trosku rozmaznany,precitliveny,tri po zadku mu treba,disciplinu a hned by bol ok.No a ked tebe vtedy skoci tlak hned na 200,ze robis mozne a nemozne a s tym dietatom nevies pohnut,lebo je tam hlbsia zabrana,strach,uzkost,panika....tak vtedy je fajn diagnostika,ulavi sa aj tebe,aj vies pekne zapracovat na vztahu s dietatom,lebo pri aspergeroch casto plati pravy opak toho,co ti ostatni odporucaju....

ecko80
2. jan 2023

@anitu Ahoj, to tazko posudit. Moj ma 7 rokov a ano, hovori aj vselijake nezmyselne, vymyslene slova (inak hovorí bezchybne) a tie casto opakuje. S tym obchytkavanim, u syna som toto nespozorovala, praveze on sa strani nejakych dotykov, sice sa pomojka so mnou a s muzom, ale od ostatnych si drzi odstup.

anitu
2. jan 2023

Inak u nás všetko začalo viac menej keď začala škôlku.Zla adaptácia,moc sa nezapaja do programov.Zmenilo sa jej aj správanie,Tak šaškuje alebo ako by som to opísala.Predtym pekne odpovedala na obrázky zvierat,nakreslila som jej niečo,povedala čo to je,a teraz vymyslí na ne niečo.Nekomunikuje tak ako by mala,inak zlepšuje sa všetko.Aj hranie s deťmi,aj je pozornejšia.S rukami občas tak zatrasie ako by mávala,viete čo myslím.Neurologicka povedala na kontrole,že podľa nej autista nie je.Vyvija sa tak ako má.Logopedicka,že podľa nej tiež nie je,a keď je,tak niekde úplne na konci skaly,niečo mierne.To isté povedali aj v artise.Cakame "výsledky"od psychologicky,ktorá tiež toto povedala,že nevie povedať presne,sadnú si s odborníkmi.

anitu
2. jan 2023

Jaj este nepouziva slovo áno,aj keď povie,nie ako odpoveď.povie napríklad,ideme k babke,áno ideme.Niekdy viackrát zopakuje jednu vetu za sebou.

anitu
2. jan 2023
ecko80
2. jan 2023

@anitu Áno aj u nás to začalo byť výraznejšie nástupom do škôlky. Ako som uz spominala v tejto diskusii, bol problem v zapájaní sa do spoločných aktivit. Teraz je predskolak a postupne sa to zlepsilo, ale stale pretrvavaju nejake veci. Aj to neprirodzené mavanie/ točenie/trasenie rukami stale pretrvava rovnako od jeho roka. Ano, aj syn opakoval tie iste vety, na co sa aj ta psychologicka pytala, ci to unho registrujem. To uz ale len obcas robi. Nám AS diagnostikovala klinicka psychologicka, neurolog povedal, ze z tejto stranky je v poriadku a problem nevidí.

anitu
4. jan 2023

@ecko80 S mojou mám pocit veľa krát,akoby len saskovala.Vobec žiaden problém s ňou nebol pred škôlkou.Co mi len bolo čudné,že rozprávala sama so sebou,občas také nezmyselné vety.Nic viac.

1mina
4. jan 2023

To je pravda ze asperger sa velmi casto zamiena len za nevychovanost, pripadne ja sama som bola prekvapena ktore veci este platia pod prejavy. A hlavne dievcata sa zvyknu diagnostikovat ovela neskor ak vobec, prave preto ze sa velmi dobre vedia maskovat

anitu
4. jan 2023

@1mina no zvedavá som či dostane diagnózu.S emóciami nemáme problém,ona je akoby zlá,šaškovala.očny kontakt má,ukazuje prstom,pekne posedí pri kreslení,atď.

rheia27
4. jan 2023

na margo Aspergera....mam dieta mimoriadne nadane +3 roky a kedze je/bol podozrenie na Aspergera a upozornili nas ze diagnostika moze trvat aj 2 roky, v Bratislave je centrum, tak ja som to odmietla, podstatne je ze viem ako k nej pristupovat, vedia to aj ucitelia, dieta napreduje, je stastne a spokojne a psychologicka so mnou suhlasila

1mina
4. jan 2023

@anitu to aj nasa ocny kontakt bez problemov, mudra, sikovna, pracuje v skolke tak pekne ze si nosi dvojmo vyrobene veci aj domov nielen tam na nastenku 🙂 ale emocie a stereotypy su problem. A ked je pretazena tak posobi ano ze je zla ale pritom taka neni 😂

anitu
4. jan 2023

@rheia27 uvidím čo povedia v cccp,chodíme do artis centra,k logopedovi,potom uvidím,či navštívime psychiatra.ci vôbec bude treba.dufam že nie.