Asfyxia

24dzin24
28. feb 2016

Ma tu niektora mamicka dietatko a asfyxiou?

ericka2503
28. feb 2016

@24dzin24 mala som pred 20rokmi,dnes úspešne studuje na vysokej škole,ma mnoztvo záujmov,okrem iného aj hudobný talent 😊.

24dzin24
autor
28. feb 2016

@ericka2503 a bolo sondovane? Ucili ste sa papat z cumla? Cvicili ste aj vojtovku? My mame 6 tyzdnov a neviem co cakat do buducna

qyxina
28. feb 2016

@24dzin24 mozes presnejsie definovat, co myslis asfyxiou? Myslis poporodnu asfyxiu?
Mam starsieho syna (takmer 9 r.), ktory mal tazku poporodnu asfyxiu, apgar 2-7-8.

24dzin24
autor
28. feb 2016

Ano, tazka porodna asfyxia a apgar mala 4,5,6

ericka2503
28. feb 2016

@24dzin24 bolo to za čias dinosaurov 😊.Nikto z personalu mi presne nepovedal,co je s mojim dietatom.Cvicili sme,masirovala som mu stuhnute svaly.Kojila som normálne.Ako dieťa bol strašne spavy,ale myslela som si,že take ma dieta byt,najedol sa,spal.Taky,kde som ho dala,tam bol.Vtedy ešte neexistoval rooming,deti nam nosili každé 2-3hodiny na kojenie,na tvarach sme mali ruska,bradavky nam hromadne všetkým na izbe naraz natierala sestrička gentian-ovou violetou-fialova vodicka,používali sa len sterilne vlozky z antikor.nadoby na sesterni a nesmeli sme brat do zasoby,aby sa neznecistili niekde v supliku na izbe😊,nvstevy boli pri zatvorenych dverách,v ktorých bolo malé otváracie okienko,pri ktorom sme sa tlacili aj 10zien naraz,aby aspoň zazreli príbuzných.Ale to len tak naokraj spominam,aby bolo jasne,že nejaká informovanost od personalu,co to asfyxia je sa mi nedostali.Oznamili mi,že budem s nim musiet cvičiť a tie masaze.Az teraz po rokoch viem,o co slo.Chodievala na kontrolu "babica"po porode do domu matky.Mala som prebalovaci stolík a malého na ňom,vynadala mi,že sa môže pretocit nejako a spadnut mi.Moj syn sa ver či nie nikdy nepretacal sám,sám sa neposadil,nestvornozkoval...Bolo nam to na smiech,že je celý po tatovi-lenivý a spavy.Dnes už by som vedela.Ale vetko krásne "dobehol",možno preto,že ma nikto nestrasil,neposielal na kadejaké vysetrenia,nebol tak dostupny internet,ak vôbec bol...Ked mal asi 8mesiacov,spokojne lezkal v kociku,tesila som sa zo vzorneho dietatka a môj brat mi vraví:"Ty,Eri,nemal by už malý sedieť?"Ja,že:"Ved,keď ho posadim a opriem o vankuse sedi."Brasko ho posadil v kociku a žiadny vankúš za chratik,rucicky mu politik na okraj kočíka,aby sa malý pridrzal a odvtedy sm to inak ani nerobila,až sa posadil sám.Zo sedu hneď na nozicky a mesiac pred 1narod.uz prvé krocky 😊.Maval však problém s prieduskami,dg.mu astmu a laryngitidy boli u neho pravidelne.Do asi 7rokov to všetko asi zazrakom preslo.Dnes by veru nikto nemohol povedať,že sa narodil priduseny,mal vraj dva krát omotanu pupocnu snuru okolo krku a mne ustali pôrodné bolesti,keď už sa cisársky nedal urobiť.Týmto všetkým nechcem povedať,že kaslat na vysetrenia,Max.cvicit vojtovku a nechať dieta,ved vyrastie a bude dobre.Iba ta chcem povzbudiť,že verim,že bude tvoje dietatko v poriadku,tak ,ako moje,dnes už mladý studujuci muž 😊 a budeš nanho/nu pysna 😊.Keby som v tej dobe mala toľko informácií,koľko sa dnes o všetkom maminkam ponúka,tiež by som sa mala strach a radila sa všade,kde by sa len dalo a navstivila množstvo lekarov a všetko,co by sa len dalo absolvovala s nim.

ericka2503
28. feb 2016

@24dzin24 Tak sa veru co najviac iformuj,hlavne s lekarmi,tiež by som to robila a nech vám to všetko dobre dopadne a nech ti tvoje dietatko robí len a len radosť a nech je zdravucke 😊.

qyxina
28. feb 2016

@24dzin24 tak u nas tazka asfyxia takmer tiez bez nasledkov .
Syn sa narodil v 37.tyzdni a bol hypotroficky - mal 2310 g. Po narodeni bol vdaka porodnej vahe a apgar skore sledovany 3 dni na JISke, ale kedze sa mu pekne podarilo prisat sa, ako kojeneho ho po 5 dnoch pustili domov. Prvy rok sme boli sledovani prisnejsie - neurologia, ocne, rizikova ambulancia. Vyvoj vsak prebiehal v poriadku, takze v roku nas z preventivneho sledovania vylucili.
Z asfyxie mu ako nasledok zostala len hyperaktivita - ako skolkar bol velmi pohyblivy, teraz uz len "neobsedi" a je velmi urozpravany a teda v skole vyrusuje.

qyxina
28. feb 2016

@24dzin24 tiez dufam, ze u vas to prebehne bez nasledkov - babo bude urcite sledovane a keby sa nieco lekarom nepozdavalo, urcite to budete riesit. Deticky pocas 1.roka velmi vela zvladaju - druheho syna mam predcasniatko, 33.tt. a ten dokazal pekne do roka dobehnut tie takmer 2 mesiace, ktore mal este stravit v brusku.
Drzim palce!

jolinka
29. feb 2016

aj moja najstarsia dcera mala pri porode asfyxiu, 3tieho najtazsieho stupna, mne predcasne odisla placenta, dieta vybrali akutnym cisarskym uz bez znamok dychania, bola kriesena, neokyslicene organy, nasledok mala cystu v hlave, ktora sa neskor vstrebala, ako babetko bola velmi drazdiva, nepokojna, nespava, precitlivene reagovala na zvuky, tzv. novorodenecky tras ruk mala este do roka. Cvicili sme od 2 mesiacov vojtovku, lebo mala nespravny vyvoj, napr. kladla hlavicku extremne dozadu az na chrbatik, takisto mala krcovite pritisnutu pravu ruku k telu, neotvarala pasticku.

Boli vselijake prognozy ale vsetko sme prekonali , ak vam predpisu vojtovku, urcite cvicit... 😉 Dnes ma 11,5 rokov , vyborna ziacka, bilingvalne dieta, korculuje, plave , bicykluje, nic nepoznat... akurat ze ma caste bolesti hlavy a maly selest na srdiecku.

24dzin24
autor
29. feb 2016

Dakujem vsetkym za podporu, ja verim v jej len co najlepsiu buducnost s co najmensimi dosledkami, budeme robit pre to maximum, len v nemocnici ma vystrasili, lebo mi povedali, ze sa v mozgu nieco udialo, ze z nej moze byt leziak a podobne, no jednoducho ziadne dobre spravy, preto aj teraz vyhladavam fora a pytam sa nech mam este vacsiu nadej a viac pozitivneho myslenia.. najviac z vasich odpovedi sa nam priblizila jolinka, mala bola ozivovana, teraz drazdiva na dotyk, tras ruk, zaklananie hlavicky dozadu.. uz sa len cim skor dostat k odbornikovi a zacat cvicit, dakujem vam este raz za podporu

jolinka
29. feb 2016

@24dzin24 pozeram ze malicka ma 1 mesiac, tak tazko robit nejake dalekosiahle zavery, pri tych asfyxiach tazsieho stupna su takmer vzdy drobne organicke poskodenia mozgu, zalezi na tom ako to dieta vyrovna, treba navstivit neurologiu, dobreho odbornika, odbornicku, a dobre pracovisko na rehabilitaciu, cvicenie vojtovky, tam je nevyhnuhnutne s tym zacat vcas, kazdy mesiac omeskania je na skodu. moze sa vyvinut dmo /detska mozg. obrna/, my sme mali akoby zvyskovu slabucku dmo, ze mala do 2,5 roka nedostupovala na paty, chodila po spickach, s rukami pred sebou, a trosku klativo...tiez trosku omeskany vyvoj do tych 5-6 rokov, netreba dieta "stvat" do tabulkovych vykonov, im trochu neskor dozrieva nervova sustava, mala sa neskor naucila farby, cisla, 5,5 rocna este nedokazala ratat ani do 5. Medzi 6-7 rokami vela dohnala, mala aj odklad sk. dochadzky pre nezrelost. Teraz ma ciste jednotky.

24dzin24
autor
29. feb 2016

Na neurologiu sme objednani uz ked sme odchadzali z BA domov, o tyzden ideme na kontrolu, len tam to mame daleko az 2 hodiny cesty, tak zhanam teraz k nam blizkeho neurologa aj fyzioterapeuta, nech mozeme cim skor zacat, aj ked sa na to netesim, ale musime

qyxina
29. feb 2016

@24dzin24 my sme zo Ziliny, takze nedaleko od PX 🙂 chodime tu na neurologiu k MUDr.Orvanovej, vojtovka sa vraj kvalitne cvici v nemocnici, ale da sa tu aj sukromne - ak potrebujes, mozem ti kontakt vypytat v skupinke Zilina. Tiez v Zilinskej skupinke chvalili martinsku neurologicku MUDr. Vladarovu - aj to by ste mali urcite blizsie ako do BA.
Drzim palce!

elise
29. feb 2016

@24dzin24 my sme mali,synbol 4 dni v inkubstore a mal silnu zltacku, papal normalne kojil sa, necvicili sme vojtovku vobec. Iq ma nadpriemer, je autista, uci sa na same jednotky, je integrovany v normalnej zs.

jolinka
29. feb 2016

@24dzin24 ono na tie cvicenia je i preto dobre chodit, ze vam poradia aj dalsie veci, co mozete robit na podporu malej vyvoja. My sme gulali babetko po fit lopte, dobre je aj plavanie, jemna stimulacia dietatka pokladanim na holu kožu, nosenim v satke alebo v inom vhodnom nosici.

Dalej pri dalsom vyvoji nam rehab. sestra prizvukovala aby sme nerobili chyby , ktore pri zdravom dietati dajme tomu nemusia urobit az taku skodu, ale pri rizikovom dietati 😲 ano...

cize... NIKDY netahat dieta za ruky do sedu, neobkladat vankusami, nedavat do chodaku, netahat za ruky do stoja, neucit predcasne sediet a chodit, nevodit za ruku /krivenie chrbtice/ ... Treba polohovanim na brusku podporovat lezenie, stvornozkovanie dietata. Vsetko musi robit dieta samo, nie s dopomocou rodica. Lezenie , striedanie ruk a noh je velmi vyborne na rozvoj a prepojenie mozg. hemisfer... nam sa mala vdaka vojtovke krasne dala na styri a lozila... Po rokoch ked nas rehab. sestra stretla na ulici, skoro nechcela verit ..."to je TA Johanka?" a to nas strasili ze nebude chodit, rozpravat. ☹