Ahojte vcera sme boli u doktorky mala ma vyssie teploty a ze ju bolelo hrdlo mala crp 17 dostala antibiotika lenze problem je v tom ze ich nemozem do nej dostat fakt som vyskusala asi vsetko , takze rozmyslam ze to dame nejako bez nich , aky mate nato nazor vy ? 🙏
@24radka bezne sa davaju ATB az CRP ked je vyssie ako 30....
@chrobak7 potom sa necudujme ze vznikaju ATB rezistencie...smola ze skoleni lekari toto maju ovladat !!!
@24radka
CRP je taká nešťastná vec, že stúpa po nejakom čase - 24-48 hodín. To znamená, že keby som napríklad dnes dostala horúčku, zajtra ráno ešte nemusím mať zvýšené CRP aj keď by išlo o bakteriálnu infekciu.
Preto sa CRP a aj každý iný laboratorny parameter posudzuje v súvislosti s celkovým klinickým stavom dieťaťa.
Lekárka dieťa videla, vyšetrila, rozhodla, odporučila antibiotiká. Ty máš samozrejme 2 možnosti - buď budeš rešpektovať odporúčanie odborníka alebo sa rozhodneš, že dieťaťu antibiotiká nedáš.
Ja ako lekár dávam antibiotiká len keď musím a neriadim sa len CRP, lebo do toho vidím trochu hlbšie.
Ako rodič by som sa riadila odporúčaním odborníka a určite nie názormi laikov na fóre, lebo je to nakoniec len a len tvoje dieťa a žiaden anonymný nick nepreberie zodpovednosť za tvoje rozhodnutie.
Držím palce, nech sa dcérka skoro uzdraví.
@sss777 nam meria crp lekarka az na 3 -4den co mame horucky nad 38...a nalejme si cisteho vina, nie je lekar ako lekar, zial...
@bublinka1426
Existujú napríklad aj takzvané atypické baktérie, ktoré vôbec neurobia zvýšenie CRP a tiež sa liečia antibiotikami. Alebo ani tam by si nedala? Alebo teda akú liečbu by si zvolila?
..urcite maju lekari vela priznakov okukanych a maju prax, ale aj vieme, ze vela x podavaju lekari zbytocne ATB, dajme ruku na srdce...tiez mam za sebou dake to studium, nepisem uplne ako Laik.
@bublinka1426
Chcela som len povedať, že CRP nie je smerodajné pri určovaní potreby užívania antibiotík.
Jasné, že aj lekári sú rôzni. Ale autorka vie, či svojej pediatričke dôveruje.
A nakoniec je to len na nej, či sa zariadi odporúčaním lekára alebo užívateľky @bublinka1426
@sss777 tak ja verim ze snad ma vlastny rozum ....
@24radka ATb sa podavaju vacsinou vo forme sirupu pre deti, ci mate tabletky? sirup odmieta?
ako som pisala, lekarka urcite vie lepsie ako my, co treba a ked raz dala atb isto by som jej ich dala..
kludne to moze byt na druhu stranu aj viroza, ale to my nemame vestecku gulu...nam lekarka pod 30 ATB nedava. ..ale to je moj pripad
( ja mala dlhodobo crp 20 a preliecovali ma ATb kvoli neutichajucemu kaslu, lebo mi vysli hranicne nizke hodnoty na chlamydie...) a nakoniec to bolo aj tak nieco insie..
@sss777 dcera mala dychanie ciste , hrdlo trochu cervene sem tam zakasle sopel ziadny , s doktorkou je to take planujem ju vymenit kedze mals uz sa k nej boji aj chodit ked sme tam boli vcera totalne po nej kricala ze nechce otvorit usta nakoniec jej tam nasilu strcils tu palicka az sa dovracala , jest je pije , utorok jej zacali teploty poobede tak som urobila crp doma vysiel ze truchu zvysene vcera sme bolu u dr a tam vysiel tak isto len trochu zvysene , skusim este zajtra urobit to crp doma
@24radka to co je za masochistku? výmen bo mala bude mat z tejto atestovanej ženy ešte traumu do života, z lekárov......držím palce.
@24radka Pri CRP 17 jej dala ATB???? Veď to sú takmer žiadne hodnoty! To nie je zápal, to je pri bežnej slabšej chrípke alebo miernom vírusovom ochorení. Bolo to zbytočné, viď hodnoty CRP:
Aké sú správne hodnoty CRP?
C-reaktívny proteín sa meria v miligramoch na liter (mg/l), čiže hodnoty CRP:
do 5 mg/l – sú u zdravého človeka normálne,
6 až 30 mg/l – naznačujú miernu infekciu zvyčajne vírusového pôvodu. Test sa pri týchto hodnotách po jednom až dvoch dňoch opakuje, či náhodou nedôjde k zvýšeniu,
nad 30 mg/l – signalizujú bakteriálnu infekciu, väčšinou streptokokmi alebo stafylokokmi,
nad 200 mg/l – predstavujú veľmi vážnu infekciu.
My sme mali pred 2 týdňami (pri kašli) CRP okolo 20 a nedostali sme ATB. Lekárka doporučila len Solmucol na vykašliavanie a vitamín C.
Ak malá nechce brať ATB, tak jej ich nedajte, to dáte aj bez toho. Keby stúpla teplota nad 38 a mala by väčšia ťažkosti, tak ich nasaďte.