Anémia u bábätka. Nestačí, ak zmením stravu ja?

luciferkax
19. nov 2011

Ahojte. Lekárka robila krvné testy môjmu Osemmesačnému drobcovi a zistila, že je anemický, hodnota železa 2,4.... vraj málo, predpísala mu kvapky Aktifferin. Aké máte s nimi skúsenosti? Synčeka stále dojčím, dvakrát v noci a štyrikrát počas dna. Masko má každý den na obed, no nie vždy zje, raz do týždna dávam vaječný žltok. Avšak je mu z tých kvapiek dosť ťažko na žalúdok, dvakrát denne po 15 kvapiek.... Nestačí, keby som ich brala ja?

milankovazuzana
19. nov 2011

Ahoj, malinké deti po narodení sú skoro všetky anemické.Aj môj malý bol, v Martine na neonatologickej klinike mu predpísali 2x denne po 4 kvapky Maltoferu-takisto je ťažký, ale iba 4 kvapky postačovali a k tomu Cebion sirupček-to je vit.C... ide o to, že železo sa lepšie vstrebáva práve s vit. C, bez neho to ide pomaly... a ešte sme mali kyselinu listovú-2x do týždňa 1/4 tbl.Pomohlo, ikeď sa to lieči dlhšie .Ak Tvoje bábo papá masko, tak mu dávaj aspoň raz do týždňa hovadzie masko-úplne ideálne je z jalovice, je makkšie... tak asi tak .

sunshine13
19. nov 2011

Ahoj, aj moja dcerka bola anemicka, zisitili jej to asi v troch mesiacoch. Uzivala kvapky Maltofer a kyselinu listovu, presne davkovanie si uz nepamatam, brala to asi mesiac a pomohlo. Bola plne kojena, takze aj ja som sa snazila upravit si stravu. Urcite aj to ma v istej miere vplyv.

skeptik
19. nov 2011

Nestaci, z mlieka zelezo nedostane. Zasoby zeleza su este od matky (nie z mlieka) a vycerpaju sa do 6. mesiaca.

ginger_fox
19. nov 2011

ked uz davas prikrmy, tak sa staci preorientovat na tie, ktore obsahuju viac zeleza. Tiez sme so synom riesili jeho anemiu do cca 18mesiacov.

sirael
19. nov 2011

Ahoj, aj dcerka mala malo zelena, ja mam tiez, lekarka mi kazala davat Maltofer, malu vsak po nom velmi zapekalo, s tym som predtym mala aj ja problemy a tak som jej ho prestala davat, o com lekarka samozrejme nevedela a po kontrole) mi povedala, ze tym Maltoferom sa to kraaaaasne upravilo. 🙂 Uhm....ja som to riesila hlavne spenatom, maskom, brokolicou - hlavne spenatom, ten obsahuje vela zeleza a vidis, bez nejakych liekov sa nam to nadherne upravilo 🙂

estterka
19. nov 2011

@sirael spenat toho zeleza az tak vela neobsahuje,je to omyl,ktory sposobili v labaku,ked dali zle desatinnu ciarku. je to dobra potravina pri liecbe anemie,ale su aj s omnoho vacsim obsahom zeleza.

my bojujeme tiez s anemiu,malforer som odmietla,pretoze tieto kvapky obsahuju ecka nevhodne pre deti-uzasne..
dolezity vitamin pri vstrebavani zeleza je vitamin c a b12. ja davam sirup fin feroffortis B a vidim,ako konecne zacala dcera viacej jest,kedze kvoly silnej anemii nemala vobec apetit. okrem toho berie homeopatika. okrem toho davam asi 1,5-2 gramy cecka vo vode pocas dna.ten cebion toho cecka obsahuje menej a pri takyhto hodnotach zeleza a potre absorbcii zeleza neviem ,ci staci.

urcite uprav stravu aj ty,pri anemii je velmi dolezite dojcit! jeden velky rozdiel medzi kravskym a materskym mliekom je ten,ze kravske brzdi absorbciu zeleza( preto my mliecne vyrobky dcere nedavame vobec) a materske mlieko absorbciu zeleza podporuje-teda dojci co najviac.

z potravin idealne a s najvyssim obsahom zeleza: brokolica,pseno,tekvica,por,susene marhule a slivky(namocit na noc a rozmixovat do kase),ovsenne vlocky,celozrnna ryza,uz spominany spenat,cvikla,riasy nori(daju sa kupit v bio obchode,je to ako bylinka,v takej forme a len trochu davam do hlavneho jedla),velmi vela zeleza ma cerstva petrzlenova vnat-este viacej susena.zerucha,pazitka,cervena sosovica(ta sa moze davat aj malym detom,nenaduva),amarant(su to take mini burizony,netreba varit,tiez len pridat do ovocia alebo kase). kase idealne doma robene,nie kupovane instantne), semiacka-tekvicove,slnecnicove,lanove,sezam a kokos. ja som vsetko toto davala postupne malej od tych 10 mesiacov,ked nam prisli an anemiu. a lyzicku melasy denne,to je take odporne sladidlo,davam jej do ovocia. tiez dobry zdroj zeleza.

mam info od znamej,ze pomaha na lacno lyzicka makoveho oleja(aj matka aj dieta) a chlorela a vraj aj zeleny jacmen,no mne to dcera nechce pit. hlavne tu chlorelu a zeleny jacmen. hoci vsetko zelene je dobre na krvotvorbu.

z masa cervene. take kura toho zeleza nema vela a nepomoze. my davame len telacie a hovadzie.

dufam,ze som trochu pomohla. ja som dufala,ze to upravime len stravou,nepodarilo sa ,tak sme zacali brat ten sirup. je prirodny-pisu od troch rokov-ale z toho si tazku hlavu nerobim,pretoze viem ako to s tymito napismi na vitaminovych doplnkoch je a uz len to co davaju lekari s ecka je vhodnejsie. ono jedno je teoria co ma zelezo a druhe je prax,ako sa z coho v akej kombinacii vstrebe. vela stastia!

makica
20. nov 2011

aj syn bol anemicky, od dvoch mesiacov, najprv sme mu podavali vitamin B a cebion vit.C, tiez som kojila. Po zavedeni prikrmov sa to neupravovalo a zelezo klesalo, po1. roku sme zacali podavat aktiferin, ale lekarka povedala ze iba 1. mesiac nech podavam a o dalsie tri mesiace sme mali stanoveny termin na odber a vtedy to uz bolo chvalabohu v poriadku. Ale ja som sa tiez zamerala na maleho stravu, masko kazdy den, cornflakes aspon 2x do tyzdna(kukuricne lupienky, ovsene vlocky, lanove semienko mlete, hrozienko a trochu struhany kokos - maly to zboznuje).Tiez sme kupili odstavovac a je to super vec 🙂 To sme si vytvorili taky ritual, kazdy druhy den rano nalacno sme pili, vzdy cerstvo pripraveny. Okrem toho som objavila v tescu dzus v sklenenej flasi - Zdravo - cvikla, jablko a cucoriedka, bez pridania cukru...sice je drahsi 0,75dcl okolo 3,50E, aj ked vypil iba 0,5dcl denne, bola som spokojna. Teraz vypije aj 2dcl a berieme to ako taku preventivu 😉