Pekny večer zienky....idem si pre vas nazor...najskor opisem situaciu...synovi nahodne ked mal 1,5 roka zistili anemiu, odoslali nas na hematologiu kde nam dr nasadila maltofer pyridoxin a Cecko...hemoglobin sa zlepsil potom zase klesol potom zase zlepsil nakoniec po 9 mesiacoch sa upravil ze maly nepotreboval lieky zasoby zeleza boli stale mensie ale to uz dr neriesila....kontrolovat nas mala uz len nasa pediatricka...po 4 mesiacoch som bola so synom na krv a zase je hemoglobin nizky..nasa pediatricka nasadila maltofer ale podla mna dost vysoku davku...doteraz ak bral tak najviac 45kvapiek denne ale nasa dr dala 2x30 kvapiek co je aj podla letaciku pribaloveho viac ako odporucana davka....prekvapilo ma ze nas neposlala znovu na hematologiu ale hned takto nasadila lieky....za posledny mesiac ale okrem toho sa synovi pridruzil zdravotny problem ze ked ma sopliky kryva na nozky to uz riesime na ortopedii no napadlo ma ci to nema suvis??? Sli by ste na mojom mieste na hematologiu ci čakať? kolboliaklbov...riesime to uz na ortopedii ak orl sme boli
@pininka on mal strasne nizky hemoglobin a ziadne zasoby...ked dosli vyseldky krvy hned volala ze mam prist pre papier na hematologiu a pisala tam statim....syn mal ak priznaky ja som pytala prwdosleho pediatra nech mi syna vysetri ze nieco nie je dobre ale ignoroval az nova dr nam pomohla....hatologicka nam kazala ze ak hemoglobin klesne mam dojst ja som to nasej dr vravela ale zase mame novu pediatricku lebo predosla sla do dochodku a ta si ide svoje..tiez ju mu musim o vsetko pytat 😣 ja sa pytam na tie klby hlavne preto ze od novembra mam syna na nurofene a uz zase mi kryva nohu a stazuje sa na bolest...tak ma napadlo ci to nebude suvisiet..topiaci sa aj slamky chyta 😔 a mozem sa opytat ako to je u teba s anemiou? Ked neberies lieky drzi sa ti zelezo v norme?
moj 3 ročny syn ma malo železa,pediatrička mi odporučila sirup Narosan z Justu čučoriedkovy,už berie druhe balenie.V januari ked ho doberie ma mat 2-3 tyzdne pauzu a ist na kontrolny odber zeleza.My sme od narodenia riesení na gastre,synček ma alergiu na BKM je na bezmliečnej diete,mali sme podozrenie na alergiu na lepok ale ta sa nepotvrdila z krvi,na gastre nas odbili,že mame sledovat,či pribera a či rastie,nepribera,je ako kostrička. Otazka znie prečo ma malo železa? Nevstrebava sa mu? Pediatrička nas poslala na imunoalergologiu-pojdeme v novom roku a na hematologiu nas vobex neposlala.
@michaella94 tie nôžky ho bolia iba pri chrípke?
@maciatkolulu najskor bol chory mal aj teploty a o 2 tyzdne po chorobe zacal kryvat....dr zhodnotila zapal klbov ze to zvykne u deti po infekte pre istotu dala papier na ortopediu..preslo mu to po viac ako 2 tyzdnoch...teraz zacal soplit...nic strasne starsi syn doniesol sopliky zo skolky a na druhy den zase kryval...v noci sa budil a plakal a ukazoval ze ho boli noha ..boli sme na ortopedii dr potvrdil ze je to z infektu zapal klbov zatial vsak je to mierne vodu pri klboch nemal ale ked sa to bude opakovat voda sa tam moze tvorit....liecba je len nurofen z ktoreho ho uz boli brusko tal teraz davame paralen...vraj tento stav sa moze objavit od prveho priznaku infektu az 2 tyzdne po vylieceni....a do toho zase ta anemia tak uz neviem
@michaella94 jasne,ja ťa úplne chápem. S tou nozkou to určite nieje ok a môže byť že z nedostatku železa je taký unavený že má problém potom aj s kĺbami. Ja už teraz nemávam až také nízke hodnoty, ale predtým som mala vždy pod hodnotu a navyše som strašne bleda,vždy keď niekam idem k lekárovi, prve čo sa ma pýta je či niesom chudokrrvna. Ak ste uz na hematologiu boli tak prečo tam nezavolas sama,keď je pediatrická taka,veď výmenný lístok ti treba iba prvýkrát. Ja by som tam určite zavolala a povedala jej aj o tej nozke. Držím palce
@michaella94 Moj dedko (87 rocny) mal hemoglobin hodnotu 40 pred 2 mesiacmi a tiez mal bolesti klbov, nevedel v noci spat, ledva vlacil nohy a uplne sa stracal. Mali sme podozrenie ze koxartroza.
Dostal 4 transfuzie, hemoglobin vyskocil na 102 a akoby ho zivou vodou polial, zase beha, v noci spi. Neviem ci to plati aj pri malych detoch.
@pininka budem potrebovat poslednu spravu co ma nasa.pediatricka sa zase napocuvam ked si ju pojdem vypytat ale asi mas pravdu a pojdem s nim na hematologiu....uvidim co povie aj na tie nozky ci to moze byt tym .. ďakujem
@kubobubo cize unho anemia sposobila bolest klbov?
@michaella94 ano, mal velmi silne bolesti klbov. Spat nevedel, chodit nevladal, unaveny.
@michaella94 nás malý mal pred rokom myozititidu,zápal kĺbov po chrípke,že vraj časté ochorenie malých chlapcov. Liecba-nurofen. Žiadna spojitosť s anémiou. Hemoglobín mal ok. Takže žiaden strach. Kludnovy rezim a bude fajn. Maly vycíti,že sa bojíte a môže aj prehnať. Nás to robil. 😉 Držím palce,nech je všetko ok
@maciatkolulu ano presne to ma syn v priebehu mesica a pol uz druhy krat....tiez spominal dr ze je to caste no nesmie sa to opakovat casto ...z nurofenu syna boli brusko 😓
Čo tak skúsiť dopĺňať vitamín B12? Dosť často to dokáže odstrániť anémiu, lebo vitamín B12, keď sa dopĺňajú v tele zásoby, má veľký vplyv aj na tvorbu červených krviniek. Ak je synček vyberavý v jedle a konzumuje nerád mäsko, tak mu kľudne vitamín B12 môže chýbať.
Ak by ste chceli skúsiť ten vitamín B12, ozvite sa, mám suprový doma, tiež objednávam pre moju 6-ročnú dcérku, ktorá bývala anemická a užíva ho už vyše pol roka, už má krásne ružové líčka a aj jesť jej začalo chutiť. Mám momentálne dve balenia navyše, jedno balenie vydrží viac ako tri mesiace a je to najlepšie vstrebateľná forma B12-ky, ktorá sa cucle v puse a chutí ako cukrík. Jedna denne. Príjemná jemne citrónová chuť. Ak chcete, skúste, uškodiť to nemôže, môže to iba pomôcť.
Treba zistit pricinu. U nas to bol lepok a dcera nema celiakiu len intoleranciu lepku. Akonahle je na bezlepkovej strave zelezo je ok.
@michaella94 na hematológiu sa posiela aby sa zistila príčina prečo je anémia. U vás je to jasné - málo železa zo stravy....ono aj keď keď ješ potraviny obsahujúce železo, musíš ich správne kombinovať - v opačnom prípade sa železo nevstrebe ale vylúči...také základy čo si pamätám: hovädzie mäso, hovädzia polievka, pečienka, strukoviny....asi máš už prehľad o potravinách čo obsahujú železo, nesmú sa kombinovať s potravinami obsahujúcimi veľa vápnika, inak sa železo nevstrebele ale vylúči....Naopak je dobré ich kombinovať s potravinami s C vit,, petržlenovou vňaťou, pažítkou čerstvými bylinkami, kludne pokvapkať pár kvapkami citrónovej šťavya alebo jedlo zapiť vodou s citrónovou šťavou....Takže ak strukovina(omáčka polievka) tak bez mlieka , smotany - hodinu pred hodinu po nejesť mliečne výrobky.....malému dávaj denne 1-2lyžičky Melasy , kludne do vody, do čaju a vypiť...po mesiaci bude mať železo ok aj bez liekov....ale platí že ak nedáš pozor na stravu, čiže nebude ho prijímať v strave alebo ano ale nie v kombináciách kedy je schopné ho vstrebať tak po čase mu opäť klesne hemoglobín...najjednoduchšie je zvyknúť si piť napr.žihlavový čaj alebo sladiť melasou(postrúhaj jabĺčko a daj tam trochu melasy).....Tú melasu mám odskúšanú za mesiac sa zvýšil hemoglobín zo 108 na 120(norma pre ženu).
@michaella94 na zaludok mu davaj probiotika ked uz ho zacina boliet z liekov ak naozaj sa nedaju vysadit, ja by som vysadila hlavne ked problem dlho pretrvava... Na zelezo potrebuje velmi dobru stravu a vela cerveneho masa, pecienka ma najviac zeleza, pecenovu pasteku ho donut jest, a tmavo zelene listy, zelenia, spenat, brokolica, to som ja davala detom kazdy den a stale mali vysoke hodnoty zeleza.
@michaella94 dr. mohla nasadit silnejsiu davku podla hodnoty zeleza vtedy nemusel byt na tom az tak zle a aj menej vazil, bol mladsi. Najprv treba v tabletke dohnat zelezo na dobru hodnotu a potom stravou udrziavat stale.
@michaella94 - ja s nedostatkom zeleza trpim od detstva, neustale beriem zelezo, teda su obdobia, ze par tyzdnov nic a potom zasa, alebo pocas menstruacie. Ako 8 rocnej mi diagnostikovali reumatoidnu polyartritidu. Pokial viem, tak to aj suvisi, ak si spravne pamatam nacitane. Ja som ale mala zapaly klbov, vtedy to bolelo, mne to vsak postihovalo hlavne male klby na rukach. Takze ja som nekrivala, mozno trochu ma boleli bedra na zaciatku par dni, bo ma oco ako druhacku niesol domov na chrbte.
@michaella94 ja som mala od decka malo železa a aj problémy s kĺbami, ale u mňa to súvis nemalo a nikdy som na hematologiu nebola, vždy mi dala železo len moja doktorka. Dokonca aj v prvých dvoch tehotenstvach som na hematologiu nebola poslana a v treťom kvôli zlým prietokom. Anemiau deti je dosť bežná preto sa to až tak neskúma,možno vaša doktorka to chcela mať pod kontrolou tak vás poslala na hematologiu.