Alergie u 4-ročného dieťaťa

mirkaknm
2. jan 2023

Dobry den.
Vedel by prosim niekto poradit ohladom alergii u dietatka?
Dcerka do 4 rockov nemala ziadne prejavy. Od leta jej nabehli pelove, potravinive a skrizene pelovo potravinove alergie, plus na vzdusne plesne.
No stale jej potravinove alergie pribudaju - napr.este pred tuzdnom mohla jest zelene jablko a teraz ho neakcetuje uz ani osupane a podusene.
Nechapem tomu co to moze sposobovat.
Dr.nam predpisala Aerius na kriticke obdobia (jar, jesen). Plus kortikoidny sprej do nosa Nasonex.
Ale to sa neda vkuse do dietatka cpat. Potrebujem pochopit co sa deje v tom detskom telicku, aby som to vedela dako zastavit a vyliecit.
Mate niekto skusenosti s vyliecenou potravinovou alebo inou alergiou?
Vedeli by ste doporucit dakeho dobreho lekara alergo, kt.hlada aj pricinu? Ci uz na sk alebo v CR?
Dakujem moc.

pribinak
2. jan 2023

@mirkaknm ja som alergik, musíš sledovať peľové obdobia. Ja mam napr koniec februára, už od polovice si dávam antihistaminika, potrebuju pár dni aby boli v obehu a zabrali

Kortikoidovy sprey nemusíš dávať stále, len v obdobi alergií, niekedy alergie vymiznú a niekedy naskočia nove
Ale mne sa od detstva v dospelosti výrazne polepšilo

zuzkaa1991
2. jan 2023

@mirkaknm ako sa jej prejavuje alergia.???ja mam krizenu alergiu lieky neberiem len ked mam napr týžden skrabe hrdlo jar jesen.
Ovocie môžem len varene pecene surove nemôžem toez sa pytam lekarky aky postup. Ale nič snažím nájsť druhu lekarku.....mne to zacalo v 25r. A minulý mesiac ze alergia na mlieko🤣🙈 akoze brutal....to je to co dychame stres potraviny ktore konzumujeme tak mi vysvetlila lekarka
Ale chudak vasa mala....vy ste alergici?ja som silný na potraviny keď pred dvoma rokmi brala krv a testy sa ma spytala co vlastne jest mozem? O týždeň idem opat nakrv kedze na gastro mi vysla alergia nna mlieko....

mirkaknm
autor
2. jan 2023

@zuzkaa1991 Prejavuje sa kaslom po konzumacii potraviny. Pripadne opuchnutim nosa, nemoze dychat, husty hlien kt.sa neda vysmrkat.

mirkaknm
autor
2. jan 2023

@pribinak Kde sledujes pelove obdobia? Ako je mozne ze v zime je pelove obdobie?

pribinak
2. jan 2023

@mirkaknm stačí 5C a kvitne lieska vi sedmokráska a to sú silne alergény
Pozri peľový kalendar

pribinak
2. jan 2023

@mirkaknm ba má teple pocasie, tu je čas kvitnutia aj o týžden skôr ako napr stredne Slovensko

Inak mne veľmi pomáha more a keď je veľmi silná peľova sezóna tak utekám do Tatier

zuzkaa1991
2. jan 2023

@mirkaknm nemôže to byt reflux??kedze som mala minulý mesiac prvýkrát zapaleny pazerak zevraj aj skryty reflux tak som si o tom precitala