Ahojte. Mame kojenecký štrajk, t.j.dieta sa odmieta dojčiť a nechce ani fľašu. Z toho dôvodu mi aj klesla tvorba mlieka a v prípade, že syn prejaví záujem o dojčenie, dokrmujem ho nutrilonom cez cievku na prsníku. Laktacnou poradkynou mi bolo odporučené začať s kalorickymi prikrmami od 4mesiaca, že potom by bol ochotnejsi sa dojčiť. Príkrmy nie klasické, tri dni len mrkvicka, tri dni zemiak ale rovno kalorické kombinácie, aby sa z toho najedol. Teda rovno kombinácie zeleniny, maska, oleja ci masla, ryze atď. A ponúkať príkrmy často počas dňa. Priznám sa, mala som strach dat tak malému dieťaťu už mäso, preto som začala aspoň kombináciou zeleniny s kvapkou olivového oleja. Taktiež som mu prikrm nedávala počas celého dňa ale len na obed,cely deň mi prišlo veľa. Zvyšok dna som ho krmila mliekom a nakoľko štrajkujú dojčenie, je to fakt boj... Prvý deň mal z prikrmov mrkva+zemiak+olej, druhý deň batat+oliv olej, tretí deň batat+mrkva+olej, potom som sa rozprávala s kamarátkou a ta mi povedala, že keby dostal alergiu, týmto štýlom neprídem na to, z čoho to bolo. Tak som začala robiť zeleninové kombinácie rovnaké na tri dni,aby som aspoň vedela prípadný okruh potravín sposobujucich alergiu. Teda následne vyzeral synov jedálniček tak, že tri dni papal hokaido+mrkva+zemiak+oliv olej, tri dni brokolica+zemiaky oliv. olej, potom jeden deň batat s mrkvou a ďalší deň na to CUKETU+mrkvu+brokolicu a olej. Potom sa k večeru objavila zihlavka a ja si myslím, že asi z tej cukety, nakoľko ju mal prvý krát? Všetky ostatné druhy zeleniny už mal a bolo to bez reakcie. Zihlavka trvá už piaty deň a ja neviem, čo robiť ďalej. Držať ho len na mojom mlieku a nutrilone ci pokračovať v prikrmoch? Keď ešte zihlavka stále trvá, ak by mu aj iná potravina robila problém, nedozviem sa to.... Co odporúčate? Dávam mu fenistil v kvapkách od včera. Som nahnevaná sama na seba, že som poslúchla takúto radu ohľadne prikrmov, pričom som bola laktacnou poradkynou uistena v tom, že ho moje MM bude chrániť pred alergiami. Očividne NIE! Poraďte mi prosím, čo robiť a ako dlho trvala zihlavka u vašich detí. Seknut teraz z prikrmami by bola škoda, malý papá rad a chuti mu. No chceme sa zbaviť zihlavky. A ešte ma napadlo, keby mal alergiu na moje mlieko, pripadne nutrilon, to už by sa tiež prejavilo skôr, či sa mýlim? Ďakujem každej za odpoveď
@petulda333 tiež sa mi to nepozdávalo, nebola som s tým stotoznena ale ubezpecovala ma, že to bude úplne v poriadku.... Och... Mala som si urobiť podľa seba. Co myslíš, teraz prestať s prikrmami, kým odznie zihlavka?
@veronka2001 ja ti neverím to snáď nemôže byť niekto poradca s takýmito radami.Nezmysel na n-tu.A že mäso????? Preboha
@veronka2001 nateraz asi ano. Potom zacni postupne odznova...
ak sa da a dokaze sa napapat dost aj mlieka, tak kludne na 2 dni vynechaj prikrmy a potom skus zacat znovu,a ko ti baby pisali, po jednom.
@zuzkaz91 naozaj. Ešteže som ju neposluchla úplne ako hovorila. Kam by sme to dopracovali, k anafylaktickemu šoku????
@veronka2001 zase to nepreháńaj....anafylaktický šok z jedla?z príkrmami neprestávaj ale osvedčená schéma 3dni jeden druh zeleninky, 3dni ďalší , až potom miešaj 1druh danej zeleninky s uvareným zemiačikom.....kombinovať viac druhov zeleniny až ked si budeš istá že z toho nemal reakcie....preto sú tam tie 3dni, lebo reakcia nemusí byť hneď po zjedení ani na ďalší ale aj obdeň....mäsko kludne až po 3-4týždňoch, ovocie až nakoniec....
@veronka2001 ja by som sa chcela trochu zastat tej laktacnej, maso nie je alergen a je v podstate jedno ci ho das do prikrmu po dvoch dnoch alebo dvoch mesiacoch, akurat sa tazko travi, moze boliet z neho brusko. Oleje a maslo odporucaju davat aj lekári od zaciatku kvoli vitaminom. A ak nemate v rodine alergie, tak neb dovod cakat ze sa vyhadze z niecoho. Kedze ale uz reakciu mal, davala by som po troch dnoch vzdy novú zeleninu nech tu reakciu odsledujes. Inak, si si ista ze ma reakciu zo stravy? Bola si s tym u lekara?
@ajka0207 bola som u lekárky, povedala, že to je alergicka reakcia, zihlavka. Pýtala sa na stravu, kozmetiku a pracie prostriedky. Nič z toho som nemenila, tak to uzavrela tak, že je to reakcia na potraviny. No ak to bolo z tej cukety a dávala by som mu ju celý deň ako mi bolo odporučené, kto vie, čo by sa mu stalo. Keď len po pár lyžičkach takto zareagoval
@ajka0207 Ako si prosím ta prišla na to že mäso nie je alergén. Napr na kuracie maso veľmi zle reagujú ľudia s histamínovou intoleranciou.
@veronka2001 Spýtaj sa pediatricky ako postupovať. Plus si vlastne zavádzanie mala riešiť s ňou.
No ak už raz malo dieťa alergickú reakciu na potravinu, treba nové potraviny zavádzať 5-7 dní a nie 3-5 ako pri deťoch bez problémov.
A začať naozaj po jednom druhu zeleniny. Potom pridať mäsko. Potom ovocie. Ovocie treba parené alebo varené niekoľko dní nakoľko ste ste už mali alergickú reakciu. Ak máš otázky, kľudne píšte IP. Naša malá mala dosť problémy plus ja mám tiež rôzne intolerancie a chodíme s malou aj na imunologiu a btw, problém s kojenim som mala tiež.
@veronka2001 aha, ako som pisala vyssie, uz len sa vratit k "štandardnemu" zavadzaniu prikrmov po troch dnoch.
@tulipanicek tak mne to pediatricka povedala, ze zaviest maso hned po zelenine, ze na maso nebyvaju reakcie.
Zase Taka hlupa rada to nebola. Tieto reakcie now su alergia v pravom zmysle slova, Tam sa musi najprv vytvorit senzibilzacia. Ani to maso neni uplne vedla: vacsina pediatrickych spolocnostou odporuca zacat maso plus zelenina, aj Ked ja som tiez dala az po 3-4 tyzdnoch. Ja by som v tejto situacii davala najprv zemiak, ten je dost kaloricky, tym by sa mozno pomohlo priberaniu a lepsiemu dojceniu, a potom postupne vsetko.
@ajka0207 Ale ty píšeš o dvoch rôznych veciach. Takže nemýl autorku prosím ťa. To že na mäso nebývajú reakcie neznamena že to nie je alergén.
@tulipanicek ano, prepac, mas pravdu, len som chcela povedat ze ta rada zavadzat maso hned nebola az tak uplne mimo
@veronka2001 uprimne, laktacna ti poradila total hovadinu. 1) 4 mesacne dieta by radsej malo pit UM ako prikrmy a 2) 4 mesacnemu dietatu davat maso... Akoze chleba zo slaninou by ti neporadila? A to je co sa hovadina, ze ked bude dieta syte bude sa lepsie dojcit???
Ale fakt je ten, ze je divne, ze cuketa sposobila alergiu, lebo cuketa a vo vseobecnosti tekvice su take "nealergicke". Mne to skor pride, ze mu strajkuje metabolizmus - prosto si to prepiskla, dieta nebolo mozne tie veci stravit a vyhadzalo sa. Preto sa z jedenim zacina pomaly, aby mali deti cas si na jedlo navyknut.
Kazde dieta je ine a potrebuje iny pristup. Ja mam dve a pri prvom som nemala ziaden problem, papal vsetko a uplne v pohode. U druheho to bolo uplne opacne. Maval tvrdu stolicu zo vsetkeho, bolo treba ist na neho veeeelmi pomaly. 2 mesiace trvalo kym zjedol 150g a potom dalsie 2, kym sa mu upravila stolica a mohla som pridat ovocie. Maso som pridavala tiez veelmi pomaly 1x tyzdenne, potom 3x tyzdenne a az ked mal pomaly 9 mesiacov mohol jest masko 5x tyzdenne.
Co by som spravila je, ze idem za lekarkou a poradit sa, ci dat fenistil a co dalej robit. Ked si uz s prikrmamy zacala, oki pokracuj, ale davala by som dvoj kombinaciu : zemiak1/3 + 2/3 zelenina alebo ryza1/3 + zelenina2/3. Vzdy pridat aj olej a kludne cajovu lyzicku -deti potrebuju vela tuku, aby sa im vstrebavali vitaminy a pod. Ani velmi nevidim problem v tom striedat jedla po dni, ale teda davat 1x denne a ked vies, ze moze byt problem tak postupne pridavat (1 den:5 lyziciek, 2:10 lyziciek...). Ak zje dieta 150g, mozem dojdcenie v danom momente uplne vynechat. O mesiac mozes pridat ovocie. O dalsi mesiac masko (15g masa alebo 20g ryby-tucnej ako je losos, tuniak...).
drzim palce!
v strave si prirýchlo popri MM zaviedla kopu nových potravín, vrátane umeleho mlieka..ten prejav na koži je pravdepodobne premnožená kvasinka - z privela scaharidov v strave..všetky potraviny, čo si vymenovala dávala, obsahujú vela sacharidov..a kravske mlieko k tomu - to najviac premnožuje kvasinku.. štrajk sa dá prekonat takisto len dojčením - navýšit a udržat tvorba tým sposobom - že proste dojčíš v noci v spánku, v polospánku pri zaspávaní, cez den takisto v spánku - teda len vtedy , kedy je dieta ochotné prisat sa.... a dietatu stačí - netreba príkrmy, ani UM..a dieta sa znova chytí aj za bdeleho stavu po určitom čase..vlastná skúsenost, že to tak ide ..
@luba41 umelé mlieko papá asi mesiac a príkrmy cca dva týždne. Prejav na koži je asi taky, ze keď oddychuje, nemá nič. Ale keď sa koji alebo hra, jednoducho pohybom sa povyhadzuje. Keby to bola kvasinka, tak je ten vysyp na koži asi stály, nie? My sme boli u Dr.,samozrejme celú cestu aj v čakárni malý spal, tak vysyp nebol ale ukázala som jej ho odfoteny na telefóne. Povedala, že to je zihlavka. A ku štrajku, dal by sa prekonať len dojčením, keby bolo mlieka dosť. Lenže ja ho mam malo, malému nestačí. Mal malo pocikanych plienok denne, preto mu dávam aj UM.
@veronka2001 štrajk je ked tvorba MM klesne- a má vždy nejakú príčinu, ktorú treba aj odstránit..a dá sa to..a vieš si udržať ten stav MM a navýšit tvorbu - len tým dojčením v spánku, polospánku a pod..vysad všetky príkrmy-potraviny, pozri si o štrajku - ako postupovat..kvasinka a potom exemy sa práveže prejavia po zavedení príkrmov-hlavne tých sladkých..takže tipujem tak aj tu..
Ako nic v zlom ale to co za stupidna laktacna ti toto poradila?urcite treba davat po jeden druh zeleniny, prave kvoli reakcii. Moj maly mal skaredu po mrkve. Davaj po jeden druh zeleniny a staci raz na obed. Synovi trvala reakcia asi 4dni.bral fenistil 3x denne 5 kvapiek. Moj mal alergiu na bkm a to sa mu objavilo po kazdom piti mlieka, cize tote je urcite reakcia na prikrm, uz len zistit naco.