Mamicky, poradte, prosim vas, nasa mala je alergik, potvrdene alergologom a testami na pele, avsak potravinovu alergiu jej este netestovali, velmi sa lekarom do toho nechce, vraj to aj tak nema velku vypovedaciu hodnotu, moze to byt ovplyvnene x faktormi, co plati teraz, zajtra platit nemusi, atd.....no v kazdom pripade je nasa dcerka urcite alergicka aj na urcite potraviny...zatial viem o cokolade, orechoch, asi aj banan...no chcem sa spytat, pri takejto elrgii sa jej objavuju cervene fliaciky rozne na rucke, nozkach, na brade...avsak jeden fliacik sa jej uz zoparkrat vytvoril na brusku, ale 100% stale na uplne rovnakom mieste...moze to naozaj byt prejav alergie, ze sa vytvara vyrazka alebo flak na uplne, ale fakt ze na uplne rovnakom miestecku na telicku? mate s tym skusenost aj vy? alebo je to nieco ine?
@sisiska No tak môj malý nemôže ani čokoládu (exém po tele, alebo hnačka - nesmie nič s kravským mliekom), ani vlašské orechy (výhaže sa po celom tele, akoby ho popichali ihlami) a ani banán (obsahuje veľa cukru a malý má kvasinky v stolici, čiže preto nie....).
Nesmie jesť nič, čo obsahuje kravské mlieko - na to sme si prišli sami, a bohužiaľ práve preto, že lekárom sa do toho nechcelo. Taktiež nemôže jesť bravčové mäso a ani nijaké výrobky, ktoré ho obsahujú. K tomu sme sledovaním reakcií vylúčili - tie orechy (paradoxne arašidy mu nevadia), kiwi, brusnice, maliny a černice môže max 10 kusov, ak viac, už je reakcia, bielu múku iba s obmedzením, napr. len raz za týždeň - no je toho veľa - museli sme si ale na to poprichádzať sami.
Dva týždne dozadu nám však na gastre zobrali krv, z čoho nám vyšlo, že histamínová intolerancia..... fasa, keď sa ešte aj toto určite potvrdí, tak už fakt neviem, čo ten chlapec bude jesť.....
A áno, keď zje čo mu nerobí dobre, tak sa to prejaví buď hnačkou (kravské mlieko) alebo pri ostatných potravinách červenými šupinatými fľakmi po tele, zväčša na rovnakých miestach - ruky, nohy, brucho, okolo konečníka, okolo úst.
@sisiska Kde na brušku to presne má?Kamarátka má od istej doby alergiu na kovy a prišla na to, lebo sa jej robil flak na bruchu, tam kde mala pracku na opasku, alebo prípadne gombík na nohaviciach. Mne sa zase robil flak na bruchu z prášku na pranie, nikde inde,len stále na tom istom mieste,tak sme vymenili prášok a všetko ok.
@andreah25 co je to ta histaminova into. ? nam vysli vsetky potravinove alergeny negativne a len sama som zistila, ze mu vadi kravske mlieko, biela muka, mrkva ...dokial som mu toto nevylucila, tak maval ekzem, hnacky ...
@sisiska moj syn mam prejav len na licach a ano, vzdy presne na rovnakom mieste, je to lozisko, ktore ma svoje miesto
@sisiska s tým jedným miestom ti neviem poradiť, ale stojí za úvahu, ako už niekto písal, či sa tam kože nedotýka nejaký kov. Inak som ti chcela povedať, že môj syn týmito fľakmi reagoval na červené potravinové farbivo. Napr červený džús, jogurt, cukrík, zmrzlina... Dosť mi trvalo, kým som na to prišla, tak ti to dávam do pozornosti.
@sisiska
@abbie
@sisiska Všetky info o histamínovej intolerancii hľadám na nete: trebárs napr. http://histaminova-intolerancia.webnode.sk/news... ale je mnoho iných aj odborných článkov, stačí si dať do googla histamínová intolerancia a vyhľadá to hromadu informácií.
A červené a suché fľaky sa robia stále na tých istých miestach, dokonca to tu tuším niekto písal, na bruchu ho má vždy na tom istom mieste na pravej strane pod rebrami - cca by som povedala niekde ako je pečeň a potom hrubé črevo - tipujem. A samé by to mizlo asi veľmi dlho, máme na to maste od kožnej, potom to trvá cca tri-štyri dni....
@sisiska tieto flaky nemávali dlho, zmizlo to samo od seba, bol to len červený fľak, nemenilo to povrch kože. Tebe to má suché? To bude potom skôr ekzematické, ak to musíš natierať, aby to zmizlo a trvá to 2 týždne.
Myslím si, že potom je to jedno miesto náhodou, alebo je namáhané napr pod okrajom plienky a preto je skôr háklivé.
Kľudne to môže byť alergia. Na tom istom mieste to zvyčajne je alergia kontaktná, ale ani to nemusí byť. Môj malý mal tiež jeden fľak dlho stále presne na tom istom mieste vľavo pod bradou a keď som ho prestala kojiť, tak mu to zmizlo. Myslím, že mu vadila čokoláda, ktorú som ja jedla.
@abbie No to neviem, nám ho zistili na gastre. Mne totiž doktorka stále tvrdila, že nie je možné, že mu kravské mlieko robí zle, lebo v testoch na alergiu na bielkovinu KM bol negatívny, tiež mu robí zle biele pečivo, preto sme si spočiatku mysleli že to bude celiakia, no tá tiež bola negatívna. Absolútne nám nevedeli zistiť čo, tak som iba začala sledovať, čo asi cca robí zle, plus sme si kúpili v lekárni test na intoleranciu potravín a tam nám vyšla silná reakcia na KM, slabšia reakcia na pšenicu a vajcia. Podľa toho sme upravili jedálniček a stav sa malému zlepšil. Keď som doktorke povedala o tom teste, tak jej odpoveď bola iba, že je to blbosť, že to sú iba marketingové ťahy spoločností, čo tie testy vyrábajú, no to, že sme si podľa výsledku upravili stravu a pomohlo to, tak na to nereagovala. A keď som je povedala, že kozie a ovčie mu dávame a z nich nemá žiadne problémy, tak pozerala na mňa jak na mimozemšťana, že to nie je možné. Tiež som jej povedala o ostatných potravinách, čo mu robia zle, tak nám zobrala ešte krv na testy, nepovedala mi na aké, iba že majú teraz niečo nové, že to dá overiť. Mne to nevadilo, trocha krvi malému neuškodí, tak sme tie testy dali spraviť a výsledkom bolo, že nám vyšiel ten histamín. Nepáčilo sa mi však, keď som sa pýtala, že čo teda teraz s tým, tak mi bolo iba povedané, že to mu môžu robiť zle potom hocijaké potraviny, že napr. aj ryby a to bolo všetko. Zase som si sama doma na nete hľadala info, čo to vlastne je, čo vlastne nebude môcť jesť. Jedine kožná mi teraz nedávno dala taký leták s popísanými problémovými potravinami, tak si ideme podľa toho sledovať, čo a ako a či mu robí zle a postupne vylúčime, alebo ponecháme. Predtým ale ešte pôjdeme na alergo-imunológiu, tam by vraj mali presnejšie vypichnúť potraviny, ktoré by nemal vôbec jesť, tak som zvedavá.
Z vlastnej skúsenosti ale bohužiaľ viem, že čo si nezistím sama, tak to by som nevedela a od lekárky sa nedozvedela.
@sisiska no nakoľko mi máme reakcie také, že tie problémy na koži má až vo fáze ekzému (červené, šupinaté pľuzgiere, ktoré občas aj svrbia), tak preto toto. Ale čo viem, tak to mlieko do kúpeľa a to mlieko excipial sa používa bežne... Toto sa isto treba poradiť radšej z kožnou lekárkou.
nikto nevie poradiť?