Alergia na vajcia, zemiak, jablko, marhuľu, broskyňu, syry

kristina2602
16. máj 2013

mile mamicky chcem sa opytat co varite alebo by ste varili ak by vase dieta trpelo tymito alergiami, neviem vymyslat velmi obedy,olovranty,desiaty ale aj ranajky tak preto prosim o radu a dakujem

soldi
16. máj 2013

ranajky- ovsene vlocky so susenym ovocim a jogurtom, alebo mliekom. chlieb s olejom a zeleninou, pripadne s roznymi pomazankami- u nas momentalne vedie cicerova (cicer, sezamova pasta, petrzlenova vnat, olivovy olej, cesnak)

obed- polievky, zemiak ako prilohu mozes nahradit kuskusom, bulgurom, tarhonou, ryzou...

a ovocia je okrem tych troch este x druhov, miesto jablka mozes davat hrusku, slivku...

pozri napr. albumy s jedlom od estterky alebo pallacinky- obe myslim varia bez vajicka aj bez syra 🙂

alami
16. máj 2013

@kristina2602 neviem, mne to nepríde až také hrozné, to ovocie ťa moc nebrzdí - dáš íné. Má alergiu na syr? to som ešte ani nepočula, kým nie komplet na mlieko, je to fajn. Nemôžeš teda syrové omáčky či syr na vrch niečoho zapiecť, obed ti to viac neovplyvňuje. nemôžeš teda dávať chlebík so syrom, budeš dávať šunku, rôzne nátierky, sladké pečivo, maslo, džem, med, obilninové kaše...

vajcia + zemiak - sleduj si zloženie potravín, najmä pečiva, obehni si pekárne, aby si vedela kde čo môžeš kupovať, všade majú k dispozícii zloženie. Na vajcia pozor aj v zložení sladkostí.

Obed - ako príloha teda nemôžu byť zemiaky, stále ešte môžeš bezvaječné cestoviny, knedlu(pri kupovanej pozor na vajce) ryžu. všetko ostatné varíš bežne

nemôžeš halušky s vajíčkom do polievky a zemiak tiež do polievky, nahradila by som opečeným chlebíkom, vločkami, bezvaječnými cestovinami- drobné mušličky, písmenká, ryžové rezance... varila by som mixované polievky.

Hlavu hore, nie je to také zlé, sú aj ťažšie kombinácie. V tomto útlom veku detí a pri týchto druhoch alergii sa dá predpokladať, že je to dočasé a vyrastú z toho. najhoršie sú začiatky, keď sa zabehneš, už to bude v pohode. Držím palce. 😉

alami
16. máj 2013

http://www.mamaaja.sk/vyziva/slepacie-vajce-zna... tu máš dole napísané, čím môžeš nahradiť vajce, možno sa ti to bude hodiť

kristina2602
autor
16. máj 2013

@soldi dakujem, za nakopnutie lebo ja som sa akokeby zablokovala vobec ma niektore veci nenapadli

kristina2602
autor
16. máj 2013

@alami dakujem,nebala by som sa toho lebo doteraz jedla pekne vsetko az pred mesiacom sa tak vyhodila,mala flaky az je z toho ekzem,ze sa uz bojim na co opat zareaguje a vyhodi sa,vie,ze ine mamicky to maju aj tazsie lenze ja som taka panikarka zo vsetkeho hned robim horor

kristina2602
autor
16. máj 2013

@alami dakujem pomohlo

angua27
17. máj 2013

@kristina2602, dievčatá už popísali pár vecí, čo variť.
len Ťa chcem povzbudiť, že naozaj to nie je také zlé. ja som tiež bola pár dní zablokovaná, keď nám na alergológii povedali diagnózu. potom som si jeden večer sadla k netu a začala som hľadať recepty, náhrady, možnosti. strávila som pri nete polku noci, ale spať som išla s pocitom, že nič nie je také zlé ako sa zdá na prvý pohľad. fungujeme na "diéte" iba pár mesiacov, ale v obchode už automaticky čítam zloženie potravín, ktoré kupujem, malý vie, čo môže a čo nie a vo varení objavujeme kopec nových receptov a skúšame čo nám chutí a čo nie. a je to v konečnom dôsledku zábava pre nás oboch. takže hlavu hore. 😉

kristina2602
autor
17. máj 2013

@angua27 dakujem za povzbudenie,nemohla by si mi napisat jedalny listok vas na jeden den dakujem

angua27
17. máj 2013

@kristina2602, neviem či Ti pomôže náš jedálny lístok, keďže máme trošku iné aelrgie ako Tvoja malá. môj syn je alergický na zemiaky, raž, oriešky, sóju a precitlivelosť má na ryžu a pšenicu - tieto dve potraviny môže, ale iba v obmedzenom množstve. ale možno Ťa to poinšpiruje:
nedeľa:

raňajky: cereálie s mliekom (jediná pšenica v tomto jedálnom lístku)

desiata: banány

obed: hrášková krémová polievka s chlebovými krutónmi (krutóny so špaldového chleba)
fašírka so zeleninou - do mäsa som zamiešala nastrúhanú a udusenú mrkvu a petržlen. príloha: čerstvá zelenina,
môj syn bez prílohy, keďže on k fašírke nepotrebuje nič. 😉

olovrant: brownies so špaldovej múky

večera: špaldový chlieb s maslom a šunkou.

kristina2602
autor
17. máj 2013

@angua27 dakujem za inspiraciu