Alergia na ryžu u dieťaťa. Stretli ste sa s tým?

retusa
29. nov 2012

Ahojte maminy 🙂 Chcela by som sa opýtať, či má niektoré z vašich detičiek alergiu na ryžu alebo intoleranciu na ryžu. Ak áno, ako ste nato prišli, aké vyšetrenia ste mali? Dcéra má 16 mesiacov a po zjedení týchto potravín - ryžová kaša od Nutrilonu, vanilková kaša od Milupa, slepačia polievka od Hipp, doma uvarená ryža -sme mali problémy ....hodinu po zjedení malá začala silno zvracať, niekedy aj 12 x krát a zakaždým sme museli byť hospitalizovaní kvôli dehydratácii. Mám podozrenie, že to bude súvisieť s ryžou, zajtra ideme k alergologičke na odber krvi, tak som zvedavá. Okrem ľahkého refluxu doktori v nemocnici a ani gastroenteorologička na nič neprišli, že vraj bude "gurmánka" a že mám naďalej skúšať nové druhy príkrmov, však v najhoršom nás zasa hospitalizujú. Ľahko sa to povie, nie ich dieťa trpí ☹ .....Vopred velmi pekne ďakujem za každú reakciu a radu.

sendy182
29. nov 2012

@retusa skús jej úplne ryžu vysadiť...aj na mesiac.......ale z vracaním som sa nestretla.........možno je to intolerancia.....jej normálne príe zle z ryže........hodinu po jedení jej to vôbec nestrávilo? ryža patrá k ľahkostráviteľným potravinám........skôr to pripisujem k refluxu.........a tým náležitú diétu...........

bis
30. nov 2012

ahoj,môj syn má zvýšenú citlivosť na ryžu..po zjedení mu nič nie je,prišli sme na to náhodou po vyšetreniach na alergo...bola som z toho prekvapená,že aj také existuje.nemáme žiadne odporúčania,ryžu je stále..

lalinko2010
30. nov 2012

@retusa keď vieš že má takú reakciu po ryži tak jej ju nedávaj a duplom nie instantné kaše, od Nutrilonu, Milupa, Hipp - nie je jednoduchšie jej spraviť doma polievku, miesto instantnej?
alergologička jej nič nezistí v 16mes, len čo ju bude trápiť s ihlou - brať krv, nepríde na nič. nakoľko do 3 rokov neriešia nič, imunita sa vyvíja.
vysaď ryžu úplne, bez nej sa zaobíde, daj zemiaky, cestoviny a podobne.
nedávaj nič instatntné, radšej jej uvar všetko čerstvé doma, vieš čo do toho dáš a máš pokoj.

retusa
autor
1. dec 2012

@sendy182
@bis
@lalinko2010
Dievčence, ďakujem veľmi pekne za Vaše rady, naozaj si to cením 🙂 od začiatku zavádzania príkrmov mala dcérka problémy, prv som jej začala dávať doma uvarenú zeleninu (mrkvu), lenže mi ju odmietala aj po x pokusoch, tak mi bolo poradené, nech vyskúšam kupované, tak to už jej chutilo, asi preto lebo to bolo sladšie 🙂 no a postupne som do kupovaného pridávala doma varenú mrkvu, takže teraz už spapá domáce varené 🙂 Kašičku som skúšala od Nutrilonu, keďže aj tak pila Nutrilon HA, no a vtedy sa povrackala prvý krát (prvá naša hospitalizácia ☹ ) Často bola chorá, takže nové druhy príkrmov som mohla skúšať až keď bola fit ....niekedy to bolo aj viacej týždňov čo som jej mohla skúsiť dať ochutnať niečo nové, napríklad aj po jablkovej výžive (kupovanej) jej bolo zle a ani detské sušienky nemohla......dokonca zo začiatku keď ochutnala niečo nové, tak sa tvárila akoby som jej dávala ocot.....Žiaľ nemáme toho veľa na výber čo vie spapať resp. čo jej nerobí zle, čiže zje chlieb, rožok, cestoviny, maslo, mrkvu, zemiaky, kuracie mäso, rybu, banán a mlieko Nutrilon 2 AR + 3 HA. To že dcérka môže mať alergiu či citlivosť na ryžu (i keď je to u nás rarita) si myslím kvôli tomu, že vlastne vo všetkom, od čoho jej bolo zle, bol ryžový škrob, ryžový cukor alebo ryža. Samozrejme teraz už jej nič také nedávam v čom je ryža, len už nemám odvahu jej ponúknuť, vyskúšať niečo nové, lebo strašne sa bojím ako zareaguje ☹ Už 5 x sme boli v nemocnici, chodíme aj ku gastroenteorologičke a žiadne zlepšenie, vlastne oni ani nič neriešia, máme iba skúšať a skúšať. Na moju iniciatívu sme boli včera na odbere krvi u alergologičky, výsledky budú cca o 2 týždne, tak som zvedavá......

sendy182
1. dec 2012

@retusa zatiaľ nech papa len potraviny ktoré jej chutia a nerobia zle ....hlavné je aby nezvracala.......skúšať by som začala až po 1-2 mesiacoch.........zapisuj si čo zje a ako reaguje........... 😉

onellyo
3. apr 2015

No my máme alergiu na ryžu bola.som prekvapena Z.toho ale príznaky boli bolesť brucha zvracanie A silný opuch veľmi silný

nadia123
22. aug 2016

Retusa, ako sa vám darí. Dcérke už prešla alergia, či ešte máte starosti s ňou. Pýtam sa, lebo môj syn má dva rôčky a má alergiu na ryžu a BKM.

mimi321
16. feb 2017

@onellyo chcela by som sa spytat na tu alergiu na ryzu. Moj muz sa s nou vecne dusi. Minule som uz myslela ze idem volat zachranku. Je mozne ze by mu opuchlo hrdlo vo vnutri? Ma to tak napadlo tak patram. Dakujem za info.

onellyo
28. aug 2017

My sme opuchli von .ale velmi raz ostali sme v nemocnici., inac len zvracanie bolesti brucha a jasne opuch moze byt aj vnutorny je horsi

sestka26
22. apr 2020

@retusa ahoj, prosim ak si nahodou stale pozeras odpovede, prosim sa ozvi sa mi. Mam podobny problem s dcerkou a som zufala, lebo lekari nerobia a nikto mi nevie poradit.

zuzulikmichalik
6. máj 2020

@onellyo prosim vas,opuch coho ste mali?