Moje 15mesacne dieta ma alergiu na kravske mlieko. Prosim ake jogurty, kase, mlieko, maslo mu mozem dat?
@mirus19 ahoj, je tu aj skupinka abkm a intolerancia laktozy
treba citat zlozenie potravin v obchode, aby neobsahovali mlieko ale ani napriklad srvatku
vegánske
@mirus19 treba citat zlozenie aj na veganskych, napr. rajo maslo vegan ma uvedene vzadu, ze moze obsahovat mlieko..nemala by si davat ani take potraviny so stopovymi prvkami
@mirus19 všetky vegan veci môže, tam kde to nie je označene ako vegan, treba čítať zloženie. Mlieko žiadne a teda ani žiadne výrobky z neho. Treba hľadať len rastlinné alternatívny mlieka ako ovsené, kokosové, mandľové, makové... UM by mal mať na predpis od lekára, ak nemá, treba si pýtať. Inak vyskúšaj stránku https://bezmlieka.sk/ nájdeš tam veľa konkrétnych potravín na začiatok.
dávala by som si pozor aj na soju, lebo často býva alergia na mlieko spojená s alergiou na soju. Je to iné než intolerancia - vtedy môžeš delaktozovane. Pri alergii asi radšej vobec nič živočíšne.
Tak co najmenej, strava sa da zlozit uplne bezmliecne - ako nahrady pouzivaj akekolvek rastlinne mlieko na striedacku - ja som davala kokosove na sladke jedla, ovsene na ranne müsli, mandlove/lieskovcove na pitie, maslo sme nepouzivali...