Alergia na bielkovinu kravského mlieka

bessdonna
5. apr 2023

Ahojte maminky. Ako sa zistuje alergia na bielkovinu kravskeho mlieka u babatka?ma 9 tyzdnov, je kojena cisto. Mlieko som vyradila, ze mozno z toho ma bolesti brucha a reflux.... Ale proste ak to nema, tak chcem jest bryndzu, jogurty, vsetko, lebo mi to chyba a nechcem aby mm bolo ochudobnene o ziviny tiez. Ved rok je este dlha doba. Mate s tym skusenost?

aknamorka22
5. apr 2023

@bessdonna a ked si vyradila všetko mliečne, zlepsilo sa jej trávenie?

tosomja
5. apr 2023

@bessdonna zisťuje sa to tak, že vás dr pošle na gastro. A potom ona ďalej, na imunológia, alergologiu.
Podľa mňa len zješ niečo, čo jej škodi. Skús si sledovať, čo okrem mliečneho ješ. A kedy presne je jej ťažko.

simona92101
5. apr 2023

@bessdonna u babatka treba odobrat krv a stolicu a ist na gastro.lekarka urobi sono a kompletnu anamnezu.ma priznaky?hlien,krv v stolici,hnacky/zapchy,bolesti alebo krce?

bessdonna
autor
5. apr 2023

@aknamorka22 napr tyzden nevracala vobec. Potom sme ale isli na navstevu a vecer po kojeni to slo zas oblukom. Takze neviem zhodnotit. Dala som si biely jogurt, az na druhy den bola nesvoja. Neviem ci to ma suvis. Vcera som mala prvyjrat kelovy prívarok a do polnoci som s nou chodila po byte. Neviem. Asi som blba ale neviem posudit ci len dobre obdobie bolo, alebo kvoli vynechaniu
mlieka bolo dobre. Bolo aj ze som si dala puding, svieckovu na smotane, bryndzu a v ten den super. No ktovie, ci nie az o 18 hodin sa objavili priznaky a uz som to neprisudzovala jedlu.

bessdonna
autor
5. apr 2023

@tosomja ok včera po keli, to je normalne. Inak brusko ju nebolieva, problem je skor ze niektore dni ma tichy reflux ako keby, inokedy grcka viackrat denne prudom. Inokedy viac dni nic. Preto riesim to mliecko lebo takto mam obmedzeny jedalnicek a nechcem mat vycitky, ze jem mliecne pricom jej to ublizuje.

bossik
5. apr 2023

@bessdonna záleží ako rýchlo to chceš zistiť, buď pôjdeš postupne po všetkých doktoroch atď atď, (čo za jeden deň asi nestihneš, a ani za niekoľko dní možno v závislosti na termínoch aj viac...). Alebo si jednoducho zaplatíš tento test ako samoplatca kde odber krvy bude hneď a výsledky z laboratória do pár dní. Na tie výsledky by si čakala aj u alergologičky rovnako, ona by tú krv tiež do laboratória poslala, akurát takto by si za poplatok všetko toto preskočila a išla rovno na odber, kde si môžeš aj u nich priamo zaplatiť konzultáciu výsledkov u doktora. Samozrejme asi je lepšie ísť postupne ako ti píšu ostatné mamičky, no iba som chcel poukázať, že existuje aj rýchlejší spôsob no treba si za to zaplatiť. Laboratória po celom slovensku, ktoré toto poskytujú sú napríklad Unilabs a Medirex. Samozrejme pri takomto malom bábätku je asi vhodné toto celé konzultovať aspoň s pediatrom či je to vhodné ísť na to takto rýchlo (lebo ako dospelému človeku tento postup niekedy ušetrí aj týždne behačiek po doktoroch)...(vlastná skúsenosť).

tosomja
5. apr 2023

@bessdonna tak prejdú na umelé mlieko, keď sa nedokážeš vzdať jedla, ktoré robia zle bábätku. Veď to musí byť v tvojom záujme, aby ho nebolelo bruško. Zmeň jedálniček, alebo um

bessdonna
autor
5. apr 2023

@simona92101 hlien moc posudit neviem. Od zaciatku nekaka kazdy den. Krv nie, stolica horcicovej farby, pastovej konzistencie. Minule stolica az po 7 dnoch a vtedy boli tazkosti, nepokoj, plac. Zo zaciatku som jedla mliecne a mala to redsie, ze to plienka absorbovala. Teraz nie. Bolest brucha nie je vyrazna, skor to vracanie, ani to nie vzdy.

tosomja
5. apr 2023

@bessdonna a môže mať reflux a z toho aj bruško boli, aj plače. Skús probiotiká, a potom napríklad gastrotus

bessdonna
autor
5. apr 2023

@tosomja nie, nepochopila si ma. Neprejdem na um. Som ochotna vzdat sa akehokolvek jedla ale chcem vediet, ci sa treba vzdat mlieka. Ci to robi zle. Lebo to neviem posudit ako laik. Ak s mliekom nema problem, tak chcem konzumovat mliecne pokrmy, lebo mm potrebuje ziviny a ja uz prevenrivne vsetko vynechavam, aby jej nic nebolo. Potrebujem to skratka vediet, lebo rok bez mlieka znamena bez akehokolvek jedla co obsahuje mlieko. Takyto krok naozaj len vtedy ak to ma pomoct.

simsalabim
5. apr 2023

Vobec nemusi mat alergiu, moze mat proste iba reflux. Mnohe babatka ho maju. Ak by malaaj bolesti, nafukovanie, moze to byt aj laktozova intolerancia.

bessdonna
autor
5. apr 2023

@tosomja berie biogaiu, reflux vyluceny sonom. Vraj ju prekrmujem. Je mi ale divne, ze napr tyzden sa jej mliecko nevracia do ust a potom zrazu ano. Bolo by vsetko keby viem, ze to je kvoli km

tanyan
5. apr 2023

Podľa popisu to nevyzerá, že by mala problém, keď zješ jogurt alebo puding.
Ale ten kel by som si ja nedala kvôli sebe, lebo by ma nafukovalo... a keď moje telo zareaguje negatívne na jedlo, tak sa tá negatívna reakcia prenesie cez krv aj do materského mlieka.

tosomja
5. apr 2023

@bessdonna tak skús postupne. Týždeň nejedz nič mliečne a uvidíš ako sa bude tváriť. Potom si daj mliečnu polievku a na ďalší deň uvidíš, možno aj o dva tri dni. Veď aj prvé prikrmy sa skúšajú po 2-3 dni. Alebo ako ti vyššie píšu, choď k lekárke, pýtajte si vyšetrenie krvi, stolice a uvidíš.

bessdonna
autor
5. apr 2023

@bossik najradsej by som ako samoplatca riesila. Idealne by bolo keby dr odobrala krv a poslala do medirexu a ja zaplatim. Tie behacky veru nechybaju

tosomja
5. apr 2023

@bessdonna tak cez poisťovňu v aplikácii si pozri kde sa dá urobiť rozbor krvi. Netreba ani vôbec cez dr.

bessdonna
autor
5. apr 2023

@tanyan urcite ano. Citila som sa nafuknuta. Vies mamila pise, ze pausalne nic nevyradovat, az ked je problem. No ja najradsej by som mala zoznam toho co stopercentne mozem a jedla by som to dookola. Citala som, ze krupicova kasa, privarok, bryndza su super na tvorbu mlieka, takze skoda vynechat ak sa nemusi.

bessdonna
autor
5. apr 2023

@tosomja teraz som skusala ze tyzden bez, bolo fajn, potom jogurt a na druhy den bolo zle. Podla teba ucinky sa mozu prejavit aj do 3 dni? Lebo ja som si myslela ze hned. Tak som mala bryndzove halusky a ak sme mali super den a noc tak som si myslela ze tomozem. Ale na druhy den ak bola uplakana, to som uz prisudzovala jedlam co som jedla v ten den.

kulumulu123
5. apr 2023

@bessdonna moj syn ma zistili mu ked mal cca 10mes. Robi sa test z krvi robi to gastroenterológ. Ak ma tvoje dieta alergiu na bkm t chces kojit tak tiez musis vylucit vsetlo co bkm obsahuje nakolko precjadza do materskeho mlieka. U nas napr stacilo ze som zjedla jeden oskverkovy pagac z kauflandu (obsahuje bkm) a syn mal hned zarobene na problem.... Cize v tom pripade vylucit vsetky mliecne vyrobky plus sladkosti (keksiky a pod, piskoty su ok) bacha na skrytu bkm (napr nikdy by mi nenapadlo ze pateta obsahuje susene mlieko 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️) na vsetkom citat zlozenie a to myslim uplne na vsetkom... Ak je dieta na um tak ti lekar predpise specialne mlieko na recept z lekarne (ma ozaj hnusnu nahorklu chut moj syn to nechcel ani citit)... Takze na tvojom mieste skusim najprv nieco proti kolike (kvapky babycalm alebi coliprev) ak nepomoze potom patraj dalej....

kulumulu123
5. apr 2023

Pasteta sorry

tosomja
5. apr 2023

@bessdonna samozrejme, veď si prečítaj niečo o alergii. Alebo napíš do skupiny zdravotníci.

kulumulu123
5. apr 2023

@bessdonna telu trva cca 3mesiace kym sa uplne zbavi alergenu z potraviny takze to ze jeden den ok a na druhy nie potom zasa ok asi bude chyba niekde inde...

tanyan
5. apr 2023

@bessdonna "Paušálne nič nevyraďovať" je síce pravda, ale vyhýbať sa jedlám, ktoré tebe spôsobujú komplikácie je základ. Aj pri trávení platí - spokojná matka, spokojné bábo.

kulumulu123
5. apr 2023

@kulumulu123 alergia na bkm sa vacsinou prejavi po nejakom case kludne aj po tyzdni lebo chvilu trva kym to lyfmaticky system roznesie po tele...

bessdonna
autor
5. apr 2023

@kulumulu123 mame espumisan a super, dcerka je vacsinou usmievava. Vylucne kojim a o um ani pocut nechcem 🙃toto som mala presne na mysli, ze ak citas zlozenie zistis, ze nic nemozes a tak ti pojklesne tvorba ze az. Takze to v krajnom pripade. Ano jedla som den predtym pastetu pali, kus cokolady z dm mliecnu, furt je tam proste to mlieko v nejakej forme. Ozaj den predtym na veceru palacinky pudingove mi manzel doniesol. Som rada ak pri nej rychlo nieco zjem, tazko sa mi rozmysla ci to mozem alebo nie. A nemas tipy co by som za ten skusobny tyzden mohla jest?

kulumulu123
5. apr 2023

@bessdonna ak to chces riesit ako samoplatca v medirexe mozes prist aj sama pivies co chces zaplatis a po oar dnoch mas vyskedky....

bessdonna
autor
5. apr 2023

@kulumulu123 ako to myslis? Ze aj po vysadeni mlieka by mala 3 mesiace este priznaky?

aknamorka22
5. apr 2023

@bessdonna no ja by som skúsila na dva týždne vysadiť úplne všetko mliečne. Ale naozaj treba všetko čítať. By si neverila kde vsade je mlieko. V sunkach, pečive, keksoch, bebe puding. Treba čítať zloženie a sledovať alergény. Mlieko je označené číslom 7. Uvidíš ci jej bude lepšie. Potom by som skúsila bezlaktozove veci. Možno jej robí zle len laktóza. Takýmto malým deťom sa alergia prejavuje krvou a hlienom v stolici a ekzémom. Okrem toho, že plaču a majú problém s nafukovanim a stolicou. Ja osobne mám skúsenost, ze doktor odmietol do jedného roka robiť dieťaťu akékoľvek testy na alergie. Odporučil len eliminacnu dietu. Skús sa dohodnúť s pediatrickou alebo sa pytaj na gastro.

tosomja
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cookie29
5. apr 2023

Skusenost mam, bohuzial. Vylucila som vsetko mliecne (kravske, ovcie, kozie), citala poctivo vsetky etikety aby tam nebolo nieco skryte, vylucila aj hovadzie, telacie, soju a sojove vyrobky. po 3 tyzdnoch uplnej eliminacnej diety (pozor napriklad na sunku, lecitin, pecivo, cukriky, lieky atd) som znovu nieco zjedla. A boli sme spat, babo bolo nepokojne, grckalo, mrncalo. Za normalnych okolnosti sa da zlepsenie pozorovat po 1-2 tyzdnoch v zavislosti od deticiek. Na uplnu eliminaciu BKM z krvi treba 3-4 tyzdne. Ja som na prisnej eliminacnej diete uz 2 roky. Invazivne testy sme nerobili, odmietla som. A co sa tyka Prick testov a rozboru krvi, doktorka mi povedala, ze bohuzial pri tak malych detickach byvaju velmi casto falosne negativne.

@aknamorka22 LI he u tak malych deticiek hodne zriedkava, pokial nie su geneticke predispozicie, alebo velke predcasniatka, pokial viem