Alergia na arašidy- čo nemôžeme papať

zdenuska213
2. okt 2013

Mamicky, hladam niekoho kto je alebo ma niekoho blizkeho alergickeho na arasidy. Synovi zistili alergiu na arasidy, velmi vysoku, trvne testy hodnota 4,26+++. Dostali sme balicek prvej pomoci v pripade analylaktickeho soku- jeden sme zazili. Mna by zaujimalo co este nemoze okrem arasidov. Viem ze fazulu by sme nemali ,lebo ma podobne zlozenie ako arasidy. A co este.? Moze napr. Celozrne pecivo, ine strukoviny- hrach, sosovica... ci mozeme sezam a pod. Privytam kazdu odpoved. Dakujem

yarnie
2. okt 2013
monika15
2. okt 2013

@zdenuska213 moj bratranec ma na Lieskove Oriesky ma EPIPEN musi si dat do minuty nejako tak... :(
musite si davat strasny pozor nechcem ta strasit, on uz dostal zachvat ked chytil Ferro Roche.....
Vsetko kontroluj, citaj, v skole vsade upozorni ludi, u nas su skoly Nut FREE...su take nalepky deti maju nalepene na veciach.. atd.....
Drzim palce.

zdenuska213
autor
2. okt 2013

@monika15 ano davame pozor,okrem ineho sme alergici I na vlasske orechy I lieskovce. Sladke sme automaticky vylucili a do skolky zatial nejde. Papa len kukuricne chrumky a piskoty. O dva mesiace ma tri roky tak uvidime ci mi predlzia rodicovsku. My tich alergii mame viac este mlieko, citrusy,morske ryby, vajce, muka, konska srst,roztoce, dalej to je astma. Vysadila som mu aj fazulu, soju, sezam a pod. Nepapa ani celozrne. A moze ten bratranec fazulu a strukoviny.?

zdenuska213
autor
2. okt 2013

@yarnie toto mi velmi pomohlo. Dakujem. Zajtra i to vytlacim a este musim vylucit mak a sosovicu. Inak vsetko ostatne sme vylucili. Este raz dakujem.🙂

monika15
3. okt 2013

@zdenuska213 och tak to teda vy toho mate dost !!! :(((((( tak tu rodicvosku urcite dufam ze dostanes....
Nie na strukoviny nie, skor aj ine orechy, ako Pistacie, Orechy, Lieskove atd....
Naposledy dostal attack na Cube minuly rok... prisahali ze tam nic take nebolo tak neviem ze ci nieco nove sa neobjavilo...
nic som od nich nepocula tak asi to prehliadli vsak ty vies sama staci malo a uz ... :(((
U nas to maju troska deturence lahsie....ako hovriom prisny zakz v skolach.... skolkach... takisto existuju milion cokoladok aj ostatne veci pre nich... dufam ze sa to dstane aj a sk....

skeptik
3. okt 2013

@zdenuska213
@monika15 Arasidy nemaju nic spolocne s ostatnymi "orechmi", su to strukoviny. V podstate je to ta najnebezpecnejsia alergia, ktora existuje, staci vyslovene stopa na spustenie reakcie. To znamena, ze staci, aby si si ty dala arasidy (alebo babka, dedko) a daju mu pusu a on dostane anafylakticky sok, pozor na to.

zdenuska213
autor
3. okt 2013

@skeptik ja viem ze arasidy su odlisne od orechov. Preto som vysadila drobcovi fazulu, strukoviny len hrach o som nevedelaale uz ho nebudem zatial davat. Ano viem o tom ze staci pusa napr. Od babky ktora jedla arasidy a sok je tam. U nas doma nekupujeme ziadne sladkosti tam je tiez velky vyskyt arasidov. Davame si naozaj pozor co jeme. Citam kazdy vyrobok ktory kupujem v obchode.

zdenuska213
autor
3. okt 2013

@monika15 koli tomu sme nesli tento rok na dovolenku do zahranicia. Este sa s malym bojim cestovat tak daleko a ucime ho ze od cudzieho si nemoze nic zobrat. Zatial vzdy dobehne naposledy to bolo lizatko ci moze. Sladkosti malemu zatial nedavam. A neviete ako je to zo stopami. Napr. Brumik ten mi predtym ako to zistili jedol, ale uz mu ho nedavam lebo je napisane , ze moze obsahovat stopy arasidov , take vas bratranec moze...?

yarnie
3. okt 2013

@zdenuska213 nie, nesmiete ani stopy, je to nebezpecne. Raz mu z toho nemusi byt nic a nabuduce uz to moze byt zle.

wild.horses
3. okt 2013

Nasmu drobcovi zistili alergiu na arasidy prave po neprijemnom anafylaktickom soku. Avsak testy vylucili alergiu na akekolvek ine orechy.
Vdaka za tu tabulku, nevedela som, ze hrach, dokonca fazula a tie Ecka mozu sposobovat skrizenu reakciu. Rajciny aj strukoviny papa pravidelne, nijake problemy sme nespozorovali. Taktiez Brumiky, cokolady a ine sladkosti.
Drobec ma balicek prvej pomoci v druzine, doma, v skole. Na zaciatku som bola veeelmi opatrna. Arasidy sme ani my dospely doma nejedli a ani nejeme. Teraz to uz beriem sportovejsie, aj ked pozorujem a davam pozor, verim na desinzibilizaciu. Ked mam pochyby, tak radsej nedam, alebo mu pretrem potravinou peru a cakam na reakciu.

Davas mu piskoty, ked je alergicky na vajcia a muku? Pokial viem, klasicke piskoty su plne vajec a muky? No mozno myslis nejake speci, sorry.

Co sa tyka alergie na roztoce mozem poradit jedine: odstranit koberce, zavesy, vsetok caluneny nabytok. Obstarat si kvalitny vysavac s HEPA filtrom (najlepsie Dyson), podlahove kurenie, filter na vzduch, specialne povliecky na matrac, vankuse a perinu a parovy mop. Periny a vankuse u nas koncia v psom pelechu dva razy rocne a teraz si idem vyrobit vlastne skoro nealergicke z ovcej vlny 😎
Drzim palce, nech z toho vyrastie 🙂

monika15
3. okt 2013

@zdenuska213 nasi jedine nosia bratrancovi taky PUFF cukor z madarska... PUFI ci jak sa vola inak nic ine....
ale on to doma nevydrzal a veru tatranka, horalka atd.... somar jeden vyskusal pred par rokmi... a hned veru smer nemocka :(((( ked vam troska podrastie a bude rozumiet tak bude lepsie.

monika15
3. okt 2013

@skeptik no on am na to alergiu...

zdenuska213
autor
3. okt 2013

@wild.horses muku mozeme zatiaj ju nemusime nahradit. A vajcia taktiez ziadne cerstve ale stopy nam dovolila.

wild.horses
3. okt 2013

@zdenuska213 nerozumiem 😅

zdenuska213
autor
3. okt 2013

@wild.horses hodnoty na muku z krvy sme mali 0.36+ a vajicka aj bielok aj zltok sme mali okolo 1.03 ani po muke ani vajciach sme nemali priznaky alergie. Tak muku mozeme zatial jest a vajicka moze len stopy napr. Cestoviny ktore obsahujuvajcia moze ale zas vajicko v kolaci co upeciem doma nemoze

jarkamamina
3. okt 2013

@zdenuska213 aj my mame alergiu na arašidy,naposledy sme mali anafylakticky sok zo zeleru,teda z polievky,kde sa varil zeler,tak musim davat zvlast pozor na stravu,to bolo niečo strašne prežit,tiež všetko citam,len sa chystam spytat doktorky ci napriklad aj kesu oriesky alebo pistacie nemoze,neviete?zatial určite co mozme su lieskove orechy

zdenuska213
autor
4. okt 2013

@jarkamamina to vazne, to som nevedela ze zo zeleru. Tak to nebviemm ci moze ,ja kade chodim tade vsetko citam, ja malemu nedavam radsej ziadne oriesky nam vysli alergie aj na lieskovce aj vlasske orechy. Ja len dufam ze nam hodnoty alergicke aspon klesnu. Uz davno vam zistili alergie.?

zdenuska213
autor
4. okt 2013

@wild.horses este sa vas chcem spytat, mate viac adrenalinovych pier.dr vam ich dala. Pretoze ak nepojdem na predlzenu drobec pojde do skolky a bolo by lepsie keby mame jedno doma a druhe v skolke.

kiki68
4. okt 2013

@zdenuska213 Urcite dajte, mozete to vypytat a osobne si myslim,ze toto by mali mat v kazdej skolke,staci ze nejake dieta zmlsne nieco,o com nikto netusil,ze je na to silne alergicke a anafylakticky sok sa da vylucit az po 20 minutach od alergickej reakcie,ze nepride.

jarkamamina
4. okt 2013

@zdenuska213 v maji sme mali šok,ale on od narodenia mal tak na tvari jednu,dve vyrazky po polievke,ale nevenovali sme tomu nejak pozornost,po piatich minutach zmizli,ale teraz v maji to bola podla mna nejaka skrižena reakcia s pelom,tak sa zacal dusit,lebo on je aj astmatik,no arašidy mu zistili uz v marci,na to davame pozor,ale citam len to čo vyrobok presne obsahuje,lebo aj na jahodovej zmrzline je uz pisane,ze moze obsahovat stopy arašidov,pomaly to pišu všade,kamaratka mi povedala že zo zakona je to tak,ak sa v zavode vyraba niečo arašidove,tak uz musia všade napisat,ze može obsahovat stopy,tak tym stopam velmi neverim,lebo ked si chytim vyrobok po vyrobku ,všade to je,takže davam pozor len na to aby priamo v obsahu neboli arašidy alebo arašidova pasta,mame zistene aj orechy,ale tie mi jedol a nemal žiadne reakcie,no smrtelne su len arašidy a zeler a my mame obidva,hrozne,je mi len luto že moj syn nebude moct ist ani nikde do školy prirody alebo niekde dlhodobo,lebo ma tada kontrolovanu stravu a nikto nebude schopny mu tak davat pozor na to čo zje,neviem či sa z tychto alergii da vyrast,to som sa nikde nedočitala

wild.horses
4. okt 2013

@zdenuska213 My sme uz sice nie na pere, ale inhalator a sirup maju pre neho v skole, v skolke aj doma. Musela som ist za dr a vypytat si vsetko v takychto mnozstvach 🙂

girasol
4. okt 2013

my mame stupen 5! nemoze vsetko co obsahuje arasidy a nekupujeme ani ziadne sladkosti a ine potraviny, na ktorych je napisane, ze moze obsahovat stopy arasidov a inych orechovych plodov, ma alergiu aj na vlasske orechy, na lieskove nie, na mandle a ine sme nedali testovat, no nedavame mu nic pre istotu, zatial sa s tym da zit, cokolady i tak nejeme, jedina, ,ktora je "cista" je kinder cokolada tu ma dovolenu, potom este nejake sladkosti od nem, firmy Bahlsen. do skolky pojdeme za par dni, vsetci rodicia deti z jeho triedy boli upozorneni, ze nesmu detom dovolit nosit do skolky na narodeniny chrumky a blbosti. vas alergolog by vas mal testovat aj na ostatne potraviny. my to mame skrizene aj s alergiou na ambroziu.

zdenuska213
autor
4. okt 2013

@jarkamamina to mi je luto, ze ma alergiu na arasidy I zeler. Od dr viem ze arasidy su uz a stal ze sa z nich vylieci len velmi male %. A povedala ze ked mame vysoke hodnoty ze a alergia ostane uz navzdy. Nic ine nam neostava len sa s tym naucit zit.

zdenuska213
autor
4. okt 2013

@girasol ano dr nam brala krv a alergie na potraviny mame a este na kone a roztoce. A ako sa da prosim ta zistit to skrizenie vo vysledkoch sme mali na stromy a pod. Vsetko negativne.

jarkamamina
4. okt 2013

@zdenuska213 aj mne je luto,ze vlastne cely zivot si bude musiet davat pozor,aj na to aby ani horalku nezjedol,uz odteraz musime mu vštepovat,ze je to nebezpecne

zdenuska213
autor
4. okt 2013

@girasol ako dlho uz viete o tejto alergii,.? Ja som malemu tiez vsetko vysadila, a ucim maleho ze nemoze ziadne sladke, zatial sa to da, uvidim ked zacne chodit do skolky skoly. A ta nemecka firma daju sa kupit aj na slovensku.? Neviete.? A ked vysadite vsetko co obsahuje arasidy neklesnu vam hodnoty aspon na 3-4 stupen. Tiez ma zaujima ak nevadi, mate tuto alergiu v rodine.? My chceme zacat planovat druhe babetko a bojim sa ze aj druhe babo bude mat tuto alergiu.

zidanko
2. mar 2015

@zdenuska213
@jarkamamina
@girasol
@jarkamamina
@kiki68
@wild.horses
@monika15
@yarnie

ahojte no tak náš malý ma potvrdenú alergiu na arašid hodnota je 10,3 to je 3 trieda mame pohotovostný balíček a našťastie sme ho nepoužili. ked bol malí a objednávali sme ho na vyšetrenie dala som mu chrumky a sčervenala mu pusinka nič viac do 10min bolo preč. a potom ma ten výsledok z vyšetrenia zarazil ma to dosť vysoké a nechápem že mal iba taku slabu reakciu. čítala som že iné detičky mali iba 1,30 a dostali anafylaktický šok. ma tu niektorá také vysoké hodnoty? teraz ma rok aj 10 mesiacov okrem toho ma na vaječný bielok 8,68 na jahody 5,93 a paradajku 2,99. v máji ideme na dalšie testy iba raz za pol roka 10 potravinových alergii. a neviem mam mu dať tie iste 4 čo mu vyšli pozitívne či sa mu to upravilo alebo nemam plýtvať niečim na čo už viem že je alergický. a ešte jedná otázka je možné že mu vyskočil vaječný bielok tak vysoko aj ked som mu ho nepodávala lebo to som vedela ako prvé už z nemocnice že je na to alergický a doktor hovoril že niekde mu musím dávať v potravine vajce ale ja si fakt na to dávam pozor tak nechápem je možné že niektoré krémy obsahujú vaječný bielok to som našla ale či sa to dokazalo vstrebať do tela a preto to tak vyskočilo? ešte k tomu ma ekzémy.. :( dakujem

kiki68
2. mar 2015

@zidanko vajecny bielok byva casto dokonale ukryty v kadecom, myslim v niecom co kupis. Neviem na aku jeho podobu je najviac alergicky,ci to mate vyskusane,ze kde to robi najvacsi bordel.
Ja by som dala pretestovat uz len kvoli tomu,aby som videla ako na tom telo je, ci sa bude branit menej,ci viac alebo rovnako priblizne.
Tiez s tou reakciou na arasidy, zalezi v akom stave je v danom momente imunit. system, ak si telo s tym vie poradit,tak hoci je reakcia v dobe testovania vysoka, v dobe pozitia mohla byt imunita zrovna lepsie na tom a odozva nebola tak divoka. Kazde telo inak reaguje, niekto nejde do soku vobec, niekto ide hned. Urcite by som studovala vsetko,co mu das okolo tych potravin kde je na to alergicky a hladala skryte formy toho. Ked nevies,tak sa porad priamo s vyrobcom a zisti 😉

zidanko
2. mar 2015

@kiki68 hej presne to robím volam do firiem a zistujem či to obsahuje stopy niečoho na čo je alergický... ale je super že aspon jednu radosť môže mať a to je kinderko ževraj tam niesu stopy arašidov. noo otazne je či je na čokoladu to musím dať otestovať .

zdenuska213
autor
2. mar 2015

@zidanko moj drobec ma hodnotu 4 aj nieco vysadili sme vsetky sladkosti okrem kinderiek. To u nas kazdy vie. Hlavne oznamit rodine co moze a co nie. Moj mal tych alergii naozaj hodne zltok bielok mlieko citrusi morske ryby vsetky orechy. Pri poslednom odbere nam vysli ze uz vlastne nieje nanic alergicky. Teraz nas testovali znovu a cakame na vysledky.