Dobrý deň,
chcela by som sa poradiť a porovnať skúsenosti.
V peľových sezónach sa nevyznám, mám len podozrenie, že som alergička. Už vyše týždeň dozadu ma trápi škriabanie podnebia, sople a svrbenie očí. Stáva sa mi to častejšie, ale nikdy do takej miery, aby mi to komplikovalo život.
Ani teraz by som sa nad tým nejako nepozastavila, ale mám 2r synčeka s atopickým ekzémom. On ho síce má celoročne, okrem letných mesiacov, ale zbadala som uňho, že má obdobia, kedy vyzerá ekzém horšie, je veľmi rozšírený. Naposledy od polovice augusta do polovice októbra, čo tipujem na palinu a ambróziu. No a teraz, presne tie dva týždne, čo na sebe pozorujem ja alergické príznaky. A zároveň aj ročnému synčekovi sa presne v tomto čase urobila na líci taká malá lézia-ekzém-alergická reakcia na koži-videla som to u alergikov.
Je veľka pravdepodobnosť, že sme s deťmi alergici po mojom ockovi a jeho mame, mojej babke.. v tejto diskusii toto momentálne riešiť nechcem.
Mňa by len zaujímalo, že či to už teraz vo februári niečo poletuje po vonku. Či to nie je skoro.. ale na február je nezvyčajne teplo podľa mňa, nemyslíte?
Alebo to môže byť nejaký domáci alergén (len to mi nejde do hlavy, že by sa prejavil až teraz o celej zime??)
Ďakujem za všetky postrehy.
@lydiasabolova ja tiez uz tyzden soplim, susedom na zahrade uz kvitne lieska
@lydiasabolova Dobrý deň, áno aj dcérka je alergicka ma 10r. Už dlhšie kvitne lieska a aj breza, ma alergiu na brezovite stromy. Bolo nám povedané ze lieska uz začína kvitnúť veľmi skoro. Inak ja si vždy pozerám stránku peľový kalendár posielam link hádam pôjde https://kalendar.aktuality.sk/pelovy/mesiac/202... myslím ze na nejakej stránke sa to dá pozrieť aj podľa regiónu v ktorom žijete
@lydiasabolova estte raz ten link čosi tam iné vybehlo https://kalendar.aktuality.sk/pelovy/
@lydiasabolova Brezovite rastliny uz kvitnu, uz pred 10 dnami sme s malym videli prve jahnady, takze moze to byt tym.
Ja som alergická na pele brezovitých stromov a tie už sú vo vzduchu. Je teplo, takže už kvitnú. Zažila som aj extrémne teplú zimu, keď začali kvitnúť už v januári. Mne z nosa tečie už dva týždne a už som si nasadila lieky na alergiu. V zime sa viac prejavuje aj alergia na roztoče, lebo sme viac vnútri a kúri sa. Moja dcéra je alergická na roztoče a najhoršie to mala na jeseň. Pri atopickom ekzéme tiež zohráva svoje či je leto alebo zima. Dcéra mala ekzém a aj keď ho už nemala pravidelne, v zime sa objavil. V zime je pokožka suchšia a citlivejšia ako v lete. Zvykol sa jej zhoršiť aj po chorobe. Samozrejme aj alergény to zhoršujú.
Tu je to pekne prehľadne, aj to či to stúpa alebo klesá: https://www.pelovespravodajstvo.sk/verejnost/ak...
@lydiasabolova aj môjmu.muzovi začalo trosku...uz...ale keď chcete napíšte mi.kamaratka,sa zbavila toho môžem vám poradiť...
ďakujem vám, žienky, tak aspoň viem, na čom som 🙂 bola som trochu prekvapená, že či naozaj môže ísť o peľ, lebo žijeme priamo v centre mesta pri jednej z hlavných cestných tepien, zelene tu nie je ktovie koľko, boli sme po chorobe, čiže sme boli vo vnútri, len čo som vetrala pravidelne.. ale sedí to no.. síce to nie je ktovieako pozitívna informácia, keďže ja+2/3 detí smer alergoimun :-/ ách jaj!
@matabb73 ahoj, na ten ekzém nemáš niečo, čo dcérke zabralo? teda okrem liečby alergie
@lydiasabolova ona mala ekzém od troch mesiacov. Brala antihistaminiká, najprv Fenistil, potom Zirtec. Dôležité je kožu premasťovať, napríklad Biodermou. Mne sa osvedčil telový krém Dexeril. Moja bola vtedy čisto dojčená, tak diétu som musela držať ja. Vylúčila som zo stravy všetko čo by mohlo ekzém zhoršiť, na tri mesiace aj mlieko a mliečne výrobky, na ďalšie tri mesiace mlieko. Postupne sa jej koža vyčistila a v roku ju mala skoro čistú. Aj prikrmy som zavádzala opatrne, aby som hneď zistila, čo kožu dráždi. Keď to mala zlé, natierala som ju aj kortikoidmi od lekárky, to vždy krátkodobo. Mne sa z toho všetkého zdala najviac dôležitá dieta a premasťovanie kože. Postupne bola odolnejšia a nakoniec z toho vyrástla.
@matabb73 my tiež tak podobne od tých 3 m, možno aj trochu skôr.. ja som mala ešte takú blbú zhodu okolností, že malý sa vysypal v nemocnici, kúpali ho preto v hypermangáne - to ho vysušilo (a novorodeniatko je pokožkou citlivejšie) a doniesla som ho domov a my zasa máme problém s veľkou vlhkosťou, čiže mne on od toho najprv ekzémoval.. kortikoidy dostal vtedy ako 3 mesačný, ale ani som ich nedomastila toľko dní, čo ich mal mať, nie som zástanca kortikoidov.. tiež mi dr. povedala, že premasťovať, lenže mne on aj od mastí mal zapálené ložiská - nikto mi nepovedal, že najprv sa to musí vysušiť až potom premasťovať - čiže rok trápenia.. a potom ďalší rok,keď už to mal celoročne okrem leta s tým, že som si všimla, že v septembri je na tom horšie no a teraz ako začali tie liesky kvitnúť.. nezdá sa mi, že strava mu robí zle, skôr tie skrížené alergie ešte musím pozrieť, lebo presne v tom septembri mal problém s kakaom, ale potom akoby uťalo a bolo ok.. ale ďakujem za tvoje rady a postrehy, hlavne tie krémy si zapamätám, pozriem, čo sú zač a prípadne vyskúšam
@lydiasabolova určite je už niečo vo vzduchu manžel je sezónny astmatik a alergik na všetky trávy, stromy atď..necelý týždeň čo hovorí ze už zas na neho alergia lezie.. Ú deti mám obavu tiež ci nezdedia.. Syn je alergický na palinu, ešte nejaká jedna tráva na názov si teraz nespomeniem a na mačky.. Dcéra má 4 mesiace a trápime sa s exzemom tak snáď do bojujeme a nevyjde žiadna alergia
. Zatial vylúčená alergia u nej bola len na bielkovinu kravského mlieka
@lydiasabolova syn je alergický na jelšu a od včera mu sople tečú nonstop. Keď je teplý február tak liesky a jelše už kvitnú. Jemu sa vždy polepší po daždi, keď tie pele klesnú k zemi.
Ja mam presne tie iste priznaky ako vy a rovnako mi zacali vyse tyzden dozadu.
Ked som si dala volne predajne antihistaminika, hned sa mi ulavilo.
Najprv som myslela, ze som chytila koronu, ale ked som mala PCR negativne, uznala som, ze je to naozaj alergia.
U nas, kde byvam, je uz par dni teplejsie a slnecne pocasie. Zvykla som taketo alergicke prejavy mavat az v marci, ale toho roku je to aj u nas skor.