Alergény u dojčenych bábätiek

2. jan 2022

Ahojte mamičky,
chcela by som sa vás opýtať ako fungujú alergie u kojenych bábätiek. Viem že keď zjem nejaký alergén ako citrusy, orechy a podobné, že sa bábätko vyhadže. Ale môže z toho dostať aj nejakú silnú alergickú reakciu že by sa začalo dusiť alebo by opuchlo? Dneska som sa pozabudla a pojedla som arašidy a teraz mám z toho obavy ☹️

petamich
2. jan 2022

nie som alergolog tak neviem ale moj maly mal dost silnu alergicku reakciu na nieco ale prejavilo sa mu to "iba" na kozi - cely sa vysypal a vyzeral akoby bol popaleny a snazim sa prist na to, co to mohlo sposobit a vyzera to na hrozno 🤷‍♀️ cize ono ani cesta vyhybania sa tradicnych alergenov ti nemusi pomoct, ja som jedla vsetko a nebol ziadny problem az po par mesiacoch sa vysypal, skusala som aj eliminacnu dietu (tradicne alergeny) ale tou sa nepotvrdilo a tak jem dalej vsetko a teraz sa zasa vysypal a vyzera to na hrozno

ja osobne som nepocula o takej alergickej reakcii, ze by sa zacalo dusit, kedze do mlieka prechadza alergen iba stopovo ale vravim, nie som odbornik

nwnw
2. jan 2022

Tak cez materske mlieko sa dostava menej alergenov. Vyhybat sa alergenom je podla mna blbost. A nie kazdy je alergicky na rovnake potraviny. Toto demonizovanie jahod a podobne je fakt 🤦.

laurar1
3. jan 2022

Kojenen deti nemavaju zavazne alergicke reakcie ako anafylakticky sok z toho, co si ty zjedla. Maximalne traviacie tazkosti, pripadne kozne reakcie. Moja mala alergiu na mlieko, kedze s tym mam problem aj ja a mala bolesti bruska. A pravdepodobne jej nic nebude, ale odsleduj si to. A kludne mozes jest aj jahody a cutrusove plody, ak si z toho nervozna, skus kazde dva dni, ci sa nevyhadze a ak nie, mozes pokojne jest, co chces.

kacena4
3. jan 2022

to je blbost ze ked nieco zjes drobec sa vyhadze. treba si odskusat ci sa po niecom vyhadze a ak ano to obmedzit ostatne mozes bez problemov jest vzdy sme to tak robili. dnes su mamicky moc premotivovane internetom

bashee
3. jan 2022

Ano moze sa po alergene vyhadzat ale nie opuchnut a zadusit sa. Takze klud. Dolezite je aj to ci mate v rodine alergie, astmy etc. Ak nie sanca je este mensia ze zareaguje. Pocula som to v podcaste so spoluautorkou knihy prve prikrmy. Ja jem normalne orechy a vsetky alergeny. Maly mal pritom pred dvomi mesiacmi ekzem a je v pohode.moj to mal z tohozensommu slabo premastovala kozu a miznoz prasku. nie z jedla.🙂