Ahojte mamičky,
chcela by som sa vás opýtať ako fungujú alergie u kojenych bábätiek. Viem že keď zjem nejaký alergén ako citrusy, orechy a podobné, že sa bábätko vyhadže. Ale môže z toho dostať aj nejakú silnú alergickú reakciu že by sa začalo dusiť alebo by opuchlo? Dneska som sa pozabudla a pojedla som arašidy a teraz mám z toho obavy ☹️
Tak cez materske mlieko sa dostava menej alergenov. Vyhybat sa alergenom je podla mna blbost. A nie kazdy je alergicky na rovnake potraviny. Toto demonizovanie jahod a podobne je fakt 🤦.
Kojenen deti nemavaju zavazne alergicke reakcie ako anafylakticky sok z toho, co si ty zjedla. Maximalne traviacie tazkosti, pripadne kozne reakcie. Moja mala alergiu na mlieko, kedze s tym mam problem aj ja a mala bolesti bruska. A pravdepodobne jej nic nebude, ale odsleduj si to. A kludne mozes jest aj jahody a cutrusove plody, ak si z toho nervozna, skus kazde dva dni, ci sa nevyhadze a ak nie, mozes pokojne jest, co chces.
to je blbost ze ked nieco zjes drobec sa vyhadze. treba si odskusat ci sa po niecom vyhadze a ak ano to obmedzit ostatne mozes bez problemov jest vzdy sme to tak robili. dnes su mamicky moc premotivovane internetom
Ano moze sa po alergene vyhadzat ale nie opuchnut a zadusit sa. Takze klud. Dolezite je aj to ci mate v rodine alergie, astmy etc. Ak nie sanca je este mensia ze zareaguje. Pocula som to v podcaste so spoluautorkou knihy prve prikrmy. Ja jem normalne orechy a vsetky alergeny. Maly mal pritom pred dvomi mesiacmi ekzem a je v pohode.moj to mal z tohozensommu slabo premastovala kozu a miznoz prasku. nie z jedla.🙂
nie som alergolog tak neviem ale moj maly mal dost silnu alergicku reakciu na nieco ale prejavilo sa mu to "iba" na kozi - cely sa vysypal a vyzeral akoby bol popaleny a snazim sa prist na to, co to mohlo sposobit a vyzera to na hrozno 🤷♀️ cize ono ani cesta vyhybania sa tradicnych alergenov ti nemusi pomoct, ja som jedla vsetko a nebol ziadny problem az po par mesiacoch sa vysypal, skusala som aj eliminacnu dietu (tradicne alergeny) ale tou sa nepotvrdilo a tak jem dalej vsetko a teraz sa zasa vysypal a vyzera to na hrozno
ja osobne som nepocula o takej alergickej reakcii, ze by sa zacalo dusit, kedze do mlieka prechadza alergen iba stopovo ale vravim, nie som odbornik