Aký stupeň zakrivenia a rozsah skoliózy má moja dcéra?

18. máj 2024

Ahojte, prosím aká velka je dcerina skolioza a stupeň zakrivenia. Boli sme u lekara a nic nam nevysvetlil,len po nas krical kde sme boli doteraz,prirom k dr sme chodili,ale k inemu a to duplom krik,ze naco sme teraz prisli k nemu ked nas tam zanedbali,takze som sa bala aj nieco opytat. Mali ste niekto chrbticu v takom stave a pomohol vam na to korzet a cvicenie? Dcéra ma 12 rokov.

autor
18. máj 2024
dadis
18. máj 2024

Podla tej prvej spravy stupen 1-2.. ale tazko sa to cita, ked to mas zle nafotene a pootacane.

domka222
18. máj 2024

Veď aj na druhom máš napísané, že má stredný stupeň. A to,či sa aspoň čiastočne napraví, bude veľmi záležať od pravidelnosti cvičenia a nosenia korzetu

autor
18. máj 2024

@dadis 1-2 ano, ale su aj nejaké stupne zakrivenia. Normálne v stupnoch merané a to neviem ktore cisla su to z tej spravy.

dadis
18. máj 2024

Druhy stupen je do 60% a korzet sa dava od 40%, co si pamatam. Skus si vygooglit stupne skoliozy..

koniarova
18. máj 2024

Nestresuj. Nájdi ďalšieho ortopéda a konzultuje to. S týmto sa ti bude zle spolupracovať. Cvičením, kvalitným sa dá všetko napraviť.

oskorusa
18. máj 2024

Uhol zakrivenia je 23 stupňov - je to v správe od ortopeda, kde popisuje röntgen. Nad 20 stupňov sa predpisuje korzet. Je potrebné začať čím skôr cvičiť a cvičiť pravidelne, neprestať. Taká skolióza sa môže vytvoriť aj za pár mesiacov, keď dieťa rychlo rastie, tak si, prosím, nič nevyčítaj, slová doktora komentujúcehi, kde ste boli a že vás zanedbali, jedným uchom dnu a druhým von. Dôležité je teraz nosiť korzet a cvičiť. Držím palce.

autor
18. máj 2024

@koniarova no to je uz druhy, prvy bol strasny a chodili sme k nemu dva roky. Teraz mi jedna dr slomenula medxi recou,ze mam ust do Ziliny. Tento ma poslal na meranie a vyrobu korzetu do Martina. Ja sa uz aj bojim ist k druhemu,lebo vsade ta zvozia ze preco oni maju napravat co druhi pokazili...ja som vysla skoro s plačom odtiaľ.

autor
18. máj 2024

@oskorusa pridim ta a mas skúsenosti s korzetom? Nam ho idu vyrobit v Martine,mam sa tam objednat. Dcera ma uz teraz stresy,ze to ma nosit do skoly. Vidiet to moc pod oblecenim? Ma to nodit od rana no vecera,skladat iba na noc

autor
18. máj 2024

@oskorusa ja tam 23 stupnom nevidim...myslis to zhol 230 st? Jaj to ma byt uhol ci co? Je tam viac cisel a som z toho jelen. Tento jek dal aspon rtg. Ten predtym ze načo,ze to vidi volnym okom ked sa oprie o dvere,ze to ma zle. Akoze tk su lekári,ja nemam slov nad spravanim...

autor
18. máj 2024

@oskorusa a je dobre zatial aspon okrem cvicenia na ktore sme objednané, sedavat ba fitlopte? Napr aj za stolom a pri pozeraní tv?

koniarova
18. máj 2024

Je tu skupina Zdravotníci na MK. Napíš tam. Ale ja ako sa poznám, idem aj k tretiemu.

oskorusa
18. máj 2024

Dnes sa už dajú vybrať rôzne vzory termoplastov na korzet, môže si z toho dcéra urobiť dizajnový kúsok, da sa zamaskovať mikinou alebo košeľou, skôr veď dcéru k tomu, že sa nemá za čo hanbiť, je to zdravotná pomôcka, veľmi dôležitá

autor
18. máj 2024

@oskorusa ano,snazim sa jej to tak vysvetlit. No nema na vyber. Prosím ta a s telesnou je to ako? Viem ze spoluziacka krd som bola na strednej,mala oslobodenie od tv. Ci sa to normalne da vsetko cvicit v korzete alebo su nejake ulavy?

autor
18. máj 2024

@koniarova no ska by som aj ja,ale je ich malo a poviem ti ze sa fakt bojim. Tento aspon nieco rieši, boli sme unho 2x a aspon nieco dal.nie ako ten predtym.aj ked fakt správanie hrozne,este sestricka mi potom na chodbe vravela,ze si to tak nemam brat,co aj jej hadam bolo trapne,ako sa ku mne spraval.

koniarova
18. máj 2024

Ja som so synom pochodila 5-6 ortopédov určite. Takže presne viem, čím prechadzaš.

koniarova
18. máj 2024

Cvičenie je základ. Korzet jej nepomôže. Ale to je len čisto môj názor.

vler
18. máj 2024

@koniarova zasadne nesuhlasim ze "kozet jej nepomoze". Robim rtg v zahranici na ortop klinike kde mame aj takychto pacientov, deti so skoliozou. Tie ktorym lekar odporucil korzet a nosia ho, a chodia na pravidelne kontroly ktore zahrnuju aj rtg, je skutocne vidiet ako korzet pomohol skoliozu napravit.

autor
18. máj 2024

@vler a za ake obdobie sa to moze napraviť? Kedy moze byt vidiet aspon minimalne zmeny?

vler
18. máj 2024

To je vysoko individualne. Zalezi na viacerych faktoroch ako stupen poskodenia, vek dietata/ kolko rastu este zostava/, ako poctivo nosi korzet (nevynechava kvoli tomu "ako to vyzera"), aky dobry je lekar. Pozor, skolioza sa casto neda uplne odstranit, ale je mozne ju zmiernit natolko ze pacient nema zdrav tazkosti na zvysok zivota
Niekedy sa to riesi aj operacne.

koniarova
18. máj 2024

@vler tak beriem späť. Ospravedlňujem sa.

autor
18. máj 2024

@vler ano,chapem,ze uz uplne rovny chrbat nebude mat nikdy, hocijake zlepšenie je lepšie ako nic

martinaju
18. máj 2024

Mala som korzet ale teda v tom case to bolo ozaj malicko (ja som ho do skoly nenosila proste nie) jasne je fajn to nosit co najviac ale v tej dobe to bolo naozaj ojedinele a deti su zle. Teraz poznam uz aj v nasom meste deti ktore naozaj ten korzet nosia a nie je to jedno-dve cize to nie je nieco az tak wau a tie deti sa ani neohvoaraju. Za mna cvicit cvicit a este raz cvicit. Urcite dceru podporovat v noseni korzetu den-noc na nieco to urcite je ale ako som napisala v tom case ked som ho nosila ja tak rok som nosila korzet a po roku doktorka zhodnotila ze podla nej je zly a mali mi spravit iny to ma tak nasralo ze som ho nenosila zz vobec. Ale zo je xy rokov dozadu. Zaplat jej kvalitneho trenera a fyzio. Urcite je fajn cvicit aj tie cviky od fyzio ale ako som ja zacala cvicit s trenerom tak to bolo este lepsie. Drzim palce a urcite hladaj normalneho ortopeda a nie niekoho kto sa potrebuje vyvrsit na vas to ani tebe ani dcere nepomoze.

autor
18. máj 2024

@martinaju dakujem, no dcera vravi ze iba jednu žiačky videla s korzetom a ta ho nosila chvilu. Tak neviem ci jej to pomohlo alebo sa na to vykaslala. Mozno niekto nosí a nevidno mu to? A to sa da dat na chrbat skolska taska? Nevidm si to predstavit. Tento povedal,ze skladat na noc.a viacere pisu,ze nosili aj v noci...tak ja neviem...

martinaju
18. máj 2024

Ja som ho nosila v noci, vlastne cim viac hodin ho nosi tym lepsie (ideal by mal byt 23h denne - teda to bolo povedane mne) urcite da. Ja som mala jedny knihy v skole a jedny doma. Nosila som len zosity. V skole som necvicila. A urcite sa to da zamaskovT aj oblecenim. Ale za mna cvicenie je najvacsi zaklad ale aby bol/a pri nej fyzio alebo naozaj dobry trener aby davali pozor na to ako cviky vykonava aby stala spravne a všetko robila tak ako ma. Treba posilnit svalstvo.
Lekar vam povie my sme chodili do BA tam aj korzety robili a tam som chodila ortopedicke. A robili aj nejake tabory priamo v nemocnici.

martinaju
18. máj 2024

A ja som chcela ist na operaciu ale nasi sa bali. Takze operacia sa nekonala teda ani nikto im to nenavrhol NIKDY. Az ked som bola dospela. Pritom ked som si porovnavala s akym stupnom chodili deti na operaciu tak urcite by som bola vhodny kandidat uz v tom veku. No to som chcela riesit v ziline s doktorom popluharom keby idem. Ja som mala nastudovane vsetko aj mozne rizika vsetko ale teda odporucanie v ba nedali ti stale tlacili len a len do korzetu a nasi sa aj bali kedze operacia nesie urcite rizika ale tak teraz by som sa bala asi este menej uz islo vsetko dopredu. Skus popozerat inych ortopedov.

autor
18. máj 2024

@martinaju na cvicenia sme objednané o mesiac. V pondelok sa idem objedbat na ten korzet do Martina. Tsm ju vraj zmeraju a vyrobia jej ho. A tebe dal lekar nejaké ulavy na telesnej? A tie knihy to ste sa v pohode dohodli s triednou,ze vam dali dvojmo?

koniarova
18. máj 2024

Mesiac je neskoro. Vybav skôr.

gemerka17
18. máj 2024

Na cvičenie cez poisťovňu sa vykašli. Sú zbytočné. Nikto sa jej venovať nebude, cviky nebudú na jej stupeň zakrivenia ale všeobecne, ktoré nájdeš na internete. S týmto si to len zhoršite a potom môže ísť tak na operáciu.
Treba najist fyzioterapeuta, ktorý sa venuje SM systému a skolioze. Nastaví cviky priamo na jej krivku a potom musí dcéra cviky denne.
Ak má 23 stupňov a 12 rokov, tak teraz je ten čas kedy musí veľmi zabrať aby sa to zlepšilo. V tomto veku je veľké riziko, že sa to môže prudko zhoršit.
Čiže nešetrí peniaze a zaplaťte čo môžeš. Masaze a mäkké techniky sú tiež dôležité.
Ortoped je viac menej pri skolioze zbytočný, cez neho idú iba kontroly RTG. Zvyšok si musíš odmakať ty s dcérou.

martinaju
19. máj 2024

Ja som nechodila vobec na telesnu to mi ortopedicka nedoporucovala. Knihy si nepamatam ci tiez som mala papier od lekarky alebo sa len rodicia dohodli so skolou.