Aký máte názor na používanie rektálnej rúrky?

jolie13
30. aug 2012

ahojte mamičky..aký máte názor na používanie rektálnej rúrky??? máte s tým skúsenosti? vďaka za každý názor!!! ;)

eemmaa
30. aug 2012

My ju používame ked sa malý nevie vykakat a má už kŕče tak nemám nervy na to ho nechať trápiť tak mu pomôžem.

sandrika1986
30. aug 2012

Ahoj, pri prvej dcérke som to nekúpila, poradili mi v lekárni fenikel - čaj spraviť keď bábo bolí bruško, to zaberalo keď ju bruško sem tam bolelo alebo pocvičiť s nožičkami, pri druhej dcérke uvídime, či to kúpime.... Každému bábätku pomôže niečo iné.

chikitka
30. aug 2012

aj my sme si ju uzili, asi mesiac kazdy den a to niekolkokrat... teraz uz len ked je problem, ze dva dni nekaka a nejde mu to tlacit, tak pomozem. neviem posudit ci je to ozaj navykove... doktorka mi povedala ze neni. len to treba jemne, maximalne 2cm. teraz ked uz kaka lepsie, vytlaci sam aj tvrdsie kako, takze si myslim ze za ten mesiac ani nezlenivel, ani nezabudol kakat 🙂 tiez som tu nestastne brazdila diskusie, ci sa to moze pouzivat a stretla som sa aj s nazormi, ze je to uplne ok, ze ani dlhodobe pouzivanie nesposobili problemy, ale aj s opacnymi reakciami, ze pouzit len v nevyhnutnom pripade. tak neviem. nerada som ju pouzivala, s vycitkami a obavami, ale ked chudatko place a tlaci a nejde a este aj vetriky zastavene, tak ho snad nenecham trpiet. takze ked uz bolo zle, jednoznacne som po nej siahla. a v tej chvili som bola rada, ze ju mam, najma ked uz to bolo akutne. bez nej by to bolo asi nevydrzatelne.

bianca
30. aug 2012

tak poporiadku.Rektalna rurka sa pouziva ako jedna s poslednych moznosti.Najpv treba vyskusat zmenit stravu u dojciacej matky.eliminovat mnoztvo nahltaneho vzduchu,dat kvapocky sab simplex alebo nieco ine,skusit feniklovy caj (ale niektore deti prave toto drazdi) a az potom zobrat do ruky rek.rurku.Pruser je totiz v tom ze crievko zvykne na rek.rurku a toho sa potom velmi velmi velmi tazko zbavuje.Jasne ze ked nepomaha nic tak je nutna ale pouzivat co najmenej.Inak na prdiky este doporucujem kupel vo vedierku kde sa gravitaciou a pohybom stimuluje cinost criev

nef2702
30. aug 2012

ahoj, my sme rektalnu rurku pouzivali asi mesiac /sme na UM/..takisto som sa tomu najprv branila, ale ked nic ine nepomahalo, ani kvapky, ani caj a malý mi reval ako o dusu, pouzila som ju..takisto môzem vyvratit, ze by si na rurku zvykol..ako vravim, pouzivali sme ju cca mesiac a problemy s kakanim uplne zmizli a nema absolutne ziaden problem sam sa vykakat🙂

78lenka
30. aug 2012

bez problemov použivali sme skoro 2 roky,maly mal a ma stale velke tažkosti s kakanim

minewka
30. aug 2012

@jolie13 Nemala by sa používať často, ani každý deň, len vo výnimočných prípadoch. U svojej dcéry som ju použila do veku 3 mesiacov dokopy 3x, vždy po tom, keď všetky ostatné metódy nepomohli - masáž bruška (hlavne na strane ako je konečník) , nahrievanie, cvičenie, kvapky sab simplex, či bio gaya...

veve39
30. aug 2012

informacie - hlavne na nete su uplne protichodne, jeden zdroj tvrdi ze je navykova a ma to byt len krajna volba, iny zas ze pri opatrnej aplikacii nie je ziadny problem
Ja som bola vzdy nervozna pri jej pouzivani, na detskej chirurgii na Kramaroch, kde sme boli koli problemom s kakanim nam viaceri Dr. zhodne potvrdili, ze je neskodna a nenavykova, zdoraznovali len potrebnu opatrnost pri jej zavadzani

blumka
30. aug 2012

aj ja som ju pouzivala pri oboch detoch, samozrejme ako uz baby spominali az ked uz nic ine nepomahalo..pri starsej dcere takmer denne prve 2 mesiace, pri mladsej uz menej...
este len podotknem ze feniklovy caj moze narobit viac skody ako uzitku..nie kazde babo ho znesie, moje deti z neho mali este viac problemy 😉

zmrzlinkams
30. aug 2012

použivala som ju asi od 2 mesiaca do 4 mesiaca tiež sme mali s tym problemy ale len večer ked mala mala už krče a niekedy stačilo len trošk ustrči a už to išlo same, vraveli mi nerobto lebo si na to zvikne ale ináč by to nevyrabali a nepredavali v lekárni a nezvikla si mala na to hned ako sme začali prikrmovať tak asi v polovici 5 mesiaca tak začala krásne kakať každy den a sama bez pomoci a žiadni návyk, ale medzi tym som začala davať do mliečka kusok maielka obyčajneho a to nám pomohla ale neskoro mi to odporučili a dr. povedala vyskušať urobiť s masla čipok a dať do mrazaku a tak davať potom malej do konečniky ak by jej nešlo ale to do mliečka nám pomahalo a zdalo sa mi to prijatelnejšie, nám žiadne kvapky, čajiky a nič podobne nepomohlo lebo my sme nemali problem s prtkanim ale s kakanim! ani cviečenie nepomahalo lebo to je skor tiež na vetriky ... vyskušaj to maslo a ked nezabere tak tu trubičku 🙂
ešte možeš skusiť Imfadol 🙂 v lekárni ti povedia blišie, ostava len v črievkach nedostane sa do tela je vyslovene na pomahanie stolici, je taky klzky takže aj preto a dava sa do mliečka ale treba ho pinuť myslim do mesiaca po otvoreni.... ja som ho dostala dva krát v lekárni zadarmo lebo mu končila zaruka o 2 -3 mesiace a to už nemožu oni asi predavať alebo boli radi že sa ho aspon takto zbavili ináč stoji myslim okolo 5-6 e myslim ...

monka_m
31. aug 2012

Ahojky, my sme riešili ten istý problém keď bol malý maličký, mal silné koliky skoro od narodenia asi do piateho, šiesteho mesiaca. Nepomáhali ani kvapky, ani feniklový čaj, ako píšu baby že po ňom bolo ešte horšie, ani kúpele, ak tak len na chvíloču. Až sme sa dostali k rektálnej rúrke. Tiež nám jedna sestrička v nemocnici hovorila, keď sme boli na operácii, lebo vtedy nám tie koliky prepukli úplne, že ju nemáme často používať, lebo si navykne. Vtedy mal mesiac aj kúsok. Ale keď sme boli na neurológii tak nám lekárka hovorila, že ju máme používať dokedy bude treba, že nie je návyková, samozrejme opatrne, nemáme ho nechať trápiť. Tak sme dali na jej radu, konečne sa on a aj my aspoň trochu vyspali 😝 Teraz má 3 roky, malý kaká každý deň, super sa mu to upravilo samé 🙂

tinki
31. aug 2012

@jolie13 tiež som ju pri druhej dcére používala. Pri prvej nie, lebo ma strašili, že sa to nemá..A teraz keď si pozerám fotky prvej dcéry a vidím aká bola chúďatko nafúknutá, je mi ľúto, že som to nepoužila..
Druhá dcéra mala hrozné koliky. Mala som totálnu diétu, skúšali sme všetky kvapky sveta, probiotiká, masáže a aj tak sme mali bolesti bruška..Rektálna rúrka nám pomohla aby aspoň občas si oddýchla a vyspala. Nemali sme problém s kakaním ale s nafukovaním. Po zavedení rúrky bolo riadne počuť, ako sa uvolnili vetry..
Pravidelne sme ju používali asi dva mesiace, potom už len v nutnom prípade a pomaličky sme s tým prestali. Vôbec som nemala pocit, že by sme si na ňu navykli. Čisto prirodzene, keď už nebolo treba sme ju aj prestali používať..

gale1
31. aug 2012

používali sme ju podľa potreby cca 2 mesiace, počas kolík.. keď sa to začalo tiež som nevedela ako malej pomôcť, vystresovaná ženská po pôrode prvého dieťaťa.. prečítala som možné aj nemožné a bola som z toho ešte viac na nervy, lebo každý ti poradí niečo iné.. vyskúšaj rúrku a ak dieťaťu pomôže, tak ju používaj.. nerieš koľko a či viac krát za deň.. dôležité je aby sa bábu uľavilo.. ak mu tam tú rúrku nenalepíš na 2 roky lepiacou páskou, tak mu črievko nezlenivie 🙂

jolie13
autor
31. aug 2012

ďakujem pekne za všetky názory...kúpili sme si ju teda aj my...🙂 ale tak dúfam,že ju nebudeme musieť vôbec použiť..aj keď čakáme chlapčeka a všetci ma už teraz pripravujú na to,že bude mať problémy s kolikami a vetrami...:-/ ale tak dúfam a verím,že to bude v norme a nebude to až také zlé!!! 😉

monka_m
4. sep 2012

@jolie13 Neboj, nie je to pravidlo. Ja som počula, že dievčatá to nemajú a kamoška mala malého a má aj malú kolikovú. Takže to ťažko takto všeobecne predpovedať. Sesterka má dvoch chalanov v našom veku a oni koliky vôbec nemali 😉

jolie13
autor
4. sep 2012

@monka_m ja verím,že to bude OK a malého nám koliky trápiť nebudú!!! ;)