Dobrý deň,mám takú otázku (neviem či tu podobná diskusia už bola),ale pred pár dňami som bola s mojou dcérou na detskej jóge a v šatni sme mali s mamičkami diskusiu o jedle pre svoje deti a tak som sa zmienila o tom,že Chloe je ovo vegetarián (rovnako ako ja a manžel) to znamená,že neje mäso,mliečne výrobky a ryby,jedniné,čo zo živočíšnej skupiny konzumuje sú vajíčka. Tiež je bezlepkové jedlá,snažím sa aby konzumovala iba organické výrobky. Jej obľúbené organické jedlá sú hnedé ryžové cestoviny,organická quinoa a organické orechy, ktoré produkujú mileko (často jej robím orechové mlieko). Každopádne,ked som to spomenula,väčšina mamičiek sa rozhorčovala nad tým,že svojej dcére neposkytujem dostatok vitamínov iné zasa,že je to skvelý nápad aj pre ich domácnosť. A tak ma zaújima aký je váš názor? 😉🥕🍏🥑
Pokial ma dieta dostatok proteinu, je jedno, ci je ovo vegetarian alebo nie. Ak jej davas strukoviny, tofu alebo ine jedla, v ktorych je protein, tak je to OK.
My doma napriklad nepijeme kravske mlieko, ale mandlove, ja ani syn nejedia maso, manzel sem-tam a aj to vacsinou ryby alebo dary mora. No jedavame mliecne vyrobky, syry, vajicka a podobne, kedze mandlove mlieko nema skoro ziaden protein ani kalcium.
Môj názor je,že to bude mať ťažké v školke,škole,na internáte a zbytočne jej komplikujete život...a zaujíma ma názor vášho pediatra.
@maxiva priklanam sa k nazoru deti rastu a vyvijajú sa podla mna k tomu potrebujú aj maso,mlieko,ryby atd. Napr. aj ja nejem určité veci a niektore maso, ryby tiež nemusím. No detom to dávam-ked budú vačšie-staršie samé si vyberú čo budú chcet jest a čo nie.
podľa mňa super, ak nemáte žiadne problémy tak je to super, ja nejem mäso bohužiaľ rýb sa neviem stále vzdať a tiež často máme aj mliečne výrobky. Vajíčka len domáce, našli sme sliepky vyhodené v mechu v lese a zachránili sme ich tak vajíčka len takto, od sliepočiek ale zvyšok stravy veľmi flákam ale rada by som sa stravovala ako vy. máš obdiv.
Ja osobne nepovazujem vegetarianstvo za dobry sposob stravovania ani pre dospelych, nieto este pre deti. Mala by som obrovske vyhrady, keby sa niekto snazil taketo stravovanie nanutit mojim detom, pokial tak stravuje vlastne deti, je to jeho vec.
@janinah Náš pediater bol ten,ktorý nás zoznámil s ovo vegetariánstvom. Sám je obrovským zastáncom tohto druhu vegetariánstva. A nemyslím,že by sme jej niečo sťažovali,chcem aby moja dcéra mala čo najzdravšie možnosti aj bez potravín zo živočíšnej skupiny.Dokonca som sa informovala v niekoľkých materských školách o strave a dosť ma prekvapilo,že v niektorých naozaj varia aj vegetariánske jedlá 🙂
Len tak naokraj, ak neprijimate ziadne zivocisne produkty, nie je to veganstvo? Vegetarian je clovek co neje iba maso,nie?
Áe ked uz sa pytas na nazor, tak dam ten svoj.. Ja si myslim, ze deti by mali jest vsetko zdrave a trocha aj nezdrave od urciteho veku.. Ked sa nieto rozhodne nejest nejake potraviny, je to samozrejme jeho vec, ale deti by z takych experimentov mali byt vynechane a neskor sa mozu rozhodnut..
nechcem kritizovat, ale skor by som sa vyhla soji ako masu.
odporucam precitat niektore studie o uplnom vegetarianstve/veganstve...
https://eurekalert.org/pub_releases/2017-05/sh-...
https://www.facebook.com/MichalPijakMDPersonali...
kazdy clovek je iny, neexistuje jedna spravna strava pre vsetkych, ale uplne vylucenie masa u dietata nie je spravne. mozno by stacilo raz za cas pripravit maso z bio fariem alebo lovene (nie chovane) ryby...
@chellina To s tými sliepočkami je super! Ja sa takto stravujem od málička a zatiaľ všetko bez problémov! Takáto strava nie je vobec náročná dokonca ani v reštauráciach alebo na dovolenkách,je veľa miest kde ponúkajú organické a vegetariánske recepty ;) A ak sa s tým snažíš začať je to hlavne o niekoľkých malých zmenách. Mohli by ste začať s niekoľkými zmenami s občerstvením. Alebo napr.zmaniť bežné cestoviny na cestoviny bez lepku,alebo ešte lepšie s cuketovými rezancami. Je to ťažšie vykonať zmeny, keď sme starší, ale vaše deti sú pravdepodobne ešte dosť mladé, aby urobili malé zmeny, ktoré by mohli robiť veľké rozdiely.😘
Tak každý rodič by mal robiť to najlepšie pre svoje dieťa a názory na to čo je najlepšie sa veľmi líšia. Ja som tiež za to, že deti by mali papať všetko hlavne keď sa ešte vyvíjajú ale neodsudzujem žiadnu mamičku, ktorá to robí inak. Proste môj názor je, že dieťa by malo mať pestrú stravu takže by malo jesť všetko a tvoj názor je, že by nemalo papať mäso a všetky tie veci čo spomínala a obe máme za to, že robíme pre svoje dieťa to najlepšie, ani jedna mu nechceme nijako uškodiť 🙂
ja si myslim, ze ked si clovek dava pozor aby dieta malo v strave obsiahnute vsetky potrebne ziviny, tak na ovo vegetarianstve nic zle nie je. je Vela rodin s detmi ktore sa tak stravuju. a ked mate aj podporu pediatra nie je o com🙂 ja som si davala v nemecku kontrolovat krv, ci mi nieco nechyba, kedze som tiez vegetarianka a moj lekar povedal, ze v mase nie je nic Co by mi chybat mohlo 🙂 a vysledky boli samozrejme v poriadku.
velmi sa mi paci kniha Vegetarianske dieta od Bukovskeho, je tam tiez Vela dobrych rad.
Ze treba doplnit vitamin B12 a omega3-kyseliny vo forme DHA / EPA a zabezpecit dostatocny prisun vapnika (sezam, mak, kel atd.) pre rastuce telicko.
@oliviamae práveže mäso nejeme s priateľom dlho a on je ešte viac za zdravú stravu ako ja takže je to tak, že sme v tom aspoň dvaja. Ak je v tom človek doma sám je to horšie ale základ je to nakupovanie, trávime veľa času v obchode len študovaním etikiet čo kúpiť čo nie lebo sa vyhýbam napriklad aj palmovému oleju a podobne rôznym éčkam...a idem sa z toho zcvoknúť občas. Ale už konečne začína sezóna čerstvého a domáceho zeleninkového aj ovocného bohatstva čo majú v záhrade aj naši aj starkí, bez postrekov a podobne. Tak sa teším, budem pripravovať najmä z toho...tá zima je pre mňa taká horšia, fádna a momentálne som na začiatku tehotenstva a mala som fakt dni kedy som nedostala do seba nič iné len biele špagety aspoň s organic kečupom :D Ja viem že je to otrasná strava ale bola som rada, že vôbec niečo keď mi bolo neskutočne zle zo všetkého jedla čo som len zacítila. Ale snažím sa. Aj tie mliečne nejako nahradiť, snúbenec nemá problém s rastlinnými mliekami on dostane do seba všetko o čom si povie, že je zdravé aj surový maca prášok....mňa z čohokoľvek čo sa mi nepozdáva aj keby som veľmi chcela zjesť napína :/ Ale snažím sa len nie som asi až na takej úrovni ako vy a tak fakt máš obdiv a držím palce, bodaj by bolo viac ľudí ako vy...
Ono keď vieš ako v strave zabezpečiť dostatok bielkovín, vápnika a iných živín, tak myslím že ako ovo vegetarián žiješ oveľa zdravšie ako ľudia čo si akože doprajú pestrú stravu vrátane mäsa s hypermarketu, kurence napichane hormonmi a ATB, vystresovany dobytok, čo za svoj krátky život precestuje 4 krajiny, aby skončil zabalený v plaste, aj so svojím stresom a liecivami poznacenym mäsom, lososy z mora/fariem, kde to už ozaj je len o kumulovani jedov v telach rýb.... Ja to obdivujem, dieťaťu vyvazena strava uškodiť nemôže. To čo je väčšina ľudí žiaľ nie je o kvalite. Málokto kupuje mäso z poctivých zdrojov, ale keď vidí vegetariana, tuka si väčšina týchto ľudí na čelo. Máš poriesenu vyváženú stravu a podporu lekára, kašli na reči mamičiek z kurzu.
pre kazdeho je zdrave nieco ine, oliviamae nemoze vediet ci jej dietatu nebude vyhovovat prave viac masita strava (bio maso z fariem). kazdy sme iny a pre kazdeho je vhodna ina strava. uplne vylucenie masa u maleho dietata urcite nie je dobre, urcite by som nerobila rozhodnutie za neho
vegetarianstvo nie je pre kazdeho, s manzelom sme chvilu boli vegetariani a po radach Bukovskeho sme nahradzali maso a mlieko sojou (nie casto, parkrat za tyzden). manzel zacal mat problemy so stitnou zlazou a celkovo sa zdravotny stav zhorsil...
precitajte si zopar clankov od dr. Pijaka - fakt dobry doktor, ma 7 atestacii (Bukovsky nikdy atestaciu nemal)
https://www.facebook.com/MichalPijakMDPersonali...
@evka_28 Vdaka za typ. Je pravda,že mojej dcére nikdy nevynahradím vitamíny zo živočíšnej skupiny potravín,ale snažím sa aby mala dostatok vitamínov,ktoré potrebuje a tiež si myslím,že je zdravšie konzumovať organické,čerstvé potraviny ako mäso z vystresovaného dobytka.V prvom rade mi je ľúto tých zvierat a v druhom rade nechcem pchať svoje dieťa všelijakými napichanými hormonmi,ale je to vec názoru. Každý chce pre svoje dieťa to najlepšie,či už s mäsom alebo bez 😉
ale ved ja nehovorim aby si stravu uplne zmenila (je super ze jete organicke, cerstve potraviny) alebo jedla maso zo supermarketu... len zaradit semtam maso z bio fariem - to nie je vystresovane maso plne hormonov - napriklad villagefarm, farma turova...
viem ze chces pre dceru to najlepsie, ale nemozes vediet ci vegetarianstvo je pre nu ozaj to najlepsie... kazdy sme iny a to co vyhovuje tebe, nemusi vyhovovat tvojej dcere...
pytala si sa na nazory, alebo si sa iba chcela utvrdit ze robis spravne? spravne je ze jete organicke, cerstve, zdrave potraviny, ale podla mna nie je spravne ked dcere nedas semtam bio maso.
@oliviamae treba si o nieco viac sledovat stravu, ale da sa to .. aby boli zastupene vsetky typy aminokyselin so zdrojov bielkovin - kedze sa v rastlinnych vyskytuju oddelene, kys.listova a b12 si treba sledovat, zelezo. skor nechapem tu bezlepkovost, to je taka modna zalezitost posledne roky .. ak nema celiakiu tak je to total nezmysel a vyskumy naznacuju ze to ani neni zdraviu prospesne. bwt. co by som dala za to keby mi deti normalne jedli 😀 mam dvoch nejedakov, katastrofa je to
@oliviamae Dá sa kupit aj domáce maso od drobných chovatelov alebo bio farmy atd. Napr. ja mám od srýka chová prasce. Atd. A je jasné že ty nechceš- len vieš otazka je čo chce malá? Ja napr. nejem ryby ano hovadzie- bravčové fakt minimum v par jedlách mi nevadí. No syn je všetko aj ryby aj taký guláš čo ja neprežijem ani lyžičku. A ked bude velký pojde svojou cestou ako napr. ja ked som bola malá jedla som všetko aj ryby a potom som si našla čo chcem jest a čo jem. Ked bude chciet byt vegetarian alebo čokolvek nech si robí ako chce......Na silu to do neho nepchám tiež nezje všetko. Ale dávam mu možnost výberu - nové chute atd.
mozem sa spytat co je tak zle na lepku pokial nie je dieta celiatik?
@tana85 @meluela Poradil nám to náš pediater. S lepkom sú spojené rozne choroby. Viem ,že to nie je úplne nezdravé,ale s manželom sme sa rozhodli,že naša dcéra bude jesť bezlepkové potraviny. Napr. moja mamina je tiež zastáncom bezlepkových potravín a už v detstve som koncumovala minimum potravín obsahujúcich lepok a nikdy som nemala po zdravotnej stránke nejaké problémy 🙂
Podla mna je to hlupost. Dieta by malo jest vsetko 🙂 v skolke maju tiez pestru stravu 🙂
@tana85 ja nemám celiakiu, ale ortoped.problémy a ortopedicka mi vysvetlila, ze lepok veľmi negatívne vplýva na využitie vápnika v tele. Vraj ľudia s problémami s kosťami si často polepsia, ak lepok vyrazne obmedzia. No ale vysvetli to babkam.... Ďalej, osem rokov som riešila problém s vyraznymi opuchmi noh. Prešla som angiologiu, odbery krvi na kadečo, stitnu žľazu, všetko OK. Tak som sa nastvala a zaexperimentovala so stravou. Po úplnom vylúčení lepku môj dlhoročný problém po dvoch týždňoch zmizol. To bol teda šok. A to som predtým bola v kuse v pohybe, sportovala a nohy puchli ako divé. Teraz jem pečivo znova, s mierou, vidno to aj na tele, ak to zase vynecham, opäť nastane zmena. Toľko moja skúsenosť, keďže celiakiu nemám....
Moj nazor je,ze deti by mali mat pestru stravu a aj maso,ryby a mliecne vyrobky...