Ahojte maminičky, nemamičky,
chcem Vás poprosiť o radu. Moj synček má 14 mesiacov, narodil sa v 36 týžni, od narodenia sme poctivo cvičili, chodili na rehabilitácie.
Ked mal synček 5 mesiacov, povedali, že má slabšie krčné a chrbtové svaly, dali nám cviky na fit lopte, a povedali, že ak sa to nezlepší,
dajú nám vojtovku, poctivo sme cvičili, doktorka bola prekvapená, všetko sa nám zlepšilo,vojtovku nedali, keď sme potom 11 mesiacov, a prišli sme znova k doktorke
na rehabilitačné tak povedala, že synček napreduje vo vývoji, svaly má v poriadku,.......len sa trošku stavia na špičky.
Včera sme boli na kontrole
znova a to som utrpela šok, keď mi zrazu povedali, že dietatko špičkuje, dáme Vám vojtovku.....to som ostala fakt v šoku, odmietla som to, povedala som
nech mi dajú hocičo iné....zrazu nastalo presviečanie, a pani rehabilitačná mudrovala, že to sa dalo čakat, lebo sa skorej narodil....... tak som im povedala,
že v 11 mesiaci, mi nedali žiadne cviky, šak chlapček sa len troška stavia na špičky, a teraz toto, mali mi dat cviky čo tomu predchádzajú,
moje dietatko už neni malé, všetko vníma až moc, je moc emotívne, pripadá mi, že cviky mu mohli dat skorej, aby sa nestalo toto čo teraz.....
zatial mi dali len také natahovacie cviky, nie vojtovku ale ak sa nezlepšíme dajú vojtovku, malý už len pri tomto vyvádza,
máte skúsenosti so začatím vojtovky aj so starším dietatkom,?
My sme začali s Vojtovkou, keď mala malá 15 mesiacov. Nám sa ale nevedela ani stavať, tobôž nie chodiť. Bolo to dosť náročné, už som ju nevládala udržať. Vzpierala sa mi z celej sili a ten plač, no hrôza. Ale stálo to za to, cvičili sme do 20 mesiacov, teraz sa nám už pekne rozbežkala. Nešpičkovala ani nešpičkuje, ale má zas ploché nohy, takže tiež ortopedické topánky a práveže my máme cvičiť, aby sa stavala na špičky.
ja by som sa toho až tak nebála, naša sa narodila v 34 tt, cvičili sme vojtovku 4 mesiace, ja som potom sama prestala s ňou cvičiť, postavila sa na nohy, tak som ju už nechcela trápiť. samozrejme, že rehabilitačná sestra ma zjazdila, ale len po telefóne, na kontrolu som šla s malou až keď už chodila popri nábytku a to, že sa stavia na špičky som si všimla aj ja, aj oni na kontrole...tak som teda chcela aj sama, nech nám niečo poradia, čo s tým...a dali nám jeden cvik z vojtovky, maličká má 12 mesiacov, tiež som mala pociť, že to už nieje dobré, už ma vníma inak ako keď bola malinká, že jej nedokážem ubližovať, ale po týždni cvičenia začala sama chodiť a nechodí po špičkách, tak ja ju už netrápim s cvičením...inak ak dieťatko špičkuje popri nábytku tak to vraj envadí, iba pri chôdzi to vadí...ale vraj to aj samé prejde, ale ja som ten typ, že radšej predchádzam problémom ak sa dá, ako čakať, čo bude...našej ten cvik veľmi pomohol, troška poplakala, ale ja si ju vždy potom pomojkám a ona rýchlo zabudne, že sme cvičili...🙂
Ma sme cvicili vojtovku, kým maly nezacal svornozkovat (9-10 mes). Mali sme podobne problémy ako vy, nebolo to sice az take strašne,lebo pediatricka si nic nevsimla, a tvrdila že z toho dieta vyrastie. No manželovi (tiez lekár) to nedalo a išli sme do Harmony centra (vBA), tam nam dali hned vojtovku (maly mal 3 mes.) Bolo to niečo strašne, je to naozaj masaker (síce to malého udajne neboli, len je to nepríjemne preňho). ALE!!! Fakt robi zázraky, určite by som to neodmietla. Maly ti neskôr bude za to vdacny 😉. Držím Vám palce!!! 🙂
...a presne, dieta popri nábytku ešte môže spickovat, dôležité je to neskôr ked uz normálne chodi...
Aj mne sa malý narodil predčasne v 36t. a tiež sme cvičili vojtovu metódu a to že sám nedvíhal hlavu a sa nevedel sám otočiť, keď sme doma cvičili tak ja som mala z toho zimomriavky a naša mama ta utekala z domu lebo nechcela pozerať ako malý plakal, ale tak sme to zvládli. Ako aj mi sme inak stavali na špičky a je to ok a chodí ako pekné. Lekári by boli občas aj radi ak by všetky deti rástli podľa knižky ale tak to sa verú nedá.
Mne sa dcéra narodila v 36 tt, v 10.mesiaci jej zistili špičkovanie, zaostávala v napredovaní v chôdzi bola pozadu. Začali sme cvičiť Vojtovu, cvičili sme 4x denne, po mesiaci sme sa boli ukázať na neurológii, a za ten čas cvičenia poskočila o 2 fázy. Keď sme začínali, len liezla, po mesiaci chodila sa 1 ruku. Vojtovku sme ukončili hneď po kontrole. Nám teda len pomohla.
Dievcata, mozno trosku mimo ale chcem sa opytat. Moja spickovala popri nabytku, resp. len ked stala a niecoho sa drzala, Neurologicka nam povedala ze je to len zvyk z toho ze zacala uz v 6m a stavala sa na spicky lebo nedotiahla alebo nevidela napr. na veci na stole. Dala nam aj tak cvicenia pre istotu, boli sme na kontrole a vsetko bolo ok. Chodit zacala v 10 mesiacoch pekne sama bez spickovania, ale v dvanastom mesiaci zacala zrazu zasa spickovat,ked ju upozornime tak da nozicku spravne ale po chvilke chodi zasa na spickach. Ale ked beha tak beha normalne. Na dalsiu kontrolu mame ist v 18m. Teraz ma 13m a ja neviem ci cakat, lebo je to len nejaky jej vrtoch alebo ist lebo to je problem. Nechcem ju zbytocne tahat po doktoroch lebo po jednom zakroku ma panicky strach a nechcem ju stresovat. Ci by ste robili vy? Dakujem pekne za akukolvek odpoved
všetkým dakujem za odpovede
@janickacrazy , na malého my povedali, že práveže napreduje vo vývoji, len tie nožky sú problém, už začal aj sám chodit, občas
spadne na zadoček, len počas chodze raz špičkuje raz nešpičkuje, zatial som zacala cvicit len take
natahovacky sliach, čo mi dali, budem to cvičit poctivo a kupim tie topánočky tak držte palce, inak malý má už asi okolo
13 kg, ak rátam bez oblečenia tak neviem či by som ho udržala pri tej vojtovke
@mimake ahoj. Môžem sa opýtať s odstupom času ako to dopadlo s dcerkou? To spickovanie. Presne opis sedi na moju. Chôdza od 10mes a od 12 zacala spickovat a spickuje uz pol roka. Beha normálne po pätách, stojí na celých chodidlách. Prejde to, či treba niečo riešiť? Teraz ma 17 mes
@melka24 No neviem, ja som nepočula, že Vojtovka sa používa, ked dieta špičkuje....si myslím osobne, že je to zbytočné, lebo moja sestra cvičila s malým a bolo to hrozné sa na to vobec pozerat....ak je tvoj malý inak v pohode a napreduje vo všetkom normálne, kúp mu ortopedické topánočky, hlavne, aby boli pevné, s celou patou, aby sa mu dobre chodilo a na vojtovku zabudni. ja poznám niekolko detí čo chodili po špičkách, ked boli malé a teraz sú úplne v pohode a nič im nie je.